Zprávy

Šéfové vlád EU podepsali novou smlouvu, má nahradit euroústavu

Šéfové států a vlád Evropské unie podepsali ve čtvrtek v Lisabonu novou unijní smlouvu, která nahradí euroústavu, jíž v referendech odmítli francouzští a nizozemští voliči. Za ČR dokument stvrdil premiér Mirek Topolánek. Aby dokument, který přináší unii některé zásadní reformy a z velké části se shoduje s původní ústavou, začal platit, musí ho ještě ratifikovat všech 27 členských států. Přinejmenším v Irsku o smlouvě budou rozhodovat voliči, což do celého procesu vnáší určitý prvek nejistoty. Nesouhlas byť jen jednoho státu totiž může Lisabonskou smlouvu pohřbít.

Mezi euroústavou a Lisabonskou smlouvou existují v podstatě jen dva zásadní rozdíly. Nová smlouva na rozdíl od své předchůdkyně nenahrazuje všechny předešlé smlouvy, ale pouze je upravuje či doplňuje. Rovněž vytváří dvě zcela nové funkce: stálého předsedu Evropské rady (vrcholné schůzky členských zemí), občas označovaného za prezidenta EU, a jakéhosi společného ministra zahraničí, který skloubí funkce současné eurokomisařky pro vnější vztahy a vysokého představitele pro zahraniční a bezpečnostní politiku. Z dokumentu naopak vypadly ústavní symboly - společná hymna a vlajka.

Češi a Američané uzavřeli další kolo jednání o radaru

Čeští a američtí představitelé uzavřeli ve čtvrtek v Praze další kolo jednání o textu dohody, která má v souvislosti s radarovou základnou mimo jiné stanovit právní rámec pro pobyt amerických vojáků v ČR, uvedlo ministerstvo obrany. Bližší informace zveřejní v pátek. Předmětem třídenního jednání byl text bilaterální smlouvy SOFA, o které obě delegace vyjednávají několik měsíců. Novinkou proti předchozím kolům jednání byla podle dřívějších informací také ochrana životního prostředí na základně i v jejím okolí. Návrh dohody SOFA například řeší budoucí přístup Čechů na základnu, podmínky provozu automobilů, využívání zbraní a právní postavení základny a jejích pracovníků včetně případného pobytu americké obsluhy radaru na českém území. V čele české delegace opět stál šéf sekce obranné politiky a strategie ministerstva obrany Ivan Dvořák. Zámořskou delegaci vedl vyjednavač amerického ministerstva zahraničí Jackson McDonald.

CVVM: Počet odpůrců radaru mírně stoupl, proti jsou dvě třetiny

Počet odpůrců vybudování americké radarové základny v Česku mírně stoupl, rozhodně nebo spíše proti je podle listopadového šetření 68 procent lidí. V červnu se k možnému vybudování radaru vyjádřilo odmítavě 65 procent oslovených. Zjistil to průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), který má ČTK k dispozici. Lidí, kteří počátkem listopadu se vznikem základny souhlasili, bylo 25 procent. V červnu jich bylo o tři procentní body více. Průzkum CVVM se konal v době od 5. do 12. listopadu. Bylo při něm dotázáno 1060 lidí starších 15 let.

Ministerstvo obrany bude s firmou Steyr dál jednat

Představitelé ministerstva obrany se ve řtvrtek dohodli se zástupci rakouské firmy Steyr, že budou dále jednat o osudu zrušeného nákupu transportérů Pandur pro českou armádu. Rozhovory budou pokračovat příští týden. Od více než dvacetimiliardové zakázky česká vláda ustoupila kvůli tomu, že Steyr podle ministerstva obrany neplnil závazky vyplývající ze smlouvy - nestihl transportéry dodat včas. Stroje při kontrolních zkouškách nevyhověly ve 24 z 93 smluvních bodů. Podle náměstka ministryně obrany Martina Bartáka šlo nyní o úvodní kolo rozhovorů. "Obě strany se seznámily se svými stanovisky. Dohodly se na dalším jednání," řekl ČTK Barták. Rakouská zbrojovka Steyr-Daimler-Puch Spezialfahrzeuge se podle všeho nehodlá zakázky na 199 transportérů snadno vzdát. Rakouská média naznačují, že přijít o kontrakt za více než 20 miliard korun by mohlo znamenat konec firmy.

