V Břeclavi bylo nalezeno 39.000 nedoručených zásilek ze zahraničí

Foto: ČTK

Občas se objeví zpráva o dopisu, který pošta v kterési daleké zemi doručila po desítkách let, a taková zásilka vzbudí spíš dojetí a úsměv. Bohužel zpráva z pátku o nálezu 71 pytlů s poštou ve výtahové šachtě v Břeclavi úsměv ani dojetí nevyvolává. Také nepatří do kategorie kuriozit, ale do zpráv o trestné činnosti.

V pytlích bylo 39 tisíc dopisů a pohlednic. Mnoho z nich bylo otevřeno neznámým pachatelem. Případ vyšetřuje policie.

"V současné době se stále provádí kontrola těchto dopisů a ve čtvrtek proběhne jednání a stanoví se cíle...,"

Foto: ČTK
říká zástupce ředitele břeclavské policie Jan Cupal. Kriminalisté případ zatím vyšetřují pro podezření ze spáchání porušování listovního tajemství. Zásilky nalezené v pytlích směřovaly všechny do Česka ze zahraničí. Přišly letecky v letech 2001 až 2006 a byly určeny adresátům z Břeclavska, Hodonínska a Uherskohradišťska. V Břeclavi měly být zásilky roztříděny. Někdo ale po celá léta část pytlů odkládal bokem, prohledával je a v uzavřeném poštovním tunelu pod nádražím je vhazoval do výtahové šachty. V Břeclavi ukončila před dvěma lety provoz třídírna pošty. V této budově nyní probíhají stavební úpravy, při nich byly pytle objeveny. Jak si jednání neznámého pachatele vysvětluje Česká pošta? Hovoří její mluvčí Ivo Mravinac:

"Jednak si někdo mohl ulehčovat práci, denně tam přišlo pět pytlů zásilek ze zahraničí, tak prostě vzít jeden pytel, když nemám náladu a někam ho hodit, to je jedno vysvětlení. Druhá věc je, že ten pracovník nebo pracovníci se možná chtěli podívat do útrob dopisů a hledat tam nějaké cennosti."

Přestože vkládání cenností do obálek je zakázáno, lidé to přesto dělají, vysvětluje Mravinac.

Původní odhad hovořil o 63 tisících obálek v nalezených pytlích. Toto číslo bylo ale nadhodnoceno, protože zásilky byly vlhké s příměsí stavební suti a hlíny.

Foto: ČTK
"Když se do toho rukama pustili naši pracovníci a skutečně zásilku po zásilce vzali do ruky, tak jich bylo 39260."

Škody způsobené jednáním neznámého pachatele zákazníkům jsou podle České pošty zanedbatelné ve srovnání s tím, jakou ránu utrpěla pověst České pošty jako takové. Podle Jana Cupala čas od času břeclavské policie drobné trestné činy související s poštou vyšetřuje, ale toto je událost mimořádného rozsahu:

"Tak poprvé to v žádném případě není, v dřívější době jsme vyšetřovali a také trestně stíhali vykrádání balíků na poště, taky v Břeclavi, ale co se týká dopisů a těchto firemních písemností, pohledů, to je poprvé. V takovémto rozsahu už vůbec."

Budou dopisy doručeny k adresátům? Podle Iva Mravinace byla polovina zásilek zničena vlhkostí a nečistotami natolik, že adresy už nejsou čitelné ani s lupou:

"My jsme vyselektovali ty, které jsou úplně zdravé, ty které byly otevřené, pracovníci čtou adresy s lupou, protože se to musí celé přepsat a přebalit s vysvětlujícím dopisem. Pokusíme se jich takto vypravit co nejvíce, ale jestli to bude polovina všech, tak to bude úspěch."

Česká pošta v pátek přiznala, že kauza je největším selháním v dosavadní historii společnosti.