Zprávy

0:00
/
0:00

Lídři ODS, TOP 09 a VV začali jednat o vládních postech

Lídři ODS, TOP 09, a Věcí veřejných (VV) začali jednat o obsazení nové vlády. Strany by měly předložit své představy o ministerstvech i se jmény lidí do jejich čela. Debata o vládních křeslech bude podle vyjednavačů velmi tvrdá. VV chtějí získat post ministra vnitra pro svého předsedu Radka Johna. Vyjednavačka VV Kristýna Kočí to v neděli dokonce označila za podmínku pro vstup do koaliční vlády. Požadavek se ale nelíbí ODS, která poukazuje na propojení VV s bezpečnostní agenturou ABL. Prioritou TOP 09 bude pravděpodobně dostat funkci ministra zahraničí pro svého předsedu Karla Schwarzenberga. Na ministerstvu financí prý naopak netrvá první místopředseda strany Miroslav Kalousek. ODS v případě jeho instalace hovoří o převodu některých pravomocí na jiná ministerstva, čímž by se vliv ministerstva snížil. Jednání o vládních křeslech potrvají zřejmě několik dní.

Obama podle očekávání navrhl na velvyslance v Česku Eisena

Americký prezident Barack Obama navrhl na velvyslance v Česku svého poradce Normana Eisena, uvedl Bílý dům. Potvrdily se tak spekulace, jež se objevily po Obamově dubnové návštěvě Prahy. Americký velvyslanec není v Praze již více než sedmnáct měsíců. Eisena nyní bude muset potvrdit americký Senát. Eisen má kořeny v bývalém Československu. Pocházela odtud jeho matka, otec se narodil v Polsku. Oba rodiče přežili holokaust. Washingtonský právník Eisen v současnosti působí jako prezidentův poradce pro etiku a vládní reformu a v dubnu byl v Praze jako součást Obamova doprovodu. Podle Bílého domu se zabýval například regulací lobbistů, reformou finančního sektoru, zákonem o financování volebních kampaní či otevřenou vládou.

Gajdůšková: ČSSD by v senátních volbách mohla mít 30 pct křesel

ČSSD by podle své místopředsedkyně horní komory Aleny Gajdůškové mohla v podzimních senátních volbách získat kolem 30 procent křesel. Odpovídalo by to normální voličské podpoře sociální demokracie, uvedla Gajdůšková. V květnových sněmovních volbách ČSSD zaostala za svým očekáváním, vyhrála je jen se ziskem 22 procent hlasů, většinu ve sněmovně mají strany vznikající vládní koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. ČSSD se netají ambicemi tento stav v senátních volbách změnit. Má 29 senátorů díky tomu, že předloni vyhrála ve 23 z 27 obvodů a letos žádný mandát neobhajuje. Vítězství ve 30 procentech obvodů by pro ni znamenalo zisk dalších devíti křesel, k většině v horní komoře by jí chyběli už jen tři senátoři. Spojence by mohla získat mezi lidovci, kteří po nedobrovolném odchodu ze sněmovny mají čtyři senátory a obhajují vítězství jen v jednom z obvodů. Stejně jako komunisté, kteří jsou v Senátu pouze tři.

Expředseda ČSSD Paroubek míří do ekonomických výborů

Bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek míří ve sněmovně do rozpočtového a do hospodářského výboru. Úřadující šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka by měl být v rozpočtovém výboru, který v minulém volebním období vedl. Martina Pecinu, ministra vnitra v úřednické vládě Jana Fischera, nominovali poslanci ČSSD do výboru pro obranu a bezpečnost a do hospodářského výboru. Nominacemi se zabýval poslanecký klub ČSSD, do dokumentu se jmény měli novináři možnost po zasedání nahlédnout. Poslanecké kluby mají dodat nominace do výborů sněmovní volební komisi do pátečního odpoledne. Sněmovna bude členy výborů volit na druhé schůzi příští týden ve středu. Ještě se ale nebude jednat o tom, kdo výbory povede.

