Zprávy

Koalice: Reforma se teď měnit nemá, daně by mohla upravit novela

Poslanecká sněmovna by podle koaličních lídrů měla reformu financí schválit tak, jak se na tom koalice dohodla již minulý týden. Případné další úpravy daní by měly být až otázkou budoucí novely v příštím roce. Shodli se na tom v pondělí lídři ODS, lidovců a zelených. Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek řekl, že o úspěchu či neúspěchu reformy rozhodne až úterní hlasování sněmovny. "Koalice předloží v první polovině roku 2008 novelu zákona o dani z příjmu, která bude na základě aktuálního rozpočtového vývoje problém mezi lety 2008, 2009 řešit," řekl Topolánek po schůzce lídrů. Po pondělním jednání výkonné rady občanských demokratů oznámil, že všech 81 poslanců ODS ve sněmovně podpoří reformu veřejných financí. Poslanec Vlastimil Tlustý, který se tiskové konference účastnil, jeho slova potvrdil. Tlustý, nejhlasitější kritik vládního návrhu, uvedl, že to považuje za vítězství zdravého rozumu.

Variantu, ve které by spornou otázku slev na dani pro rok 2009 upravil Senát a "opravený" návrh reformy by pak potvrdila sněmovna, zelení a lidovci odmítli. "Poslanecká sněmovna je svébytný orgán a Senát je také svébytný orgán a určovat, co se stane v tom jiném orgánu je podle mě na hranici zákona a pro nás je to nepřijatelné," řekl vicepremiér a šéf lidovců Jiří Čunek. Tlustý se tak zřejmě bude muset spokojit s příslibem, že jeho výhrady k reformě koalice zohlední ve slibované novele. "Neexistuje nic závaznějšího, než je veřejné prohlášení koaličních partnerů, veřejné prohlášení premiéra," řekl Topolánek. Zda se ale Tlustý s takovým řešení spokojí, a pro reformu zvedne ruku, si Topolánek jist nebyl.

Sněmovna má o vládním návrhu reformy veřejných financí definitivně rozhodnout v úterý. Skupině poslanců v čele Tlustým vadí, že reforma ve znění koaliční dohody z minulého týdne by v roce 2009 daňové zatížení některých lidí v porovnání s rokem 2008 zvýšila. V neděli dopoledne se Tlustý s Topolánkem dohodl na kompromisu.

Senát není hlasovací mašina, řekl jeho šéf ke schvalování reformy

Senát podle svého předsedy Přemysla Sobotky (ODS) není hlasovací stroj, přesto ale asi pomůže vládě schválit její reformu veřejných financí s dohodnutými úpravami. Vzhledem k závažnosti změn však představitelé senátorských klubů vyloučili, že by horní komora mohla o reformě hlasovat dříve než v září. Na výslednou podobu reformy čeká ministerstvo financí kvůli sestavení státního rozpočtu, kterým by se sněmovna měla začít zabývat už koncem příštího měsíce. Právě Senát by měl reformu upravit podle dohody, kterou v neděli uzavřel premiér Mirek Topolánek s kritiky reformních úprav z ODS, aby získal jejich hlasy ve sněmovně. ČTK to potvrdil jeden z poslanců ODS s odkazem na své informace o dohodě. Sněmovna má o reformě rozhodovat v úterý a poslanci se to nechystají odkládat kvůli navržení dodatečných změn.

Senátoři se podle Přemysla Sobotky rozhodnou podle znění reformního balíku, které schválí sněmovna. Připomněl, že Senát má z ústavy na projednání návrhů zákonů třicetidenní lhůtu. Začátek nejbližší schůze horní komory je naplánován na 19. září. Pokud by sněmovna reformní zákony v úterý schválila, do Senátu by podle Sobotkova předpokladu dorazily až příští týden. Senátoři by i tak normy projednávali v kratším termínu, podotkl Sobotka. Místopředseda senátorů KDU-ČSL a senátního hospodářského výboru Josef Vaculík by se kvůli návaznosti reformních změn na sestavování rozpočtu nebránil jejich rychlejšímu projednávání. I on ale vyloučil, že by Senát mohl reformu posoudit ještě v srpnu. Podle něj by to mohlo být do poloviny září.

