Chorvatská Rijeka se pyšní moderním Českým domem

Český dům v Rijece, foto: autorka

Po pěti letech od položení základního kamene byl otevřen v chorvatské Rijece Český dům. Jeho slavnostního otevření se o víkendu zúčastnila i kolegyně Milena Štráfeldová.

Český dům v Rijece,  foto: autorka
Mileno, jak celé slavnostní zahájení probíhalo?

"Slavnostní zahájení proběhlo ve velkém stylu a to nejen proto, že se ho zúčastnily minimálně tři stovky hostů, ačkoliv česká krajanská komunita v Chorvatsku čítá 200 lidí, ale přijela i řada oficiálních hostů od chorvatského ministra školství přes krajského hejtmana až po zástupce parlamentu. Také z ČR se slavnostního aktu zúčastnili senátor ze stálé krajanské komise, vládní zmocněnec pro krajanské záležitosti MZV i velvyslanec v Chorvatsku Karel Kühnl."

V čem se Český dům v Rijece oproti jiným domům liší?

"Musíme zabrousit do historie, protože česká krajanská komunita v Chorvatsku je početná i velice dobře organizovaná. Funguje tam 26 besed a prakticky každá z nich má nějaké zázemí. Většina domů však vznikla na konci 19. st. nebo na začátku 20. st. Český dům v Rijece je po dlouhé době první český krajanský dům, který vyrostl jak se říká na zelené louce. Když s tímto nápadem před pěti lety přišla Fanynka Husáková, která je předsedkyní spolku v Rijece, tak nikdo nevěřil, že se tak velký projekt podaří zrealizovat."

Český dům v Rijece,  foto: autorka
Jak se Český dům povedl po architektonické stránce a jaké bude jeho využití?

"Ten dům působí velmi moderním dojmem. Stojí ve vilkové části, takže se tam poněkud vyjímá. Je to velmi pěkný dům s velkým víceúčelovým sálem, kde se mohou odbývat jak koncerty, tak i divadelní představení. Právě proto, že do tohoto domu investovalo velké peníze i město Rijeka, tak ho chce využívat i pro své účely a především pro jiné národnostní menšiny, kterých je v Rijece tuším třináct."

Obsáhlejší reportáž ze slavnostního otevření Českého domu v Rijece uslyšíte v krajanské rubrice.