Národní muzeum zavírá, čeká ho rekonstrukce

Vizualizace rekonstrukce Národního muzea v Praze

Historická budova Národního muzea v Praze se na pět let zavírá. Čeká ji totiž rozsáhlá rekonstrukce. Během ní budou vytvořeny nové výstavní prostory, kopule muzea nabídne vyhlídku na centrum Prahy, pod rušnou silnicí vznikne tunel, který spojí historickou budovu s objektem bývalého Federálního shromáždění, který teď muzeu patří. Celkem má rekonstrukce stát 4,5 miliardy korun.

Foto: ČTK
Poslední den si lidé mohli užít návštěvu zdarma a fronta se tvořila už dlouho před otevřením. Co návštěvníky čeká přiblížil v České televizi ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

"Je opravdu poslední den k návštěvě Národního muzea. Je to nostalgický moment, protože potom už návštěvníci Národní muzeum nikdy neuvidí tak, jak ho viděli desetiletí. Muzeem se bude linout mixovaná hudba Antonína Dvořáka, v Pantheonu se budou promítat filmy z našich expozic. Ve foyer bude připravena prezentace expozic v našich muzeích v Praze i mimo Prahu, protože spouštíme kampaň Národní muzeum není pouze jedna budova, abychom upozornili, že i během rekonstrukce mají návštěvníci možnost navštěvovat jiné expozice Národního muzea."

Ředitel muzea Michal Lukeš,  foto: ČTK
Národní muzeum stojí na horním konci Václavského náměstí 120 let a bylo svědkem mnoha událostí českých dějin. Budova z dílny architekta Josefa Schulze se přitom nikdy nedočkala výraznější obnovy, přestože se musela vyrovnat třeba se zásahem bombou koncem druhé světové války, střelami sovětských vojáků, ale taky se stavbou metra a intenzivní dopravou.

"Ta naše stará dáma už je kompletně ve špatném stavu od střechy až po sklepy, včetně expozic, rozvodů, technologie a tak dále. Proto potřebuje generální rekonstrukci, která už se dlouho připravovala. Naši předci si kdysi pochvalovali, jak mají klidné místo na muzeum, dneska už to dávno není pravda a ta budova se nikdy zásadním způsobem neopravovala, takže nás čeká opravdu generální rekonstrukce. Musí se dát do pořádku i umělecká díla, nástěnné malby a tak dále."

Nová budova Národního muzea,  ve které dříve sídlilo Federální shromáždení
Při pohledu na dnešní umístění muzea, které od Václavského náměstí odděluje rušná magistrála, si lze těžko představit, že budova kdysi stála uprostřed klidného parku. Na rampě muzea měl stát pomník knížete Václava. S tím však nesouhlasil autor sochy Josef Václav Myslbek a proto stojí jezdecká socha o několik metrů níže na náměstí. Jak uvádí poslední výzkum, architekt Josef Schulz se při stavbě nechal inspirovat i budovou Nové Ermitáže v Petrohradě.

Na výzdobě Národního muzea se podíleli přední umělci včetně Myslbeka nebo jeho kolegů Jana Štursy a Ladislava Šalouna, malíři Václav Brožík, Vojtěch Hynais či Julius Mařák. Jak už to s novými stavbami bývá, ani Schulzovu budovu si veřejnost hned neoblíbila. Výhrady měli i muzejníci. Projekt totiž skoro nepočítal s depozitáři. To se ukázalo jako problém i při ostrém provozu. Například nejznámější exponát velryby plejtváka se musel zkrátit o několik ocasních obratlů. Vedení muzea slibuje, že po opravě budova nabídne větší komfort, lepší zázemí i modernější výstavy.

Vizualizace rekonstrukce Národního muzea v Praze
"My doufáme, že fyzicky začneme stavět na začátku příštího roku a rekonstrukce je plánovaná zhruba na pět let. Rádi bychom otevírali v roce 2016. V rámci rekonstrukce se historická budova propojí s novou budovou, bývalým Federálním shromážděním. Tím se několikanásobně rozšíří náš výstavní prostor. Expozice, které tu budou vybudovány, budou mít dvě základní linie jako dosud. To znamená přírodní vědy a společenské vědy. Nebudou vystavovat pouze předměty, ale budou vyprávět veliké příběhy jak vývoje přírody, tak lidských dějin. Muzeum je také místo, kde se tráví volný čas, takže během rekonstrukce vznikne zázemí pro návštěvníky, které známe ze světa, ať už pro práci se školami, kavárny, muzejní obchody, odpočinková místa a budova bude kompletně bezbariérová."

Jak dodal v České televizi ředitel muzea Michal Lukeš, otevřeny zůstávají další muzejní budovy. Například České muzeum hudby nabízí výstavu Antonín Dvořák, mumie najdou návštěvníci v Náprstkově muzeu, o historii voleb se dozvědí v Národním památníku na Vítkově a nová budova muzea chystá výstavu Vynálezy a vynálezci.