Ministryně Parkanová zrušila nákup obrněných vozidel, armáda asi osloví USA

Ministryně obrany Vlasta Parkanová zrušila zakázku na nákup čtyř lehkých obrněných vozidel. Informaci ČTK potvrdil mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek. O zakázku za více než sto milionů korun měly zájem tři firmy. Podle Čírtka však žádná z nabídek plně nesplnila požadavky armády. Čírtek uvedl, že armáda v současnosti zvažuje, zda zakázku na čtyři vozidla vypíše ještě jednou. "Ministerstvo zváží, zda vyhlásit zakázku znovu. Bude však zkoumat i další možnosti," řekl ČTK mluvčí. Podle něj totiž armáda chce požádat o pomoc při zajištění čtyř vozidel pro české vojáky v Iráku nebo v Afghánistánu také alianční spojence. Vozidla by české armádě mohli dodat například Američané. "Připadala by v úvahu spolupráce s USA," doplnil Čírtek.

Média již dříve informovala o tom, že některé podmínky ze zadávací dokumentace byly v rozporu se standardy NATO. Problémem v původní zakázce bylo to, že armáda požadovala, aby nová vozidla odolala výbuchu čtrnáctikilogramové miny pod kolem stroje. Normy NATO však podle podle informací tisku předepisují jen to, že by podobný typ vozidla měl odolat výbuchu desetikilogramové trhaviny. Podle tisku si ministerstvo chybu uvědomilo a požadavek na vyšší ochranu ze zadávací dokumentace k nákupu odstranilo. Podle deníku Právo mohla ale změna během výběrového řízení pobouřit i zúčastněné firmy. Možnost, že podmínky výběru někdo napadne, podle listu nedávno připustil i náměstek ministryně obrany pro vyzbrojování Jaroslav Kopřiva.

Elektronizace justice má usnadnit přístup občanů k soudům

Usnadnit přístup občanů k soudům a urychlit soudní řízení má postupná elektronizace české justice. První složkou je elektronická podatelna, jejímž prostřednictvím budou lidé moci komunikovat se soudy přes internet. Projekt, který bude v provozu od počátku října, v pondělí představili předseda vlády Mirek Topolánek a ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Podle Topolánka vláda letos uvolnila na projekt 475 milionů korun a v dalších letech počítá s investicemi kolem 615 milionů korun ročně. Dalším krokem bude podle Pospíšila aplikace InfoSoud, kde občané naleznou informace o postupech v soudních jednáních. Lidé se tak dozvědí, v jaké fázi se jejich pře nachází. Osobní údaje však podle ministra zveřejňovány nebudou. Ověřovací provoz InfoSoudu začne v září a postupně se k němu připojí krajské a vrchní soudy. Fungovat začne od února příštího roku. Ministerstvo spravedlnosti počítá v dalších měsících například s úplným zprovozněním insolvenčního rejstříku, elektronické úřední desky nebo elektronického platebního rozkazu. Završením projektu pak má být kompletní elektronický spis.

Vesecká chce, aby kontrola kauzy Čunek skončila co nejdříve

Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká chce, aby její úřad co nejrychleji udělal kontrolu spisu kauzy vicepremiéra a předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka. Případ před časem odložil žalobce Arif Salichov. Vesecká to řekla ČTK s tím, že případ nebude do ukončení kontroly komentovat. Kontrola Čunkovy kauzy už začala. Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) zkoumá závažné kauzy, které žalobci odloží. Pokud kontrola skončené věci dospěje k závěru, že žalobce postupoval správně, jeho verdikt potvrdí. Jestliže ale jsou nalezeny chyby, je případ vrácen k doplnění dalších důkazů, opětovnému vyšetřování a k novému rozhodnutí. Pokud by NSZ mělo věc projednávat po celou dobu tříměsíční lhůty, padlo by konečné rozhodnutí až počátkem listopadu. Tak dlouho to ale podle Vesecké trvat rozhodně nebude. Termín ukončení ale neuvedla.