Premiér Mirek Topolánek ve středu připustil, že česká armáda nové transportéry potřebuje, otázka ale je, jaké a kolik. Také odborníci předpokládají, že nyní čeká politiky i vojáky nové kolo diskusí o tom, kolik a jakých transportérů vlastně česká armáda potřebuje. Otázka je, zda budou od Steyru. Velký zájem obnovit jednání o dodávce transportérů údajně projevil jeden z neúspěšných konkurentů Steyru - finská firma Patria.

Vládní komise a církve se shodly na návrhu majetkového vyrovnání

Zástupci vládní komise a církví se definitivně shodli na podobě věcného záměru zákona, který má po letech průtahů řešit majetkové vyrovnání státu s církvemi. Předseda vládní komise, ministr kultury Václav Jehlička seznámí s výsledkem jednání nejdříve premiéra Mirka Topolánka, poté návrh předloží vládě a současně s ním seznámí i veřejnost. "Souhlas s předložením věcného záměru zákona vládě vyslovila jak vládní komise, tak všech 17 církví registrovaných v České republice, jichž se problematika dotýká," informovalo ČTK ministerstvo kultury. Obě strany zatím detaily dohody nezveřejnily. Principem řešení má být kombinace finanční náhrady za majetek, který nelze vydat, a naturální restituce, tedy faktické vydání majetku.

Vládní výbor pro práva dítěte chce zkrátit soudní rozhodování

Vládní výbor pro práva dítěte chce prosadit zrychlení soudních rozhodnutí o osudech dětí. O odvoláních proti předběžným opatřením by v budoucnu měl soud rozhodnout nejpozději do 15 dnů. Odborníci z výboru chtějí v tomto směru novelizovat občanský soudní řád. Po čtvrtečním jednání výboru to řekla ministryně pro menšiny a lidská práva Džamila Stehlíková. Délka soudních řízení o péči o dítě je v ČR podle odborníků nepřiměřená. V roce 2005 trvala v průměru sedm měsíců. Jednou z příčin je právě neexistující lhůta pro odvolání. Pokud je dítě předběžným opatřením umístěno do ústavu a rodič se proti tomu odvolá, celý spis putuje k dalšímu soudu a spor se táhne i měsíce. "Dítě je pak zbytečně traumatizováno několikaměsíčním odloučením od rodiny," řekla Stehlíková. Výbor předložil návrhy změn občanského soudního řádu Radě vlády pro lidská práva. Přesvědčit o nich ale bude muset hlavně ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, který prý není takto přesným lhůtám zatím nakloněn.

Odboráři i zaměstnavatelé nejsou proti změně investičních pobídek

Odboráři, zaměstnavatelé i představitelé průmyslu nejsou proti změně systému investičních pobídek. Vyplývá to z čtvrtečního jednání tripartity, o kterém zástupci odborů, zaměstnavatelů a vlády informovali na tiskové konferenci. Podle viceprezidenta Svazu průmyslu a obchodu Martina Jahna by se měl systém investičních pobídek v současné podobě změnit, popřípadě i zrušit. "Ztotožňujeme se s názorem, že by se měl tento systém výrazně změnit, případně by mohl být i zrušen a nahrazen jiným systémem. Důležitá bude ovšem analýza, ta bude předložena do března příštího roku," uvedl Jahn.

Odboráři se změně systému nebrání, odmítají ovšem skokové zrušení pobídek bez náhrady. Podle šéfa odboru Milana Štěcha je již dnes doba, kdy by se měly do určité míry investiční pobídky přehodnotit. Investiční pobídky měly za cíl přilákat zahraniční investice. Podle Štěcha pomohly ekonomice především v době, kdy byla nezaměstnanost přes 10 procent. "Je třeba ovšem brát v potaz, že jsou zde regiony stále s vysokou nezaměstnaností, kterým je potřeba pomoci, a to i nasměrováním hospodářské pomoci. Jestli to bude formou daňových úlev nebo formou dotací v podobě investičních pobídek je už otázkou jen pro vládu," uvedl Štěch.

Systém investičních pobídek začal být trnem v oku zejména menším českým podnikům, kterým se nelíbí, že stát tímto způsobem zvýhodňuje velké zahraniční investory. Hospodářská komora nedávno vyzvala ministra průmyslu a obchodu Martina Římana ke zrušení investičních pobídek. Říman s Hospodářskou komorou souhlasí, podle něj ale úplné zrušení investičních pobídek neumožňuje aktuální rozložení politických sil.

