Zprávy

0:00
/
0:00

Spor o Bátoru pokračuje, zaznívají obavy o osud vlády

Ministři za TOP 09 ve středu nedorazí na jednání koaliční vlády. Strana v úterý své vládní partnery uklidňovala, že koaliční kabinet rozbíjet nechce, nadále ale trvá na tom, aby z ministerstva školství odešel kontroverzní personální šéf Ladislav Bátora. Dává najevo, že ve věci je "míč na straně hřiště" premiéra Petra Nečase (ODS) a koaličních Věcí veřejných (VV), které však mají kauzu za uzavřenou a jejich ministr školství Josef Dobeš Bátoru odvolat nehodlá. Nečasova ODS zdůraznila, že kvůli jednomu úředníkovi není možné hazardovat s proreformní vládou. O sporu kolem jednoho úředníka s podle mnohých nepřijatelnými názory jednala v úterý vedení všech tří vládních stran. "Považujeme za nepřijatelné, aby kvůli nepřístojnému chování subalterního úředníka byla v takovémto okamžiku zpochybňována existence této vlády," usnesla se ODS. Její grémium naráželo na mediální vyjádření předsedy TOP 09 Karla Schwarzenbegra z minulých dnů, kdy připustil možnost, že jeho strana kvůli kauze vládu opustí. "TOP 09 se cítí vázána koaliční smlouvou a rozhodně nemá v úmyslu koalici opustit," uklidňovalo své vládní partnery předsednictvo TOP 09. Ústy ministra financí a svého prvního místopředsedy Miroslava Kalouska však strana zároveň zopakovala, že její stanovisko se nemění: Dobeš poskytuje "politické krytí" extrémistickým názorům a to je nepřijatelné. Pokud se Nečas a Dobešova vlastní strana odhodlají k činu, je podle ministra financí možné celou věc uzavřít v několika dnech. Věci veřejné se ale k žádnému činu odhodlávat nebude. Předsednictvo této strany dnes totiž rozhodlo, že kauzu okolo Bátory považuje za uzavřenou a vláda by se prý měla věnovat důležitějším věcem. VV připomněly, že Dobeš se za Bátorovy nemístné výroky o předsedovi TOP 09 Schwarzenbergovi omluvil, od takového chování svého podřízeného se distancoval a varoval jej před opakováním.

Petr Hájek se chce právní cestou bránit výrokům Karla Schwarzenberga

Prezidentův vicekancléř Petr Hájek se chce právní cestou bránit proti tomu, že ho ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v médiích označil za "poskoka" prezidenta Václava Klause. Podle Hájka tím ministr hrubě urazil hlavu státu. ČTK to sdělil Petr Hájek. "Hlavu státu a její nejbližší okolí beztrestně urážet nesmí ani člen vlády. Prezident republiky nezaměstnává žádné poskoky, jak by si pan Schwarzenberg mohl vzpomenout ze svého působení na Pražském hradě," uvedl Petr Hájek v prohlášení, které Hrad poskytl ČTK. Dodal, že urážky a hrubosti jsou v případě Karla Schwarzenberga běžnou praxí a osobně by na jeho slova nereagoval. "Je to však současně hrubá urážka instituce prezidenta republiky," napsal Petr Hájek. Chce se prý bránit "právními prostředky", jaký krok přesně chystám, ale neuvedl.

Vít Bárta požádá o vydání k trestnímu stíhání

Předseda poslanců VV Vít Bárta požádá sněmovní imunitní výbor o vydání k trestnímu stíhání. Funkce šéfa poslanců VV se kvůli tomu ale nevzdá. Žádost policie o vydání je podle něho tendenční, chce se však očistit v soudním procesu, řekl Vít Bárta. Policie chce Bártu stíhat kvůli podezření, že uplácel své bývalé stranické kolegy Jaroslava Škárku a Kristýnu Kočí. Sněmovna by měla o vydání Víta Bárty rozhodnout na schůzi, která začne koncem srpna. Vít Bárta se ke svému vydání až dosud jasně nevyjádřil. Věcí se teprve budou zabývat poslanci VV a záležet bude na rozhodnutí ostatních poslanců. Poté, co si Vít Bárta o vydání řekl, je ale pravděpodobnější, že sněmovna umožní jeho trestní stíhání. Podle Víta Bárty je žádost policie "nevyvážená, nekompletní a tendenční". Na postup policie si minulý týden stěžoval u státního zastupitelství. K Bártovu rozhodnutí se po svém úterním dopoledním zasedání vyjádřilo také předsednictvo VV. Doporučí prý vedení poslaneckého klubu a poslancům nejmenší vládní strany, aby pro Bártovo vydání hlasovali. Předseda VV Radek John dnes ČTK řekl, že pro Bártovo vydání rozhodně ruku zvedne. Vlivný člen strany podle něj má dostat šanci se před soudem očistit.