Čunek byl podezřelý z toho, že jako vsetínský starosta přijal před pěti lety od realitní společnosti půlmilionový úplatek. Kauza vážně ohrožovala soudržnost vládní koalice. Salichov zastavení trestního stíhání lidoveckého vicepremiéra zdůvodnil řadou procesních a skutkových vad v policejním vyšetřování a nesrovnalostmi ve výpovědích hlavní svědkyně Marcely Urbanové, někdejší sekretářky Čunka na vsetínské radnici. Jihlavský žalobce dostal případ na starost až po intervenci nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké, kterou kritizovala opozice. Zastaveno bylo také trestní stíhání Petra Hurty ze společnosti H&B REAL, jenž údajně úplatek Čunkovi dal. Salichov svou kritikou vyšetřování případu popudil kolegy v Přerově, kteří ho měli před ním na starosti. Záležitostí se nyní zabývá brněnský krajský státní zástupce Petr Coufal. Vesecká zatím odmítla komentovat i spor mezi svými podřízenými.

Euro: Schodek veřejných financí má být pod jedním procentem HDP

Ministerstvo financí a Česká národní banka se shodly, že schodek veřejných financí by měl ve střednědobém horizontu klesnout pod jedno procento hrubého domácího produktu. Uvedl to internetový server EURO OnLine s tím, že tento závazek obsahuje nová verze strategie zavedení eura, na níž se dohodly obě instituce. Ministerstvo i centrální banka podpořily cíl, podle něhož by strukturální deficit klesl na jedno procento HDP do roku 2012. Analytik Raiffeisenbank Aleš Michl považuje tento cíl za splnitelný. "Ekonomika na to rozhodně má. Řádné volby v roce 2010 ale mohou situaci zase pořádně zamotat v případě, že se bude znovu populisticky rozhazovat," řekl ČTK. Připomněl, že v roce 2012 bude jedno procento HDP zhruba 50 miliard korun. "Dávat si takový cíl při výborném růstu HDP je ekonomickým pohledem stále málo ambiciózní," podotkl.

Takto vypočítaný deficit není závislý na momentálním tempu hospodářského růstu. V dobách recese by si tedy Česko mohlo dovolit i vyšší schodek. Vzhledem k očekávanému hospodářskému růstu by však reálný deficit měl do pěti let klesnout pod jednoprocentní hranici nebo by české veřejné finance měly dokonce vykázat přebytek. Dohodnutý cíl je mnohem přísnější než záměry, jež obsahuje současné vládní prohlášení a koaliční návrh reformy veřejných financí. Přísnější kritérium je ale v souladu s Paktem stability a růstu Evropské unie, který platí i pro země, jež zatím nezavedly euro.

Firma Kapsch udělá mýto na všech budoucích dálnicích do roku 2017

Firma Kapsch vystaví mikrovlnný mýtný systém na všech budoucích dálnicích a rychlostních silnicích, jejichž stavba začne do roku 2017. ČTK to potvrdil náměstek ministra dopravy Jiří Hodač. Dodatek k původní smlouvě, který zakázku firmě zaručí, uzavře ministerstvo s Kapschem do konce srpna. Dodatek před týdnem v tajnosti posvětila také vláda. Kromě budoucích dálnic postaví Kapsch podle dodatku svůj systém ještě do konce tohoto roku na 200 kilometrech silnic první třídy. "Pokud se to vše podepíše do konce srpna, tak i když jsou termíny napjaté, uděláme vše proto, aby se to stihlo," řekl ČTK ředitel Kapsche Karel Feix. "Tím se propojí dálniční tahy a následně poté, jak se budou dostavovat dálnice, tak se brány budou na jedničkách odstraňovat a zůstanou na těch dálnicích," řekl Hodač.

Česká dálniční síť by měla být podle optimistické varianty dokončena mezi lety 2013 a 2015. Její současná délka necelých 1000 kilometrů se má do té zdvojnásobit. "Rok 2017 je tam uveden proto, kdyby se náhodou ty výstavby zpozdily," vysvětlil Hodač posun termínu v dodatku. Podle původní smlouvy měl Kapsch, jehož mýtný systém funguje na současných 980 kilometrech dálnic, vybudovat dalších 500 mýtných bran na 1200 kilometrech silnic první třídy. Na nich měly dopravci platit mýto již od letošního července. To se však nestihlo a kvůli různým překážkám ministerstvo dopravy nakonec od této varianty upustilo. Mýtné na budoucích dálnicích tak stát Kapschi přiřkl zřejmě jako náhradu za ztrátu části zakázky ze silnic první třídy. Cena celého systému by se měnit neměla; podle původní smlouvy činí 22 miliard korun.