Janáček se stal novým členem bankovní rady

Prezident republiky Václav Klaus jmenoval novým členem bankovní rady hlavního ekonoma Komerční banky Kamila Janáčka (67). Zároveň jmenoval současného člena bankovní rady Vladimíra Tomšíka (36) viceguvernérem ČNB. Změny souvisejí s odchodem guvernéra ČNB Zdeňka Tůmy z funkce. Ten v polovině dubna oznámil, že se k letošnímu 30. červnu vzdává svého mandátu. Novým guvernérem prezident jmenoval dosavadního viceguvernéra ČNB Miroslava Singera. Od července tak bude kompletní sedmičlenná bankovní rada působit ve složení guvernér Miroslav Singer, viceguvernér Mojmír Hampl, viceguvernér Vladimír Tomšík a členové bankovní rady Eva Zamrazilová, Pavel Řežábek a Robert Holman.

Arcibiskup Duka ve Vatikánu převzal pallium od papeže

Pražský arcibiskup Dominik Duka převzal od papeže Benedikta XVI. pallium - součást oděvu arcibiskupa metropolity. Spolu s ním ho při dopolední mši v bazilice svatého Petra ve Vatikánu převzalo dalších 37 arcibiskupů. Papež metropolitům pallia předal poté, co slavnostně slíbili jednotu a poslušnost Vatikánu. Všichni arcibiskupové pak sloužili mši spolu s papežem. Při mši zněla především latina, některé modlitby byly také v korejštině a vietnamštině, řekl sekretář arcibiskupa Duky Tomáš Roule. "Pallium je výraz jednoty církve, okolo papeže se sešli arcibiskupové z různých zemí světa a zavázali se k jednotě s papežem a k poslušnosti," řekl Roule. Pallium se obléká kolem krku, tvoří ho pruh z bílé ovčí vlny s pěti černými hedvábnými kříži.

Ředitel ústavu pro studium totality zůstává ve funkci

Ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Zdeněk Hazdra zůstává ve funkci. Na svém úterním zasedání o tom rozhodla rada tohoto ústavu. Hazdrovo odvolání navrhl místopředseda rady Patrik Benda. Nelíbilo se mu, že Hazdra nerespektoval radu a sesadil šéfa Archivu bezpečnostních složek Ladislava Bukovszkého. Hazdra ale hlasování sedmičlenné rady ustál a ústav povede zhruba další měsíc a půl. Rada ho přesto vyzvala, aby nečinil žádné další zásadní personální a rozpočtové změny bez konzultací. Odvolání Bukovszkého Hazdra odůvodnil tím, že šéf archivu nechal zveřejnit materiály vojenské kontrarozvědky, nezajistil fungování digitálního archivu a tím, že byly v archivu dlouhodobě poškozovány archiválie.

Zahraniční dluh ČR se v 1. čtvrtletí snížil na 1,55 bilionu Kč

Zahraniční dluh České republiky se v prvním letošním čtvrtletí snížil o 36,8 miliardy korun na 1,55 bilionu korun, a představoval tak 42,9 procenta hrubého domácího produktu. Meziročně se dluh snížil o 2,2 miliardy korun, uvedla Česká národní banka. Na konci minulého roku zahraniční dluh činil 1,59 bilionu korun a jeho podíl na HDP byl 43,8 procenta. ČNB uvedla, že v poklesu zahraničního zadlužení se promítlo hlavně splácení krátkodobých závazků bankovním sektorem. Snížily se objemy vkladů od zahraničních bank a nebankovních subjektů u českých obchodních bank.

