Zprávy

0:00
/
0:00

Respekt.cz: Kalousek vyvíjel nátlak na vyšetřovatele Vlasty Parkanové

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) minulý týden vyhrožoval vyšetřovateli, který má na starost případ jeho stranické kolegyně, místopředsedkyně sněmovny a bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové. Napsal to server Respekt.cz. Kriminalistovi Jiřímu Mazánkovi podle serveru zavolal a sdělil mu, že "u policie skončil". Vyšetřovatel podle Respektu pořídil o telefonátu písemný záznam a informoval dozorujícího státního zástupce Jana Kořána. Sdělil mu, že hovor vnímá tak, že na něj Miroslav Kalousek vyvíjí tlak. Ministr potvrdil, že s vyšetřovatelem hovořil, jakýkoliv nátlak na policistu ale odmítá. "Tohle obvinění mohu označit za sprostou pomluvu estébáckého charakteru," řekl serveru ministr. Volal prý detektivovi jen proto, aby mu sdělil, že žalobci posílá odborné stanovisko, které zpochybňuje důvody policejního obvinění Vlasty Parkanové. Opoziční ČSSD kvůli případu žádá Kalouskův okamžitý odchod z vlády. Policie chce místopředsedkyni sněmovny stíhat kvůli tomu, že nenechala zpracovat posudek na cenu letounů CASA pro vojenské letectvo. Při nákupu tak údajně vznikla škoda 658 milionů korun. Kriminalisté požádali sněmovnu o vydání poslankyně, nyní se věcí zabývá mandátový a imunitní výbor. Vlasta Parkanová je přesvědčena o tom, že se trestného činu, ze kterého ji policisté viní, nedopustila. Uvádí, že se takový čin vůbec stát nemohl.

Nečas kritizuje Kalouska za telefon vyšetřovateli

Premiér Petr Nečas (ODS) považuje telefonát ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) vyšetřovateli případu Vlasty Parkanové (TOP 09) za mimořádně nešťastný. Po Kalouskovi bude chtít vysvětlení. Řekl to novinářům v Bruselu po skončení summitu EU. Premiéra a předsedu ODS Nečase překvapilo, že vysvětlit tento Kalouskův krok nechce i šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg. "Když jde o ministry z jiné politické strany, tak má velmi silné a vehementní komentáře prakticky během několika minut," poznamenal premiér.

Petr Nečas: Část peněz z "prorůstového paktu" by mohla dotéct i do ČR

Dopad opatření na podporu ekonomického růstu a tvorbu nových pracovních míst, na nichž se shodli lídři EU na summitu v Bruselu, bude podle českého premiéra Petra Nečase jen omezený. Nějaké peníze by podle něj ale mohly "dotéct" i do Česka. O kolik by se mohlo jednat, ministerský předseda ale neupřesnil. Týkat by se to mohlo například podpory malých a středních podniků, k nimž by měly směřovat peníze z úvěrů Evropské investiční banky (EIB). Lídři se dohodli, že navýší její kapitál o deset miliard eur, což povede k tomu, že banka bude moci poskytnout na úvěrech 60 miliard eur. Ty by měly směřovat třeba právě na podporu inovací či malých a středních firem. Unijní prezident Herman Van Rompuy ve čtvrtek večer řekl, že se lídři shodli na navýšení kapitálu EIB a opatřeních, které mají evropské hospodářství podpořit zhruba 120 miliardami eur.

ČR napravila systém čerpání fondů EU

Česká republika podle ministerstva pro místní rozvoj dokončila nápravu systému čerpání peněz z fondů EU, na kterou měla čas do konce června. Návrh změn byl odeslán do Bruselu, který na jaře Česku proplácení dotací kvůli chybám v tuzemských programech pozastavil. Termín obnovení proplácení dotací bude záviset na rozhodnutí Bruselu. Pokud by Evropská komise do konce letošního roku platby neobnovila, mohlo by Česko přijít o desítky miliard korun z evropských fondů. "Věříme, že splněním akčního plánu budou odstraněny vytýkané nedostatky, a budou tak splněny všechny požadavky, které povedou k obnově čerpání," sdělila ČTK mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Jana Jabůrková. Všechny změny byly podle ní průběžně konzultovány s bruselskými úředníky. EK vytkla Česku hlavně problémy s kontrolou a auditem, zadáváním veřejných zakázek a fluktuací úředníků odpovědných za dotace. EK nyní bude zkoumat, nakolik se tuzemské úřady skutečně polepšily a zda provedly požadované změny.

