Zprávy

0:00
/
0:00

Bílý Kostel nad Nisou zasáhla další povodeň

Průtrž mračen, která v neděli odpoledne zasáhla Liberecko, vyplavila Bílý Kostel nad Nisou. Zhruba půlhodinový intenzivní déšť se na hladině řeky Nisy příliš neprojevil, záplavová vlna ale přišla z okolních polí. Obec přitom patří k těm, které záplavy před týdnem zasáhly nejvíce. Lidé jsou zoufalí, celý týden své domy a sklepy uklízeli a teď mohou začít znovu, řekl starosta Jiří Formánek. Povodeň, která obec s 900 obyvateli zasáhla minulou sobotu, zničila většinu ze sedmi kilometrů silnic, ze šesti mostů zůstal jen jediný. Dvě třetiny z 300 domů skončily pod vodou. Opravy zničených silnic, mostů a inženýrských sítí budou stát kolem 300 milionů korun. Starosta Bílého Kostela kritizuje také vedené kraje za špatné rozdělování peněz, které na pomoc postiženým obcím poskytl stát. Ze 40 milionů korun dostala obec jen 234.000 korun. "To je směšné, vím o obcích, které byly zasažené mnohem méně a dostaly čtyřikrát víc," řekl rozhořčený starosta. Žádá, aby rozdělování peněz bylo spravedlivé.

Most v Rousínově už stojí, v Chrastavě se na něm pracuje

Rousínov na Českolipsku už není odříznutý od světa. Vojáci postavili nový provizorní most na místě toho, který před týdnem vzala velká voda. Nyní ještě dokončují nájezdy. Vojáci staví také provizorní most v Chrastavě na Liberecku, ten je ale náročnější a zatím se na něm pracuje. Provizorní most je dlouhý přes 40 metrů a jeho nosnost je 50 tun. Tento vojenský most však bude sloužit Chrastavě jen po nezbytně nutnou dobu pro přepravu těžké techniky, než bude vedle postavena standardní těžká mostní konstrukce. Její výstavba zabere minimálně dva týdny. Silnice v Rousínově by už měla být opět průjezdná. V kraji stále zůstává po povodních uzavřeno dalších deset komunikací. Pracuje se na obnovení provozu na dalších místech, práce ale zkomplikovaly sobotní deště, které znovu zvedly hladiny řek až na třetí povodňový stupeň.

Armáda začne stavět provizorní mosty v Kytlici a Hřensku

Hned tři provizorní mosty chtějí postavit v příštím týdnu ženisté v Ústeckém kraji. Dva z nich překlenou říčku Kamenici na Děčínsku a spojí břehy v Hřensku a Kytlici, třetí z nich vyroste v Povrlech-Lužci na Ústecku. Mosty alespoň načas nahradí stavby, které strhla před týdnem povodeň. Všechny tři by měly být hotové do konce týdne. První most se bude stavět v Kytlici. Stavbu by měl provádět 153. ženijní prapor, který se potom přesune na stavbu provizorní mostní konstrukce do Povrlů-Lužce. V kraji se bude pohybovat i druhý ženijní prapor, který v úterý začne stavět v horní části Hřenska most s nosností 40 tun, což by mělo umožnit i obnovení autobusové dopravy do obcí nad Hřenskem.

Týden po povodních se podařilo obnovit dodávky plynu i elektřiny

Po povodních, které před týdnem poničily obce na severu Čech, zůstávají bez energie už jen jednotlivé domy. Síť dodávek je už zcela obnovená, řekla severočeská mluvčí ČEZ Soňa Holingerová. Elektřinu nemají jen některé silně podmáčené domy v okolí Chrastavy a Frýdlantu, podobná situace je i s dodávkami plynu. Obnovena je i doprava na většině poškozených železničních tratí, jen trať z České Kamenice na Jedlovou bude mimo provoz až do poloviny října. Během záplav odřízly povodně od proudu asi 2000 odběrných míst. Bez plynu byl hned dvojnásobek domácností, ale i ty už ho vesměs odebírají. Podle údajů distribuční společnosti RWE by se počet domácností bez plynu mohl počítat maximálně na stovky. RWE ještě zbývá obnova distribuční sítě, která zahrnuje čištění zanesených plynovodů a v mnoha případech i jejich kompletní rekonstrukci.