Letošní žně končí, dosavadní výsledky naznačují slušnou úrodu

Letošní sklizeň obilovin a dalších zemědělských plodin končí. Zbývá už sklidit jen zanedbatelné plochy, na polích zůstávají některé jarní plodiny, které ještě nedozrály. Předběžně lze říci, že se naplňují optimistické prognózy a u většiny druhů obilovin i řepky by mohly žně skončit s nadprůměrnými výsledky. Výrazně vyšší jsou také výkupní ceny, vyplynulo z ankety ČTK. "Výnosy obilovin jsou ve srovnání s loňským rokem dobré, z dlouhodobého hlediska pak mírně nadprůměrné. Výkupní ceny jsou navíc podstatně vyšší než loni," řekl ČTK předseda agrární komory Zlínského kraje Petr Slovák. Zemědělce letos navíc počasí netrápilo ani při žňových pracích. Mohli sklízet plynule, což se projevilo ve snížení nákladů.

Loni byly žně vinou nepříznivého počasí v tuto dobu sotva v polovině. Díky slušné úrodě i velmi dobrým cenám, které stále rostou, bude většina hospodařících subjektů v zisku. Vyrovnají loňské dluhy a zbudou jim peníze na další rok, míní předseda plzeňské agrární komory Jaroslav Šíma. Nejlepší ceny docilují farmáři u potravinářské pšenice, jarního ječmene a řepky.

Podle pondělních údajů ministerstva zemědělství je sklizen veškerý ozimý ječmen a 99 procent ozimé pšenice, která představuje zhruba polovinu ploch obilí. V samém závěru, kdy je sklizeno přes 97 procent výměry, jsou práce u jarního ječmene a žita. Výnosy všech obilovin jsou podle údajů ministerstva vyšší než loni. U žita, ozimého ječmene a tritikale činí nárůst desítky procent. Nejméně meziročně stoupl výnos jarní pšenice, téměř o procento.

Červíček chce přesunout pravomoci do krajů a bojovat s korupcí

Nový ředitel dopravní policie Martin Červíček chce přenést více pravomocí na krajská a regionální policejní ředitelství. Řidiči se také zřejmě již nebudou setkávat s celostátními dopravněbezpečnostními kontrolami známými jako Kryštof, nahradí je menší akce organizované v regionech. Chce se také zaměřit na problém korupce mezi dopravními policisty. Červíčka v pondělí představilo vedení policejního prezidia. Nový šéf "dopraváků" byl jediným policistou, který se přihlásil do výběrového řízení na post po odvolaném Zdeňku Bambasovi. Červíčkovi je 35 let a dosud vedl kriminální policii v Náchodě. Bývalý, dlouholetý šéf dopravních policistů Zdeněk Bambas byl odvolán 27. července kvůli neuspokojivým výsledkům. Ministr vnitra Ivan Langer o něm řekl, že jej za 14 let ve funkci "postihla hluchota a slepota k problémům policie". Červíček se funkce ujme oficiálně 1. září.

Zájemce o pozici ředitele dopravní policie musel předložit koncepci, podle které by měla tato složka v budoucnu fungovat. Červíček navrhuje, aby se o tom, kde budou policisté kontrolovat provoz na silnicích, v budoucnu rozhodovalo přímo v příslušných regionech. Tam by se také měly odehrávat kontrolní akce. Chce se také zaměřit na problém korupce. Právě vysoká míra korupce mezi jeho podřízenými byla často vyčítána Bambasovi.

