Topolánek bude obhajovat post předsedy ODS

Mirek Topolánek, foto: ČTK

Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek má za sebou rušné dny. Minulý týden se v Paříži setkal s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym, oznámil svou kandidaturu na předsedu občanských demokratů a chystá změny ve vládě. Spolu s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem deklaroval premiér i vstřícnější a méně konfrontační vztahy obou stran při českém předsednictví EU.

Pavel Bém,  foto: ČTK
Mirek Topolánek nechce utíkat od práce v poločase. Za svou prací předsedy vlády si stojí a nebojí se skládat účty v dalších parlamentních volbách. Považuje proto za svou povinnost práci dokončit. Tato slova pronesl Topolánek na mimořádné tiskové konferenci na pražském Žofíně, kde oficiálně oznámil, že bude na prosincovém kongresu ODS obhajovat funkci jejího předsedy. Topolánek také oznámil, že chystá změny ve složení vlády, konkrétní jména těch, kterých by se měly dotknout, ale zatím nepadla.

Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Topolánkovým protikandidátem na post šéfa strany bude první místopředseda ODS a pražský primátor Pavel Bém, který k premiérově vystoupení na Žofíně řekl: "Nevěřím, že s Mirkem Topolánkem v čele a bez nějakých zásadnějších změna jak v personáliích tak ve stylu i obsahu politiky máme šanci jako občanští demokraté uspět v parlamentních volbách v roce 2010. Jinak patetičnost toho vystoupení byla spíše pro mne jakousi demonstrací síly, než tím deklarovaným pokusem o sjednocování ODS."

Předseda ČSSD Jiří Paroubek prohlásil, že sociální demokracii je lhostejné, jestli bude předsedou ODS Bém, nebo Topolánek. Oba prý jeho strana v příštích sněmovních volbách porazí. Předsedové ODS a ČSSD o víkendu naznačili, že by v souvislosti s českým předsednictvím EU mohly jejich strany na některých dílčích záležitostech spolupracovat. Na tiskové konferenci Mirek Topolánek prohlásil: "Domluvit se s Jiřím Paroubkem na organizací předsednictví, na zahraničně politickém směřování lze, udělat z toho ale princip dohodnout se s ČSSD na dlouhodobém obchodu je smrtící a pro mě nepřijatelné."

Jiří Paroubek,  foto: ČTK
Spolupráci v jiných oblastech než na předsednictví EU, na jehož úspěchu mají sociální demokraté zájem, neplánuje ani Jiří Paroubek. Uvedl také, že současnou vládu považuje v očích Evropské unie za slabou.

"Prostě tahle vláda je, po takové katastrofální prohře v krajských a senátních volbách, vnímána v EU jako velmi slabá, a tak se na ni ty další dívají. Nemáme důvod dávat téhle vládě nějaké umělé dýchání."

Jiří Paroubek ale připustil, že kdyby vláda korigovala svoji politiku, mohla by vydržet až do konce řádného funkčního období.