Záplavy na severu Čech poškodily 2586 domácností, zničily 57 domů

Současné ničivé záplavy na severu Čech poškodily 2586 domácností, 57 domů čeká demolice. Je to více než při loňských červencových záplavách, peněz na kontech humanitárních organizací je však o desítky milionů méně. Sdělil to Tomáš Urban ze společnosti Člověk v tísni. Upozornil, že finanční podpora se musí zaměřit na pomoc nejvíce postiženým domácnostem. Zástupci společností Člověk v tísni a Adra budou v pondělí jednat o metodice rozdělování pomoci. Celkem pomáhá v postižených obcích na 80 dobrovolníků Člověka v tísni, sobotní deště však odklízecí práce zkomplikovaly. Část dobrovolníků musela být evakuována spolu s obyvateli Višňové a Hrádku nad Nisou. Člověk v tísni dosud zavezl nejpostiženějším obcím materiální pomoc za 3,4 milionu korun. Na jeho účtu se zatím shromáždilo 10,5 milionu a na účtu za DMS 1,9 milionu korun. Milion korun společnost uvolnila z vlastního fondu Klubu přátel Člověka v tísni. Celkově tak disponuje 13,4 milionem korun.

Paroubek zatím nebude kandidovat na předsedu ČSSD

Bývalý lídr ČSSD Jiří Paroubek nebude na jaře kandidovat na předsedu sociální demokracie. Případný návrat do čela strany ale úplně nevyloučil, v politice podle něj nic není definitivní. Nynějším lídrům ČSSD vyčetl, že vinu za volební neúspěch svalují jen na něj. Chybou podle něj také je, že ČSSD znejišťuje své voliče vnitřními spory, místo aby se soustředila na kritiku vlády. Paroubek to řekl v nedělním diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Z politiků ČSSD pochválil jen středočeského hejtmana Davida Ratha. Podle něj patří do skupiny lidí, kteří by v budoucnu mohli kandidovat na post lídra strany. "Je to člověk s koncepčním myšlením," řekl Paroubek. Ambice stát se novým šéfem ČSSD zatím jasně dal najevo úřadující předseda strany Bohuslav Sobotka a předseda Asociace krajů Michal Hašek.

Heger: Platby státu za státní pojištěnce příští rok nevzrostou

Stát v příštím roce nebude platit vyšší zdravotní pojistné za děti, studenty, důchodce a nezaměstnané. V Otázkách Václava Moravce to uvedl ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Doufá, že se to ale změní v dalších letech, zdravotnictví označil za podfinancované. V příštím roce mu bude chybět deset miliard korun. Heger se bude úsporami snažit tuto sumu snížit na polovinu. Je prý dokonce možné, že se budou muset snížit platy zdravotníků. Ke zvýšení plateb koncem července vyzval prezident České lékařské komory Milan Kubek. Podle něj by tak získalo zdravotnictví 3,2 miliardy korun ročně a nemusely by se pak zvyšovat některé zdravotnické poplatky. Také někdejší ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) označil stagnaci plateb za chybu vzhledem ke snaze o zvýšení kvality péče. Uvedl, že Francie a Německo dávají do zdravotnictví kolem deseti procent hrubého domácího produktu, zatímco Česko jen 6,8 procenta. Podle Ratha jsou rezervy také v netransparentním systému lékové politiky. Heger přiznal, že zákon o léčivech se musí změnit, novelu prý ale určitě nestihne připravit v tomto roce.

Martinů: Policie se kvůli škrtům stáhne ze zahraničí

Policie podle jejího prezidenta Oldřicha Martinů kvůli úsporám omezí služby v zahraničí, které nemá ze zákona. Nebude třeba hlídat ambasády v Afghánistánu nebo v Pákistánu. Redukovat chce také počet styčných důstojníků v cizině a účast v zahraničních civilních misích. Policisty v rámci předepsaných úspor čeká desetiprocentní snížení tarifního platu, což představuje v průměru 2500 korun měsíčně. Propouštění policistů Martinů nechce, uvedl v Otázkách Václava Moravce. O opatřeních chce příští středu jednat s ministrem vnitra a krajskými policejními řediteli. Začít s nimi bude třeba už v září. Připomenul, že republiková policie má mít 48.000 příslušníků, letos jich je 44.000 a do konce letošního roku v rámci přirozené obměny od policie odejde 1800 lidí. Jejich místa zůstanou prozatím neobsazena, uvedl Martinů s tím, že peníze na jejich platy budou přerozděleny. Hrozbu odchodu policistů chce Martinů minimalizovat. Přiznal, že nárok na výsluhový příspěvek má 15.000 policistů, kteří si už odsloužili 15 let.

