Zprávy

Miloš Zeman si myslí, že radar je zbytečná provokace namířená na Rusko

Bývalý premiér a expředseda ČSSD Miloš Zeman soudí, že plán na postavení amerického protiraketového radaru je zbytečná provokace, která je zacílená na Rusko. Pochybuje o tom, že by radar měl USA a spojence chránit před případnými vystřelenými raketami z Íránu či KLDR, jak tvrdí Američané a vláda. "Argumenty na toto téma považuji za slabomyslné," prohlásil Zeman. Rovněž zopakoval, že by se o radaru mělo konat všelidové hlasování, jak mimo jiné požaduje ČSSD. "Skutečným cílem radarové základny je její zaměření proti Ruské federaci," domnívá se Zeman, podle něhož by měl radar monitorovat zkoušky ruských balistických raket. Vychází z toho, že obranná politika proti Íránu nemá smysl; uvedl, že není pacifista a vyslovil se v té souvislosti pro "preventivní konvenční úder proti případným íránským odpalovacím rampám".

Írán a výroky jeho prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda považuje Zeman za nebezpečné. Íránská hlava státu mimo jiné zpochybňuje vyhlazování Židů za druhé světové války. Expředseda vlády se v pondělí setkal se zástupci Iniciativy Ne základnám a starostou Janem Neoralem z obce Trokavec, blízko níž by měl radar stát. Ti jsou nejhlasitějšími odpůrci radarové základny v Česku. Zeman ocenil odvahu Neorala. Schůzka se konala před Zemanovým odletem na Světové politické fórum, které se uskuteční tento týden v Budapešti.

Komise: O zpřístupnění újezdu v Brdech se bude dále jednat

O zpřístupnění vojenského újezdu v Brdech veřejnosti i případném vrácení některých částí tohoto území okolním obcím se povedou další jednání a tato problematika zatím nebude zahrnována do materiálu, který si vyžádala vláda. ČTK to po pondělním zasedání komise pro rozvoj brdského regionu řekl její předseda, náměstek ministra financí Ivan Fuksa. Právě kvůli těmto požadavkům brdských obcí kabinet minulý týden neposvětil výši finanční pomoci, která má do zanedbávané oblasti, označované též jako "vnitřní pohraničí", směřovat. Část obcí chce jako kompenzaci za případné umístění americké radarové stanice navrácení historického majetku na území újezdu či možnost hospodařit v lesích v okrajových částech, které armáda bezprostředně nevyužívá. Další požadavek se týká vybudování páteřní cyklostezky od Lázu na Příbramsku až k Míšovu na Plzeňsku, kde má být radar postaven. Fuksa ČTK řekl, že tyto požadavky budou z materiálu pro vládu vyňaty a nebudou spojovány s rozpočtem investičních projektů chystaných v regionu.

Fico a Topolánek: S jadernou energií je třeba počítat

Jaderná energie zůstává i do budoucna jedním z reálných zdrojů výroby elektrické energie. Shodli se na tom slovenský a český premiér Robert Fico a Mirek Topolánek na zasedání Evropského jaderného fóra v Bratislavě. Výsledkem jednání fóra má být doporučení pro Evropskou komisi na další postup v jaderné energetice. Oponenti jádra naopak dlouhodobě upozorňují na problémy s uskladněním radioaktivního odpadu. "Jednání fóra je důkazem toho, že atomová energie se začíná po dlouhé době v rámci Evropské unie považovat za jednu z možností řešení problematiky energetické bezpečnosti," uvedl Fico. Atomové elektrárny navíc slovenský premiér považuje za zdroj elektrické energie, která bude pro většinu lidí cenově dostupná. Český premiér hodnotil klady výroby energie z jádra sice opatrněji, ale mezinárodní konferenci přivítal. "Ukazuje se, že musíme začít diskutovat o dalším využívaní jaderné energie jako energie budoucnosti," řekl Topolánek. "Nikdo nevěří, že při ekonomickém růstu jsme schopni výrazným způsobem snížit spotřebu elektrické energie," dodal. Jadernou energetiku na fóru podpořil i český ministr průmyslu a obchodu Martin Říman.

