Kalendárium

0:00
/
0:00

V kalendáriu se tentokrát dozvíte o korunovaci Marie Terezie českou královnou, o výročí českého rozhlasu nebo o tzv. čeljabinském incidentu.

Marie Terezie
V roce 1743 byla v Praze v předvečer svých 26. narozenin, korunována českou královnou Marie Terezie. Poprvé a také naposledy byla českým králem korunována žena. O své dědictví ale musela tvrdě bojovat. Za válek o dědictví rakouské se v roce 1841 nechal českým králem provolat bavorský kurfiřt Karel Albrecht i s pomocí části české šlechty. O tom, že Praha má pana krále Bavora se tehdy zpívala dokonce písnička. Když se pak později Marie Terezie ujala vlády, byla prý písnička o králi Bavorovi brzy zakázána.


Už 85. narozeniny slaví 18. května Český rozhlas. Na to, jaké byly začátky, vzpomínal před 40 lety první rozhlasový technik Jan Velík.

"V rozhlase bylo prvním mým úkolem provádět propagaci. Prováděli jsme ji, různými, někdy takřka cirkusovými, způsoby. Např. z paluby lodi, z jedoucího auta atd. Později začínala veřejnost rozlišovat, co to je rádium a rádio a chtěla slyšet radiokoncerty vysílané bez drátů. Rozhlas propůjčoval aparaturu k propagačním radiokoncertům. Zajížděl jsem s touto velmi komplikovanou aparaturou do různých měst. Mimo jiné do Slaného, do Kladna, do České Třebové...Lidé se začínali seznamovat s podstatou vynálezu, měli zájem hlavně o to, jak získat koncesi, jak získat přijímací přístroj atd. přístroje byly tehdy velmi drahé. Nebylo dovoleno konstruovat přístroj amatérským způsobem. Byly na trhu pouze přístroje průmyslově vyrobené a, jak jsem už podotkl, byly drahé. Takový jednolampový přístroj se zesilovačem stál kompletní asi 1 400 korun, a to bylo jen na sluchátka. Každý si takový přepych nemohl dovolit. Při všech těch radiokoncertech pořádaných ve velkých sálech, byl vždycky velký zájem. Většinou lidé už znali, co je podstatou vynálezu, a věřili, že to skutečně jde i bez drátů."

Našli se ale také pochybovači, kterým to nešlo na rozum.

"Bylo to v Jablonci, kdy ke mě po skončení koncertu z Londýna v jednu hodinu v noci přišli dva strýci a ptali se, kde mám ten gramofon. Žádali, abych jim dovolil, to zařízení prohlédnout. Představte si to obecenstvo, když oni lezli pod stoly, zvedali ty ubrusy, pod kterými jsme měli řadu akumulátorů, sahali do těch dlouhých reproduktorů a hledali ten gramofon. Ovšemže ho nenašli. Když jsem se pak ptal, proč to žádali, tak mi pak jeden prozradil, že se vsadili o jeho chalupu, že tam gramofon je."


Před devadesáti lety došlo k vyhrocení situace mezi československými legiemi a bolševiky. Přispěl k tomu incident v Čeljabinsku. Při přesunu československých legií do Vladivostoku hodil někdo na nádraží Čeljabinsku z vlaku s rakousko-uherskými zajatci na legionáře kus železa, kterým jednoho z nich zranil. Legionáři vtrhli do vlaku a pachatele zabili. Místní sovět, který se do události vložil, nechal některé z legionářů zatknout. Ostatní se ale zmocnili zbraní, zadržené osvobodili a obsadili město. Následný příkaz z Moskvy o odzbrojení československých legií, odmítli jejich příslušníci splnit a napětí se stále stupňovalo.