Zprávy

0:00
/
0:00

MF chce dál snižovat výdaje ministerstev

Ministerstvo financí rozešle na ministerstva a další instituce napojené na státní rozpočet návrh opatření na snížení jejich výdajů. Nejvíc musí škrtat ministerstvo školství. Vláda by měla dokument projednávat příští středu. Stát musí omezit svoje výdaje kvůli očekávanému poklesu daňových příjmů. Celkem budou muset organizace financované ze státního rozpočtu najít úspory v celkové výši 1,8 miliardy korun. O stejnou částku se mají snížit i výdaje na obsluhu státního dluhu, respektive všeobecnou pokladní správu. Škrty se naopak nebudou týkat mandatorních výdajů, tedy například výdajů na důchody nebo sociálních dávek. Nepocítí je tak důchodci, nezaměstnaní, osoby zdravotně postižené a lidé v hmotné nouzi.

Koalice změkčí náhubkový zákon

Vládní koalice změkčí takzvaný náhubkový zákon tak, aby mohli novináři zveřejňovat informace z trestních řízení, pokud se týkají například korupce politiků či jiných státních funkcionářů. ODS, TOP 09 a VV zřejmě sníží také sankce pro fyzické osoby za porušení zákona. Uvedl to poslanec ODS a autor koaličního návrhu na úpravu zákona Marek Benda. Koaliční dohodu o náhubkovém zákoně potvrdila i nová předsedkyně ústavně-právního výboru sněmovny Karolína Peake (VV). Náhubkový zákon začal platit loni v dubnu. Hlavním cílem novely byla ochrana obětí před nežádoucí medializací, až při projednávání v ústavně-právním výboru sněmovny přibyla část zakazující citace odposlechů. Média kritizovala především hrozící pětileté vězení nebo až pětimilionovou pokutu za jeho porušení. Zákon si vysloužil výtky i ze zahraničí. Bývá vnímán jako zásah do svobody projevu.

Změna bodového systému má v PS šanci, kromě tolerance alkoholu

Senátoři ve sněmovně zřejmě uspějí s návrhem na změnu bodového systému, naopak problém by mohl být s prosazením částečné tolerance alkoholu v krvi řidiče do 0,3 promile. Podle poslanců oslovených ČTK by se tím prolomila nulová tolerance, která nyní platí. Tyto změny jsou součástí rozsáhlé novely zákona o provozu na pozemních komunikacích, kterou do sněmovny zaslal Senát. Kromě trestů za přestupky v ní chtějí zavést například mobilní stanice STK či povinnost nosit na silnicích reflexní vestu. Podle návrhu by měly přitvrdit postihy za přestupky, které ohrožují bezpečnost provozu, naopak body by se neměly přidělovat za banálnější porušení pravidel.

Senátoři ČSSD navrhli na ombudsmana opět Šabatovou

Senátoři ČSSD navrhli na funkci ombudsmana opět jeho někdejší zástupkyni Annu Šabatovou. Šabatová by mohla získat rovněž podporu klubu TOP 09 a starostové. Senátoři ODS budou o nominaci na veřejného ochránce práv jednat v úterý. ČTK to řekli předsedové senátních stranických klubů. Sněmovna nového ombudsmana po zesnulém Otakaru Motejlovi začátkem července nezvolila. Dost hlasů nezískaly ve druhém kole tajné volby Šabatová ani exposlankyně ODS Eva Dundáčková. Sněmovně navrhuje dva kandidáty Senát a dva prezident. Senát by měl své kandidáty na veřejného ochránce práv navrhnout na schůzi, která začne 25. srpna. Pro první volbu navrhl Senát sněmovně Šabatovou a předsedkyni Nejvyššího soudu Ivu Brožovou, prezident Dundáčkovou a občanského aktivistu Johna Boka. Do druhého kola postoupily Šabatová a Dundáčková. Šabatová dostala 84 hlasů, Dundáčková 59. Protože nebyl nikdo zvolen, celý proces se opakuje.

