Ocenění Mašínů vyvolává protichůdné reakce

Mirek Topolánek (vlevo) a Josef Mašín, foto: ČTK

Oceněním Ctirada a Josefa Mašínových vyvolal Mirek Topolánek rozporuplné reakce veřejnosti i politiků. Zaznívají hlasy, které rozhodnutí premiéra chválí, na druhé straně se ale objevuje i kritika.

Foto: ČTK
Josef Mašín převzal ve Washingtonu z rukou premiéra Mirka Topolánka Čestnou plaketu předsedy vlády i za svého bratra Ctirada, který se nemohl dostavit. Čestná plaketa není státním vyznamenáním, ale nově vzniklým osobním oceněním předsedy vlády. Po návratu z USA hodlá premiér ještě ocenit i Milana Paumera, dalšího ze skupiny mužů, kteří se v padesátých letech probili na Západ. Mašíny dosud žádný z polistopadových politiků nevyznamenal. Proč se k tomu rozhodl Mirek Topolánek?

"Chci tím zahájit velmi vážnou diskusi, která by měla vést ke konečnému uznání třetího odboje. Tento odboj měl řadu podob, bratři Mašínové a jejich skupina bojovali se zbraní v ruce. Nakonec jsme se vítězství dočkali všichni. Ale nesmíme zapomenout, že k tomuto vítězství svobody vedla velmi dlouhá cesta. A bratři Mašínové patřili mezi ty, kteří stáli na jejím počátku."

Josef Mašín premiérovo ocenění uvítal.

"To je velice odvážný krok, který jste udělal. Myslím, že se někdy musí tento začátek udělat a diskuse musí v Čechách začít. My jsme z Československa neutekli proto, abychom si zlepšili náš život. Nevím, jestli se někdy vrátíme, máme nostalgické vzpomínky na naše rodiště. Samozřejmě je těžké vrátit se do země, kde ještě dodnes existuje komunistická strana, která poslala naši matku do vězení a naše kamarády na popraviště."

Mirek Topolánek  (vlevo) a Josef Mašín,  foto: ČTK
Reakce na ocenění na sebe nenechaly dlouho čekat. Prezident Václav Klaus, který návrhům na vyznamenání Mašínů nevyhověl, rozhodnutí předsedy vlády respektuje. ODS svého předsedu podpořila, zástupci KDU-ČSL a Strany zelených jsou převážně zdrženliví. Vyznamenání ocenil senátor Martin Mejstřík. Topolánek uvedl, že obdržel řadu pozitivních ohlasů.

"Já mam velmi pozitivní ohlasy od lidí, většinou od starších lidí, kteří cítí to, že bratři Mašínové nejezdí do České republiky, že nebyl ohodnocen jejich boj proti totalitě, a cítí to jako velikou křivdu."

Podle místopředsedy komunistů Jiřího Dolejše ocenil premiér pachatele trestného činu.

"Jsou to lidé, kteří spáchali trestný čin, byť už je u nás promlčený. Myslím si, že se pan premiér Topolánek možná neporadil ani s vlastní stranou, protože mi velice výrazně utkvělo v mysli, když před pěti lety prezident Václav Klaus řekl, že antikomunismus ODS je již překonaná historická etapa. Buď platí jedno, nebo platí druhé."

Předseda KSČM Vojtěch Filip prohlásil, že Topolánek jedná "v naprostém rozporu s historickou pravdou, když vrahy pasoval na hrdiny a stává se tak prvním českým politikem, který se veřejně přihlásil k zabíjení a vraždám." Proti vyznamenání se také ohradil místopředseda Senátu Jan Rakušan z ČSSD. Berounské okresnímu státnímu zastupitelství zase obdrželo na premiéra trestní oznámení, které na něj bylo podáno právě kvůli ocenění Mašínů.