Bývalý člen Greenpeace: Jadernou energii potřebujeme

Jaderná energie je jedinou možnou volbou, jak snížit množství emisí oxidu uhličitého, myslí si bývalý člen ekologického hnutí Greenpeace Patrick Moore. Jak řekl v pondělí v Praze, chce přesvědčit strany zelených, že jaderná energie je čistá. Jádro podle něj zajistí spolehlivé dodávky energie, v opačném případě Česku hrozí závislost na plynu z Ruska. Kanaďan, který byl několik let členem správní rady Greenpeace, hnutí před více než dvaceti lety opustil, organizace se od něj nyní distancuje. Česká republika je jedním z největších producentů CO2 na obyvatele. Moore uvedl, že vypouští 11 tun CO2 na hlavu za rok, což je po Dánsku druhé největší číslo v Evropě. Podle ročenky Stav životního prostředí to bylo v roce 2005 přes 12 tun a odhady pro rok 2006 naznačují mírný nárůst. "Doufám, že se Česká republika nedopustí stejné chyby jako Německo, které investovalo řádově miliardy eur do větrné a solární energie, přitom výsledky snižování emisí CO2 nejsou zatím vůbec patrné," uvedl Moore. Německo zatím totiž neodstavilo žádnou z elektráren na fosilní paliva, protože potřebuje stálý zdroj energie. Země vyrábí pomocí jádra 30 procent energie a zavázala se tento poměr udržet. Zároveň ale chce o 30 procent snížit emise, a to je podle Moora nemožné.

Elektřina domácnostem příští rok podraží o 9,1 pct

Domácnosti zaplatí za elektřinu od ledna v průměru o 9,1 procenta více než letos. Na pondělní tiskové konferenci to uvedl předseda Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt. Poplatky za přenos a distribuci elektřiny vzrostou v příštím roce o 1,7 procenta. V celkovém zdražení však není započtena nová ekologická daň, která konečnou cenu zvýší zřejmě o další procento. Sazba daně je 28,30 koruny za megawatthodinu; neplatí se však tehdy, vyrábí-li se elektřina z obnovitelných zdrojů. Nejméně vzroste cena za proud v regionech, kde elektřinu dodává společnost ČEZ. Domácnosti mohou očekávat zdražení o osm procent. Ceny Pražské energetiky vzrostou o 10,2 procenta a firmy E.ON, která dodává elektřinu na jihu Čech a Moravy, o 11,1 procenta. Letos zaplatily domácnosti za elektřinu průměrně o 7,9 procenta více; neregulovaná cena silové elektřiny vzrostla o 16 procent.

Přeprava plynu podraží o 5,2, distribuce o 4,5 pct.

Poplatky za přepravu zemního plynu vzrostou od ledna o 5,2 procenta, platby za distribuci se zvýší o 4,5 procenta. Do celkové ceny se tento nárůst promítne zhruba jedním procentem, řekl na pondělní tiskové konferenci předseda Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt. Nemohl přitom uvést, o kolik vzroste cena plynu pro konečného spotřebitele, protože to závisí na jednotlivých prodejcích.

Na nevyužívaných plynových přípojkách jsou ztráty 12 miliard korun

V tuzemském plynárenství se ročně zbytečně utratí asi 12 miliard korun. Každá pátá plynová přípojka v zemi je totiž nevyužitá, distribuční firmy na ni ale mají stejné náklady jako na používané. Hlavním důvodem je pravděpodobně vysoká cena plynu, řada lidí raději využívá levnější paliva, i když přípojku na plyn má. Na konferenci Plynárenství ČR a SR 2007 to uvedl Jan Zaplatílek z ministerstva průmyslu a obchodu. Největší ztráty, až 30 procent, mají distributorské firmy ze skupiny RWE ve středních, severních, východních a západních Čechách. V Česku je zhruba 1,342 milionu plynových přípojek, přičemž asi 267.000 z nich zákazníci nevyužívají.

