Doživotí pro heparinového vraha

Petr Zelenka, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Doživotní trest vězení uložil Krajský soud v Hradci Králové jednatřicetiletému Petru Zelenkovi za sérii vražd v havlíčkobrodské nemocnici. Bývalý zdravotník oddělení ARO podle soudu podáním heparinu zavraždil sedm pacientů, dalších deset se pokusil zavraždit. Jde tedy o jeden z nejzávažnějších případů v české kriminalistice.

Soud se ztotožnil s návrhem obžaloby, která požadovala doživotní trest. "Při absenci trestu smrti jsme nemohli ani o jiném trestu uvažovat. To by byl výsměch,"řekl soudce Jiří Vacek. Případ podle něj splňoval všechny podmínky zákona pro udělení doživotního trestu. Při rozsudku soudce poukázal na Zelenkovu profesi. "Od zdravotníka se očekává, že pacientům pomůže, a ne využije jejich bezbrannost a způsobí jim až smrt. Je to k nepochopení,"řekl soudce. Připomněl, že Zelenka se v přípravném řízení ke skutkům třikrát přiznal. Ještě před vynesením rozsudku se bývalý zdravotník za své činy omluvil:

"Já sám nedokážu říci, proč se tohle všechno stalo, proč to dopadlo takhle tragicky. Nevím, proč jsem přistoupil k podávání heparinu, co se se mnou stalo, co se odehrálo. Nevím. Chtěl bych se ještě jednou všem opravdu omluvit, i všem těm, kteří tady nejsou, i těm, co jsou zde přítomni, za to, co se stalo a jak to dopadlo."

Petr Zelenka,  foto: ČTK
Petr Zelenka verdikt soudu přijal klidně. Podle jeho advokáta Jana Herouta ale soud v případu jeho klienta nevyčerpal všechny možnosti dokazování:

"Aby věc takhle závažná byla rozhodnuta na základě výslechu jedné psychiatričky a jednoho psychologa... Psychiatričky, která dávala dohromady znalecký posudek s nepodjatým znalcem, který se na tom podílel, to pokládám do určité míry za zmatečný znalecký posudek a i určité obcházení zákona."

Státní zástupkyně Lenka Faltusová je s verdiktem soudu spokojená:

"Rozsudek je naprosto v souladu s mým závěrečným návrhem prezentovaným u hlavního líčení, a to jak v otázce viny, tak v otázce trestu. Soud taktéž uložil i ten ztížený výkon trestu ve věznici se zvýšenou ostrahou pro podmínečné propuštění z doživotního trestu, a pokud se jedná o náhradu škody, tak ta naprosto odpovídá taktéž mému návrhu. Já nemám žádné námitky, toliko jsem si ponechala lhůtu, kterou pravděpodobně nevyužiji."

Otec obžalovaného Bohumil Zelenka,  foto: ČTK
Příbuzný jedné ze Zelenkových obětí, Petr Tláskal uvedl, že v rámci možností je doživotí dostatečný trest:

"Na rozsudek se nedá nic říct z několika důvodů. Za prvé mě ten rozsudek v žádném případě s tím nějak nesmíří nebo neuspokojí, ale zase na druhou stranu jiný rozsudek by mě velice pohoršil, to je samozřejmé. Rozsudek je ale nepravomocný, protože se advokát na místě odvolal."

Státní zástupkyně Lenka Faltusová je však přesvědčena, že ani vrchní soud doživotí pro Zelenku nezruší:

"Důkazy, které byly opatřeny, shromážděny a poté provedeny krajským soudem tvoří ucelený řetězec důkazů, a uzavírají se tedy vždy ke každému skutku, k použité právní kvalifikaci. Znalecké zkoumání je dostačující jak v oblasti psychiatrie, psychologie, tak v oblasti soudního lékařství. Takže se domnívám, že vzhledem k opatřeným a provedeným důkazům změna verdiktu nepřichází v úvahu."

Zelenkovo jednání bylo podle Lenky Faltusové vysoce společensky nebezpečné, protože se svých skutků dopouštěl na bezbranných lidech, jejichž zdravotní stav bezpečně znal.