Na pouť k Palladiu země české přijely do S. Boleslavi stovky lidí

Stovky lidí v neděli dopoledne zcela zaplnily chrám Nanebevzetí Panny Marie ve Staré Boleslavi, kde kardinál Miloslav Vlk sloužil mši na poutní slavnosti ke svátku Nanebevzetí Panny Marie a ke slavnosti Palladia země české. Odpolední mši sloužil pražský arcibiskup Dominik Duka. Uskutečnil se i průvod městem. Palladium země české je středověký reliéf zobrazující Pannu Marii v náručí s malým Ježíšem. Panna Maria podle legend opatruje český národ a staroboleslavskému Palladiu je připisována moc uzdravovat a konat zázraky. Tradice uvádí, že bylo odlito svatým Metodějem a nosil je i svatý Václav. Reliéf má obrovskou hodnotu jak historickou, tak i duchovní. Kopii Palladia dostal vloni při návštěvě Staré Boleslavi papež Benedikt XVI. Letošní pouť je zároveň oslavou 360. výročí návratu Palladia do Staré Boleslavi. Město spojované se zavražděním knížete Václava je jedním z nejstarších a nejvýznamnějších poutních míst v českých zemích. Svatý Václav je považován za duchovního otce české státnosti.

Galerie Rudolfinum chystá na podzim provokativní výstavu

Galerie Rudolfinum chystá na podzim a zimu provokativní výstavu s názvem Decadence Now! Za hranicí krajnosti. Výstava bude zkoumat bolest, sex, pop, šílenství a smrt. Kurátorem výstavy je Otto M. Urban. Na výstavě se představí dílo britského umělce Damiena Hirsta, americké fotografky Cindy Shermanové nebo britské bratrské dvojice Jakea a Dinose Chapmanových. Chybět nebudou ani čeští umělci, například Josef Bolf a Ivan Pinkava. "Výstavy představující díla dekadentního umění vyvolávají nadšené reakce, stejně jako provokují veřejné skandály," napsala galerie. Výstava je součástí mezinárodního projektu koncipovaného pro Galerii Rudolfinum, Dům umění města Brna, Západočeskou galerii v Plzni a Centrum umění DOX. Část projektu bude také v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze, konkrétně samostatná instalace Pokoj č. 13, která ukáže současné dekadentní trendy v módě a designu.

Jan Tříska se v září opět objeví na pražské Jezerce

Populární herec Jan Tříska přiletí začátkem září opět z Los Angeles, aby naposledy v tomto roce vystoupil na jevišti pražského Divadla na Jezerce v úspěšné komedii Kumšt. Představí se v ní spolu s Janem Hrušínským a Janem Kačerem; inscenaci nastudoval Jan Hřebejk. Komedie světoznámé pařížské autorky Yasminy Rezy přináší divákům Jezerky zábavu už třetím rokem. Naposledy se tu letos objeví 9. a 10. září. Pak ji divadlo uvede v Košicích, kde zahájí mezinárodní festival Visegrádské dny. Ten začíná 13. září a představí se na něm umělci ze Slovenska, Česka, Polska a Maďarska. Inscenace se v Praze naposledy hrála koncem minulé sezony, od května do konce června tu měla celkem 19 repríz a hostovala i ve Vídni a v Brně. Hereckým protagonistům tleskali diváci i v Mělníku, Uhříněvsi, Řevnicích a Teplicích.

Bílkova vila v Praze se znovu otevře návštěvníkům

Zrekonstruovaná Bílkova vila na Hradčanech se pro veřejnost otevře 24. září, 100 let po svém vzniku. Uvedla to mluvčí Galerie hlavního města Prahy Michaela Moučková. Vila patří od roku 1962 Praze, od roku 1963 ji spravuje Galerie hl. města Prahy. Vila s ateliérem byla postavena podle návrhu sochaře a architekta Františka Bílka (1872 až 1941), jednoho z nejvýraznějších představitelů expresivního pojetí secesního symbolismu. Opravy budovy začaly v roce 2008. Rekonstrukce se dočkala i zahrada. Novou expozici vily vytvořil historik umění Petr Wittlich, kurátorkou projektu je Sandra Baborovská. Ve vile se otevře rovněž Bílkovo centrum, ve kterém budou badatelům zpřístupněny významné archiválie týkající se umělcova života.