Uhlí prodraží teplo až o 20 pct

Tepelná energie od Nového roku v Česku podraží. U zdrojů, které vyrábějí teplo spalováním uhlí, se může cena zvýšit až o 20,7 procenta. Teplárny na plyn zdraží maximálně o 16,8 procenta. Uvedli to zástupci Energetického regulačního úřadu. Konečná cena pro domácnosti bude záležet na tom, jaký zdroj se v regionu využívá a zda se do ceny promítne nová ekologická daň v plné výši. Vliv na nárůst ceny tepla od ledna bude mít podle předsedy ERÚ Josefa Fiřta kromě ekologické daně i zvýšená cena uhlí a plynu v příštím roce, a rovněž změna snížené sazby daně z přidané hodnoty z pěti na devět procent.

Zetor plánuje do pěti let ztrojnásobit výrobu na 15.000 traktorů

Brněnský výrobce traktorů Zetor plánuje do pěti let postavit novou výrobní halu a proti loňsku ztrojnásobit objem výroby na 15.0000 traktorů za rok. Do výroby v hale přijme podnik 300 nových zaměstnanců. Při návštěvě prezidenta Václava Klause v Zetoru to řekl předseda představenstva Pavol Hubočan. Vloni činily tržby Zetoru 4,9 miliardy korun, letos podnik očekává 5,4 miliardy. Po dostavbě haly by měly přesáhnout desetimiliardovou hranici. Nová hala by se měla stavět v příštích třech letech. Podle předběžných plánů bude mít rozlohu 10.000 metrů čtverečních a podnik ji postaví na okraji areálu v Brně-Líšni. Vloni firma vyrobila kolem 5000 strojů, letos očekává prodej asi 7000 traktorů. V roce 2009 by se měl v nabídce Zetoru objevit nová řada nejsilnějších traktorů Maxtera. Především na její vývoj hodlá podnik během tří následujících let investovat 1,5 miliardy korun.

Václav Klaus si není jistý, zda by olympiáda byla pro celou ČR přínosem

Prezident Václav Klaus si není jistý, že by pořádání olympijských her přineslo Česku jen klady. Na setkání s brněnskými zastupiteli v pondělí řekl, že na aktivitu Prahy se dívá s otazníkem. Podle prezidenta je olympiáda velmi obtížná na to, aby byla zvládnuta pořadatelsky a byla využitelná pro celou zemi. "Mám obavu z toho strašlivého nárůstu olympijských sportů, sportů, které se u nás vůbec nekonají, které vůbec nehrozí, že by měly jediného diváka, které musejí mít postaveny specifické stadiony," uvedl Klaus. Na paměti má prý stále debatu s jedním z ministrů řecké vlády o areálu, kde Řekové pro olympijské hry 2004 postavili několik desítek stadionů. "On řekl, tak a tady je stadion na baseball... ale já vám zodpovědně říkám, že v Řecku není jeden jediný člověk, který by hrál baseball," popsal Klaus. Pod tímto úhlem se prý dívá i na možnost uspořádat olympiádu v ČR. Pokud by se však Praha stala pořadatelským městem her, vyrostly by v metropoli podle ředitele společnosti Praha olympijská Tomáše Petery pouze tři zbrusu nové stadiony. Zbývající sportoviště by byla připravena rekonstrukcí stávajících stadionů či výstavbou provizorních sportovních stánků.

Pražské zastupitelstvo už rozhodlo, že se metropole bude ucházet o pořádání olympijských her v roce 2016. Nikdo ale v podstatě nevěří, že by je mohla skutečně získat. Žádost chce primátor Pavel Bém zopakovat pro hry na rok 2020. Podle ekonomické analýzy by pořádání olympiády stálo asi 135 miliard korun, hry by byly ziskové. Dalších asi 600 milionů by stála výstavba infrastruktury v celé ČR, která je nutná i bez olympiády.

Doležel odmítl obvinění v kauze "pět na stole v českých"

V pondělí začal u Městského soudu v Praze soud s bývalým tajemníkem sociálnědemokratických premiérů Zdeňkem Doleželem. V kauze známé jako "pět na stole v českých" je obviněn z podvodu. Podle policie si v srpnu roku 2005 na schůzce s polským lobbistou Jackem Spyrou řekl o úplatek pěti milionů korun za to, že ovlivní prodej petrochemické společnosti Unipetrol. Jejich setkání skrytou kamerou natočila televize Nova a poté záznam odvysílala. Pondělní soud začal Doleželovým výslechem. Ten veškerá obvinění popřel. Celá kauza je podle něj pomstou Spyry za neuskutečněnou schůzku nyní odsouzeného podnikatele Tomáše Pitra. Ten měl údajně úzké vazby na Setu, za kterou Spyra lobboval, i s dřívějším ministrem vnitra a expremiérem Stanislavem Grossem. Schůzku se pokusil polský lobbista zorganizovat s pomocí Doležela. Doležel popírá i to, že by požadoval úplatek. Formulace "pět na stole v českých" byla podle něho součástí kódované řeči, na které se se Spyrou dohodl. Měla prý označovat stupeň důležitosti jejich jednání.

Stavební úřad přerušil správní řízení s automobilkou Hyundai

Stavební úřad v Dobré na Frýdecko-Místecku přerušil správní řízení s automobilkou Hyundai, která staví tři haly v nošovické továrně v rozporu se stavebním povolením. Firma totiž ve čtvrtek předložila žádosti o dodatečné povolení těchto staveb. Do budoucna lze předpokládat, že se na stavby vydá dodatečné povolení, a tudíž se bourat nebudou, řekl ČTK vedoucí úřadu Václav Kocich. Hyundai staví v Nošovicích na Frýdecko-Místecku v rozporu se stavebním povolením dvě výrobní haly, lisovnu se svařovnou a převodovkárnu, a Energo centrum. Za to jí hrozí až třímilionová sankce. "Řízení o odstranění staveb jsme přerušili a bude běžet řízení o žádosti o dodatečné povolení staveb," uvedl Kocich s tím, že za porušení zákona bude také automobilce udělena pokuta. Protože firma porušila tři stavební povolení, úřad povede tři správní řízení o pokutě. V každém hrozí až milion korun, proto přestupek proti zákonu může firmu stát až tři miliony korun. Sankce pro Hyundai chce stavební úřad vyměřit na přelomu roku. Podle Kocicha je změna stavby před dokončením poměrně obvyklou praxí, ale jen pokud jde o ohlášenou změnu.

První evropská továrna Hyundai Motor se začala stavět letos v březnu. Zkušební výrobu chce spustit v září 2008, sériová výroba souběžně dvou modelů po 100.000 kusech začne v březnu 2009. V roce 2011 přibude třetí typ a počet vyrobených automobilů vzroste na 300.000.

Praha se za posledních 15 let vzdálila ostatním regionům

Nůžky životní úrovně mezi Prahou a ostatními regiony se během posledních 15 let značně rozevřely. Rozdíl v průměrné mzdě mezi Pražanem a obyvatelem České republiky vzrostl od rozdělení Československa čtyřnásobně. Lidé v Praze nejen více vydělávají, ale mají i větší šanci najít zaměstnání. Míra nezaměstnanosti je v metropoli poloviční ve srovnání s celorepublikovým průměrem. V Praze a středních Čechách se minulý rok také postavila více než třetina bytů z celé země. Zatímco v roce 1993 vydělával obyvatel České republiky o necelých 1250 korun více než pražský pracující, letos dostane Pražan na výplatní pásce téměř o pětitisícovku více. Metropole je pro lidi také stále více atraktivní. Před 15 lety pracovalo v Praze přes 400.000 lidí, nyní je počet pražských zaměstnanců více než dvojnásobný. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Vicepremiér Bursík ocenil vědce i talentované studenty

Šest vědeckých projektů a pět studentů ocenil v pondělí vicepremiér Martin Bursík, který spravuje ministerstvo školství. Ocenění z Akademie věd a několika fakult vysokých škol přispěli například k rozvoji matematiky, biomedicíny, egyptologie nebo teologie. "Jako Česká republika jsme teď v období, kdy máme dobrou příležitost s využitím externích zdrojů z Evropské unie posílit naše kapacity v oblasti vědy a výzkumu a posunout úroveň naší společnosti a konkurenceschopnosti o stupeň výše," řekl při slavnostním obřadu Bursík. Dodal, že je to velké zadání pro ministerstvo školství, které pracuje na operačním programu Výzkum a vývoj pro inovace. Díky němu by se měla podle Bursíka v Česku vytvořit nejenom špičková výzkumná centra, ale také regionální výzkumná centra, která přispějí k decentralizaci vědy.