Janota bude členem dozorčí rady ČEZ

Exministr financí Eduard Janota obsadí jedno ze tří uvolněných křesel v dozorčí radě společnosti ČEZ. Informoval o tom server iHNed.cz, podle něhož ale Janota nebude předsedou dozorčí rady. Tuto funkci donedávna vykonával nynější ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. Pozici obsadí strana ODS, aby mezi předsedou dozorčí rady a premiérem Petrem Nečasem existovalo přímé spojení, doplnil server. Vláda má v dozorčí radě obsadit celkem tři místa. Jedno je neobsazeno dlouhodobě, další dvě se uvolnila po Kocourkovi a po novém ministru zemědělství Ivanu Fuksovi. Stát ve společnosti ČEZ drží zhruba 70 procent. Za loňský rok inkasoval z rekordního zisku 51,9 miliardy Kč dividendu téměř 20 miliard korun. Letos předpokládá ČEZ kvůli nižším cenám elektřiny zisk kolem 47 miliard Kč.

Vondra nařídil prověřit zakázky svého úředníka

Inspekce ministra obrany na pokyn šéfa úřadu Alexandra Vondry začala vyšetřovat případ úředníka Správy vojenského bytového fondu Kajetána Kalivody, který podle Mladé fronty Dnes (MfD) přes nastrčené společnosti údajně připravil stát o miliony korun. Ředitel Správy zároveň ve čtvrtek podal na Kalivodu trestní oznámení. Sdělil to mluvčí obrany Jan Pejšek. Kalivoda podle MfD vypsal tři výběrová řízení, která s cenou 53 milionů korun vyhrály zcela neznámé firmy. Vzápětí zakázky postoupily Kalivodově společnosti H+V Praha. Ta si na provedení rekonstrukce ubytovacích zařízení najala stavební firmu, které slíbila už jen 44 milionů. Kalivoda z ministerstva odešel na začátku července, kdy bylo jasné, že se případ dostane na veřejnost. Začalo se o něm mluvit ve chvíli, když Kalivoda nezaplatil stavební firmě Globe Estate, která práce na vojenských ubytovnách v Chotusicích, Táboře a zateplení bytových domů v Kozlově prováděla. Její majitel se rozhodl promluvit.

Ruský letoun zkontroluje armádní objekty v ČR

Ruská mise bude na území České republiky monitorovat armádní objekty. Pozorovací letoun typu Antonov An-30B přiletí na pardubické letiště v pondělí. Jednadvacet expertů inspekci zakončí v pátek. Snímkovat objekty armády jim umožňuje smlouva o otevřeném nebi. Podle této smlouvy je Česká republika povinna přijmout až čtyři pozorovací lety ročně, stejný počet inspekcí může provést u signatářů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Od roku 2002, kdy smlouva platí, jde o osmou inspekci u nás. V minulosti už přiletěli kromě Rusů také Američané nebo Švédové. Naopak čeští vojáci kontrolovali vojenské objekty v Bosně a Hercegovině a na Ukrajině.

Českolipská CK Svobodná cesta zkrachovala

Českolipská Cestovní kancelář Svobodná cesta zkrachovala. V Chorvatsku má 44 českých turistů, kteří se vrátí domů v sobotu, cestovní kancelář pro ně poslala autobus. Uvedl to majitel kanceláře Jaroslav Svoboda. Dalších 200 turistů mělo v nejbližších dnech odjet, jejich cesty ale už musela kancelář zrušit. Kancelář nyní zvažuje zahájení insolvenčního řízení. Hlavním důvodem krachu je podle Svobody úbytek klientů, například v Chorvatsku zůstávají neobsazená lůžka. Cestovní kancelář podle něj letos prodala podstatně méně zájezdů než v minulosti. Podle mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří Tomio Okamury patřila CK Svobodná cesta k menším cestovním kancelářím, ročně zajišťovala zájezdy pro 1000 až 2000 českých turistů. Na trhu existovala přibližně 15 let, a soustředila se především na zájezdy do Chorvatska.

