Topolánek se stahuje, občanské demokraty povede Nečas

Mirek Topolánek (vlevo) a Petr Nečas, foto: ČTK

Na doporučení širšího stranického vedení odstoupil předseda Občanské demokratické strany Mirek Topolánek z prvního místa jihomoravské kandidátky, a to dva měsíce před konáním sněmovních voleb. Jako celostátního volebního lídra za sebe navrhl místopředsedu Petra Nečase a výkonná rada ODS jeho návrh většinově podpořila.

Skandál s nepřijatelnými výroky Mirka Topolánka v tisku nahrál v nejméně vhodnou dobu politické opozici a zkomplikoval Topolánkovu pozici uvnitř strany. Výkonná rada, která se sešla ve čtvrtek, sice nemohla Topolánka přímo odvolat a on sám ještě ve středu své předsednictví potvrzoval. Doporučila mu ale odchod z voleb a Topolánek doporučení přijal. Nakonec připustil i to, že se vzdá funkce předsedy. Kdy se chce ale definitivně rozhodnout, neupřesnil. Některé krajské organizace občanských demokratů by chtěly, aby Topolánek odešel ještě před volbami. Podle místopředsedy ODS Ivana Langera by to mělo být v dohledné době:

Mirek Topolánek  (vlevo) a Petr Nečas,  foto: ČTK
"Sám řekl, že rozdělení funkce předsedy a volebního lídra není optimální. Já si myslím, že to bude v dohledné době, ale k tomu, aby se předala funkce lídra, tak to musíte opravdu udělat tak, abyste udržel tempo s kampaní, abyste předal fungování velké firmy, k tomu nějaký čas potřebujete. Já osobně předpokládám, že to řešení bude mít podobu pověření prvního místopředsedy Davida Vodrážky."

Nový volební lídr Petr Nečas se prý pokusí stranu zbavit nálepky arogance, kterou v podleních letech získala.

"Bohužel ano, to že jsme získali nálepku arogantní strany je pravdou, nicméně by bylo velmi laciné spojovat tuto nálepku pouze s osobou pana Topolánka. Myslím, že by bylo ode mně velmi laciné takto se od něj odlišovat. My jsme osobnostně rozdílné typy, máme jiný styl komunikace. Já věřím, že to, co nabízím, to znamená určitá slušnost, že to je to, co voliči ODS od lídra strany očekávají,"

říká Nečas. Topolánkův odchod požadovali například předseda senátu za ODS Přemysl Sobotka a senátor, občanský demokrat Alexandr Vondra. Podle něj může nejnovější rozhodnutí výkonné rady straně hodně pomoci:

"Já věřím, že nám to pomůže, protože v politice i mezi lidmi je poptávka po sluščnopsti, po vcnosti a nemá ODS dnes lepšího reprezentanta těchto vlastností, než je Petr Nečas."

Nečas je z titulu lídra připraven ucházet se o post předsedy vlády, pokud ODS vyhraje volby. Podle místopředsedy Ivana Langera je tato úvaha naprosto logická:

Mirek Topolánek,  foto: ČTK
"To je přirozená souvislost, že ten, koho politická strana vysílá do voleb jako svého lídra, jako svoji tvář, je zároveň jejím kandidátem na post premiéra. Ale to je ještě doopravdy daleko."

A jak na rozhodnutí ODS reagují ostatní velké strany? Lídr sociální demokracie Jiří Paroubek v pátek prohlásil, že Petr Nečas nedistancuje od šéfa strany Mirka Topolánka, volebního manažera Ivana Langra a pražského primátora Pavla Béma, potvrdí tím, že je jen loutkou v jejich rukou. Paroubkův stranický kolega Lubomír Zaorálek prohlásil, že Topolánek sám o sobě pro politiku ODS nebyl tak významná figura:

"Myslím, že to co představuje ODS personálně i politicky programově, se nemění. A změna je v této chvíli jen kosmetická. A de facto to není ani změna."

Petr Nečas by podle Zaorálka měl vysvětlit svou roli hned v několika kauzách.

Lidovci si myslí, že ODS je ve větší krizi, než navenek působí, podle předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga je rozhodnutí výkonné rady ODS rozumné:

"Petr Nečas byl dobrý ministr, je to velmi slušný člověk, na rozdíl od Topolánka introvert, což v politice je někdy nepraktické, ale v této situaci snad je výhoda. Zajisté je to rozumná volba."

Zelení pak soudí, že ODS bude mít problém získat ve volbách vedoucí úlohu, praní špinavého prádla na veřejnosti straně podle jejich předsedy Ondřeje Lišky nepomohlo.