Číše, ze kterých pili státníci i králové

Pohárek pro britskou královnu Alžbětu II.

Víte, z jakých číší, které byly vyrobeny v Česku, pili králové a císaři? To můžete zjistit v Jablonci nad Nisou v Muzeu skla a bižuterie. Sklo zhotovené pro státníky, monarchy i církevní přestavitele se stalo součástí nové expozice. Prohlédnout si tak můžete číše, ze kterých pil prezident Tomáš Garrigue Masaryk, Maháradža z Travancore, íránský šach Pahlaví, papeže Pius XII. či habešský císař Haile Selassie I.

Pohárek pro britskou královnu Alžbětu II.
Jablonecké muzeum exponáty vlastní už několik desítek let, nikdy je však nevystavovalo pohromadě, uvedl kurátor jabloneckého muzea Petr Nový.

"Dali jsme dohromady jak prestižní ceny a různé sportovní trofeje, tak i výběr tzv. skla urozených a mocných, kde se jedná o předměty od meziválečného období po současnost."

Kteří slavní monarchové a králové pili z vašich číší?

"Muzeum vlastní části nápojových souborů a abych zmínil některé známé, tak v každém případě britskou královnu Alžbětu II., je tam třeba i bývalý norský král Haakon II. nebo albánský král Zog, kterého si dneska už málokdo pamatuje. Je tam bulharský car, různí afričtí monarchové, jeden z papežů."

Jak se k vám sklo dostalo? To byly části z těch souborů?

"Výrobci nápojových souborů, o které v tomto případě jde, je průběžně doplňují a také si samozřejmě nechávají nějaké vzorky. A k nám jako ke státnímu muzeu, které má celostátní působnost na sklo, se od 60. let tento typ skla dostával jako dary ze sklářských firem."

Které sklo pro kterého monarchu se vám osobně nejvíc líbí?

"V každém případě je impozantní pohárek pro britskou královnu Alžbětu II."

Například soubor skla pro Alžbětu II., ze kterého má muzeum ukázku, dostala britská královna nadvakrát. Po druhé světové válce jí jej ještě jako princezně věnoval československý prezident Edvard Beneš. Doplnění souboru jí před několika lety při své návštěvě věnoval současný prezident Václav Klaus. Kromě skla slavných, je tu i vitrína, kde jsou další zajímavé trofeje, z kultury i ze sportu, dodal Petr Nový.

Český lev
"Budeme-li se držet sportovních akcí, tak z těch starších lze u nás vidět speciální pohár z 20. let navržený Josefem Drahoňovským, slavným rytcem a sklářským návrhářem pro majitele nejrychlejšího času na Velké ceně v Pardubicích. Z novějších sportovních trofejích tady máme docela hezkou sadu upomínkových předmětů na olympiádu v Innsbrucku a nebo z těch nejaktuálnějších trofej pro Mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci. Máme i trofeje kulturní, jako je Thálie pro nejlepšího divadelníka, filmového Českého lva, Zlatého slavíka nebo trofej StarDance. Hlavní typ současných trofejí, pokud se vyrábí ze skla, tak je z vysoce lesklého křišťálu, většinou broušený s nějakým pískovým nápisem a velmi často vynalézavých tvarů."

A jak vypadají soubory skla pro státníky?

"Skla pro státníky se většinou vyznačují tím, že se jedná o velmi ušlechtilý křišťálový materiál, začasté zdobený zlatem."

Kolekce, která čítá několik desítek exponátů, zůstane v jabloneckém muzeu vystavena nastálo. Na dějiny skla a bižuterie se specializuje a spravuje statisíce sbírkových předmětů. Další expozice má v jablonecké Galerii Belveder a v památníku sklářství v Jizerských horách v Kristiánově.