Prezident jmenoval nové ministry

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Daniela Filipiová, Petr Bendl, Pavel Svoboda a Michael Kocáb, to jsou jména nových ministrů vlády Mirka Topolánka, které v pátek jmenoval prezident Václav Klaus.

Zleva: Pavel Svoboda,  Cyril Svoboda,  Vlasta Parkanová,  Mirek Topolánek,  Daniela Filipiová,  Petr Bendl,  Džamila Stehlíková,  Aleš Řebíček a Michael Kocáb,  foto: ČTK
"Předpokládám, že jste si vědomi, že přicházíte do svých funkcí v mimořádně komplikované době evidentního celosvětového hospodářského poklesu a že naše veřejnost očekává od vlády, že přijde s racionálními opatřeními, jak těmto nepříznivým jevům spojeným s poklesem ekonomiky čelit a že přijde s nějakými řešeními," připomněl nově jmenovaným prezident.

Vlasta Parkanová  (vpravo) a Daniela Filipiová,  foto: ČTK
Podle Topolánka byla současná ekonomická situace jedním ze dvou důvodů, proč se rozhodl kabinet obměnit.

"Za prvé to je určitě reflexe vládnutí, reflexe loňského roku. Nicméně za daleko vážnější důvod já považuji ten druhý, to je určitá vyšší funkčnost a dynamika vlády při řešení toho problému, který není jen ryze český, a to je předpokládaný ekonomický pokles v souvislosti s globální finanční krizí. Tato změna má reflektovat tuto situaci."

K jakým změnám tedy ve vládě došlo?

U občanských demokratů nahradila ministra zdravotnictví Tomáše Julínka senátorka Daniela Filipiová a novým ministrem dopravy se stal místo Aleše Řebíčka bývalý středočeský hejtman Petr Bendl. U zelených pak ministryni pro lidská práva Džamilu Stehlíkovou vystřídal hudebník Michael Kocáb. Ve vládě ale proběhly i další změny, které se dotkly lidovců. Z funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj odešel předseda KDU-ČSL Jiří Čunek a na jeho místo nastoupil jeho stranický kolega, bývalý ministr a šéf legislativní rady vlády, Cyril Svoboda, toho naopak ve funkci nahradil jmenovec diplomat Pavel Svoboda. Vicepremiérkou se stala ministryně obrany Vlasta Parkanová.

Pavel Svoboda  (vlevo) a Václav Klaus,  foto: ČTK

Změny ve vládě avizoval premiér už od podzimu, kdy koaliční strany prohrály v senátních a krajských volbách. Dlouho však nebylo jasné, v jaké šíři a dokonce jestli vůbec proběhnou. Nakonec zasáhly všechny tři koaliční partnery a podle předsedy zelených Martina Bursíka byly nevyhnutelné.

Vlasta Parkanová a Václav Klaus,  foto: ČTK
"Kdyby se skutečně KDU-ČSL a premiér rozhodli z toho vycouvat, tak by vláda bezpochyby ztratila. Proto jsme trvali na tom, aby byla tahle vlekoucí se záležitost dokončena, což se podařilo."

Podle opozice změny vládě jako celku příliš nepomohou. Takto se pro Český rozhlas vyjádřil předseda ČSSD Jiří Paroubek.

"Tahle vláda už před sebou nemá dlouhý život, ta toho už moc neudělá. Takže když se pan Topolánek snažil získat místopředsedu vlády pro ekonomiku a začal lovit mezi trošku, řekněme, erudovanějšími lidmi, tak nikdo z nich si nechtěl nijak zvlášť komplikovat svůj životopis tím, že by uváděl, že byl vicepremiérem ve vládě, která nebude zrovna vnímána jako vláda, která skončila skvělým úspěchem."