Václav Klaus navštíví Malajsii a Indonésii

Prezident Václav Klaus navštíví od 4. do 10. července Malajsii a Indonésii. V obou východoasijských zemích se setká s tamními politiky a na podnikatelských fórech podpoří vzájemný obchod. Nejprve pojede do Malajsie, kde bude jednat mimo jiné s králem Mizanem Zainalem Abidinem, předsedou vlády Najibem Razakem a dalšími zástupci politické scény. Kromě hlavního města Kuala Lumpur navštíví také Kuching, kde bude jednat s guvernérem největšího státu Sarawak, který se nachází na ostrově Borneo. Příští neděli se pak hlava českého státu přesune do Indonésie, kde ho přijme tamní prezident Susilo Bambang Yudhoyono. Klaus již v minulosti obě země navštívil. V roce 1996 byl v Malajsii ještě v roli ministerského předsedy. Také do Indonésie cestoval jako premiér, bylo to v roce 1994. Indonéská prezidentka byla Megawati Sukarnoputriová byla v Praze před deseti lety.

Prezident jmenoval Petra Pavla novým náčelníkem generálního štábu

Prezident Václav Klaus jmenoval nového náčelníka generálního štábu. V čele armády stanul Petr Pavel, který ve funkci nahradil dosavadního šéfa ozbrojených sil Vlastimila Picka. Petra Pavla na náčelníka generálního štábu navrhla na konci května vláda, Václav Klaus ho do funkce jmenoval z titulu nejvyššího velitele ozbrojených sil. Pavel se ve své funkci bude snažit udržet financování armády na takové úrovni, aby mohla nadále plnit svůj hlavní úkol, obranu českého území. Armáda by neměla vlivem rozpočtových škrtů přicházet o své schopnosti, jinak by mohla ztratit nárok na výhody kolektivní obrany Severoatlantické aliance, řekl v rozhovoru pro ČTK Petr Pavel. Před neustálým snižováním rozpočtu na obranu varuje i ministr obrany Alexandr Vondra. NATO dlouhodobě požaduje, aby rozpočet ČR na obranu byl ve výši alespoň dvou procent HDP. Český obranný rozpočet je přitom nižší. Loni její obranné výdaje činily 1,15 procenta hrubého domácího produktu. "My se v tuto dobu snažíme definovat řekněme minimální úroveň obrany, kterou musíme držet, abychom ještě byli schopni hovořit o zajištění obranyschopnosti země," dodal Pavel. Vedení armády se podle něj v současnosti snaží nalézt možnosti, kde lze v rozpočtu ještě ušetřit.

Vondra: Jednání o prodloužení pronájmu gripenů nejsou u konce

Jednání o případném prodloužení pronájmu nadzvukových stíhaček Jas-39 Gripen nejsou u konce, řekl ministr obrany Alexandr Vondra. O podrobnostech rozhovorů bude informovat vládu, materiál ale zřejmě nebude znamenat výrazný posun k vyřešení budoucnosti českého stíhacího letectva. Deník E15 informoval, že obrana se dohodla se Švédskem na podrobnostech prodloužení pronájmu 14 stíhaček Gripen. Podle listu cena pronájmu nebude vyšší než poměrná výše současného desetiletého operativního leasingu za 19,6 miliardy korun, výraznější slevu se prý dojednat nepodařilo. Pronájem 14 švédských stíhaček Gripen za 19,6 miliardy korun v roce 2004 schválila vláda Vladimíra Špidly. Česko letadla zaplatí do deseti let formou každoročních splátek. Letouny Jas-39 Gripen používá vedle Švédska, Maďarska a České republiky Jihoafrická republika a Thajsko. Smlouvu na pronájem strojů provázejí podezření z korupce.