Fond dopravy má přijít o pět miliard, MD hrozí zastavením staveb

Ministerstvo financí navrhlo pro příští rok ubrat Státnímu fondu dopravní infrastruktury (SFDI) pět miliard korun. Příspěvek státního rozpočtu do fondu by se tak snížil na 30,7 miliardy korun. Uvedl to ministr dopravy Gustav Slamečka. Podle něj se tak zastaví výstavba silnic a dálnic, fond navíc nebude mít na proplacení letošních faktur. Podle Slamečky je ohrožena například rekonstrukce dálnice D1, dostavba dálnice D47 na severní Moravě, D8 z Prahy do Ústí nad Labem, východočeské dálnice D11, pražského okruhu, karlovarské R6 a některých železničních uzlů. Nezahájí se prý také stavby, na jejichž financování se podílejí evropské fondy, například dálnice D3 z Tábora do Veselí nad Lužnicí.

Vysočina přestává proplácet regulační poplatky

Kraj Vysočina přestane od července proplácet zdravotnické poplatky. Rozhodli o tom radní. Loni dal kraj za poplatky 47,5 milionu korun. Dál zatím budou poplatky hradit jen Středočeský a Plzeňský kraj. Některá hejtmanství už náhradu v krajských zařízeních zrušila během června, většina čeká na konec měsíce. Kraj Vysočina proplácí lidem regulační poplatky od loňského února formou daru. Do poloviny dubna na ně vynaložil přes 61 milionů korun. Podle hejtmana Jiřího Běhounka (nezávislý za ČSSD) ovlivnilo rozhodnutí kraje stanovisko Evropské komise, které označilo současný systém, v němž se nahrazují pouze poplatky hrazené pacienty krajských zdravotnických zařízení, za diskriminační. Stejně významnou roli hraje podle Běhounka i hospodářská krize, doprovázená poklesem příjmů v rozpočtu kraje.

Lékaři v Sokolově podali výpověď

Všichni lékaři sokolovského interního oddělení podali výpověď. Důvodem je dlouhodobý nedostatek kvalifikovaných lékařů na oddělení, který vede k přetěžování stávajícího personálu. Výpověď stáhnou jen v případě, že vedení nemocnice chybějící lékaře na oddělení urychleně doplní. Požadavky podpořil i Lékařský odborový klub (LOK) nemocnice. Vedení Karlovarské krajské nemocnice (KKN) se zatím nechce k situaci v sokolovské nemocnici vyjadřovat, řekl generální ředitel Zdeněk Horák.

Prvních 400 základních škol dostane miliony z EU

Za měsíc dostane prvních 400 základních škol dotace z Evropské unie na zkvalitnění výuky. Celkem se do výzvy vyhlášené v květnu zapojila už třetina z 4500 mimopražských základních škol. Každá škola může dostat v průměru kolem jednoho milionu korun, nejčastěji školy čerpají dotace na nové počítačové vybavení a na zlepšení výuky jazyků a přírodovědných oborů. Školy si mohou vybírat ze sedmi oblastí vzdělávání, na které chtějí peníze použít, třeba na zlepšení čtenářské gramotnosti, výuky matematiky nebo vzdělávání učitelů. Podle ministerstva školství mají ale školy zatím největší zájem o peníze na informační technologie, výuku jazyků a přírodovědných oborů. Celkem mohou školy do roku 2012 dostat kolem 4,5 miliardy korun, projekt je ale určen jen mimopražským školám. Podobný systém se chystá i pro střední školy a pedagogické fakulty.

Stát získal větší vliv na zakázky ČEZu

Stát získal větší kontrolu nad velkými zakázkami, které vypisuje elektrárenská společnost ČEZ, a.s. Úterní řádná valná hromada firmy totiž odsouhlasila změnu stanov firmy, které nově umožní dozorčí radě udělovat představenstvu souhlas s předkládáním zadávací dokumentace u zakázek vyšších, než je třetina vlastního kapitálu firmy. Stát kontroluje v ČEZ většinový podíl, jeho zástupci sedí právě v dozorčí radě. ČEZ aktuálně připravuje tendr na dostavbu dvou bloků Jaderné elektrárny Temelín v hodnotě kolem 500 miliard korun.