Ruzyňské letiště letos odbavilo rekordních 12 milionů cestujících

Ruzyňské letiště letos dosud odbavilo rekordních 12 milionů cestujících, o půl milionu víc než za celý loňský rok. Proti stejnému období loni se počet cestujících zvýšil o 7,3 procenta. Letiště to uvedlo ve čtvrteční tiskové zprávě. "Do konce roku předpokládáme, že celkový počet pasažérů se přiblíží 12,5 milionu," řekl marketingový ředitel Letiště Praha Stanislav Zeman. Od začátku letošního roku prochází letištěm denně v průměru 34.760 lidí. Nejvíce - téměř 47.000 - jich letiště odbavilo na konci června. Mezi nejoblíbenější destinace patří Paříž s téměř 530.000 cestujícími za posledních 11 měsíců, následovaná Frankfurtem s více než 420.000 pasažéry a londýnské Heathrow, kam z Prahy zamířilo téměř 386.000 cestujících. Z dálkových destinací je nejvíce oblíbený New York se 103.000 pasažéry, dále jihokorejský Soul s 80.000 a kanadské Toronto s více než 52.000 přepravených cestujících. Cestující na pražském letišti nejčastěji využívají služeb ČSA. Druhým nejsilnějším přepravcem je Travel Service, následují Skyeurope, Lufthansa a British Airways.

Hyundai dokončila hrubé stavby, výrobu převodovek spustí v březnu

Společnost Hyundai téměř dokončila hrubé stavby všech hal v nošovické automobilové továrně na Frýdecko-Místecku a na jaře 2008 chce spustit výrobu převodovek. Firma nepředpokládá zdržení výstavby. Se zkušební výrobou automobilů počítá v září příštího roku, zahájení sériové výroby se plánuje na březen 2009. Sdělil to mluvčí firmy Petr Vaněk. "V současné době se v areálu závodu dokončují zbylé stavební práce, jako je betonáž podlah nebo izolace stěn. Do hal se dováží technologie. Nejdále je výstavba haly na výrobu převodovek, kam bylo od října dovezeno 100 procent technologie. Od ledna se bude technologie instalovat ve všech halách," uvedl. Spuštění testovacího provozu v převodovkárně je podle Vaňka otázkou nejbližších týdnů. V areálu automobilky se bude vyrábět pět typů převodovek, přičemž hrubé odlitky převodovkových skříní bude firma dovážet z polského Nemaku a v továrně opracovávat. S výrobou převodovek firma spěchá, protože na ně čeká sesterský závod Kia Motor Slovakia v Žilině. Ten bude na oplátku dodávat do Nošovic své motory. V převodovkárně bude podle Vaňka pracovat 300 lidí.

Studie pro OH v Praze počítá s příjmy 41 miliard korun

Nová ekonomická a finanční studie, kterou firma PricewaterhouseCoopers vypracovala pro olympijskou kandidaturu Prahy, počítá s přímými náklady 88 miliard korun. Na straně příjmů je uvedena částka necelých 41 miliard korun. Zbývajících 47 miliard organizátoři očekávají z veřejných zdrojů, z toho 25 miliard ze státního rozpočtu. Původní odhad 136 miliard korun byl v nové studii snížen o 36 procent. Část nákladů ve výši 35 miliard je však zařazena jako položka, která není bezprostředně vyvolána pořádáním her. Skutečné úspory 13 miliard studie našla v tom, že některá sportoviště budou jen rekonstruována, zatímco původně se počítalo s jejich novou výstavbou.

Podle studie bude vlastní uspořádání her stát přibližně 41 miliard. Do sportovišť by pořadatelé chtěli investovat 21 miliard. Na straně příjmů je největší položkou 15 miliard z prodeje televizních práv. Sponzoři podle odhadů přinesou 14 miliard, šest miliard je příjem ze vstupného a necelé dvě miliardy tvoří licenční poplatky z prodeje zboží s olympijskou symbolikou. Zbytek chtějí organizátoři vydělat na emisi olympijských mincí a známek, na olympijské loterii a na prodeji části majetku po skončení her. Ze státního rozpočtu by podle studie PWC mělo být na hry vyčleněno přibližně 25 miliard, téměř 20 miliard zaplatí Praha a 2,5 miliardy kraje, které se budou na uspořádání her podílet.