Jiří Pospíšil přijal nabídku vést krajskou kandidátku ODS na Plzeňsku

Regionální sněm ODS Plzeňského kraje 8. července rozhodne o tom, zda v čele kandidátky pro podzimní krajské volby stane odvolaný ministr spravedlnosti a zároveň šéf krajské ODS Jiří Pospíšil. Krajská regionální rada ODS, která se mimořádně sešla v reakci na Pospíšilovo odvolání, ho jednoznačně na pozici lídra doporučila. Ostatní místa kandidátky se posunou, sdělil po jednání rozšířené regionální rady poslanec a místopředseda ODS v kraji Jiří Papež. Jiří Pospíšil zároveň potvrdil, že nabídku na post lídra přijal. "Podpora ze strany mých spolustraníků, ta spontánní silná podpora, je natolik významným a výrazným signálem, že jsem se již rozhodl, že jsem připraven usilovat o pozici lídra kandidátky ODS pro krajské volby," uvedl Jiří Pospíšil. Dosavadní jednička kandidátky, bývalá náměstkyně plzeňského primátora Marcela Krejsová, podle svých slov ráda pozici na kandidátce Jiřímu Pospíšilovi uvolní. "Takto sestavená kandidátka má velkou šanci na úspěch. Není mi to líto, přišlo mi, že je to úžasný nápad, a mám velkou radost," řekla Marcela Krejsová.

Britský politik prý prodával informace československým špionům

Někdejší britský konzervativní ministr a poslanec Raymond Mawby podle BBC prodával informace agentům tajné služby komunistického Československa. Podle britské BBC to vyplývá ze složek české tajné služby. BBC tvrdí, že Raymond Mawby, který v polovině 60. let krátce působil jako náměstek ministra pošt, poskytoval StB informace v letech 1961 až 1971. Podle BBC informoval o svých kolezích z Dolní sněmovny a dokonce poskytl náčrtek půdorysu úřadovny britských premiérů v Dolní sněmovně. Raymond Mawby, který byl členem dolní komory britského parlamentu do roku 1990 a v témže roce zemřel, se setkával s českými agenty v luxusních restauracích a barech. Už dříve vyplulo na povrch, že komunistickému Československu dodávali informace někteří labourističtí poslanci, včetně Johna Stonehouse. Nejnovější případ je první, který se týká politika Konzervativní strany. Raymond Mawby, krycím jménem Laval, byl poprvé kontaktován v listopadu roku 1960 na recepci československé ambasády. Od roku 1961 se už s československými agenty scházel pravidelně.

Stav lidských práv v ČR se podle helsinského výboru vloni zhoršil

Stav lidských práv v Česku se za poslední rok zhoršil. Vládní škrty dopadly na seniory, neúplné rodiny, děti, nezaměstnané i postižené. Zastavilo se začleňování romských dětí do běžných škol a nenávist vůči Romům roste. Přibývá výpadů proti sexuálním menšinám. Věznice jsou čím dál přeplněnější. Vyplývá to ze zprávy o stavu lidských práv za rok 2011, kterou představil Český helsinský výbor (ČHV). Podle jeho představitelů jediným pozitivem loni bylo probuzení občanské společnosti. "Bohužel žádné dobré zprávy říct nemohu. Situace se na poli lidských práv zhoršuje," uvedla předsedkyně ČHV Anna Šabatová. Podle ní je důvodem nejen krize a šetření, ale za zhoršováním je i nezájem politiků či naopak jejich populistické kroky. Uvedla, že také prezident Václav Klaus problematiku lidských práv znevažuje. Podle Šabatové nastal posun k horšímu i v naplňování sociálních práv. Mnoho lidí se propadá do chudoby.

Nehodu českého autobusu v Chorvatsku zavinil řidič

Podle informací, které v uplynulých šesti dnech shromáždilo státní zastupitelství v chorvatském městě Karlovac, lze dospět k závěru, že sobotní vážnou nehodu na chorvatské dálnici A1 u tunelu Krpani zavinil řidič českého autobusu. Informoval o tom server chorvatského deníku Slobodna Dalmacija. Ze zprávy vyplývá, že autobus, který jel od Záhřebu směrem k moři, sjel vlevo přes vedlejší jízdní pruh a bez jakékoli reakce řidiče narazil do kovových svodidel a kovového sloupu. Vzhledem k tomu, že český řidič při nehodě zahynul, není podle chorvatského státního zastupitelství možné zahájit trestní stíhání. Při nehodě zahynulo dalších sedm cestujících a 43 osob bylo zraněno. Poslední zranění pasažéři autobusu se vrátí zpět do České republiky v sobotu. Do Chorvatska pro ně odletí armádní speciál.