Hrad Loket je po 18 letech bez lešení

Návštěvníci dvoudenních historických slavností půrkrabího Půty v Lokti mohli po dlouhých 18 letech opět vidět hrad bez lešení. V uplynulých dnech skončila rozsáhlá oprava objektu, která přišla celkově na 90 milionů korun. Závěrečná etapa oprav, kdy řemeslníci vraceli původní podobu severní části paláce, skončila právě před začátkem historických slavností. Práce přišly zhruba na 3,6 milionu korun a polovinu nákladů zaplatilo ministerstvo kultury. Zbytek peněz dodalo město. Královský hrad Loket je starý více než 800 let. Byl založen pravděpodobně jako pohraniční pevnost. Hrad sloužil králům, rodům Šliků a pánům z Plavna, loketským měšťanům a v 19. a 20. století také jako vězení. Od převzetí městem po roce 1989 se památka postupně opravovala. Výrazný vliv na zvýšení počtu zahraničních turistů mělo i zavedení leteckých spojů do Karlových Varů.

Ve Slavkově byl odhalen pomník padlým koním

Jižní Morava má netradiční pomník - Památník koním. Stojí na slavkovském bitevním poli, na němž v roce 1805 porazil císař Napoleon ruské a rakouské armády, a je věnován všem koním, kteří přišli o život při službě člověku. Kůň na památníku je zachycen v okamžiku, když padá k zemi poté, co jej zasáhla kulka. Uvedl to jeden ze spolutvůrců projektu Miroslav Jandora. Na pomníku je verš z básně Fráni Šrámka Raport. Památník je dílem sochaře Nikose Armutidise. Bitva tří císařů si vyžádala 20.000 lidských životů, ale padlo tu i 5000 koní. Podle tvůrců pomníku nikde v Evropě obdobný památník nestojí.

Abraham chyběl na startu Velké ceny v Brně, lékaři ho nepustili

Motocyklový závodník Karel Abraham nejel nedělní Velkou cenu České republiky v Brně. Druhého muže pátečního tréninku třídy Moto2 nepustili na start lékaři kvůli sobotním pádům, při nichž český jezdec utrpěl otřes mozku. "Doktoři mi řekli, že by to bylo velké riziko. Podle testů, které jsem absolvoval, jsem prý zřejmě utrpěl otřes mozku. Hrozilo, že bych při závodě neudržel koncentraci a mohla by se mi zatočit hlava," řekl Abraham. Poslední sérii vyšetření absolvoval v neděli ráno v brněnské nemocnici. Poté padl verdikt, že se nepředstaví ani v ranním zahřívacím tréninku. Jeho start v dalším dílu MS v závěru srpna v Indianapolisu prý ale ohrožen není.

Dále ze sportu:

Španěl Jorge Lorenzo na yamaze vyhrál v Brně závod královské motocyklové třídy MotoGP a zvýšil náskok v čele mistrovství světa. Na druhém místě skončil jeho krajan a hlavní pronásledovatel v průběžném pořadí Dani Pedrosa na hondě. Lorenzo vyhrál posedmé v sezoně.

Vedoucí jezdec seriálu mistrovství světa silničních motocyklů ve třídě Moto2 Španěl Toni Elías na stroji Moriwaki vyhrál Velkou cenu v Brně. Patrik Vostárek odstoupil po havárii v třetím okruhu a Lukáš Pešek zastavil 11 kol před cílem po problémech s předním kolem.

Český motocyklista Jakub Kornfeil zajel v neděli v Brně životní závod. Sedmnáctiletý jezdec obsadil v desátém díle mistrovství světa páté místo ve třídě do 125 ccm. Kornfeil vyjel do závodu ze čtrnácté pozice, ale hned po startu se dostal na desáté místo a poté se výbornou jízdou posouval vpřed. Krátce před cílem byl dokonce chvíli čtvrtý, když předjel Němce Jonase Folgera. Tuto pozici ale nakonec udržet nedokázal. Rodák z Kyjova ale přesto mohl být spokojený. Dosud v MS dojel nejlépe čtrnáctý v Jerezu.