ČEZ vyplatí z loňského zisku dividendu 28,5 miliardy

Valná hromada elektrárenské společnosti ČEZ na návrh představenstva schválila z loňského zisku výplatu dividend v celkové výši 28,5 miliardy korun. Zhruba 70 procent hlasovacích práv v ČEZ kontroluje stát, který tak získá skoro 20 miliard korun. Příjem státu ze zisku společnosti ČEZ obohatí ještě daň z vyplacených dividend. Celkový výnos státu z dividend elektrárenské firmy tak má podle mluvčí ČEZ Evy Novákové činit 21,156 miliardy korun. Na jednu akci připadá před zdaněním dividenda 53 korun.

Elektřinu pro českou železnici bude dodávat ČEZ Prodej

Vítězem výběrového řízení na dodavatele elektřiny pro českou železnici se stala společnost ČEZ Prodej. Cena vzešlá z tendru činí 2,57 miliardy korun bez daně z přidané hodnoty na rok a půl, smlouva s Českými drahami začne platit 1. července. Uvedl to mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Více než 60 procent zeleniny v obchodech je z dovozu

Už více než 60 procent zeleniny na českém trhu je z dovozu a tento podíl stále roste, uvedli zástupci Zelinářské unie Čech a Moravy (ZUČM). Nejvíce zeleniny se podle nich dováží z Nizozemska, nejčastěji dováženým druhem jsou rajčata. "Bohužel, je to i ta zelenina, kterou jsme schopni vypěstovat," popsal předseda unie Jaroslav Zeman podle zelinářů největší problém související s dovozem. Domácí producenti proto chtějí nepříznivý stav změnit ve svůj prospěch propagací zeleniny pěstované v takzvaném integrovaném systému produkce (IPZ), při němž je oproti klasickému způsobu pěstování výrazně omezeno použití chemikálií.

Soud řešil nejasnosti v záznamech hovorů žhářů

Mnohdy špatně srozumitelné záznamy odposlechů obžalovaných byly opět na programu v kauze žhářského útoku neonacistů na domek Romů ve Vítkově na Opavsku. Záznam jednoho hovoru soudce Miloslav Studnička nechával přehrávat opakovaně. Chtěl totiž zjistit, zda se jeden z obžalovaných domlouval na Vítkov či jenom na pivko. Nakonec se všichni shodli, že se jednalo o domlouvání návštěvy restaurace. Odposlechy ale sehrály i další důležitou roli. Právnička obžalovaného Ivo Müllera napadla fakt, že záznam hlavního líčení, který zachycoval i část odposlechů, odvysílala Česká televize i Český rozhlas. Obě veřejnoprávní instituce dosud program kompletně nahrávaly. Funkci médií napadl i advokát Davida Vaculíka Petr Kausta. Soudce Studnička nakonec námitce vyhověl a nahrávací zařízení nechal odpojit. Jeho rozhodnutí lituje šéfredaktor zpravodajství ostravského studia České televize Karel Novák. "Rozhodnutí soudu respektujeme. Je ale velká škoda, že diváci nemůžou být seznámeni s průběhem takto důležitého soudního líčení," řekl s tím, že odvysílané reportáže měly mít hlavně preventivní účinek.

Tauchenová dostala za osvobození manžela podmínku

Dagmar Tauchenová, která loni v plzeňské nemocnici s plynovou pistolí přepadla vězeňskou eskortu a osvobodila svého manžela Pavla Tauchena, dostala u plzeňského soudu dvouletý trest s podmíněným odkladem na tři roky. Podmíněný trest navrhl státní zástupce. Advokát obžalované Kolja Kubíček žádal soud, aby trestní stíhání podmíněně zastavil. Tauchenová se u Krajského soudu v Plzni ke svému činu plně doznala.

