Nový webový portál o Palachovi nabízí videa, dokumenty i fotky

Webseite über Jan Palach

Před čtyřiceti třemi lety se upálil student Jan Palach. Svým činem chtěl vyjádřit nesouhlas s politickým vývojem v Československu po invazi vojsk Varšavské smlouvy v srpnu 1968. Univerzita Karlova a Studentská rada filozofické fakulty v pondělí představila nový internetový portál "janpalach.cz", který přibližuje životní příběh Jana Palacha. Jan Charvát o něm hovořil s jednou z autorek projektu a redaktorkou Českého rozhlasu Evou Nachmilnerovou.

Webová stránka o Janu Palachovi,  www.janpalach.cz
"Využili jsme internetového média, které umožňuje umístění fotografií. Chtěli jsme projekt udělat hodně multimediální. Je tam řada filmových ukázek, rozhlasových a televizních dokumentů, je to hodně bohaté. Použili jsme i materiál, který se nevešel do sborníku nebo na výstavu Jan Palach ´69. Jsou tam například dokumenty Jan ´69 nebo Ticho, tedy dokumenty, které označují nebo zobrazují tuto konkrétní dobu. Získali jsme nahrávku, krátkou řeč, kterou básník Jaroslav Seifert pronesl ke studentům. Je velmi patetická a myslím, že ještě nebyla nikde uvedena."

Zmínila jste zvukové nebo audiovizuální nahrávky. Co ale texty - jaký druh textů tam je?

"Historické texty jsou velmi důležitou součástí toho webu. Ve větší míře je jejich autorem Petr Blažek, který částečně použil texty, které byly na výstavě. Jsou tam ale úplně nové sekce, jako třeba Místa paměti nebo Živé pochodně. Nevěnujeme se tedy pouze samotnému příběhu Jana Palacha, ale i jeho českým nebo československým následovníkům, jmenovitě Janu Zajíci a Evženu Plockovi, ale také i "živým pochodním", kteří se upálili v bývalém východním bloku."

Součástí sekce Místa paměti jsou i památníky. Můžete je stručně popsat?

Rodný dům Jana Palacha ve Všetatech
"Jsou tam zobrazena místa buď bezprostředně spjatá s Janem Palachem, jako jsou Všetaty, jeho rodný dům, gymnázium, kam chodil, nebo místa bezprostředně spjatá s jeho činem. Máme tam i dobovou mapku Prahy, kde jsou bodově označena jednotlivá místa do příjezdu vlakem do Prahy až po místo, kde se zapálil. Potom jsou tam místa paměti v přeneseném slova smyslu, tedy místa, která byla po Palachovi pojmenována, ať už jsou to různé ulice, náměstí, nebo nábřeží. Najdou se i v cizině. V Itálii byl třeba jeho odkaz hodně živý. Najdeme tam třeba památník v Římě. Ve Švýcarsku kolem Ženevského jezera sídlila silná česká a slovenská komunita, takže tam také najdeme odkaz na Jana Palacha v podobě památníku nebo pomníku."

Jednou ze součástí toho webu je i to, co následovalo po činu - to znamená ohlasy, ale třeba i sledování tehdejším režimem a represivními orgány. Můžete tuto sekci nebo to samotné pronásledování nějak přiblížit?

"Chtěli jsme příběh Jana Palacha zasadit do kontextu, takže nejenom to jeho upálení a ten akt samotný, nebo třeba dětství, ale i pozorovat nebo sledovat to, jaký měl jeho čin účinek. Najdeme tam sekce, které se zabývají zásahy orgánů, ať už je to zatravnění plochy pod památníkem svatého Václava na Václavském náměstí, které mělo zabránit srocování živlů, nebo právě tu dost smutnou věc - akce "Hrob", tedy přenesení ostatků a násilné zničení hrobu Jana Palacha na Olšanech."

V pondělí odpoledne jste tento projekt představili. Budou na tom webu přibývat materiály, nebo podoba zůstane stejná?

"Web považujeme prakticky za hotový, pouze tam budeme doplňovat jazykové mutace. Zatím máme anglickou a polskou, připravuje se ještě francouzská, německá a italská. Ty historické texty zůstanou, ale budou tam ještě aktuality, kde budeme informovat o aktuálním dění a o akcích, které se v souvislosti s Palachem konají."