Primátor Bém věří, že brzy dostane od vlády právní záruky pro olympiádu

Pražský primátor Pavel Bém nepochybuje, že brzy dostane od české vlády právní záruky nezbytné pro kandidaturu Prahy na uspořádání olympijských her v roce 2016. Na čtvrtečním jednání pražského zastupitelstva prohlásil, že vláda o nich bude jednat už v příštím týdnu. Dodal, že ekonomické garance v této fázi od vlády ještě nepotřebuje. V dotazníku Mezinárodního olympijského výboru, který má být do sídla MOV odeslán v polovině ledna, prý stačí, aby se vláda zavázala, že bude v České republice dodržována Olympijská charta. A že nebude bránit ve vstupu do země nikomu, kdo dostane od olympijského výboru akreditaci. "Nedovedu si představit, že by to vláda neuvedla. Přiznala by, že Česká republika není právním státem," zdůraznil Bém a dodal, že jednání s premiérem Mirkem Topolánkem na toto téma pokračují.

Ekonomové: Mzdy příští rok stoupnou průměrně téměř o osm procent

Mzdy v příštím roce zřejmě porostou v průměru téměř o osm procent, což by po odečtení inflace znamenalo reálný růst zhruba o tři procenta. Na odhadu se shodli odborníci i zástupci zaměstnavatelů a odborářů. Odbory minimálně osmiprocentní růst mezd požadují, zaměstnavatelé by jej raději viděli o něco nižší. Více by se měly zvyšovat mzdy v soukromé sféře. Nominální růst mezd za celou ekonomiku dosáhne příští rok podle odhadu 7,8 procenta, a nebude se tak téměř lišit od letošního, řekl ČTK analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Hospodářská komora očekává růst mezd téměř o osm procent, ale měl by činit maximálně sedm procent, uvedl prezident komory Jaromír Drábek. Cílem Českomoravské komory odborových svazů je, aby v ČR vzrostly v roce 2008 nominální mzda a platy minimálně o osm procent, upozornila mluvčí odborů Jana Kašparová s tím, že tento cíl vyhlásila Českomoravská konfederace odborových svazů pro kolektivní vyjednávání.

Náměstek Zajíček: Stát bude od roku 2010 vydávat elektronické občanky

Česko by mělo od roku 2010 vydávat elektronický občanský průkaz, který nahradí většinu osobních dokladů, jež v současnosti u sebe lidé nosí. Jedna kartička vybavená čipem a fotografií se jménem uživatele má plnit funkci občanského průkazu, řidičského průkazu a průkazu zdravotního pojištění. ČTK to řekl náměstek ministra vnitra Zdeněk Zajíček. "Jako první by měli elektronický průkaz dostávat státní zaměstnanci, tedy zejména úředníci nebo policisté. Dobu přechodu obyvatel na nové průkazy odhadujeme v ideálním případě na zhruba dva roky," řekl Zajíček. Dodal, že podobné průkazy již v současnosti fungují v šesti evropských zemích. Podle Zajíčka ztratila většina samostatných průkazů v době propojování centrálních registrů své opodstatnění. Občan tak potřebuje pouze doklad pro jednoznačnou identifikaci a přístup do registrů, které budou obsahovat všechny údaje. Lidé by tak nemuseli žádat o nový průkaz s každou změnou bydliště či rodinného stavu a změna by se provedla pouze v registrech.

V boji o Hlubokou dědička Schwarzenbergů opět neuspěla

Alžběta Pezoldová, adoptivní vnučka Adolfa Schwarzenberga, neuspěla u krajského soudu v Českých Budějovicích s žádostí o navrácení majetku rodiny. Informovaly o tom servery denik.cz a iDnes. O získání stovek nemovitostí, mezi něž se řadí také zámek v Hluboké a Českém Krumlově, usiluje Pezoldová již řadu let. Její žaloby odmítly již dříve okresní soudy. Pezoldová se k jednání, při kterém usilovala o Schwarzenberskou hrobku v Třeboni, třeboňský zámek s nemovitostmi, třeboňský pivovar a zámek v Hluboké nad Vltavou včetně loveckého zámku a Zoo Ohrada, nedostavila. Její právní zástupkyně Hana Bachrachová podle iDnes uvedla, že využije dovolání k Nejvyššímu soudu, aby mohla pokračovat se žalobami u mezinárodního soudu.