Premiér Nečas nepřipustí, aby senioři museli pro penze k bankomatům

Premiér Petr Nečas (ODS) považuje za vyloučené, aby byla zavedena povinnost vyplácení důchodů přes bankovní karty, jak o tom uvažuje ministerstvo práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09). Zkomplikovalo by to život mnoha seniorům, uvedl v tiskovém prohlášení s tím, že projekt by navíc dal monopol vyplácet 350 miliard korun ročně jedné vybrané bance. "Tento projekt může dramatickým způsobem zkomplikovat život mnoha seniorům, a proto jeho realizaci nepřipustím," uvedl předseda vlády. Drábkův návrh nenašel kladnou odezvu ani u opozice. Ministerstvo po kritice už v pondělí uvedlo, že bude možné donášku peněz si za poplatek objednat, starší ročníky či lidé upoutaní na lůžko možná budou dostávat penze až do domu i zadarmo. Bude to záviset na podmínkách veřejné soutěže. Pro osoby se zdravotním postižením bude zachována možnost hotovostní výplaty.

Dohoda: Úřady mají sdělovat výši platů a odměn zaměstnanců

Úřady by měly v budoucnu vyhovět drtivé většině žádostí o poskytnutí informace o výši platů a odměn jejich zaměstnanců, především těch vrcholných. Odmítnout mají moci jen ve zcela výjimečných případech. Shodli se na tom zástupci ministerstva vnitra, Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ), kanceláře ombudsmana a sdružení Otevřená společnost (OS). ČTK to řekl Oldřich Kužílek z OS, informaci potvrdil mluvčí ministerstva vnitra Pavel Novák. Vnitro má do konce srpna vypracovat metodický návod pro státní i územní úřady. Nejvyšší správní soud (NSS) sice začátkem června rozhodl, že lidé mají právo znát odměny lidí placených z veřejných prostředků, rozsudek však ostře zkritizoval ÚOOÚ. NSS podle jeho dřívějšího vyjádření zcela nadřadil právo na informace právu na soukromí. Některé úřady odmítaly informace o platech a odměnách i přes rozhodnutí NSS sdělovat.

ČR vítá úspěch libyjských povstalců, jejich vládu ale neuznala

Česká republika uvítala úspěchy libyjských povstalců z posledních dnů. K zemím, které uznaly vládu povstalců za jedinou legitimní, se ale nepřipojila. ČR vyzvala diktátora Muammara Kaddáfího, aby "bezodkladně" ukončil vojenské operace a vzdal se své funkce a doufá v brzký konec krveprolití v Libyi. ČTK to prostřednictvím tiskového odboru svého resortu sdělil ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Pád Kaddáfího vlády podle něj otevře cestu k nové etapě rozvoje Libye. Právě ta je důležitá pro klidný vývoj a bezpečnost celé oblasti, vysvětlil ministr zahraničí. ČR doufá, že nová libyjská vláda zahájí dialog vedoucí k ekonomickým i politickým reformám, ustavení vlády práva a respektu k lidským právům a základním svobodám, dodal Schwarzenberg.

