Britská historička s českými kořeny napsala knihu o generálu Medkovi

V úterý 15. března proběhl v Armádním muzeu na pražském Žižkově křest knihy Čechoslovakista Rudolf Medek.

Aleš Knížek  (vlevo) a Katya Kocourek,  foto: ČTK
Kniha byla stylově pokřtěna poklepáním šavlí a její autorce, britské historičce s českými kořeny Katje Kocourek, byla při této příležitosti udělena pamětní medaile Vojenského historického ústavu pojmenovaná právě po Rudolfu Medkovi. Předával ji ředitel ústavu Aleš Knížek.

"Uděluje se hlavně za přínos československé a české vojenské historii, jak v oblasti psané, tak i muzejní. Těch medailí bylo zatím uděleno kolem 60 a číslo 1 obdržel Ivan Medek. Takže já bych si dovolil, milá Katjo, za tu práci, kterou jste pro jméno Rudolfa Medka provedla, vám také tuto medaili udělit."

Není samozřejmě náhodou, že medaile nese jméno generála Rudolfa Medka a že křest knihy proběhl právě v armádním muzeu. Důvody vysvětlil Tomáš Jakl z Vojenského historického ústavu.

"Rudolf Medek tento areál na vrchu Vítkově vybudoval. V době, kdy byl ředitelem Památníku osvobození, tak se mu podařilo, protože on byl velice organizačně zdatný, vybudovat panteon Památníku osvobození, který byl míněn jako takové čestné pohřebiště významných osobností českého národa na vrcholu vrchu Vítkova, a potom i tento areál Památníku osvobození, které dnes sllouží jako muzeum Vojenského historického ústavu."

Jak dlouho tady působil?

"Rudolf Medek působil ve vedení nejdříve Památníku odboje a potom Památníku osvobození od roku 1919 do roku 1939, takže 20 let. Z toho 10 let měl služební byt tady v budově Muzea Památníku osvobození."

Katja Kocourek k titulu své knihy "Čechoslovakista Rudolf Medek" uvedla:

"Název vyšel z té myšlenky, že Medek byl vlastenec a zároveň čechoslovakista, on byl pro československý stát. Tak proto ten název."

Byla to pro něj tak výrazná vlastnost?

"Já si myslím, že byla, on měl pocit, že se ten stát musí vytvořit a z toho důvodu byl vlastencem celý život."

Katya Kocourek,  foto: ČTK
Vy žijete ve Velké Británii, kdy vás napadlo začít se Medkem zabývat?

"Začalo to v roce 2004, kdy jsem začala psát doktorandskou práci na University College London a vybrala jsem si téma Rudolfa Medka."

Čím vás vůbec zaujal?

"Zaujal mě tím, že psal velice dobré romány, takže jsem začala jimi. Z toho vyšel zájem o jeho politiku a pak jsem začala bádat v dokumentech tady na Žižkově."

Rudolf Medek měl hodně tváří. Byl voják, spisovatel, učitel. Která z těch tváří byla pro vás nejzajímavější?

"Nejvíce mě zaujal jako voják, jaké měl politické myšlenky a jak se vůbec choval jako voják."

Kniha se podrobně soustředí na Medkovo působení v legiích, zabývá se jeho činností a politickými postoji za první republiky i jeho osudem po Mnichovu a okupaci.