V IKEM se uskutečnila první společná transplantace srdce a plic

Lékaři Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) provedli 22.listopadu první úspěšnou kombinovanou transplantaci srdce a plic v České republice. Příjemkyní orgánů byla devětačtyřicetiletá žena s vrozenou srdeční vadou, která jí vážně poškodila plíce. ČTK to ve středu řekl přednosta Kardiocentra IKEM profesor Jan Pirk. Na přípravě tohoto programu i vlastní operaci s IKEM spolupracovali odborníci z Vídně, kteří loni srdce a plíce transplantovali jednomu českému pacientovi a čeští lékaři byli ve Vídni u nich na stáži. Na zákroku se podíleli také pracovníci Fakultní Thomayerovy nemocnice a vybraní odborníci z dalších nemocnic. Vlastní operace i pooperační průběh byl a je bez závažných komplikací. Pacientka je v dobrém stavu, i když zůstává zatím, zejména z důvodu možnosti vzniku infekce, v nemocnici. Tam prožije podle Pirka i vánoční svátky. Transplantace plic je nejrizikovější. Na rozdíl od jiných orgánů uzavřených v hrudníku či břiše jsou plíce jako jediné trvale ve styku se zevním prostředím, a jsou tedy vystaveny většímu nebezpečí infekce. Oba orgány pocházejí od jednoho dárce.

V ČR přibývá nemocných, chřipka řádí v Jihlavě a na Ostravsku

V Česku přibývá nachlazených a nemocných lidí, v Jihlavě se objevila první místní epidemie chřipky. Celková nemocnost stoupla asi o deset procent, větší epidemie ale nehrozí. Vedle Jihlavy se chřipky a nemoci dýchacích cest objevily i na Ostravsku. Proti chřipkovému viru typu A, který epidemiologové v Česku zachytili, by očkování mělo člověka ochránit. Nechat se očkovat proti chřipce je ještě stále možné, zájemci by ale neměli moc otálet, řekla ČTK Marie Otavová ze Státního zdravotního ústavu.

Slovník staročeský Jana Gebauera je přístupný na internetu

Elektronická podoba unikátního díla jazykovědce Jana Gebauera (1838 až 1907) Slovník staročeský je k dispozici na webových stránkách Ústavu pro jazyk český Akademie věd. Stal se součástí Vokabuláře webového, který je studnicí pramenů k poznání historické češtiny. Uvedlo to tiskové oddělení akademie. Elektronická podoba Gebauerova slovníku se rodila v letech 2006 až 2007. Účelem jejího zveřejnění je zpřístupnit ník široké badatelské veřejnosti i všem zájemcům o historickou češtinědci si tím také připomněli 100. výročí úmrtí jeho autora, významného bohemisty a slavisty přelomu 19. a 20. století.

Havlovo Odcházení bude v Divadle Archa

Inscenaci Václava Havla Odcházení uvede v premiéře v květnu příštího roku pražské Divadlo Archa. ČTK to řekl ředitel Archy Ondřej Hrab. Divadlo na Vinohradech, které mělo hru původně inscenovat, se muselo tohoto projektu kvůli nedostatku financí a technickým potížím vzdát. "S režisérem (Davidem) Radokem jsme se na všem shodli," uvedl Hrab. "Má sice zvláštní nároky na přípravu inscenace, na zkoušení i na herce, ty však odpovídají nejen soudobému divadlu, ale i stylu, kterým se chceme ubírat," konstatoval. Otázkou stále zůstává finanční zabezpečení náročného projektu. Divadlu Archa ke konci letošního roku totiž skončí čtyřletý grant a proces udílení grantů na příští rok v metropoli teprve začal.

