Naši nohejbalisté na MS v Nymburku triumfovali

Foto: ČTK

Čeští nohejbalisté kralují světu. Své výsadní postavení potvrdili na nedávném MS v Nymburku, kde ve čtyřech kategoriích vybojovali 2 zlaté, 1 stříbrnou a 1 bronzovou medaili. Nejúspěšnějším účastníkem šampionátu se stal pětinásobný nohejbalista roku a zároveň kapitán našeho mužstva Petr Bubniak, který si z Nymburku odvezl tři cenné kovy včetně dvou titulů mistra světa. Právě on je hostem následujícího rozhovoru.

Foto: ČTK
Před MS jste říkal, že obrovským úspěchem by byla jedna zlatá. Čím si vysvětlujete, že jste tak výrazně překročili své plány?

"Strhli jsme to obrovskou bojovností a českým srdíčkem. Je to také obrovské štěstí a nemůže to vycházet do nekonečna. Ostatní se rychle zlepšují, medaile získali Maďaři, Francouzi a také Rumuni, kteří se historicky dostali do finále dvojic. Pokud se u nás s tím něco neudělá, tak začneme postupně přepouštět vavříny těmto zemím."

Narážíte určitě na to, že v domácí extralize se hraje na dva dopady, zatímco na mezinárodní scéně pouze na jeden. Blýská se v tomto směru na lepší časy?

Foto: ČTK
"V sobotu je Valná hromada, ale vzhledem k jejímu osazenstvu se na lepší časy rozhodně neblýská. Odneseme to zase my hráči."

Na MS jste sehráli tři zajímavé finálové zápasy. Tím nejdramatičtějším byl hned ten úvodní v křížových dvojicích, kde jste s Jakubem Mrákavou odvrátili v první sadě 6 setballů. Byl to zlomový moment celého zápasu?

"Určitě. Takový set jsem ještě nesehrál. Slováci to měli několikrát nahrané, ale my jsme dokázali vybrat neskutečné míče. Myslím, že hlavně Brutovský podlehl skvělé atmosféře a my se poté dostali na vítěznou vlnu a druhý set už byl naší exhibicí."

Na závěr přišlo velké finále trojek, kde jste naopak těsně prohráli. Bylo klíčovým momentem zranění smečaře Jana Vankeho, který si nešťastně natáhl kolení vazy v posledním míči semifinálového utkání a z finále musel ze zdravotních důvodů odstoupit?

Foto: ČTK
"Určitě je to jedna z příčin. Hlavní příčinu však vidím v tom, že za Slováky nastoupil Ríša Makara, který podal vynikající výkon. V hale byly postaveny mantinely spíše na hru Brutovského, ale ten do finále překvapivě vůbec nezasáhl a to se nám vymstilo. I když se trojka nakonec prohrála, tak si myslím, že to bylo velké vyvrcholení šampionátu a pro propagaci nohejbalu se nemohlo udělat více."

Konečně se podařilo prolomit prokletí domácích světových šampionátů. Vždy nás předstihli Slováci, nyní se poprvé stala nejúspěšnější zemí ČR. Dáte nahlédnout do atmosféry uvnitř mužstva?

"Sešel se mladý kolektiv a jak já, tak trenér jsme velmi emotivní lidé. Podařilo se nám ten mančaft, který se stavěl 4 roky stmelit a na to jsem velmi hrdý. Vyhráli jsme obrovskou bojovností, maximálně nás v tom podpořili diváci v hale, jeden kluk vedle druhého odvedl maximum a já musím poděkovat panu Kleníkovi, který MS pořádal. Vytvořil nám vynikající podmínky, perfektní zázemí, zkrátka konečně jsem si připadal jako reprezentant. V šatně jsem pustil Kabáty a tak jsme byli na každý zápas nahecovaní. Atmosféra, která panovala před finále velkých dvojic, tak vím, že když jsem nastupoval na kurt, tak jsem si říkal - co víc si může člověk přát. Nebylo slyšet vlastního slova, mexické vlny, vyhráli jsme a já si to obrovsky užil. Chtěl bych moc poděkovat divákům, protože to byl vrchol mé kariéry a já jsem se rozhodl v reprezentaci skončit, protože nic většího už mě v nároďáku nemůže potkat."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio