Zprávy

0:00
/
0:00

Policie stíhá důležitého svědka v kauze CASA

Pražská policie obvinila důležitého svědka v kauze nákupu armádních letounů CASA podplukovníka Karla Daňhela z trestného činu pohlavního zneužívání. V případě odsouzení muži hrozí až desetileté vězení, sdělil mluvčí policie Tomáš Hulan. Kriminalisté podle Hulana zadrželi jednačtyřicetiletého muže na základě souhlasu státního zástupce kvůli podezření z mravnostního deliktu.

Expert na vojenskou techniku Daňhel zpracovával na generálním štábu posudky k nákupu transportních letadel CASA. V deníku Mladá fronta Dnes nedávno uvedl, jak na nákup tlačili politici a úředníci ministerstva obrany. Hlavní tlak podle něj nastal v roce 2007, kdy byl generál Vlastimil Picek "opakovaně atakován prvním náměstkem z obrany Martinem Bartákem". Martin Barták se proti těmto tvrzením ohradil s tím, že žádný tlak nevyvíjel a Daňhel není věrohodným svědkem. Daňhela zpochybnil také šéf Vojenského zpravodajství Ondřej Páleník, když členům poslanecké komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství minulý týden údajně pustil nahrávky dokládající, že Daňhela pravidelně měsíčně vyplácela zbrojařská firma Omnipol. Generální ředitel firmy Michal Hon to označil za nesmysl. Podle poslanců z kontrolní komise bylo ale odebrání prověrky Daňhelovi v pořádku a peníze od Omnipolu prý nebyly podle vojenské tajné služby jedinými úplatky, které vzal.

Policie se zabývá případem armádních letounů CASA kvůli jejich údajnému předražení. O tom, že armáda letadla nechtěla a nepotřebovala a generálové na jejich nákup kývli až po nátlaku od ministerských náměstků, se spekuluje už roky. Poslanci kvůli vyšetřování vydali minulý týden k trestnímu stíhání bývalou ministryni obrany Vlastu Parkanovou. Policie ji chce stíhat kvůli tomu, že nenechala zpracovat posudek na cenu letounů. Podle posudku firmy American Appraisal vznikla škoda až 658 milionů korun.

Klaus přijme ve středu na Hradě Lessyho

Prezident Václav Klaus přijme ve středu na Pražském hradě policejního prezidenta Petra Lessyho. Lessy nedávno vyzval své podřízené, aby nepodléhali údajnému nátlaku, když vyšetřují závažné korupční kauzy směřující do vysokých pater politiky. Policie podle něj musí zůstat apolitická. Premiér Petr Nečas (ODS) ho kvůli tomu kritizoval. Lessy podle něj posouvá svou funkci směrem k "politickému aktivismu". To je neslučitelné s funkcí policejního prezidenta. Lessyho se naopak zastala opozice. Podle ČSSD Nečasovy výroky ukazují, že má ODS strach z nezávislé policie. Lessy se v minulých dnech dostal do sporu s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09), když řekl, že mu Kalousek volal kvůli vyšetřování kauzy týkající se nákupu letounů CASA a adresoval nevhodné výroky lidem pracujícím na kauze. Ministr telefonát potvrdil, říká ale, že jeho obsah byl jiný.

Ministr vnitra Jan Kubice tvrdí, že mu Lessy v červnu oznámil, že v září ve své funkci skončí. Policejní šéf však dohodu v úterním Právu popřel. Kubice o Lessyho konci ve funkci hovořil již loni v prosinci. Kritizoval ho například za údajně nekonstruktivní přístup k návrhům ministerské komise na personální a systémové změny v policii. Oba muži se nakonec dohodli a oznámili mimo jiné změny na policejním prezidiu.

