Čapkův Zločin na poště v podání Martina Růžka

Karel Čapek, foto: ČTK

Pro další vydání literárního magazínu jsme vybrali skvost z pera mistra drobného žánru Karla Čapka. Povídku Zločin na poště otiskl poprvé v Lidových novinách 19. srpna 1928. O rok později se stala součástí knižního výboru Povídky z jedné kapsy z nakladatelství Aventinum. V rozhlasovém studiu ji přednesl herec Martin Růžek.

Karel Čapek,  foto: ČTK
Čapek ve světě proslul zejména jako romanopisec a dramatik, významné podněty však čerpal ze své novinářské praxe. Od roku 1917 působil v Národních listech a v roce 1921 přešel do Lidových novin. Jako dědic Nerudův napsal velké množství fejetonů, sloupků, causerií a povídek, které byly určeny primárně čtenářům novin a teprve potom byly tištěny i v knižních souborech. Žánr sloupku jako aktuální poznámky na okraj dne Čapek sám vytvořil, jiné žánry obohatil a dovedl k literární dokonalosti. Byla mu vlastní jazyková svěžest a slovesná propracovanost. Je proto právem považován za tvůrce moderních krátkých literárních útvarů a pozdější autoři na něj mohli navazovat. Dnešní povídka možná přesvědčí i vás, že Čapkovy novinové texty jsou i po 80 letech stále živé a naléhavé.

Martin Růžek,  foto: ČTK
Povídkový žánr je s Čapkem spojen od provopočátků jeho tvorby. Povídkami debutoval a to hned dvakrát. Nejprve v Zářivých hlubinách v roce 1916, společném díle s bratrem Josefem, později samostatně v Božích mukách. Pak přišly filosoficky zaměřené Trapné povídky a potom kriminalistické Povídky z jedné kapsy a Povídky z druhé kapsy.

Z archivu Českého rozhlasu vybíráme povídku Zločin na poště v podání herce Martina Růžka. Tento charakterní herec by se loni v září dožil 90 let. Měl dar civilního dramatického projevu, a úspěšně se proto uplatňoval nejen na jevišti Vinohradského a Národního divadla, ale i ve filmu, v televizi a v rozhlase. Čapkovu povídku natočil v roce 1975 v režii Jiřího Horčičky.