ÚOHS udělil pokuty za opencard

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) udělil pokuty kvůli kauze opencard. Za porušení zákona o veřejných zakázkách má Praha zaplatit 600.000 korun, dopravní podnik 500.000 korun. Rozhodnutí je nepravomocné, sdělil antimonopolní úřad. Hlavní město proti němu podalo rozklad, uvedla Tereza Králová z magistrátu. Kritizovaný projekt opencard už stál kolem miliardy korun. Především v počátku ho provázely problémy a nevýhodné smlouvy. Protikorupční policie loni obvinila pět úředníků z pražského magistrátu, všichni čelí obvinění z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Dvěma úředníkům tento měsíc obvinění rozšířila. Kartu opencard vlastní přes 950.000 lidí, slouží především jako tramvajenka a průkazka do knihovny. Je možné na ni získat také slevy.

Zastupitel Kalousek stane před soudem kvůli pojistnému podvodu

Pražský zastupitel za ODS zpěvák Jan Kalousek stane před soudem. Státní zástupce na něj podal obžalobu, řekla obvodní státní zástupkyně pro Prahu 1 Šárka Pokorná. Kalousek je podezřelý z pojistného podvodu. Hrozí mu až tři roky vězení. Podle policie se zpěvák podílel na machinacích s fakturami, které několik let prováděl jeden autoservis. Kalousek svou vinu popírá.

Zahraniční dluh Česka se v 1.čtvrtletí zvýšil na 1,9 bilionu Kč

Zahraniční dluh Česka se v letošním prvním čtvrtletím zvýšil o 33,7 miliardy korun na 1,906 bilionu korun. Představoval tak 49,9 procenta hrubého domácího produktu (HDP). K vyššímu zadlužení přispěly především změny pozic vládního a bankovního sektoru. Meziročně byl zahraniční dluh vyšší o 192,1 miliardy Kč, oznámila Česká národní banka. Zahraniční zadluženost ČR dosáhla historicky nejvyšší hodnoty jak absolutně, tak v poměru k HDP, řekl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Během posledního roku rostla dlouhodobá i krátkodobá zadluženost. Za vzestupem té dlouhodobé stála výhradně vládní emise eurobondů, krátkodobý dluh zvyšoval hlavně přírůstek vkladů nerezidentů v tuzemských bankách. "Ani jedna z těchto příčin růstu zadlužení nepředstavuje pro ekonomiku bezprostřední riziko. Celkové zadlužení kolem 50 procent HDP není znepokojující, vývoj se ale vyplatí dlouhodobě monitorovat," dodal. Zahraniční závazky s původní splatností delší než jeden rok tvoří 71 procent pasiv.

ČNB: Dluhy českých domácností v květnu vzrostly na 1,13 bilionu Kč

Dluhy českých domácností u bank a finančních institucí se v květnu zvýšily o 3,6 miliardy korun na 1,128 bilionu korun. Meziročně byly vyšší o více než 54 miliard korun, vyplývá z údajů České národní banky. Zadluženost podniků v květnu meziročně vzrostla o téměř 34 miliard korun na 963,3 miliardy Kč. Ve srovnání s předchozím měsícem byla vyšší o více než devět miliard korun. Zadluženost jednotlivých sektorů české ekonomiky zvolna stoupá, stále však patří mezi jednu z nejnižších v Evropě, řekl analytik Patria Finance David Marek. Poměr dluhů domácností k jejich disponibilním příjmům dosahuje 58 procent. Průměr v eurozóně je 98 procent a například v Nizozemsku činí 249 procent, v Dánsku dokonce 268 procent.

Zástupkyně ombudsmana: Loňské kácení na Šumavě bylo nelegální

Loňské kácení na Šumavě bylo podle zástupkyně ombudsmana Jitky Seitlové nelegální. Ministerstvo životního prostředí a Správa Národního parku (NP) Šumava nenapravily podle ní pochybení, jichž se dopustily v souvislosti s kácením stromů v lokalitě Ptačí potok. Seitlová to řekla ČTK. Pochybení vyplývá z podrobného vyšetřování záležitosti, které v uplynulých dnech po několika měsících uzavřela. Doufá, že se obdobné věci nebudou opakovat. Zveřejnění pochybení konkrétních organizací ombudsmanem nebo jeho zástupkyní je nejtvrdší postih, který mohou ve vztahu k chybujícím státním institucím zaujmout. V lokalitě u Modravy se stromy napadené kůrovcem kácely v červenci a srpnu 2011. Podle Jitky Seitlové neměla správa národního parku v době kácení k tomuto zásahu příslušná povolení. Scházel souhlas k zásahu proti škůdcům, výjimka ze zakázaných činností v NP Šumava a stanovisko orgánu ochrany přírody, zda kácení může mít významný vliv na území Natura 2000, které požívá zvýšené ochrany.