Bývalý senátor Novák už není členem ODS

Bývalý senátor a starosta Chomutova Alexandr Novák ukončil členství v ODS. Ústecký soud ho v pondělí za přijetí více než čtyřicetimilionového úplatku poslal na čtyři roky do vězení. Rozsudek je pravomocný. K odchodu Nováka ze strany vyzval premiér a předseda ODS Petr Nečas. O jeho odchodu informoval předseda ústecké ODS Jan Kubata. Krajský soud v Ústí nad Labem se případem zabýval po odvolání Nováka i státního zástupce proti rozhodnutí Okresního soudu v Chomutově. Původní dvouletou podmínku zpřísnil na čtyřletý nepodmíněný trest ve věznici s dozorem. Potvrdil i původně uloženou pětimilionovou pokutu a také pětiletý zákaz činnosti veřejné osoby. V r. 1999 prodal Chomutov akcie Severočeské energetiky a Severočeské plynárenské společnosti za více než 317 milionů korun německé společnosti VNG Leipzig. Ta pak za zprostředkování koupě poslala 2,27 milionu marek Petru Schmelovi. Podle obžaloby ale neskončily u něj, nýbrž přes kyperskou firmu na rakouském soukromém účtu Novákových. Novák se hájil tím, že peníze dostala jeho manželka jako půjčku na podnikání v Rakousku právě od kyperské firmy Interkontraktor. Soud mu neuvěřil.

Kandidát na prezidenta Přemysl Sobotka má podporu všech zákonodárců ODS

Prezidentského kandidáta ODS Přemysla Sobotku budou do funkce hlavy státu nominovat poslanci a senátoři ODS. Má podporu všech z nich. Novinářům to řekli předseda ODS Petr Nečas a zástupci parlamentních klubů strany. Podle Nečase nyní ODS jednoznačně stojí za kandidátem, kterého vybrali členové strany v primárních volbách. ODS bude nominovat svého kandidáta v parlamentu, shánět podpisy občanů se nechystá. Naopak kandidát ČSSD Jiří Dienstbier usiluje kromě nominace od zákonodárců i o podpisy občanů.

Fiala: Maturity budou mít od příštího roku jen jednu úroveň

Státní maturity by měly mít od příštího roku jen jednu úroveň, opravování písemných prací z češtiny se vrátí na školy. Řekl to ministr školství Petr Fiala s tím, že mu to doporučila skupina odborníků, kterou ustavil. Jejich doporučení chce respektovat. Ministr chtěl zkoušku změnit tak, aby byla jednodušší a levnější. Nově by měli stejné testy a písemky skládat gymnazisté i učni, dodělávající si zkoušku dospělosti na nástavbě. Změny podle Fialy ušetří desítky milionů korun. Pro příští dva roky by měly zůstat povinné jen dva předměty, jedním bude čeština, druhým cizí jazyk nebo matematika. Původně měly být od příštího roku povinné předměty tři, do výběru měla přibýt informatika a společenskovědní základ. Maturity se letos potýkaly s problémy při testech z matematiky a hodnocení písemných prací z češtiny. Proti výsledkům se už odvolalo více než 8000 studentů, před rokem jich bylo jen 1414.

Soud zprostil obžaloby oba úředníky v kauze dotací EU

Pražský městský soud zprostil obžaloby bývalého šéfa Úřadu regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad Jiřího Trnku a jeho podřízeného Martina Půlpytla v kauze rozdělování evropských dotací na rozvoj regionů v Jihočeském a Plzeňském kraji. Muži čelí obvinění ze zneužití pravomoci, od začátku svou vinu popírají. Hrozilo jim až dvanáctileté vězení. Rozsudek není pravomocný, žalobkyně se proti němu odvolala. Podle soudu obžaloba nemohla obstát, protože přišla s obecnými tvrzeními a popisované skutky k tomu nejsou trestným činem. Kauza se týká páté výzvy Regionálního operačního programu (ROP) Jihozápad, která byla vyhlášena v březnu 2009 a v níž mělo být rozděleno přes 3,7 miliardy korun. Obžalovaní údajně chtěli zvýhodnit soutěžní projekty z Plzeňského kraje, aby se tím zajistila podpora plzeňských zástupců při hlasování o celkovém seznamu projektů. Bez schválení seznamu by totiž nešly žádné peníze na projekty, na kterých údajně měli zájem někteří členové výboru regionální rady.