Police chystá na víkend 70 dopravněbezpečnostních akcí

Policie chystá na víkend na 70 dopravněbezpečnostních akcí, reaguje tak na vysoké počty mrtvých na silnicích od počátku prázdnin. Například v neděli se policisté zaměří na kontroly zájezdových autobusů vracejících se do ČR, řekl šéf dopravních policistů Leoš Tržil. Jejich řidiči často nedodržují dobu řízení, při odjezdu autobusů do ciziny bývají přetěžovány. Policie varuje řidiče i před změnou počasí, o víkendu se má citelně ochladit, mohou se vyskytovat bouřky doprovázené přívalovým deštěm. Řidiči by tak měli přizpůsobit rychlost jízdy povětrnostním podmínkám. Nejčastější příčinou prázdninových nehod je nesprávný způsob jízdy, kam patří například i časté nedodržení bezpečné vzdálenosti mezi vozidly, zejména na dálnici. Dalšími příčinami jsou nepřiměřená rychlost, jízda bez zapnutých bezpečnostních pásů, nedání přednosti v jízdě a nesprávné předjíždění.

Vojenská policie se vrátí k ostraze generálního štábu

Vojenská policie se od 1. září vrátí k ostraze budovy generálního štábu na pražském Vítězném náměstí, řekla mluvčí náčelníka generálního štábu Vlastimila Picka Mira Třebická. Objekt byl minulý týden vykraden. Zloději si z místnosti sousedící s Pickovou kanceláří odnesli pamětní medaile. Případ stále vyšetřují vojenští policisté, uvedla Třebická. Ostrahu generálního štábu Vojenskou policií zrušil podle deníku Právo v loňském roce bývalý ministr obrany Martin Barták kvůli úsporným opatřením v armádě. Současný šéf úřadu Alexandr Vondra ve středu v ČT uvedl, že budovu hlídal štáb vlastními silami, což označil za překvapující. Právě Vondra nyní vydal pokyn, aby se Vojenská policie k hlídání objektu vrátila. Loupež podle médií zneklidnila bezpečnostní experty. Bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý Mladá frontě Dnes řekl, že mohlo jít o test, kam až mohou neoprávněné osoby v budově proniknout. Loupež však mohl podle listu fingovat i některý z pracovníků štábu.

V Česku od ledna přibylo skoro sto HIV pozitivních lidí

Od začátku roku do konce června přibylo v České republice 98 HIV pozitivních lidí. Jen v červnu testy odhalily 17 dalších případů infekce. Počet nových případů HIV infekce stoupá v Česku rychleji než v minulém roce. Sdělil to tajemník České společnosti AIDS pomoc a ředitel Domu světla Miroslav Hlavatý. Celkem už se v zemi virem HIV nakazilo 1442 lidí. Nyní jich tu žije 1228. U 307 nakažených mužů a žen propuklo onemocnění AIDS a 158 lidí na tuto nemoc zemřelo. Nejvíc lidí s HIV žije v Praze, Národní referenční laboratoř eviduje 578 osob. Následují Středočeský a Jihomoravský kraj se 114 nakaženými. Oproti tomu nejméně nakažených je v Pardubickém kraji a na Vysočině, a to shodně 13.

ABL podepsala smlouvu na pronájem pražských památek

Bezpečnostní firma ABL podepsala s Pražskou informační službou (PIS) smlouvu na provoz sedmi pražských památek. Smlouva je na dobu neurčitou, firma za rok zaplatí 55 milionů korun. ABL se o památky starala od loňského srpna, v červnu uspěla v novém výběrovém řízení. Zástupci obou stran se nakonec dohodli na uzavření smlouvy na dobu neurčitou. ABL se bude starat o Prašnou bránu, Malostranskou mosteckou věž, Staroměstskou mosteckou věž, Petřínskou rozhledu a bludiště, věže v chrámu sv. Mikuláše na Malé Straně a Staroměstskou radnici. Převedení památek do správy ABL už dříve kritizovali někteří opoziční pražští zastupitelé. Jedněm se nelíbilo dřívější napojení firmy na stranu Věci veřejné, jiným zase to, že k návštěvě památek lákají turisty figuranti v kostýmech. Podle kritiků totiž kostýmy neodpovídají době vzniku památek a jsou nevkusné.

