Zeštíhlení by justici pomohlo

Pavel Rychetský (vlevo) a Josef Baxa, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Jak zefektivnit a zjednodušit fungování české justice? O tom v neděli diskutovali před kamerami České televize čelní představitelé tohoto resortu.

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský a předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa se přimlouvali za zrušení vrchních soudů. České justici by podle Pavla Rychetského výrazně pomohlo zjednodušení soudní soustavy z čtyřstupňové na třístupňovou, tedy zrušení vrchních soudů v Praze a Olomouci. Současný systém považuje za příliš komplikovaný:

"Ta soudní soustava je zbytečná a věcná i místní příslušnost soudu je sama o sobě oříškem, protože u každé nově napadlé věci se především někdy dost složitě řeší, kterému soudu vůbec patří. Kdybychom měli jednoduchou třístupňovou soustavu, tak by v prvním stupni všechno soudily okresní soudy, v 'odvolačce' všechno krajské a dovolání nejvyšší soud. Tak by tyto problémy odpadly."

Pavel Rychetský  (vlevo) a Josef Baxa,  foto: ČTK
Podle Pavla Rychetského by ale přechod na třístupňový soudní systém byl obtížný a nemohl by se realizovat bez novely Ústavy:

"Hlavní příčinu toho, že máme skutečně nepřiměřenou délkou soudního řízení a justici řekněme nedůvěryhodnou, spatřuji skutečně ve vadných procesních předpisech. Samozřejmě že přechod na jednoduchou třístupňovou soudní soustavu bude mít viditelný, velmi gigantický efekt."

Přechod na třístupňovou soustavu schvaluje i Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká. Tvrdí, že třístupňová soustava by se měla znovu zavést i do státního zastupitelství:

"Soustava státních zastupitelství se vlastně odvíjí od soustavy soudní, a já za sebe mohu říci, že jsem příznivcem snížení počtu stupňů. To znamená zavést zpět třístupňové řízení soudů i státních zastupitelství."

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová byla v hodnocení přínosu zrušení vrchních soudů výrazně opatrnější. Podle ní by se také muselo vyřešit, co by se stalo s případy, které v odvolacím řízení rozhodují vrchní soudy:

Zleva: Renáta Vesecká,  Daniela Kovářová,  Pavel Rychetský a Josef Baxa,  foto: ČTK
"Je velmi jednoduché říct, že zrušíme vrchní soudy, ale pak je otázka, co z těmi všemi případy, které se na vrchních soudech projednávají. Já bych se přikláněla k tomu, aby ta změna posílila postavení nalézacích soudů, to znamená soudů okresních. Ty jsou podle mého názoru nejdůležitější, na ně se obrací nejvíce občanů. Domnívám se, že by bylo dobré, kdyby se zpátky na okresní soudy vraceli ti nejzkušenější soudci."

Podle ministryně Kovářové by zefektivnění justice pomohlo snížení množství zákonů a procesních předpisů. Renata Vesecká soudí, že brzdu účinné a rychlé justice představuje současný velice formalizovaný trestní řád. Pavel Rychetský pokládá za větší problém než délku soudního řízení fakt, že v České republice jsou soudní rozhodnutí nepředvídatelná. Receptem na změnu je podle něj generační obměna v justici a přijetí nových, méně komplikovaných procesních předpisů, především občanského soudního řádu. Současné předpisy podle něj nahrávají kolování spisů na soudech.