Ve věku 75 let zemřel profesor Antonín Holý

V pondělí zemřel v 75 letech český chemik světového významu Antonín Holý. Jím objevené preparáty pomáhají léčit miliony lidí na celém světě. Jsou součástí nejúčinnějších a zároveň dostupných léků proti AIDS, viru pravých neštovic, pásového oparu, virového zánětu oční sliznice a proti virové hepatitidě typu B. Úmrtí profesora Holého oznámil Ústav organické chemie a biochemie Akademie věd, kde Holý desítky let pracoval. Profesor Antonín Holý byl jedním z nejvýznamnějších českých vědců posledních desetiletí. Chemik světového významu, který dokázal dotáhnout výsledky základního výzkumu do praktické realizace, stál za objevy řady látek. Přes všechen věhlas byl profesor Holý vždy skromným člověkem, který celý život kladl důraz zejména na poctivou vědeckou práci.

Vědci: Chemik světového významu Holý byl ikonou české vědy

Chemik světového významu Antonín Holý, který zemřel v pondělí ve věku 75 let, byl ikonou české vědy a typickým příkladem toho, že bez dlouhodobého kvalitního základního výzkumu nemůže vzniknout žádná aplikace. Shodli se na tom předseda Akademie věd Jiří Drahoš a jeho předchůdce a nynější místopředseda Učené společnosti ČR Václav Pačes. Podle Zdeňka Havlase, bývalého ředitele Ústavu organické chemie a biochemie (ÚOCHB) Akademie věd, kde Holý více než půl století pracoval, byl Holý nesmírně pracovitý, přesně věděl, co chce, a šel za tím, měl vše dobře promyšlené a dokázal své okolí přimět k tomu, aby mu pomohlo v jeho cílech a plánech. Výsledky základního výzkumu dokázal převést až k patentům. "Dnes někteří kapitáni průmyslu základní výzkum zpochybňují, byl to ale Holý, kdo dokázal základní výzkum dovést do praktických aplikací," zdůraznil Pačes.

MMF: České banky jsou zdravé a silné, hrozbou je vývoj v EU

Český finanční sektor je zdravý a silný, banky by v případě problémů ustály i výrazné šoky. Uvádí to zpráva Mezinárodního měnového fondu (MMF), podle které mají české banky vysokou kapitálovou vybavenost a odpovídající likviditu i zisky. Hrozbou je ovšem vývoj v Evropské unii a v zahraničních mateřských bankách. Podle MMF je také český regulatorní rámec obecně zdravý, úřady ale potřebují početnější personál, aby mohly v bankách provádět častější kontroly. Měnový fond doporučuje i několik dalších kroků, které by pomohly bankovní sektor připravit na případný krizový vývoj. "Vzhledem k vysoké závislosti české ekonomiky na vývozu do zemí Evropské unie a vzhledem k tomu, že téměř všechny velké finanční instituce v České republice jsou ve vlastnictví mateřských firem z EU, plyne hlavní riziko z negativního vývoje v zemích EU," stojí ve zprávě MMF.

ČR se drží v dvacítce investorsky nejzajímavějších zemí Evropy

Česká republika už sice není pro investory tolik atraktivní jako dříve, přesto se stále drží v první dvacítce investorsky nejzajímavějších evropských zemí. Nejvíce se v loňském roce dařilo přilákat investory Velké Británii, Německu a Francii. Vyplývá to z průzkumu European Attractiveness Survey, který zveřejnila společnost Ernst & Young. Zatímco v roce 2010 Česku na žebříčku nejatraktivnějších evropských zemí připadlo 14. místo v počtu investičních projektů a 11. místo z pohledu počtu vytvořených pracovních míst, tak loni podle průzkumu Ernst & Young kleslo na 16. pozici u počtu investičních projektů a na 12. místo v případě pracovních míst.

