Miliónový protest

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Česká republika není ohrožena reformami, ale naopak jejich nedostatkem. Tak komentoval úterní výstražnou stávku proti vládním reformám premiér Mirek Topolánek. Pokud z 58 tisíc zaměstnanců Českých drah stávkuje pouze tisíc lidí, tak to beru jako politickou stávku, řekl předseda vlády. Odboráři ale tvrdí, že se do stávky zapojilo přes jeden milion lidí.

Předseda vlády Mirek Topolánek  (uprostřed),  foto: ČTK
Protestní akce zasáhly nejvíc dopravu, na železnici stálo zhruba tisíc vlaků, v mnoha místech nejezdila městská doprava, přerušila se práce v některých firmách a mnohá pracoviště nemocnic fungovala jen jako o víkendu. Milan Štěch, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů, která sdružuje 32 odborových svazů s asi 540 tisíci členy, zdůraznil, že stávka neměla nikoho poškodit, ale upozornit na požadavky odborářů. Zveřejnil také odhady účasti:

Podle získaných informací z odborových svazů se v rámci Českomoravské konfederace odborových svazů zapojilo různými formami do protestní akce 900 tisíc odborářů a dalších zaměstnanců. Z Asociace samostatných odborů mám informaci, že bylo zapojení, které bude asi v řádu sta tisíc odborářů a zaměstnanců."

Stávka řidičů tramvají v Plzni,  foto: ČTK
Práci skutečně přerušila asi třetina z nich, ostatní zvolili nejrůznější symbolické formy protestu.

V Praze stávka odborářů na víc než hodinu ochromila centrum města. Stálo přibližně 200 autobusů a sedm tramvajových souprav. Primátor Pavel Bém se přesto domnívá, že se protesty obešly bez větších problémů. Stávku ale nepovažuje za legitimní a nevidí pro ni rozumné důvody:

"V situaci, kdy tu skutečně máme historicky nejnižší nezaměstnanost za posledních mnoho let a prokazatelně podle statistických dat reálné mzdy rostou, i když samozřejmě vždycky můžeme říct, že bychom byli rádi nebo bychom si přáli, aby rostly rychleji, tak přesto jsou to dva klíčové argumenty, proč prostě stávka legitimní není. Je patrné, že je politickou objednávkou a politickým vydíráním."

Argumenty o nízké nezaměstnanosti a vyšších reálných mzdách jednoznačně odmítá předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek. V rodné Olomouci odborářům vyjádřil svou podporu:

Zaměstnanci areálu pražského depa Hostivař během včerejší hodinové stávky,  foto: ČTK
"Já myslím, že je to oprávněná stávka. Kdyby nebyla, tak by se ji určitě nezúčastnilo 900 tisíc lidí a další statisíce by se s ní necítily být solidární. Takže si myslím, že je to signál pro vládu, aby něco změnila ve svých postupech, a hlavně v zákonodárství."

Odboráři viní kabinet, že jeho reformy přispěly k vysoké inflaci a proto klesly reálné platy ve veřejném sektoru. Vadí jim i chystaná důchodová a zdravotnická reforma. Podle lidovecké poslankyně Michaely Šojdrové bylo možné stávce téměř milionu lidí zabránit, vláda by však musela s odbory lépe komunikovat:

"Vláda přispěla k tomu, že nakonec odbory tu stávku vyhlásily, protože oni o ní diskutovali určitě delší dobu. A možná, že pokud by některé kroky byly lépe vykomunikované, je možné, že by získala větší pochopení i na straně odborů a ke stávce by nemuselo dojít."

Michaela Šojdrová vnímá úterní protesty jako "preventivní stávku" a signál obav a nespokojenosti s komunikací s vládou. Rozumná vláda by se podle ní měla k odborům chovat vstřícně a komunikovat s nimi.