Železný dostal za krácení daní podmínku a pokutu

Europoslanec a bývalý ředitel televize Nova Vladimír Železný dostal za krácení daní dvouletý podmíněný trest se čtyřletým odkladem a zároveň peněžitý trest pět milionů korun. Spoluobviněný galerista George Novotný, který je souzen v nepřítomnosti, dostal stejný podmíněný trest jako Železný. Nepravomocný rozsudek vynesl pražský městský soud. Proti rozsudku se lze odvolat k vrchnímu soudu. Obžaloba europoslance a galeristy se týká dvou transakcí s cennými obrazy v roce 1998. V prvním případě koupil podle žalobce Železný v londýnské aukční síni pět obrazů od Emila Filly, Andreje Nemese či Alfreda Justitze. Do Česka je ale podle obžaloby dopravil Novotný jako svůj osobní majetek, který dováží při stěhování do ČR. V takovém případě prý byl od cla a daní osvobozen. Železný ale říká, že obrazy v cizině vydražil Novotný, on prý díla zaplatil až po koupi v Česku převodem z účtu.

Druhý bod obžaloby souvisí s obrazem Jákobův žebřík od Marka Chagalla, který Železný získal za 750.000 dolarů v americké galerii a uložil ho v depozitáři ve Švýcarsku. Bývalý šéf Novy říká, že o obraz časem ztratil zájem, a s Novotným se proto dohodl na výměně za jiná díla. Při dovozu Chagalla do ČR byl podle Železného jeho majitelem Novotný. Železný od počátku vyšetřování tvrdí, že je nevinen. Stíhání obou mužů začalo v dubnu 2001, hlavní líčení trvalo tři roky, mimo jiné i kvůli čekání na verdikt Evropského parlamentu ohledně Železného imunity.

A. Vondra: Z Terezína univerzitní město nebude

Plán přeměnit Terezín v univerzitní město nejspíše definitivně padl. Dospěla k tomu porada sedmi ministerstev a představitelů města. Terezín, který v devadesátých letech opustila armáda, má pomoci oživit několik jiných menších projektů. Po pondělním jednání v Litoměřicích to řekli místopředseda vlády Alexandr Vondra a terezínský starosta Jan Horníček. Podle Vondry se projekt na vybudování univerzity, o které se mluví od roku 2002, ukázal jako nerealistický. První překážkou byla skutečnost, že Univerzita Karlova, která sem měla přesunout část svých aktivit, do Terezína nechtěla. Problémem bylo i zhruba 13 miliard korun, které vybudování kampusu mělo stát. Vondra řekl, že tak velká částka na jeden projekt by se z evropských peněz získávala jen velmi obtížně. Podle Horníčka byla dalším problémem skutečnost, že o projektu sice mnozí vládní představitelé i úředníci mluvili, ale nikdo pro něj žádné konkrétní kroky neudělal.

Vondra uvedl, že vládě předloží návrh obměnit složení komise, která se problematikou Terezína zabývá. Do konce roku by měla předložit seznam menších a realističtějších projektů, které by pomohly Terezín oživit. Projekty by pak dostala i místopředsedkyně Evropské komise Margot Wallströmová. V Terezíně již dvakrát byla a slíbila jeho obnovu podpořit. Přijet sem má opět na přelomu roku.

Národní knihovna vystaví Ďáblovu bibli

Vzácnou Ďáblovu bibli, kterou za třicetileté války odvezla z českých zemí švédská vojska, bude od 20. září do 6. ledna příštího roku vystavovat Národní knihovna ČR. Jeden z nejcennějších středověkých rukopisů zachycujících tehdejší vědění bude součástí výstavy, kterou připravuje spolu s Národní knihovnou Švédska. Rukopis opustil Švédsko jen dvakrát - v roce 1970 byl zapůjčen do USA, před osmi lety cestoval do Berlína. Ďáblova bible, latinsky Codex gigas, byla ve středověku přirovnávána k sedmi divům světa. Váží 75 kilogramů, dřevěné desky knihy měří 900 krát 505 milimetrů. Bible vznikla na přelomu 12. a 13. století v benediktinském klášteře v Podlažicích u Chrudimi, později se dostala do klášterů v Břevnově a Broumově. Kniha je psána latinsky a obsahuje 14 textů různého charakteru. Za úvodním Starým zákonem následuje takzvaný Penitenciál - příručka pro kněze, obsahující seznam hříchů a příslušné způsoby pokání. V těchto místech se nachází největší pozoruhodnost knihy, vyobrazení skoro půlmetrové barevné postavy čerta. Dalších stránky obsahují zaklínací formule k zahánění nemocí či k vypátrání zloděje. Za touto kapitolou je nejcennější dokument - opis Kosmovy kroniky, který patří k nejstarším a nejlepším.