MF nabídne k spořicím dluhopisům i dárkové certifikáty

Ministerstvo financí hodlá v rámci podzimní emise spořicích státních dluhopisů nabídnout lidem i dárkové certifikáty. Resort totiž vypsal výběrové řízení na grafické zpracování certifikátů k dluhopisům. Uvedl to mluvčí úřadu Ondřej Jakob. Ministerstvo se chystá nabídnout dva druhy certifikátů. Dárkový obdrží obdarovaný od vlastníka dluhopisů. Pro vlastníky dluhopisů pak MF připravuje osvědčení o vlastnictví spořicích státních dluhopisů. Certifikáty budou k dispozici podle Jakoba za mírný poplatek, jehož výše ještě nebyla stanovena. Samotná správa a výplata dluhopisů i reinvestice úrokového výnosu jsou zdarma.

MPO chce méně elektřiny z uhlí

Aktualizovaná státní energetická koncepce bude počítat se snížením výroby elektřiny z uhlí do roku 2040 o zhruba dvě třetiny. Zároveň bude nutné výrazně zvýšit účinnost spalování uhlí v energetických zdrojích a finančně zatížit vývoz elektřiny. Tím by se mělo ušetřit více uhlí pro české teplárny. Na setkání s novináři to řekl ministr průmyslu a obchodu (MPO) Martin Kuba. Elektřinu z uhlí podle něj v příštích letech z velké části nahradí jaderná energie, která se zvýší po dostavbě Temelína a po postavení pátého bloku Dukovan. Těžba uhlí bude v příštích letech klesat a podle Kuby je nutné uhlí využívat efektivněji. V současnosti se elektřina z uhlí vyrábí v kondenzačních elektrárnách a teplárnách při účinnosti kolem 20 procent. Pro investice do efektivnějšího využití uhlí v energetice chce Kuba poskytnout část příjmů z prodeje emisních povolenek.

Fungování nového registru vozidel se v řadě měst mírně zrychlilo

Fungování nového registru vozidel se v řadě měst mírně zrychlilo. Na problémová pracoviště registru posílá ministerstvo dopravy mobilní týmy, řekl mluvčí resortu Martin Novák. Problémy s fungováním systému ale přetrvávají. Podle informací z jednotlivých pracovišť trvá na mnohých místech přihlášení vozidla stále výrazně déle než dříve a systém při zadávání údajů často padá. V hlavním městě se fungování nového registru vozidel mírně zrychlilo. V 10:00 hodin pracoviště odbavila zhruba 300 lidí, což je asi dvakrát víc než za stejnou dobou v pondělí, řekla mluvčí pražského magistrátu Tereza Králová. Na pracovištích registru se přesto opět od rána tvořily fronty. V Jičíně nový registr stále bezchybně nefunguje, a je proto mimo provoz. S problémy se stále potýká také kroměřížská radnice.

Za nefunkční registr žádají poškození řidiči až 100.000 korun

Ministerstvo dopravy začíná vyřizovat žádosti o náhradu škod kvůli nefunkčnímu registru vozidel. Na zelenou linku, kterou pro tyto případy ministerstvo dopravy zřídilo, se kvůli dotazům ohledně odškodnění obrátilo 41 lidí. Výše oznámených škod se pohybovala v rozmezí od 20 korun do 100.000 korun. Uvedlo to ministerstvo dopravy. Celkem v Česku existuje 206 míst, kde je možné vozidla registrovat. Problémy se nevyhnuly žádnému z nich. Nový centrální registr vozidel má být podle ministerstva dopravy přehlednější, umožní například registraci značek na přání nebo převod registračních značek mezi vozidly jednoho majitele. Má být napojený na základní registry, policii a evidenci kradených aut v zahraničí.