Příjemci dotací z EU dostali v červenci na účty 7,9 mld. Kč

Tuzemské úřady proplatily v červenci příjemcům dotací z evropských fondů 7,9 miliardy korun, v červnu to bylo 9,5 miliardy. Oznámilo to ministerstvo pro místní rozvoj. Nejvíce peněz zatím proplatil operační program Doprava, nejméně naopak Výzkum a vývoj pro inovace. Celkem už čeští příjemci dostali proplaceno 253,2 miliardy korun. To je 33,6 procenta z celkového objemu, které má Česko v období 2007-2013 v Bruselu k dispozici. Za skutečně vyčerpané evropské dotace považují úřady teprve takzvané certifikované výdaje předložené Evropské komisi (EK). Na začátku srpna bylo certifikováno 105,8 miliardy korun, což je 14 procent z celkového objemu, které může Česko vyčerpat. Nejvíce certifikovaných prostředků měl regionální operační program Jihovýchod, a to přibližně polovinu. Nejméně certifikovaných peněz naopak na začátku srpna vykázal program Výzkum a vývoj pro inovace.

Nečas pověřil Kubiceho a Lessyho řešením situace na Šluknovsku

Premiér Petr Nečas (ODS) uložil ministru vnitra Janu Kubicemu a policejnímu prezidentovi Petru Lessymu, aby "zásadním způsobem" a za pomoci policejních posil řešili bezpečnostní situaci v severních Čechách, kde vzrůstá napětí mezi Romy a dalšími obyvateli. ČTK to po jednání Bezpečnostní rady státu sdělil mluvčí Úřadu vlády Jan Osúch. Případné posily budou podle něj "rozpočtově zajištěny".

Policii na severu Čech posílí přes 50 pražských těžkooděnců

Policii ve Šluknovském výběžku na severu Čech, kde vládne napjatá atmosféra kvůli konfliktům některých Romů s dalšími lidmi, dočasně posílí přes 50 příslušníků pražské speciální pořádkové jednotky, tedy takzvaní těžkooděnci. Rozhodl o tom policejní prezident Petr Lessy. Až do odvolání budou policejní posily hlídkovat v Novém Boru, Šluknově, Rumburku a Varnsdorfu, informovala na webu policie mluvčí policejního prezidenta Pavla Kopecká. Policisté z Prahy posílí kolegy z krajských ředitelství Libereckého a Ústeckého kraje, s kriminalisty z těchto ředitelství mají navíc při vyšetřování extremistických projevů spolupracovat detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ).

Napětí mezi Romy a zbytkem populace ve Šluknovském výběžku a jeho okolí se v poslední době stupňuje. Podle místních lidí do oblasti sestěhovávají realitní kanceláře takzvané nepřizpůsobivé z jiných částí Česka. Situaci vyhrotily dva incidenty ze srpna: nejdřív zaútočila skupina pěti Romů mačetami na osazenstvo herny v Novém Boru na Českolipsku, o 14 dnů později potom v Rumburku zaútočila skupina až 20 Romů na mnohem menší skupinku lidí. Celkem čtyři napadení z obou útoků skončili se zraněními v nemocnici. Záhy poté se objevily obavy z možné odvety místních či nacionalistů.

Policie odhalila údajný nigerijský gang obchodníků s lidmi

Detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) odhalili údajný nigerijský gang obchodníků s lidmi. Šest lidí čelí podezření, že zařídili ilegální příjezd minimálně 25 žen z Nigérie do Česka a nutili je k prostituci. Čtyři podezřelé detektivové zadrželi koncem června, další dva zatkli policisté v Itálii. Jeden z nich již byl eskortován do Česka, další čeká na vydání. V případě pravomocného odsouzení hrozí všem za obchodování s lidmi a padělání dokladů až 15 let vězení, informoval ČTK mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták. Skupinu podezřelých podle něho tvoří tři muži a tři ženy ve věku od 25 do 44 let. S nigerijskými ženami podle policie obchodovali minimálně od poloviny roku 2009. Hlavou údajného gangu byla sedmatřicetiletá Nigerijka, trvale žijící v Česku.

Bezpečnostní rada státu schválila akční plán pro boj s pandemií

Bezpečnostní rada státu schválila Národní akční plán ČR pro boj s pandemií. ČTK to sdělil tiskový odbor vlády. Aktualizace pandemického plánu z roku 2006 je doplněna o zkušenosti z pandemie takzvané prasečí chřipky v sezoně 2009/2010. Pandemická připravenost je podle plánu věcí všech resortů i krajů, které mají aktualizovat své pandemické plány. Plán také počítá se společným postupem na mezinárodní úrovni. V chřipkové epidemii onemocní v Česku zhruba milion lidí, podle síly epidemie zemře 1500 až 2000, nejčastěji staří a chronicky nemocní. Na prasečí chřipku zemřelo 102 lidí. Náklady spojené s léčbou si ročně vyžádají podle odborných odhadů 40 miliard korun, z toho 33 miliard jsou ztráty ve výrobě. Proti chřipce je v Česku očkováno sedm procent obyvatel, průměr EU je 22 procent.