Zemřel zakladatel první protialkoholní stanice Skála

Ve věku 91 let zemřel v Praze v noci na pondělí zakladatel první protialkoholní stanice na světě docent Jaroslav Skála. Podle své vnučky Andrey Skálové zemřel doma, přirozenou smrtí. Skála, původní profesí psychiatr, se zaměřil na léčení lidí závislých na alkoholu. První záchytná stanice na světě vznikla v roce 1951 v Praze v nemocnici U Apolináře. Nyní je v hlavním městě jediná záchytka v nemocnici na Bulovce. Z dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) přitom vyplývá, že alkoholismus je druhou nejčastější příčinou hospitalizace v psychiatrických léčebnách. Ročně je v nich hospitalizováno asi 12.000 alkoholiků. Podle odborných odhadů je v Česku přinejmenším 300.000 alkoholiků. Alkohol pije denně asi šest procent dospělých, dalších téměř 16 procent si ho dopřává několikrát týdně. Češi se tak řadí k největším pijákům v Evropě.

Ve Florencii jsou vystaveny historické slabikáře z Přerova

Unikátní sbírku českých a zahraničních slabikářů přerovského Muzea Komenského mohou až do poloviny prosince vidět návštěvníci Národní knihovny ve Florencii. Muzeum do Itálie zapůjčilo více než 200 sbírkových předmětů spolu s didaktickými obrazy. V expozici nechybí ani školní zařízení třídy z doby Rakouska-Uherska. Uvedl to ředitel přerovského muzea František Hýbl. Do Itálie odvezli pracovníci muzea slabikáře z 27 zemí světa. Hlavní část sbírky tvoří slabikáře české, mezi nimi například faksimile nejstaršího českého slabikáře od Jana Blahoslava, který byl vytištěn v Prostějově v roce 1547. Jsou tam také autentické slabikáře z 18. století. Většina vystavených učebnic pochází z 19. a 20. století, včetně slabikářů ilustrovaných Mikolášem Alšem, nebo slabikářů Kašparových a Janečkových, které zvítězily s knižními ilustracemi na světovém bienále v Lipsku. Velkou pozornost návštěvníků vzbudil podle Hýbla i cenný kalendář z 90. let 19. století, který vydali naši krajané v Chicagu. Lidé mohou spatřit také rukopisy Jana Amose Komenského, Jana Jindřicha Pestalozziho a Jaroslava Seiferta.

Výstava Stopy lidí ukáže i měsíční horninu

Malé vzorky měsíční horniny z mise Apolla 11 či československou vlajku, kterou měl v roce 1972 sebou při letu Apolla 17 americký astronaut Eugene Cernan, umístili v pondělí do expozice Stopy lidí pracovníci Národního muzea v Praze. Návštěvníci uvidí například i návlek na botu a helmu z výcvikového programu amerických astronautů. V hlavní budově na Václavském náměstí bude tato výstava s podtitulem Pěšky od pravěku na Měsíc zahájena v úterý vpodvečer. Generální ředitel muzea Michal Lukeš upozornil, že Cernan, který má česko-slovenský původ, byl před pětatřiceti lety posledním člověkem, který dosud stanul pevnou nohou na našem vesmírném souputníkovi. "Měli jsme pochopitelně zájem o originály předmětů z Apolla 11 včetně původního skafandru prvního člověka na Měsíci Neila Armstronga, ale američtí vědci to považují za jakési korunovační klenoty této mise," řekl Lukeš ČTK.

Cernan přistál tehdy v modulu Challenger spolu s kolegou Harrisonem Schmittem v kotlině nazvané Taurus-Littrow, kde nasbírali 110,5 kilogramu vzorků měsíčních hornin. Cernanovi prarodiče pocházeli z jižních Čech a z Kysucka na Slovensku. Vlajka se do Československa dostala v roce 1974. Cernan, který tehdy přijel jako novinář na mezinárodní veletrh Incheba v Bratislavě, ji předal tehdejšímu řediteli Astronomického ústavu v Ondřejově Luboši Perkovi.