Třídenní program motocyklové Grand Prix České republiky přilákal na Masarykův okruh v Brně 238.210 diváků. To je zhruba o dvacet tisíc více než vloni, absolutní rekord ale nepadl. V roce 2007 bylo v ochozech 245.039 návštěvníků. Navzdory deštivému počasí sledovalo podle pořadatelů boje o body do mistrovství světa 148.120 diváků. Na sobotní kvalifikaci dorazilo 73.560 lidí a už na páteční volné tréninky se přišlo podívat 16.530 návštěvníků.

Fotbalisté Olomouce jsou novým lídrem nejvyšší soutěže. Sigmu do čela posunula výhra 2:1 v Ostravě, kterou po rohových kopech zařídili přesnými hlavičkami Hubník s Rossim. Baník ještě v závěru mohl srovnat, ale Neuwirth hlavičkoval do břevna.

Vedoucí Bohemians Praha, Pardubice a Písek jsou po dvou odehraných kolech ČFL bez bodové ztráty. Exprvoligový celek ze Střížkova už v sobotu porazil fotbalisty Kunic 2:0, Písek v neděli zvítězil 4:2 na půdě libereckého béčka a pardubický nováček si odvezl tři body z Prahy, kde zdolal Slavii B 1:0.

Čeští basketbalisté vyhráli v prvním utkání evropské kvalifikace divize B na Slovensku 65:60. V úterý přivítají svěřenci trenéra Pavla Budínského v Děčíně Kypr.

České volejbalistky prohrály v Polsku v druhém přípravném utkání před mistrovstvím světa s Ruskem 0:3, když nezvládly koncovku prvního a třetího setu. Trenéři českého týmu Jiří Šiller a Ondřej Marek dali na rozdíl od pátečního prvního vzájemného utkání, které skončilo 1:3, přednost dalším hráčkám kádru.

Florbalisté Tatranu Střešovice ani Chodova neprošli přes favorizované švédské celky do semifinále mezinárodního turnaje Chance Czech Open v Praze. Mistrovské Střešovice podlehly ve čtvrtfinále elitní kategorie mužů Falunu 2:4, Chodov prohrál 3:5 s Pixbem Wallenstam, které následně po jasné výhře 5:1 nad obhájcem prvenství Dalenem postoupilo do finále.

Kajakář Vavřinec Hradilek obsadil na mistrovství Evropy vodních slalomářů v Čunovu druhé místo. Rychlejší byl jen Slovinec Peter Kauzer. Deblkanoisté Jaroslav Volf a Ondřej Štěpánek mají z ME v Čunovu stříbro. Šampionát ovládli domácí Slováci, mají sedm medailí.

Česká golfistka Klára Spilková a Angličan Tyrrell Hatton se stali mezinárodními mistry republiky ve hře na rány. Spilková zahrála v Mariánských Lázních osm ran pod par hřiště, Hatton byl ještě o dva údery lepší.

Čeští hokejisté do 18 let skončili na Memoriálu Ivana Hlinky čtvrtí. V utkání o třetí místo v Břeclavi prohráli svěřenci trenérů Jiřího Šolce a Martina Hostáka se Švédskem vysoko 1:6. Zvítězili Kanaďané před výběrem USA.

České plavkyně se do finále mistrovství Evropy na 50 metrů prsa nedostaly. Petra Chocová skončila v Budapešti devátá a k postupu jí chyběly pouhé tři setiny sekundy, Helena Pikhartová byla v semifinále jedenáctá.

Český žokej Filip Minařík se na nedělním dostihovém mítinku v Kolíně nad Rýnem dočkal 1000. vítězství v kariéře. Pětatřicetiletý pražský rodák dosáhl této hranice jako první Čech v historii. Minařík zaznamenal první výhru v Praze v roce 1991, na současný triumf dosáhl ve třetím dostihu dne v sedle nizozemského valacha The Desert Saint. Člen slavného dostihového rodu Minaříků působí v Německu od roku 1996 a patří k tamním elitním žokejům. Před pěti lety se stal dokonce německým šampionem.

Krátce o počasí v České republice:

V noci oblačno až polojasno, místy přeháňky nebo bouřky. Ochladí se na 17 až 13 st. V pondělí čekáme oblačno, přechodně až polojasno. Místy déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Teploty 18 až 22 a na východě až 24 st.