Minimuzeum vah má čtyři metry čtvereční

Víte, které je nejmenší muzeum v Česku? Jmenuje se Minimuzeum vah a je v obci Křenovy na jihozápadě Čech. Už jeho název dává tušit, že bude skutečně mini - zabírá plochu 4 metry a 23 centimetrů. A protože je to muzeum vah, najdete ho na návsi v mostní váze. Ta se skládala z plošiny, kam najela auta a z budky, kde se ukázala váha nákladu. Že se jedná o skutečně nejmenší muzeum dokazuje i certifikát databanky rekordů agentury Dobrý den z Pelhřimova.

Exponáty - tedy váhy - darovali muzeu jednak sousedé i pobavení návštěvníci. Celou věc vymyslel a částečně financoval Štefan Zmarsly z Norimberka, který se tu oženil a s manželkou koupili ve vsi rodinný domek. Obec Křenovy má asi 150 lidí a starostou je tu Václav Marián.

"Naše muzeum je skutečně tak miniaturní, že jedna novinářka napsala: jeden návštěvník v muzeu a muzeum je plné. Muzeum má opravdu jen čtyři metry čtvereční plochy. Původně to byla zemědělská váha, která byla postavená v době kolektivizace, v 50. letech. Uprostřed návsi byla opuštěná a stala se předmětem her dětí a budova chátrala. Skupina místních občanů, v době, kdy obecní úřad dělal svoji rekonstrukci, rozhodla opravit i tuto váhu. Dopadlo to velice dobře. Opravy se ujal jeden náš občan Štefan Zmarsly. Sestavil kolem sebe skupinu lidí, organizoval práci a opravu sponzoroval. V roce 2006 - 28. května jsem otevírali muzeum i rekonstruovanou budovu obecního úřadu."

Kolik exponátů se vejde do takto malého muzea?

"Při otevření muzea tam bylo kolem 18 vah, v současné době je tam 46 vah."

Jak je získáváte?

"Samozřejmě v tom počátku jsme je hledali. Musím říct, že všechno, kromě jednoho exponátu, jsou váhy darované. Funkční je i samotná mostní váha. Je možné tam zajet s autem, zvážit ho nebo třeba celou skupinu lidí. Ale máme tam skutečně jeden unikát. Je to minidecimálka. Decimální váha zabere prostor asi jednoho čtverečního metru. Ale tahle je skutečně mini, zabere tak čtvrtinu normální decimální váhy. Pak tam máme i některé staré váhy - z přelomu 19. století."

Chodí hodně návštěvníků?

"Na otevření přišlo 200 lidí, i když tehdy bylo velice nepříjemné deštivé počasí. Během roku navštívilo muzeum na 600 lidí, což si myslím, že je velice dobré. Během roku přijely i čtyři autobusy, nějaké školní, zahrádkáři. Byli jsme spokojeni. Letošního 2. června jsme měli oslavy prvního výročí, tak jsem si udělali pohodové odpoledne."