Poslední výstava v Design centru mapuje 17 let firemního designu

Výstavou o vývoji firemního grafického designu v Česku za posledních 17 let se s veřejností loučí brněnské Design centrum. Instituce, která se věnovala propagaci a podpoře českého designu, z rozhodnutí ministerstva průmyslu a obchodu skončí 31. prosince letošního roku. Poslední expozice nese optimistické poselství. Kvalita takzvaného korporátního neboli firemního designu se v Česku od roku 1990 stále zvyšuje, řekli kurátoři. Součástí jednotného vizuálního stylu firmy či jakékoliv jiné instituce bývá logo, barevné ladění, písmo, pojetí prospektů, katalogů nebo obalů. "Atraktivní styl výrazně ovlivňuje vnímání kvality i ceny," uvedl spoluautor výstavy Michal Richtr. Kurátoři vybrali 38 grafických manuálů, které za posledních 17 let připravili různí tvůrci či agentury pro české soukromé firmy, ale i úřady, školy nebo města. Řada z nich se stále používá, jiné už byly nahrazeny a ukázky grafiky bylo třeba vypátrat v archivech. "Snažili jsme se do našeho souboru zahrnout takové práce, které se staly významnými, ať už prvenstvím, inovativní formou nebo dopadem na vývoj českého vizuálního prostředí," uvedl Richtr.

Ze sportu:

Fotbalisté Kladna v pondělní dohrávce 14. ligového kola porazili Ostravu 3:0. Všechny tři branky padly po přestávce - dvě dal Szabo, jednu Semerák. Tabulku vede Slavia před Teplicemi a Spartou, poslední jsou Bohemiast 1905.

Především s cílem zajistit si účast v jarních bojích Poháru UEFA přiletěli fotbalisté Slavie Praha do Bukurešti. V úterý k tomu potřebují v pátém kole skupiny H Ligy mistrů neprohrát s domácí Steauou. V případě svého vítězství a zároveň prohry Sevilly s Arsenalem mohou dokonce ještě pomýšlet na postup do další fáze prestižní soutěže. První zápas obou týmů vyhrála Slavia na Strahově 2:1 a pak ještě získala bod s Arsenalem, zatímco Steaua má na kontě čtyři porážky. V Bukurešti však budou hosté značně oslabeni. V Praze zůstali kapitán a nejlepší střelec týmu Stanislav Vlček, který má problémy se stehenním svalem, i zkušený záložník Vladimír Šmicer s naraženým kolenem. Dlouhodobě chybějí Švento, Dřížďal, Kalivoda a Janda, na zápas se necítí ani Latka.

Čtveřice českých rychlobruslařů v čele s Martinou Sáblíkovou odletěla do Ruska, kde bude o víkendu pokračovat Světový pohár. Sáblíková bude v Kolomně hájit své vedení v seriálu a zároveň útočit na třetí triumf; na své oblíbené a nejsilnější pětikilometrové trati je přitom hlavní favoritkou. "Doufám, že pětku vyhraji. Kdyby se mi to nepovedlo, musím přiznat, že bych byla hodně zklamaná," řekla Sáblíková po příletu ze zámořských závodů v Salt Lake City a v Calgary, kde nenašla přemožitelku na trati 3000 metrů. Pokud v Rusku uspěje, přiblíží se obhajobě svého celkového prvenství z loňské sezony.

České racketlonistky Radka Pelikánová a Jana Lubasová získaly o víkendu ve Vídni zlatou medaili na mistrovství světa ve čtyřhře. Ve finále šampionátu porazily nizozemsko-německou dvojici Karin Geertsmaová, Irene Seifertová. Racketlonové utkání se skládá ze čtyř setů počítaných do 21 vítězných bodů, každý set v jiné disciplíně. Pořadí disciplín je od nejlehčí rakety k nejtěžší - tedy stolní tenis, badminton, squash, tenis. Mezi sety jsou jen pětiminutové pauzy a skóre se stále přičítá. Vítězem utkání je hráč s lepším poměrem po celkovém součtu bodů. Pokud je skóre vyrovnané, utkání rozhodne "zlatý míč" v poslední disciplíně - tenisu.

Krátce o úterním počasí v České republice:

Proměnlivá oblačnost, místy sněhové přeháňky. Teploty minus 1 až plus 3 stupně Celsia.