Pojišťovny evidují po bouřkách 13.200 škod za 600 milionů Kč

Pojišťovny evidují již přes 13.200 pojistných událostí, které jejich klientům v červenci způsobilo řádění živlů. Odhadované škody, které napáchaly bouřky, vichřice, krupobití a lokální záplavy, činí 650 milionů Kč. Vyplývá to ze statistiky, kterou poskytla Česká asociace pojišťoven. Mezi nejčastější pojistné události patří škody na střechách, které byly poškozeny krupobitím, pádem větví nebo stromů.

Zrušení slevy na dani dopadne asi na 80.000 pracujících důchodců

Na zhruba 80.000 penzistů, kteří chodí do práce, dopadne od příštího roku zrušení možnosti slevy na dani pro pracující důchodce. Vláda si od toho slibuje, že v příštích třech letech získá z daní z příjmu seniorů do rozpočtu sedm miliard korun. Vyplývá to ze zprávy k vládnímu úspornému balíku, který minulý týden schválila sněmovna a který bude projednávat Senát. Plánovaná změna vrací Česko před rok 2008, od něhož mohli pracující penzisté základní slevu na dani začít uplatňovat. Od příštího roku by o ni měli dočasně na tři roky přijít. Podle návrhu by ji mohli získat znovu od ledna 2016. Nyní činí sleva 2070 korun měsíčně. Záměr kritizuje Rada seniorů ČR. Podle jejího předsedy Zdeňka Pernese se možnost slevy na dani ruší jen důchodcům jako jediné skupině. Dopadne to na 157.000 pracujících penzistů, uvedl Pernes. Rada už požádala předsedu Senátu, aby horní komora pro vládní návrhy a novely nehlasovala. Ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) už dřív řekl, že důchodci dostali možnost slevy na dani v době, kdy ekonomika rostla a firmy hledaly pracovníky. Podle něj ale nyní, když se nezaměstnanost pohybuje nad osmi procenty, taková "selektivní podpora, kdy nějaké skupině obyvatel jsou umožněny dva nezdaněné příjmy zároveň, příliš opodstatnění nemá". Důchody se v Česku nedaní. Ministerstvo práce chce přitom zaměstnávání penzistů podporovat.

Dvě česká centra budou vyvíjet nové nanovlákenné materiály

Česká centra Nafigate Corporation a IT4Innovations budou společně vyvíjet nové nanovlákenné materiály. Prvním projektem je modelování nanovlákenných membrán pro filtraci vody. Další oblastí spolupráce bude modelování molekulární struktury nového biopolymeru. Modelování nanovlákenných membrán pro filtraci vody navazuje na projekty Nafigate Corporation na asijském trhu. Projekty míří do segmentu, který měl v roce 2010 podle odhadů expertů hodnotu osm miliard dolarů (asi 165 miliard Kč).

Letní slavnosti staré hudby zahájí dramatizace slavné bitvy

Dramatizace slavné španělsko-francouzské bitvy u Pavie v roce 1525 otevře ve Španělském sále Pražského hradu 19. července mezinárodní festival Letní slavnosti staré hudby. Program 13. ročníku nabídne do 6. srpna celkem osm představení a hudbu 16. až 18. století v autentickém podání různých souborů a interpretů v historických sálech na různých místech Prahy. Novináře o tom informovala ředitelka festivalu Markéta Semerádová. Úvodní večer s názvem Batalla bude ve znamení španělského temperamentu. Hudební dramatizace bitvy u Pavie se uskuteční v režii proslulého souboru Forma Antiqva. Festivalová vystoupení se vedle Pražského hradu uskuteční také na Novoměstské radnici, zámku Troja či v klášteře sv. Anežky České. Více informací o programu se nachází na www.letnislavnosti.cz.

Armádní CASA s koni Převalského dosedla v mongolském Bulganu

Armádní speciál se čtveřicí koní Převalského na palubě přistál na letišti v mongolském Bulganu. Informovala o tom mluvčí zoo Tereza Palečková. Klisny, které mají oživit populaci posledních divokých koní v původní domovině, nyní čeká dvousetkilometrová cesta do rezervace Gobi B. Zvířata pojedou v bednách, do kterých byla umístěna v aklimatizační stanici v Dolním Dobřejově. Na trávník v rezervaci vyběhnou ve středu ráno. Stejně jako loni přepravu komplikovali ruští celníci. Čtyři mladé klisny mají posílit stádo ve známé rezervaci, které utrpělo velké ztráty v drastické zimě let 2009 až 2010.