Bolek Polívka prohrál spor o Valašské království

Bolek Polívka prohrál spor o Valašské království. Podle soudkyně ostravského krajského soudu sice v roce 1993 v televizním pořadu Manéž Bolka Polívky poprvé použil označení valašský král, ale projekt Valašského království vybudoval dlouholetou prací tým kolem Tomáše Harabiše. Ten s Polívkou do roku 2000 spolupracoval a umělec mu dokonce povolil umístit na takzvané valašské pasy svůj podpis. Polívka se jednání neúčastnil. Podle jeho právníka ale kauza pravděpodobně nekončí a klient se odvolá. "Spor je o tom, že pan Harabiš a jeho tým parazitují na popularitě Bolka Polívky," řekl po procesu Polívkův právník. Podle něj si všichni při slovech Valašské království vybaví právě herce a komika. Stejný názor má i Harabiš. "Je za námi téměř desetiletá práce. Shánění peněz a vymýšlení akcí," řekl. Podle něj jsou příčinou sporu peníze. "Po letech si uvědomili, že projekt je úspěšný a mohl by z toho něco mít. Oni chtějí parazitovat na naší práci," dodal.

Podle soudu označení valašský král poprvé použil Polívka ve svém televizním pořadu. V rove 1993 jej korunoval herec Radoslav Brzobohatý. Tehdy to ale nesouviselo se záměrem vybudovat fiktivní království. O několik let později přišel Harabiš s myšlenkou vydání valašských pasů. Z původní recesistické akce se vyklubal obchod a lukrativní podnikatelská činnost, na kterou pak Harabiš navázal založení společnosti Valašské království. V roce 1997 Polívka souhlasil s uvedením svého jména a podpisu v pasech a dokonce nabídl jejich držitelům slevy při návštěvě své farmy a divadelních představení.

Ze sportu:

Osmnáctiletý český skokan na lyžích Roman Koudelka v závodě Světového poháru v rakouském Villachu obsadil čtvrté místo a dosáhl tak nejlepšího umístění v SP v kariéře. Vítězství si opět připsal dosavadní suverén sezony Thomas Morgenstern. V prvním kole skončil Koudelka na desátém místě, když skočil 90,5 metru. V druhém si ale o tři a půl metru polepšil a dlouho držel třetí místo. Přeskočil ho až poslední muž na můstku Morgenstern, který doletěl na značku 96 metrů. Do druhého kola se z českých reprezentantů probojoval také Martin Cikl a i jemu se dařilo. Jednadvacátá příčka po devadesátimetrovém skoku pro něj znamenala nejlepší výsledek a první body v SP v kariéře.

Akrobatická lyžařka Nikola Sudová obsadila na úvod nového ročníku Světového poháru v jízdě v boulích v Tignes páté místo. Ve francouzském zimním středisku slavila páté vítězství v SP v kariéře Rakušanka Margarita Marblerová, za kterou česká reprezentantka zaostala o 1,13 bodu. Soutěž mužů vyhrál Pierre-Alexandre Rousseau z Kanady, čeští lyžaři Lukáš Vaculík a Václav Novák skončili v páté desítce.

Český biatlonista Zdeněk Vítek obsadil ve čtvrtečním individuálním závodě na 20 km ve slovinské Pokljuce čtrnácté místo a poprvé v sezoně bodoval ve Světovém poháru. Premiérový triumf v seriálu si připsal Nor Emil Hegle Svendsen, jenž jako jeden ze tří závodníků ani jednou ze dvaceti střel neminul. Body získal i dvojnásobný medailista z letošního MS Michal Šlesingr, jenž si stejně jako Vítek připsal tři trestné minuty, téměř o půlminuty pomalejší běh ho však odsunul na devatenácté místo. Další čtyři čeští reprezentanti skončili daleko za bodovanými místy.

Basketbalistky Brna porazily v šestém kole Evropské ligy v Polsku tým Lotos Gdyně 93:78 a udržely si první místo ve skupině C. O jejich úspěchu rozhodla úvodní čtvrtina, kterou české mistryně zásluhou takřka neomylné střelby vyhrály 35:23. Nejlepší střelkyní Brna byla Vítečková s 22 body.

Plavec Michal Rubáček vylepšil v úvodním dnu mistrovství Evropy v krátkém bazénu v Debrecínu český rekord na motýlkářské stovce. Čas 52,47 sekundy stačil jednadvacetiletému znojemskému závodníkovi na účast v semifinále, dál už však nepostoupil a celkově obsadil dvanácté místo. Rubáčkův předchozí národní rekord v této disciplíně měl od listopadového mítinku v Brně hodnotu 53,30.

Krátce o pátečním počasí v České republice:

Zataženo s občasným slabým sněžením. Teploty minus 3 až plus 1 stupeň Celsia.