Park: Kácení bylo oprávněné,viry zlikvidovaly jen minimum kůrovce

Stromy napadené kůrovcem v oblasti Na Ztraceném u Modravy, kde ekologičtí aktivisté téměř tři týdny bránili jejich těžbě, se podle vedení Národního parku Šumava měly kácet, aby brouk nenapadl sousední zdravé porosty. Jejich napadení viry a plísněmi, které měly podle Hnutí Duha kůrovce téměř zahubit, není údajně tak vysoké, jak se aktivisté domnívali. Paraziti napadli 15 až 20 procent postižených stromů a nikoli, jak tvrdilo Hnutí Duha, 80 procent, řekl ČTK mluvčí parku Pavel Pechoušek. Aktivisté tvrdí, že se dnes kácejí a sondují jiné stromy, než blokovali. Minulé pondělí se aktivisté dohodli s parkem, že v úterý absolvují společnou vycházku do sporné lokality a porazí deset stromů, z nichž zjistí zamoření kůrovcem. V prostoru kolem Ptačího potoka u Modravy, kde experti parku i aktivistů stromy sondují, je klid a nepohybují se tam žádní aktivisté ani policisté. Podle aktivistů ale nejsou v úterý poražené stromy v místech, kde předminulý víkend provedl jimi přivolaný soudní znalec kontrolu kmenů.

Vláda upraví hygienické limity hluku a vibrací při práci

Hygienické limity hluku a vibrací při práci upraví nařízení vlády, které má ve středu na programu vláda. Norma ve shodě se směrnicí Evropského parlamentu sjednotí přípustné limity hluku a vibrací v komunálním a pracovním prostředí a upřesní postup při jejich měření a hodnocení. Limit vibrací přenášených na člověka stoupne, limit hluku v chráněném venkovním prostoru a v prostředí staveb se nemění. Nařízení je na vládním webu. Změny limitů vibrací přenášených na člověka se týkají těch, které jsou přenášeny na ruce, a vystavení celkovým vibracím po určitou dobu. Zvyšují se o čtyři až pět decibelů, zdravotně bezpečné celoživotní vystavení se nemění. Po této změně nebude daná práce už považována za rizikovou, nadále ale bude spadat do kategorie prací, pro něž platí systém preventivních prohlídek v intervalu nejdéle za pět let.

Firmy mohou místo školky zřizovat dětskou skupinu, je to snazší

Firmy a úřady mohou nyní zřizovat takzvané dětské skupiny, kde se bude pečovat o potomky zaměstnanců. Novinku představilo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV), které od července zřídilo ve své budově první zařízení tohoto typu. Dětské skupiny jsou určené pro menší počet dětí, pravidla pro jejich zřízení jsou mírnější než u školek. Novinářům to řekl ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09). Náklady na zřízení budou odečitatelné z daní. Konkrétnější nastavení podmínek se prý bude později řešit legislativně, dětskou skupinu prý ale mohou firmy, úřady, obce nebo neziskové organizace zřizovat už nyní. Kromě toho ministerstvo nově ustanovuje i péči o dítě v domácnosti prostřednictvím chůvy. Ta si bude moci doplnit vzdělání ve zkráceném cyklu.

MMR navrhlo rozdělit 70 milionů korun pro podporu turistiky

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) navrhlo přidělit z národního programu na podporu turistiky dotace přes 70 milionů korun. Dotaci má letos šanci získat 41 žadatelů. Uspěly například programy na budování odpočinkových a sociálních zařízení poblíž turistických tras a cyklostezek, vznik pravidelného přívozu na Lipně a lyžařské školy pro handicapované lyžaře. Na webových stránkách to oznámilo ministerstvo. Výše dotace může dosáhnout maximálně 50 procent výdajů u vybraných projektů. Podle MMR je program primárně určený podnikatelským subjektům. Současný program "Cestování dostupné všem" je součástí Národního programu podpory cestovního ruchu, v rámci kterého MMR loni rozdělilo 64 milionů korun. Dotaci tehdy získal například projekt na vybudování sítě hotelů se speciální nabídkou bezlepkové kuchyně, nebo lyžařský areál Lipno, který v rámci projektu "Lipno bez bariér" pořídil speciální lyže pro zrakově, sluchově a tělesně handicapované.