Trosky budou přístupné i v pondělí, zatím jen zkušebně

Zřícenina hradu Trosky, která je druhou nejnavštěvovanější památkou v Libereckém kraji, bude přístupná i v pondělí, zatím však jen zkušebně. Dosud zde měli v sezoně otevřeno od úterý do neděle. Podle Pavla Weisse z památkového ústavu chtějí zjistit, zda bude o dominantu Českého ráje zájem i v pondělí. Zříceninu, kam denně přijde až 2000 lidí, zpřístupní v pondělí 30. července, 13. a 27. srpna. I když se rozšíření návštěvních dní osvědčí, není však podle něj jisté, zda bude zřícenina v příští sezóně přístupná každý den. Každý den po celý rok je v Libereckém kraji otevřen jen zámek Sychrov a od května do září i hrad Valdštejn, který leží nedaleko Trosek. Bizarní zřícenina gotického hradu z konce 14. století se stala jedním ze symbolů Českého ráje. Umístění na dvou strmých čedičových skaliscích učinilo z Trosek nedobytný hrad - dobýt se jej nepodařilo ani husitům. Při prohlídce může návštěvník vystoupat na věž "Babu" i na vyhlídku pod věží "Panna", které skýtají jedinečný rozhled do okolní krajiny.

Čeští medailisté z minulých olympiád budou fandit v Londýně

Dvanáct českých vítězů z minulých olympijských her a dalších jedenáct medailistů ze soutěží pod pěti kruhy si na vlastní kůži vychutná atmosféru nadcházejících her v Londýně. Do města nad Temží se všichni podívají v rámci čtyřdenních zájezdů na pozvání Českého olympijského výboru (ČOV). Do Londýna mimo jiné přijedou úspěšné gymnastiky - sedminásobná olympijská vítězka Věra Čáslavská a Věra Růžičková, která vybojovala zlato právě v Londýně před 64 lety. Z dalších olympijských vítězů do Londýna přijedou například bývalá atletka Miroslava Hübnerová-Rezková (skok do výšky/Mexiko 1968), veslaři Jan Jindra a Karel Mejta (Helsinky 1952), úspěšní fotbalisté Jindřich Svoboda a Jaroslav Netolička (Moskva 1980) či skokanka do vody Milena Duchková (Mexiko 1968). Chybět nebude ani střelec Jan Kůrka, olympijský vítěz z Mexika 1968. Mezi pozvanými jsou rovněž atleti Jarmila Kratochvílová, Šárka Kašpárková a Imrich Bugár nebo tenistka Helena Suková.

Zátopkův vytrvalecký hattrick na OH 1952 vstoupil do historie

Zcela ojedinělý zápis do atletické historie se povedl českému běžci Emilu Zátopkovi na olympijských hrách v Helsinkách v roce 1952. Slavný vytrvalec vyhrál ve finské metropoli během osmi dnů závody na pět a deset kilometrů i maraton, což dosud nikdo jiný nedokázal. Od prvního ze tří Zátopkových triumfů na desetikilometrové trati uplyne v pátek 20. července 60 let. Po převratu byl rodák z Kopřivnice rehabilitován, u příležitostí stoletého výročí české atletiky v roce 1997 byl vyhlášen domácím atletem století a dva roky nato rovněž českým olympionikem století. Jeden z nejslavnějších českých sportovců všech dob zemřel v listopadu 2000 ve věku 78 let.

Ze sportu:

Tenista Lukáš Rosol postoupil do druhého kola antukového turnaje v Hamburku. Sedmadvacetiletý Čech vyřadil 31. hráče světa Srba Viktora Troického, kterého porazil 5:7, 6:3 a 6:4. Brněnského rodáka čeká ve druhém kole lepší z dvojice Španělů Pablo Andújar, Albert Ramos.