V Karlových Varech zahajuje 47. ročník filmového festivalu

Ve Velkém sálu hotelu Thermal v Karlových Varech v pátek večer zahajuje 47. ročník Mezinárodního filmového festivalu. Přehlídka uvede do 7. července kolem dvou stovek celovečerních filmů a desítky dokumentů. Z uvedených snímků bude mít 22 světovou, 35 mezinárodní a osm evropskou premiéru. Vrcholem zahajovacího ceremoniálu bude předání Křišťálového glóbu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Obdrží jej britská herečka Helen Mirrenová, držitelka Oscara za ztvárnění Alžběty II. ve filmu Královna. Mirrenová v Karlových Varech 1. července uvede psychologické drama z 60. let minulého století Za zavřenými dveřmi, v němž ztvárnila hlavní roli. Film režíroval maďarský režisér István Szabó, který loni na karlovarském festivalu předsedal mezinárodní porotě. Slavnostní zahájení uzavře projekce filmu britsko-irského snímku Good Vibrations o zakladateli punkové scény v irském Belfastu. Nechybí v něm humor, hudba i archivní dobový materiál. Vypráví o nekompromisním rebelovi Terrim Hooleyovi, který se rozhodl jít za svým cílem i přesto, že zisk ani úspěch neměl zaručen.

V Českém Krumlově začíná Festival komorní hudby

Atraktivní barokní nocí začíná na zámku v Českém Krumlově šestadvacátý ročník Festivalu komorní hudby. Netradiční projekt představí návštěvníkům všechny výrazové prostředky barokní slavnosti z 18. století. Večerní program se koná v hlavních sálech, barokním divadle a zámeckých zahradách osvětlených svíčkami. Händelovu operu Terpsichora poprvé v českokrumlovském Barokním divadle provede Musica Florea pod vedením Marka Štryncla. Nebude chybět ani autentický barokní ohňostroj a desítky dobových prvků. Festival potrvá do 7. července a nabídne například koncerty souboru Guarneri Trio, houslisty Pavla Ereta, Isang Yun Tria a varhanice Drahomíry Matznerové. Samostatný recitál bude mít litevská klavíristka Irma Kliauzaitéová, absolventka salcburského Mozartea. Poprvé na festivalu zazní také pravý jazz v podání pražského Brass Bandu. Závěrečný koncert s názvem Chvála houslí bude patřit vzpomínce na slavného houslistu Josefa Suka. Uskuteční se 7. července, v den prvního výročí virtuosova úmrtí.

Loutkářská Chrudim přinese letos 34 inscenací na sedmi místech

Celkem 34 inscenací zhlédnou návštěvníci letošního 61. ročníku přehlídky amatérského loutkového divadla Loutkářská Chrudim. Festival začíná v sobotu 30. června, potrvá šest dní. Hrát se bude v divadle Karla Pippicha, ve Spolkovém domě, v budově muzea, ve stanu u Základní školy Husova a v Muzeu barokních soch, informovala ČTK Magdalena Mikešová z organizace Nipos-Artama, která přehlídku pořádá společně s městem. Na diváky čeká 65 představení nejrůznějších forem a žánrů určených jak dětskému, tak dospělému publiku. K vidění budou klasické pohádky i divadelní experimenty. Další téměř dvě desítky představení se uskuteční během úvodního Loutkářského štrúdlu, kdy průvod herců prochází městem, a při závěrečné pouti. Pro účastníky přehlídky je tradičně připraveno 14 odborných seminářů. Každý den si v divadle budou moci lidé také zkusit vyrobit loutku. Festival ukončí 5. července závěrečná Loutkářská pouť za divadelní budovou. Podrobný program je uveden na www.loutkarska-chrudim.cz.

