Premiér brání nejvyšší státní zástupkyni před zelenými

Renata Vesecká, foto: ČTK

Hlasů, volajících po odchodu nebo odvolání nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké, stále přibývá. Objevily se dokonce už i ve vládní koalici. Její většina je ale striktně proti, což je rozhodující, protože o obsazení této funkce rozhoduje vláda.

Adam Bašný,  foto: ČTK
Minulý týden jsme vás informovali o odvolání soudce Vojtěcha Cepla z dalšího projednávání případu, ve kterém se Vesecká s dalšími šesti vysokými představiteli justice domáhala omluvy od své předchůdkyně Marie Benešové za to, že tuto skupinu nazvala 'justiční mafií'. Podle soudce se ale Benešová omlouvat nemusí, protože špičky justice svým chováním opravdu vyvolávaly dojem, jako by chtěly zmanipulovat vyšetřování šéfa lidovců Jiřího Čunka. V nejednom komentáři se záhy objevily názory, že i samo Ceplovo odvolání vyvolává dojem zásahu 'justiční mafie'. Ještě předtím ale hladinu rozbouřilo odvolání šéfa libereckých žalobců Adama Bašného. Jeho nadřízený ho vinil z manažerských selhání, sám Bašný však viděl důvod ve své veřejné kritice způsobu vyšetřování Čunkova případu. Nejen tyto kauzy vedly k úvahám o nutnosti zasáhnout.

"Myslíme si, že jedním z kroků by mohla být i výměna nejvyšší státní zástupkyně,"řekl minulý týden jménem zelených šéf jejich poslaneckého klubu Přemysl Rabas a vysvětlil: "My jsme určitě ne jediní, kdo je zneklidněný tím stavem justice a tím trochu zvláštním přehazováním státních zástupců a kauz a odebírání a zase naopak přiklepávání a zdá se nám, že je to situace neudržitelná."

Renata Vesecká,  foto: ČTK
K názoru zelených se ráda připojila i opozice. "Ryba smrdí od hlavy. To znamená, že pokud chceme věci měnit, tak musíme začít od té hlavy,"řekl v České televizi předseda ČSSD Jiří Paroubek. A připojil se také veřejný ochránce práv. "Je-li někdo někam jmenován, má jednu jedinou výhodu - že může kdykoliv taky odejít,"řekl ombudsman (a bývalý ministr spravedlnosti) Otakar Motejl a dodal: "Kdybych měl něco navrhnout, tak bych navrhnul paní doktorce Vesecké, aby odešla." Motejl navíc zdůraznil, že současná situace v justici je sice špatná, podle něj to však není selhávání systému, ale jejích špiček.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil se sice přímo k podnětu zelených nevyjádřil, podle jeho mluvčí Veroniky Ludvíkové ale situaci pozorně sleduje: "Ministr spravedlnosti respektuje aktivitu Strany zelených jakožto koaličního partnera. A bude-li požádán osobně o nějaké jednání, pak je ochotný diskutovat." Ministr spravedlnosti je klíčovou postavou úvah v tom, že pouze na jeho návrh může vláda o odvolání nejvyšší státní zástupkyně rozhodnout.

Vládní většina se ale nezdá být nakloněna takovému návrhu. Zástupce lidovců ve vládě, ministra financí Miroslava Kalouska by musel ministr spravedlnosti přesvědčit o jeho věcných důvodech: "Ale pokud by to mělo být na základě mediálních a politických tlaků, ať už sociální demokracie ve Sněmovně či Strany zelených ve vládě, tak jsem zásadně proti."

A premiér Mirek Topolánek o odvolání Vesecké nechce ani slyšet: "Situace v justici dlouhodobě, to přece není problém posledního roku nebo dvou, není nijak zvlášť utěšená. Existuje tam celá řada skupin a už to bylo v Kubiceho zprávě. Renata Vesecká je pro mě vlastně první člověk, který se pokusil tuto věc systémově řešit. Má moji absolutní podporu a já takové ty politické výkřiky neberu vážně, protože všichni volají po nezávislosti soudů jenom do té doby, dokud ten soud nerozhodne náhodou jinak, než očekávali."