Za nehodu vlaku v Ústí nad Labem mohla zřejmě vysoká rychlost

Za pondělní nehodu osobního vlaku v Ústí nad Labem zřejmě mohla nepřiměřená rychlost. Ze záznamu tachografu vyplynulo, že souprava typu CityElefant vjela na výhybku rychlostí 108 kilometrů v hodině, přitom směla jet jen 50. Informoval o tom Jan Kučera z Drážní inspekce, který ale zatím nevyloučil ani technickou závadu na vozidle. Při nehodě zahynul v pondělí odpoledne strojvedoucí a 11 cestujících bylo zraněno. Pokud prohlídka soupravy neukáže poškození brzd, vina s největší pravděpodobností padne na mrtvého strojvedoucího.

Vnitro zaplatí dvěma mužům za zásah na CzechTeku 100.000 korun

Ministerstvo vnitra zaplatí dvěma účastníkům technoparty CzechTek, která se konala v roce 2005 u Mlýnce na Tachovsku, za tehdejší neadekvátní zásah policistů celkem 100.000 korun. Pavel Kuchař dostane 60.000 korun a Ondřej Holous 40.000 korun. Ministerstvo se také musí oběma omluvit. Rozhodl o tom pražský vrchní soud. Změnil tak verdikt Městského soudu v Praze z července 2008, který dvojici přiznal omluvu a dvacetitisícové a desetitisícové odškodné. "Zásah do osobnostních práv byl skutečně obzvlášť závažný," uvedla předsedkyně senátu Romana Vostrejšová. Kuchař s Holousem v žalobě tvrdili, že je policisté zasahující na akci napadli a vhodili jim do auta dýmovnice. Podle soudu se podařilo prokázat použití slzného plynu proti oběma žalujícím a v případě Kuchaře také to, že ho policista udeřil obuškem. U Holouse útok obuškem prokázán nebyl, a proto mu soud přiznal nižší finanční zadostiučinění.

Václav Klaus zahájil na Hradě výstavu rudolfinského malíře

Výstavu dvorního malíře císaře Rudolfa II. Hanse von Aachena v Rudolfově galerii na Pražském hradě zahájil prezident Václav Klaus. Stalo se tak symbolicky v místech, kde měl císař svou obrazárnu. Výstava osmi desítek obrazů významného německého malíře bude v Císařské konírně, veřejnosti se otevře ve čtvrtek 1. července a potrvá do 3. října. Hlavním lákadlem bude slavný portrét Rudolfa II. Von Aachen ho namaloval zřejmě v roce 1605. V Praze byl portrét naposledy vystaven před 13 lety. Obraz zapůjčilo Kunsthistorické muzeum ve Vídni. Expozice je putovní, začala v Cáchách, pokračuje v Praze a skončí ve Vídni. Bude na ní možné vidět také obrazy z pařížského Louvru, Britského muzea v Londýně, Ermitáže v Petrohradu nebo ze soukromých sbírek v Rakousku, Německu a České republice.

Národní muzeum představí poklady z Moravy

Národní muzeum v Praze zahájí v září výstavu, jíž chce veřejnosti na jednom místě ukázat největší poklady Moravy. Předvede archeologické skvosty staré 600.000 let, ale i básníky 20. století Ivana Blatného nebo Jana Skácela. Podle ředitele Moravského zemského muzea Martina Reissnera má výstava ukázat to nejlepší ze sbírek, ale způsob prezentace má vycházet vstříc člověku 21. století. Součástí budou nahrávky, videoprojekce i interaktivní momenty. Výstava nazvaná Poklady Moravy - příběh jedné historické země začne 21. září a potrvá do 6. července 2011. Národní muzeum jí v Praze vyčlení prostory ve své nové budově - bývalém sídle Federálního shromáždění.