Nominace na Gramophone Awards mají i umělci z ČR a Supraphon

V nominacích na Gramophone Awards jsou také nahrávky spojené s Českou republikou. Nominace získala DVD nahrávka opery Leoše Janáčka Káťa Kabanová sboru a orchestru madridského divadla Real, na které se podílel dirigent Jiří Bělohlávek, a v kategorii recitálů barokní árie Lettere Amorose v podání mezzosopranistky Magdaleny Kožené. Tři nominace získaly i nahrávky českého vydavatelství Supraphon. Na svých internetových stránkách to oznámili pořadatelé z britského časopisu Gramophone. "Prestižní cenu mohou získat Pavel Haas Quartet, koncert z Pražského jara 1960 v podání Leonida Kogana, Rudolfa Baršaje a Mstislava Rostropoviče a Sukův Asrael, poslední nahrávka sira Charlese Mackerrase s Českou filharmonií," sdělil ČTK za vydavatelství Supraphon Vladan Drvota. Slavnostní udělení cen se uskuteční 6. října v londýnském hotelu Dorchester.

Za hradbami hradu Sovinec se sejdou mistři bojových umění

Bojové výkřiky a řinčení zbraní se bude od pátku do soboty ozývat za hradbami hradu Sovinec na Bruntálsku. Už pošesté se zde sejdou mistři bojových umění na akci s názvem Ostří východu. Návštěvníkům své akrobatické kousky předvedou například znalci čínských i filipínských bojových umění. Na hrad dorazí také vojáci, slaňovat budou z věže i hradeb a lidem předvedou bojové umění musado. "Chceme přiblížit bojová umění lidem a zároveň chceme, aby viděli, že na hradech nemusejí být jen šermíři a divadelníci, ale i sportovci a umělci. Nepůjde o klasickou show, kdy se na sebe vrhnou dva bojovníci, ale naopak budou lidem vysvětlovat techniky a ukazovat, co a jak funguje," řekl ČTK organizátor akce David Křížan. Na hrad Sovinec dorazí na šest desítek vystupujících a lidé se mohou těšit na desítku vystoupení. Návštěvníci spatří například čínský styl sebeobrany založený na tradičním bojovém umění i šerm vycházející z kombinace filipínských a evropských umění zvaný skirman.

Ze sportu:

V nominaci fotbalové reprezentace na utkání kvalifikaci mistrovství Evropy ve Skotsku a přípravný zápas proti Ukrajině není zraněný brankář Petr Čech, uzdravený kapitán Tomáš Rosický chybět nebude. Trenér Michal Bílek povolal na dvě zářijová utkání 22 hráčů. Jediným nováčkem je plzeňský univerzál Petr Jiráček, bez startů v reprezentaci jsou také gólmani Jan Laštůvka a Aleš Hruška, pro které to však není první nominace.

V ČR padaly teplotní rekordy

Teplotní rekordy padly v úterý na desítkách míst v celé České republice, na jihu Čech vystoupala rtuť nad 35 stupňů Celsia. Rekord z nejstarší české stanice v pražském Klementinu ale odolává. ČTK to řekla meteoroložka Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Vedra až kolem 36 stupňů mají v Česku panovat do pátku, pak se ochladí o deset stupňů. "Nejtepleji bylo v Českých Budějovicích a v Českém Krumlově, shodně 35,4 stupně Celsia," uvedla meteoroložka. V Budějovicích tak padl 77 let starý rekord, tehdy zde naměřili 33,5 stupně. Mimořádně teplý konec prázdnin přichází po chladném a deštivém červenci.

Středeční počasí v Česku:

Skoro jasno až polojasno, ojediněle při přechodně zvětšené oblačnosti přeháňky nebo bouřky. Teploty 29 až 33 stupňů Celsia.