Jihlavský festival začal

0:00
/
0:00

V úterý začal v Jihlavě Mezinárodní festival dokumentárních filmů. Pojďme se podívat, co nám nabízí.

Hořící keř ve zšeřelém parku - je hlavní symbolem letošního, 15. ročníku festivalu. Má to symbolizovat mejdan na potápějící se lodi. Příměr k Titaniku je snad jen nadsázkou, protože dle programu soudíc se loď filmového dokumentu rozhodně nepotápí. Fanoušci tohoto žánru mohou do Jihlavy přijet až do neděle. Uvidí dvě stovky titulů z 41 zemí a mohou se potkat s tvůrci s Evropy, Asie, Jižní a Severní Ameriky. Promítat se bude v šesti filmových sálech, a to v kině Dukla, v čerstvě opraveném kině DIOD, ve 3D multikině a tradičně také v jihlavském Domě kultury. Právě tam byl umístěn i zahajovací ceremoniál. Kromě moderátorské dvojice improvizátorů Jiří Havelka a Ondřej Cihlář slibuje také premiérovou projekci unikátního českého dokumentárního filmu nazvaného „24", na jehož vzniku se podílelo čtyřiadvacet režisérů tři generací: Jiří Krejčík, Jan Němec, Drahomíra Vihanová, Helena Třeštíková, Olga Sommerová, Filip Remunda a mnozí další. V čem tkví jedinečnost tohoto snímku, vysvětluje ředitel festivalu Marek Hovorka:

"Na půdorysu 24 hodin zaznívá atmosféra všedních dnů. Ten film nemá žádné téma, ale skrze každou hodinu se tam dostane právě to, čím dneska Česká republika žije. Třeba Jiří Krejčík tu svoji hodinu ve dvou minutách zpracoval tak, že před svým domem představil krám, který se tam objevil, a to je zlatnictví. O on době krize si říká, že ve svých 93 letech by se měl zajistit na stáří a chce investovat do zlata. Skrze takovéto mikrostudie zkoumáme opravdu atmosféru současné České republiky, a myslím si, že ty osobnosti, které se potkaly na projektu 24, jsou zárukou velmi kvalitního díla, které bude s přesahem fungovat i za několik let."

Zvláštností letošního ročníku jihlavského festivalu je, že se na něm poprvé v jeho historii objeví i rozhlasová sekce. Od čtvrtka do soboty odezní to nejlepší ze současné české i světové produkce. Proč rozhlasové dokumenty na filmovém festivalu? Slovo má opět Marek Hovorka:

"Tak, jako před mnoha lety jsme se zaostřili na český dokumentární film, dali mu řekněme určitou váhu a větší mediální pozornost, tak podobným způsobem bychom rádi podpořili i rozhlasový dokument. Myslím si, že je velká škoda, že rozhlasové dokumenty vznikají v Českém rozhlase doslova na okraji, bez dostatečného zázemí. A věřím, že i k větší podpoře rozhlasových dokumentaristů může sekce v Jihlavě přispět."

Ilustrační foto z prvního dne festivalu
Jednou z těch, která do Jihlavy má také namířeno, je dokumentaristka Gabriela Albrechtová, která povede úvodní rozhlasový poslechový seminář:

"Já se domnívám, že rozhlasový dokument by v současné době potřeboval trochu oživit. A je dobře, že se objevuje například také na filmovém festivalu, protože i z této strany k němu přicházejí různé impulsy, jak tomu bylo například v devadesátých letech, kdy se o to zasadil Zdeněk Bouček, kterému vlastně věnujeme první seminář, který bude na filmovém festivalu ve čtvrtek."

Do té doby ale spadne na jihlavské náměstí asi ještě mnoho dešťových kapek, možná se ukáže i sluníčko a třeba se i trošku oteplí.