V Uherském Hradišti začíná Letní filmová škola

Uherské Hradiště až do 1. srpna hostí největší nesoutěžní filmový festival v České republice - Letní filmovou školu. Ve městě se objeví mnoho zástupců světové i domácí kinematografie. Festival nabídne na 400 filmů v sedmi sálech a dvou letních kinech. Největší projekt Asociace českých filmových klubů (AČFK) se letos zaměří zejména na Island, nový latinskoamerický film, film noir, německého herce a režiséra Rainera Wernera Fassbindera, francouzského herce a režiséra Jacquese Tatiho či slovenského filmového scenáristu a režiséra Jána Kadára. Návštěvníci budou moci prožít i fotbalovou horečku v čele se slavným slovenským komentátorem Karlem Polákem a s britským režisérem Kenem Loachem. Během festivalu budou denně probíhat koncerty i divadelní představení. Připraveny jsou i výstavy, od prezentace filmových plakátů z let 1959 až 1989 až po speciální kolekci šatů, kterou vytvořili studenti uherskohradišťské umělecké školy.

Letní slavnosti staré hudby otevřely novodobé české premiéry

Novodobé premiéry skladeb téměř neznámého, ale podle znalců velkého mistra barokní hudby Františka Jiránka ve čtvrtek večer zahájily 11. ročník Letních slavností staré hudby. Pražské Rudolfinum rozezněly jeho skladby a v závěru i dílo Antonia Vivaldiho, který Jiránkovu tvorbu ovlivnil. Ačkoli publikum zaplnilo Dvořákovu síň jen z poloviny, sklidili renomovaní hudebníci hlasitý a vřelý potlesk. Největší festival staré hudby v České republice potrvá do 8. srpna a nabídne na různých místech české metropole devět netradičních programů. V Divadle Hybernia zakončí přehlídku věhlasný taneční soubor z Francie La Compagnie L'Eventail.

V Brazílii se bude rokovat o kontrole UNESCO v Praze

V neděli v hlavním městě Brazílie začíná desetidenní zasedání Výboru pro světové dědictví. Bude se tu jednat i o zimní kontrole Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) v Praze. Inspektoři UNESCO se při své lednové návštěvě Prahy zajímali o vliv některých staveb na památkovou rezervaci české metropole. Uvedl to Josef Štulc z české pobočky ICOMOS (Mezinárodní rada památek a sídel). Kontroloři si přijeli prohlédnout zejména stavbu městského okruhu v tunelech Blanka a posoudit její případný negativní vliv na pražské památky. Svou pozornost dále upřeli také na plánovanou stavbu obchodního centra u Václavského náměstí, rekonstrukci pražských nádraží nebo zvažovanou stavbu tunelů pod Národním muzeem. Výsledky svého šetření ale nekomentovali. Zprávu o inspekci by měli předložit právě členům Výboru pro světové dědictví v Brazílii. Ten už na svém loňském zasedání ve španělské Seville vyjádřil "své hluboké znepokojení nad potenciálními dopady tunelového komplexu Blanka".

Dvořákův dům v Praze se stal kulturní památkou

Dvořákův dům v pražské Žitné ulici se stal kulturní památkou. Ministerstvo kultury tak ocenilo jeho urbanistickou hodnotu i to, že v něm 25 let žil a skládal Antonín Dvořák. ČTK to řekl mluvčí ministerstva Jan Cieslar. Dům zvaný Bílý lev je dlouhodobě neudržovaný a jeho stav je velmi špatný. Podle skladatelových příznivců je jeho podoba ostudou Prahy. O prohlášení za kulturní památku požádala Společnost Antonína Dvořáka, chtěla tak zabránit další devastaci objektu. Obávali se, aby dům nebyl v budoucnosti kvůli svému stavu zbořen. Majitel se teď při přestavbě, kterou údajně plánuje, bude muset řídit památkovým zákonem. Ministerstvo rozhodlo o prohlášení budovy národní památkou již v březnu, muselo se ale poté vypořádat s odvoláními. Právní platnost rozhodnutí nabylo 14. července.