Bibli provází legenda, podle níž ji za jedinou noc napsal s pomocí ďábla mnich, kající se z těžkého hříchu. Podobiznu ďábla prý zakreslil do knihy z vděčnosti. I přes legendu nebyl kodex nikdy zatracen inkvizicí, ale naopak se stal středem zájmu učenců i milovníků umění a kuriozit.

Kahánek zahraje v Londýně díla Bohuslava Martinů

Mladý český klavírista Ivo Kahánek má před sebou debut na populárních letních Promenádních koncertech Proms v Londýně. Pro vystoupení v síni Royal Albert Hall v neděli 26. srpna ho tam přizval Symfonický orchestr BBC a jeho šéfdirigent Jiří Bělohlávek. V britské metropoli bude za velké pozornosti hrát sólový part 4. klavírního koncertu od Bohuslava Martinů. Přímý přenos zprostředkuje i Český rozhlas. Pro osmadvacetiletého vítěze soutěže Pražského jara z roku 2004 to je prý zásadní okamžik jeho kariéry. Stejnou skladbu má uvést s Bělohlávkem a Českou filharmonií v květnu příštího roku v Praze. Pianistu čeká rovněž jarní koncert s Karlovarským symfonickým orchestrem, recitály v Římě a Locarnu.

Ze sportu:

Česká fotbalová reprezentace se ve středečním přípravném utkání v Rakousku bude muset obejít bez kapitána Tomáše Rosického. Záložník londýnského Arsenalu si totiž minulou středu v duelu třetího předkola Ligy mistrů na hřišti pražské Sparty zranil koleno. Trenér reprezentace Karel Brückner za něj povolal záložníka Mladé Boleslavi Marka Matějovského. Zápas s Rakouskem se hraje ve středu večer ve Vídni.

Trenér Alois Hadamczik do nominace české hokejové reprezentace na dva přípravné zápasy s Německem na konci srpna zařadil i dva nováčky. Poprvé si s internacionály zahrají brankář Lukáš Mensator a útočník Petr Kumstát, oba z Karlových Varů. V týmu je v současnosti osm hráčů ze zahraničních soutěží včetně Patrika Štefana ze zámořské NHL, jenž se předběžně dohodl na spolupráci se švýcarským Bernem.

Arbitrážní komise Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) rozhodla, že Vsetín byl z extraligy vyloučen oprávněně a zamítla tak žádost, aby byl zařazen zpět do nejvyšší soutěže. Asociace profesionálních klubů ledního hokeje šestinásobného extraligového mistra vyřadila z extraligy za neplnění podmínek pro účast na začátku června. ČTK verdikt arbitráže sdělil tiskový mluvčí ČSLH Pavel Bárta.

Český tenista Tomáš Berdych po postupu do třetího kola turnaje v Cincinnati poskočil z dvanáctého na deváté místo světového žebříčku. To je zatím životní maximum jednadvacetiletého daviscupového reprezentanta. Další český tenista Radek Štěpánek se posunul o dvě příčky na čtyřiatřicátou příčku.

Tenistka Lucie Šafářová si znovu vylepšila životní maximum, když se ve světovém žebříčku posunula na dvaadvacáté místo. Přítelkyně Tomáše Berdycha tak už má na dohled elitní dvacítku. Díky pádu Martiny Hingisové ze dvanácté až na sedmnáctou pozici se na čtrnáctou pozici posunula nejlepší Češka Nicole Vaidišová, která se chystá na návrat na kurty po pauze zaviněné mononukleózou.

Krátce o úterním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo s přeháňkami nebo bouřkami. Teploty 21 až 25 stupňů Celsia. Silné bouřky a přívalový déšť hrozí až do středeční noci. Meteorologové varují, že se mohou rozvodnit menší toky, zatopit suchá koryta řek nebo níže položené silnice a sklepy.