Tenista Jan Hájek po semifinálové účasti v minulém týdnu na turnaji v Bastadu ve Švédsku začal vítězně i na antuce ve švýcarském Gstaadu. K postupu do druhého kola mu však francouzský soupeř Edouard Roger-Vasselin pomohl, protože za stavu 4:1 pro Hájka zápas skrečoval.

Z trojice českých tenistek postoupila do druhého kola turnaje ve švédském Bastadu jen Klára Zakopalová. Hned po úvodním zápasu na turnaji končí Lucie Hradecká i Barbora Záhlavová-Strýcová. Šestá nasazená Zakopalová s Němkou Annikou Beckovou prohrála první set 2:6, duel ale dokázala otočit. Kvalifikantku pak porazila 6:3 a 6:4 a postoupila do druhého kola, kde ji čeká Mariana Duqueová z Kolumbie.

Fotbalisté Liberce nastoupí v úvodním utkání druhého předkola Ligy mistrů proti Šachťoru Karaganda s ofenzivními hráči Janem Blažkem a Vojtěchem Hadaščokem. Základní sestava je bez překvapení, z nováčků je v ní obránce Ondřej Kušnír, který má nahradit Theodora Gebre Selassieho, jenž přestoupil do Brém.

České basketbalistky zvítězily v předposledním přípravném utkání před olympijskými hrami nad mistryněmi Evropy z Ruska 73:63. V duelu v Jindřichově Hradci tým trenéra Lubora Blažka ani jednou neprohrával a navázal na úspěšné výsledky z olympijské kvalifikace. České hráčky začaly souboj dvou účastníků londýnské olympiády velmi dobrou obranou a první koš Ruskám dovolily až po pěti a půl minutách. Definitivní rozhodnutí přišlo minutu a půl před koncem, kdy dala trojku Vítečková a Češky odskočily na sedm bodů. Během poločasu české hráčky předaly šek na 40 tisíc korun, které mezi sebou vybraly, na občanské sdružení Vlastní cestou zajišťující osobní asistenty pro tělesně postižené.

Zdravotní potíže narušily přípravu dálkové plavkyně Jany Pechanové na olympijské hry v Londýně. Po dubnovém vítězství v závodu Světového poháru v Mexiku na 15 km měla potíže s bolavým kotníkem, který lékaři navrhli operovat. Osmá žena ze závodu dálkových plavkyň na OH v Pekingu však dala přednost léčbě krevní plazmou a nyní už více než měsíc může plavat bez vážnějších potíží, takže její start v Londýně by problém neměl ohrozit.

Lyžařka Šárka Záhrobská už opustila po středeční operaci nezhoubného nádoru pod mozkem jednotku intenzívní péče a poprvé zvládla i krátkou procházku v areálu nemocnice. Z ní by mohla být bývalá mistryně světa a majitelka olympijského bronzu ve slalomu propuštěna do domácího léčení během několika dnů. Sedmadvacetiletá Záhrobská byla hospitalizována s vážnými neurologickými problémy před dvěma týdny, operaci se podrobila v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Majitelce kompletní sady medailí z MS a bronzové medailistce z OH ve Vancouveru 2010 lékaři odstranili nezhoubný nádor na podvěsku mozkovém. Nyní se čeká na histologické vyšetření nálezu.

Ve věku 82 let zemřel v pondělí sportovní televizní a rozhlasový komentátor Vladimír Vácha, který se zaměřoval především na hokej. ČTK o tom informoval Vladimír Drbohlav z České televize. Váchův pohřeb se uskuteční v pondělí 23. července od 11:00 v krematoriu v Praze-Strašnicích.

A jaké bude v Česku počasí:

Čekáme oblačno, a hlavně na severu bude pršet. K večeru se má od jihozápadu vyjasňovat. Teploty 20 až 24 stupňů.