Hrady a zámky lákají návštěvníky na milostné příběhy šlechticů

Hrady a zámky, které spravuje Národní památkový ústav, lákají návštěvníky na další tematické prohlídky. V rámci projektu Oživlé památky zvolili památkáři pro prázdninové měsíce téma Letní milostná ladění. "Památky svým návštěvníkům otvírají cestu do časů slavného milovníka Petra Voka nebo do láskyplného života s tragickým koncem Ferdinanda d´Este a Žofie Chotkové," říká mluvčí NPÚ Zdeňka Kalová. Památky zvou na denní i večerní slavnosti, divadelní představení, drezúru koní a další programy. V letošní sezoně se zatím provozovatelé památek věnovali tajemstvím hradních kaplí či zámeckým a palácovým zahradám, v září se budou programy točit kolem dědictví antiky a v říjnu je téma Ozvěny lesních rohů.

Ze sportu:

Česká tenistka Petra Kvitová postoupila do třetího kola Wimbledonu. Obhájkyně titulu a čtvrtá nasazená zdolala domácí Elenu Baltachaovou po setech 6:0 a 6:4. Příští soupeřkou Kvitové bude Varvara Lepchenková z USA, kterou porazila nedávno na French Open. Uspěla i Klára Zakopalová, která sice s Olgou Govorcovovou prohrála první set 2:6, ale pak Bělorusku porazila 6:1 a 6:2. O postup do osmifinále bude hrát s Franceskou Schiavoneovou z Itálie, která porazila Kristýnu Plíškovou dvakrát 6:4.

Radek Štěpánek se rozloučil s dvouhrou ve Wimbledonu ve třetím kole. Nad síly českého tenisty byl obhájce titulu a první hráč světa Novak Djokovič ze Srbska, s kterým na centrkurtu v All England Clubu prohrál po setech 6:4 a třikrát 2:6.

Květa Peschkeová neobhájí se Slovinkou Katarinou Srebotnikovou titul ve čtyřhře. Turnajové trojky prohrály ve druhém kole s italskou dvojicí Francesca Schiavoneová, Flavia Pennettaová 3:6, 6:4 a 1:6.

Oštěpař Vítězslav Veselý se stal mistrem Evropy. V Helsinkách zvítězil výkonem 83,72 metru a získal první medaili pro českou výpravu. Svěřenec světového rekordmana Jana Železného porazil o 49 centimetru druhého Valerije Iordana z Ruska.

Eliška Klučinová se i díky dvěma osobním rekordům během prvního dne soutěže sedmibojařek na mistrovství Evropy v Helsinkách dostala mezi medailové kandidátky a útočí na český rekord. Po prvním dnu má na čtvrtém místě 3726 bodů, tedy o 34 více, než měla při letošním rekordním závodu v Kladně (6283).

Českou republiku bude na olympijských hrách v Londýně reprezentovat minimálně 118 sportovců, z toho 65 mužů a 53 žen. Jejich nominaci v Praze schválilo plénum Českého olympijského výboru, ale číslo ještě nemusí být konečné. Před čtyřmi lety v Číně startovalo 134 olympioniků, v roce 2004 v Aténách bylo rekordních 142 sportovců.

České basketbalistky se probojovaly na olympijské hry. Účast v Londýně jim zajistila výhra 53:47 nad Japonskem ve čtvrtfinále kvalifikačního turnaje v Ankaře. Češky tak budou moci obhajovat čtvrtfinálové účasti z her v Aténách 2004 a Pekingu 2008.

Tomáš Satoranský se stal čtvrtým českým basketbalistou, který byl draftován do NBA. Ve 2. kole si ho jako celkově dvaatřicátého v pořadí vybral Washington. Dvacetiletý rozehrávač Sevilly se tak může stát spoluhráčem aktuálně jediného Čecha v NBA a svého kamaráda Jana Veselého, kterého si Wizards vybrali loni jako šestku. Jedničkou draftu se podle očekávání stal Anthony Davis, od něhož si hodně slibují v New Orleans.

Fotbalový reprezentant Tomáš Necid se musí po roce podrobit nové operaci zraněného zkříženého vazu v koleni. Ukázalo to vyšetření ve Stuttgartu. Útočníka CSKA Moskva tak znovu čeká několikaměsíční pauza. Necid byl v kádru českého národního týmu na mistrovství Evropy, do turnaje ale nezasáhl.

Počasí v Česku:

V Praze a středních Čechách panovaly v pátek tropické teploty, rtuť tu stoupala nad 34 stupňů Celsia a několik stanic hlásí teplotní rekordy. Například v Dobřichovicích naměřili 34,3 stupně Celsia, a o 2,3 stupně tak bylo překonáno dosavadní maximum z roku 2003. Teploty až ke 36 stupňům mají panovat také o víkendu.