Buďánka se asi dočká obnovy

Bývalá dělnická osada Buďánka na pražském Smíchově se v příštích letech možná dočká obnovy. Ve zchátralém areálu vzniknou především rodinné a bytové domy. Osada vznikla v letech 1820 - 1840 jako domky dělníků a řemeslníků. Domky byly obývány až do začátku 90. let 20. století. Poté, co je původní obyvatelé opustili, se v nich usadili sqautteři a bezdomovci. Osada byla v 90. letech minulého století vyhlášena památkovou zónou, žádný z domů ale nebyl prohlášen kulturní památkou. V následujících letech vzniklo několik studií a záměrů na její obnovu, přestavbu, ale i demolici. Domy mezitím chátraly a rozpadaly se. Společnost Geosan chce nyní část budov obnovit. V půdorysné stopě zaniklých domů postaví nové, které by měly odpovídat rozměrům původní zástavby. Vzniknou ale i domy mimo původní zástavbu. Areál bude sloužit především k bydlení, měla by tam být ale také restaurace, obchody a garáže. Součástí stavby má být rovněž otevření Motolského potoka. Nová výstavby by měla být ukončena v r. 2013, náklady investor odhadl na 350 milionů korun.

Festival Okoř byl zrušen

Tradiční festival Okoř 2010, který se měl konat 21. srpna v podhradí hradu Okoř u Prahy, byl zrušen. Pořadatelka festivalu Hana Petřinová uvedla, že se nedohodla s pronajímatelem pozemků. V tiskovém prohlášení napsala, že "pravděpodobně nebude ani žádné příště", později však řekla, že příznivci populární hudby mohou příští rok počítat s 12. ročníkem oblíbené akce, zřejmě ale na jiném místě. Petřinová tvrdí, že majitel vystupňoval nároky na pronájem za louky v podhradí. Požadovaná částka je podle ní nemorální a neúměrně by zvýšila vstupné, což by poškodilo návštěvníky i hudebníky. Na jedenáctém ročníku festivalu měla vystoupit mimo jiné mladá skupina NightWork se zpěvákem Vojtěchem Dykem a poprvé se zde měla představit tuzemská bigbítová legenda Olympic. Na pódium pod troskami romantické zříceniny nedaleko Prahy pozvali pořadatelé také zpěvačky Lucii Bílou a Janu Kirschner. Vstupenky mohou lidé vrátit v předprodejích.

Na Labi se utrhla loď s pískem, uvízla na jezu

Až do sobotního odpoledne by měla na lovosickém jezu viset nákladní loď s pískem, která se ve čtvrtek večer utrhla v nedalekých Píšťanech. Člun má délku zhruba 35 metrů a nosnost 200 tun. Všechny pokusy o vyproštění byly neúspěšné, a tak musí z Děčína připlout nejsilnější remorkér v Čechách. Řekl to ředitel dolního závodu Povodí Labe Jindřich Zídek. Loď byla pravděpodobně špatně uvázaná. Vyprostit by ji měl jeden z posledních kolesových remorkérů v Česku, který pochází z roku 1956, má výkon 550 koní a právě kvůli své síle u podobných případů občas asistuje. Než se ale z děčínského kotviště na místo dostane, chvíli to potrvá. Lodníci mezitím uvízlou loď částečně vyprázdní.

Sport

Česká oštěpařka Barbora Špotáková při mítinku Diamantové ligy v Monaku potvrdila nárůst formy před mistrovstvím Evropy v Barceloně. Svůj závod vyhrála výkonem 65,76 metru z druhé série. Petr Svoboda doběhl v závodu na 110 metrů překážek čtvrtý a jeho přítelkyně Jiřina Ptáčníková byla šestá ve skoku o tyči. Na patrně nejkvalitnějším mítinku dosavadního průběhu sezony padlo sedm nejlepších výkonů roku.

Česká tenistka Sandra Záhlavová prohrála ve čtvrtfinále turnaje v Bad Gasteinu 0:6, 4:6 s druhou nasazenou Timeou Bacsinszkou ze Švýcarska.

Budoucnost brankáře fotbalové reprezentace do 21 let Tomáše Vaclíka nebude spojena s Baníkem Ostrava, jak se předpokládalo, ale s Viktorií Žižkov. Nadějný vítkovický gólman sice směřoval v závěru jara z jednoho ostravského klubu do druhého, ale nakonec podepsal tříletou smlouvu s druholigovou Viktorií Žižkov. O transferu informoval hráčův agent David Nehoda ze společnosti Nehoda Sport.

Počasí

V noci bude zataženo s deštěm, teploty 17 až 13 stupňů. V sobotu čekáme převážně zataženo s občasným deštěm, teploty 16 až 20, na horách bude kolem 13 stupňů.