V Praze proběhne mezinárodní konference orální historie

Od 7. do 11. července se bude v Praze konat Mezinárodní kongres orální historie Praha 2010. Přihlásilo se na něj 674 účastníků ze 64 zemí. Podle předsedy organizačního výboru konference Miroslava Vaňka je tento kongres největší, který se v oblasti společenských věd v Praze po roce 1989 koná. Akci hradí kromě účastnických poplatků ještě ministerstvo školství, Nadace vzdělávání Zdeňka Bakaly, Instituto Cervantes a americká ambasáda. Orální historie uskutečňuje výzkum prostřednictvím pohovorů s účastníky historických událostí. Umožňuje historikům získat různé pohledy na události posledních desetiletí.

Československé letce v cizině líčí kniha Odhodláni bojovat

Nově na základě dosud nezveřejněných nebo opomíjených archivních pramenů líčí československé letce v zahraničí po rozbití Československa nová kniha historika Ladislava Kudrny Odhodláni bojovat. Kniha má podtitul Vlastenectví československých letců v průběhu druhé světové války na pozadí válečných a politických událostí. Vydalo ji nakladatelství Naše vojsko. Kudrna se osudům Čechoslováků v zahraničí dlouhodobě věnuje. Jeho poslední kniha je výsledkem desítileté badatelské práce. Zahrnul do ní období ohraničené podepsáním mnichovské dohody čtyř velmocí, která vedla v konečných důsledcích k obsazení Československa německými nacisty, a návratem letců do osvobozené vlasti. Autor se v knize nevyhýbá ani kontroverzní akci, kterou byla nabídka velitele německého letectva a Hitlerova zástupce Hermanna Göringa československým letcům uplatnit se v německém civilním letectvu. Podle Kudrnova zjištění měla akce podporu velení československé armády a hlásilo se do ní kolem 75 procent letců. Z akce ale nakonec sešlo, uvedl.

ČFTA navrhla tři snímky na Evropské filmové ceny 2010

Pro letošní ročník Evropských filmových cen doporučilo prezídium České filmové a televizní akademie (ČFTA) Evropské filmové akademii (EFA) k diskuzi tři české celovečerní hrané filmy a jeden snímek dokumentární. Podle akademie jde o Mašínovy 3 sezóny v pekle, film Jana Svěráka Kuky se vrací, Najbrtova Protektora a mezi dokumenty o Katku Heleny Třeštíkové. "Česká republika patří do skupiny 20 zemí, které mají navíc možnost přímé nominace jednoho hraného filmu. Tuto nominaci určují čeští členové EFA a bude oznámena s ostatními nominacemi vyhlášenými evropskou akademií v listopadu. Samotná ocenění se budou udílet 4. prosince," řekla mluvčí ČFTA Michaela Kunešová.

Ze sportu

Tenistka Petra Kvitová postoupila do semifinále Wimbledonu. Po dramatickém duelu porazila Estonku Kaiu Kanepiovou 4:6, 7:6 a 8:6, když musela odvrátit pět mečbolů. O postup do finále se utká s obhájkyní titulu Serenou Williamsovou.

Rychlobruslařka Martina Sáblíková po nedávném trojnásobném triumfu na domácím cyklistickém šampionátu vážně zvažuje start na srpnovém mistrovství světa v Austrálii. V návrhu nominace třiadvacetiletá sportovkyně nechybí s podmínkou, že se ještě zúčastní závodu v mezinárodní konkurenci. Šéf domácího svazu Marian Štětina se Sáblíkovou počítá do časovky.

České softbalistky na historický úspěch v podobě postupu do play off na mistrovství světa ve Venezuele nedosáhly. V přímém souboji podlehly v pondělí v Caracasu 1:8 Číně a v tabulce skupiny B skončí páté.

Hokejový brankář Roman Málek podle všeho nebude pokračovat ve svém angažmá ve švédském celku MODO Hockey. Dvaatřicetiletý gólman má sice s klubem stále platnou smlouvu, ale vedení týmu z Örnsköldsviku s ním pro příští sezonu nepočítá.

Počasí

Jasno nebo skoro jasno. Nejnižší noční teploty 14° až 10° Celsia, přes den vystoupí na 26° až 30° Celsia.