Debata o reformě vysokého školství zahájena

Ondřej Liška and Mirek Topolánek, photo: CTK

V pondělí na Inovačním fóru v Praze zahájili premiér Mirek Topolánek a ministr školství Ondřej Liška veřejnou debatu o reformě vysokého školství. Koncepci reformy shrnuje první verze Bílé knihy terciálního vzdělávání. Dokument stanoví, jak by se mělo terciární vzdělávání v České republice vyvíjet v následujících 15 až 20 letech.

Ondřej Liška  (vlevo) a Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Do diskuse o Bílé knize by se měli podle ministra zapojit zaměstnavatelé, akademici, studenti či kraje. Připomínky by poté ministerstvo do koncepčního dokumentu do konce roku zapracovalo. Z knihy by pak měl vycházet návrh reformního zákona, který by vláda a parlament měly podle představ ministra školství schválit do voleb v roce 2010. Mirek Topolánek k Bílé knize řekl: "Kdybych měl říct tři klíčová slova charakterizující tu navrhovanou, připravovanou reformu, která bude až do podzimu probíhat poměrně rozsáhlou veřejnou diskusí, nic z toho nejsou zatím dogmata, tak jsou to slova otevřenost, flexibilita a konkurence."

Podle Petra Matějů, vedoucího týmu, který Bílou knihu připravil, dokument říká, co se musí s naším vysokým školstvím stát, abychom udrželi konkurenceschopnost nejen školství, ale i ekonomiky. Bílá kniha bude přístupná i veřejnosti.

"Bílá kniha není snadný dokument. V průběhu té diskuse chceme udělat takový dvou - tří stránkový velmi krátký výtah, mimochodem přesně jak to udělali v Británii, když startovali reformu. Výtah pro rodiče a pro studenty. Myslím, že bychom to chtěli udělat do 14 dnů a vyvěsit to na internetové stránky ministerstva školství. Po přečtení těch stránek už bude snadnější pochopit jednotlivé detaily, které jsou tam popsány."

V čem by se tedy mělo terciální vzdělávání v České republice změnit? Vysoké školy by se v budoucnu mohly dělit na výzkumné, vzdělávací a profesně orientované. Na praxi by se zaměřovalo bakalářské studium. Změnit by se měl i systém financování a řízení vysokých škol. Tolik diskutované školné současná vláda nezavede. Chystá ale, jako jeden z doplňujících zdrojů financování vysokého školství, odložené platby za studium. Těm by měl předcházet systém finanční pomoci, stojící na čtyřech bodech. Prvním je studijní grant, kdy by student dostal peníze, které zatím pobírají ve formě dávek jeho rodiče. Grant by dostávali všichni studenti. Další body přiblížil ministr školství.

"Bude zefektivněn a zásadně rozšířen systém studijních stipendií, která budou jak sociální, tak zaměřená na kvalitu. Za třetí chystáme inovaci, totiž rozšíření možnosti výhodného, státem garantovaného spoření na studium. Tyto tři zdroje by měli pomoci studentům studovat, soustředit se na studium. Zárověň, to je čtvrtá věc, by měli studenti, kteří budou během svého studia pracovat, být daňově zvýhodněni."

Podle premiéra Topolánka má nový systém financování zpřístupnit vysokoškolské vzdělávání i dětem z "dělnických rodin". Systém odloženého školného se nelíbí zástupcům studentů. Argumentují např. ústavním právem na bezplatné vzdělání.