Začne další ročník Amerického jara v ČR, zahájí ho Kanadské dny

Blíží se další ročník festivalu Americké jaro, který na řadě míst České republiky už tradičně představuje špičkové české i americké hudební interprety. Cyklus přednášek přitom posluchače seznamuje s americkou historií, kulturou, s česko - americkými vztahy i významnými Čechy, kteří žijí ve Spojených státech. Letošnímu ročníku poprvé předcházejí i tzv. Kanadské dny. Na podrobnosti se výkonné ředitelky pořadatelské Mezinárodní společnosti Antonína Dvořáka Jiřiny Rybáčkové zeptala Milena Štráfeldová:

Jiřina Rybáčková
Loňská přehlídka Americké jaro byla velmi rozsáhlá. Na posluchače čekaly desítky akcí. Jak je to letos?

"Já jsem si naivně myslela, že to bude letos trošku menší, ale ukazuje se, že to bude stejně rozsáhlé nebo možná ještě malinko rozsáhlejší. Navíc tady máme takovou novinku, které říkáme Kanadské dny. To bude jistý prolog, který se uskuteční koncem dubna. Začínáme tento pátek, kdy vystoupí v Deylově konzervatoři kanadská zpěvačka, koloraturní sopranistka Melanie Gall. My jsme s ní domluvili, že tady bude mít pět koncertů. První bude v Praze, pak pojede do Nového Města, Písku, potom do Zábřehu na Moravě a do Zlonice."

Kde všude bude Americké jaro letos probíhat?

"Letos bude hlavní centrum v Olomouci. V Olomouckém kraji budeme mít celkem 18 koncertů a přednášek. Pak bude asi pět akcí v Praze a ve Středočeském kraji, několik akcí v Plzni, v Klatovech, na Vysočině, umělce a další vystupující povezeme do Chotyně v Libereckém kraji. A pak taky v Brně a v Jihomoravském kraji budeme mít několik akcí. Dohromady kolem šedesáti."

Ta hlavní část Amerického jara loni proběhla v Brně a tam je také provázelo sympozium o česko - amerických vztazích. Bude něco podobného i letos?

"Letos jsme to koncipovali trošku jinak. Uděláme veřejné přednášky o americké kultuře, americké literatuře, o tom, jak Ameriku vnímá svět a jací jsou Češi v Americe. To jsou taková obecná témata a potom budeme mít v Olomouci jedno vystoupení Prof. Jana Švejnara, které se uskuteční 28. května."

Bude Prof. Švejnar vystupovat i na jiných Vašich akcích?

"Ano, bude to vlastně začátek Amerického jara v Praze. Prof. Švejnar 12. května vystoupí ve vinohradském Sboru Čs. církve husitské. Přednese krátkou přednášku o současné světové ekonomické krizi a o českém předsednictví v Evropské unii, což jsou aktuální témata."

Vy se s Americkým jarem už vracíte na některá místa. Jakou tam už mají tradici, když přijíždíte podruhé, potřetí?

"Ta tradice se už samozřejmě vytváří. Dlouhodobá tradice je na Vysočině. Tam pan Prof, Kvapil dělá festival Vysočina a ten se prolíná s Americkým jarem. To bývá ve Žďáru, v Novém Městě, ve Svratce a v celé řadě dalších měst. Tam už je to zavedeno několik desetiletí. Ale já z vlastní zkušenosti mám třeba velice ráda Písek, já sama tam budu mít prezentaci už počtvrté, tentokrát o Kanadě. V Písku už patříme do jejich ročního kulturního programu. Taky se vracíme do Brna. Tam budeme mít jenom několik přednášek s Petrem Bískem. A potom se vracíme do řady kostelů, hlavně naše varhanice Joan DeVee Dixon. Tentokrát s mladou hobojistkou Kristen Cooper budou mít dohromady snad třicet koncertů. Ty budou měsíc jezdit křížem krážem po celé České republice.