Zprávy

Obyvatelé Lázu na Příbramsku odmítli stavbu amerického radaru

Vybudování protiraketového radaru ve vojenském újezdu Brdy odmítla drtivá většina účastníků místního referenda v Lázu na Příbramsku. Do sobotního plebiscitu se zapojilo 60,3 procenta ze všech 456 oprávněných voličů. Proti výstavbě radaru hlasovalo 97,7 procenta voličů, opačný názor vyslovila 2,3 procenta, řekla ČTK starostka obce Jitka Říhová. Výsledky však pro vládu či parlament nejsou závazné. Referenda nebo ankety se kvůli plánované výstavbě amerického radaru v Brdech konaly už v řadě měst a obcí na Rokycansku, Plzeňsku, Příbramsku a Berounsku. Výsledky hlasování vyzněly vždy jasně proti tomuto záměru. K vybudování radarové základny se obyvatelé přímo vyjádřit nemohli, protože to není v kompetenci místní samosprávy. Odpovídali proto na otázku, zda má obecní zastupitelstvo činit veškerá zákonná opatření k zamezení výstavby americké radarové základny na území vojenského újezdu.

Základna by mohla vzniknout v lokalitě u obce Míšov na Plzeňsku, zhruba šest kilometrů od Lázu, což se ale místním nelíbí. Již před časem se lidé v Lázu vyjadřovali k radaru formou dotazníku, přičemž záměr Američanů schvalovalo jen deset z 311 respondentů. V obci žije celkem 560 obyvatel. V referendu hlasovalo 275 lidí, z toho 15 hlasů bylo neplatných, uvedla Říhová.

Plán USA na umístění části protiraketového systému na území Česka se nezamlouvá ani širší veřejnosti. Podle nedávného průzkumu veřejného mínění jsou proti základně více než dvě třetiny občanů. Pokud by bylo zařízení začleněno do systému NATO, bylo by proti sice méně lidí, stále by to však bylo více než polovina. Opoziční ČSSD žádá uspořádání referenda. Zavedení obecného lidového hlasování i vypsání speciálního referenda o radaru vládní ODS dlouhodobě odmítá. Její koaliční partneři ze Strany zelených naopak mají posílení přímé demokracie v programu. Vypsání referenda navrhuje také asi pět desítek osobností, které kvůli tomu poslaly veřejný dopis prezidentovi Václavu Klausovi. Lidový plebiscit podpořili například herci Táňa Fischerová nebo Jan Kačer.

Česko pošle do Albánie hasičské vybavení za milion korun

Česká republika pošle do Albánie, kterou postihly rozsáhlé požáry, humanitární pomoc v podobě speciálního hasičského vybavení. Stejně jako v případě sousední Makedonie je hodnota českého daru zhruba jeden milion korun, informoval ČTK mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR Petr Kopáček. Materiální humanitární pomoc má do obou států jihovýchodní Evropy zamířit v pondělí. Zajišťuje ji ministerstvo vnitra ve spolupráci s ministerstvem zahraničí. Celý Balkán v poslední době sužují rozsáhlé požáry a velká horka.

Ztráta kvůli ukradeným údajům z PC vzrostla za dva roky pětkrát

Suma, o níž přišli lidé kvůli krádežím osobních údajů z počítačů, se od roku 2004 zvýšila pětkrát a loni představovala 1244 dolarů, tedy asi 26.000 Kč na osobu. Vyplývá to z průzkumu analytické firmy Gartner. Útočníci ke krádežím dat používají tzv. phishing, při němž rozesílají maily, které mají vyvolat dojem, že je posílá renomovaná instituce. Jejich cílem je získat od uživatele citlivé údaje. Podle antivirové společnosti McAfee stále velká část uživatelů neumí odhalit nebezpečí, které se skrývá za podvrženými e-maily s předmětem jako "Urgentní bezpečnostní sdělení!" nebo "Oficiální informace!", které se tváří jako zpráva banky či jiné instituce.

S problémem phishingu se potýkají i české banky. Naposledy mu čelily letos v březnu, kdy se terčem útoku staly Česká spořitelna a Raiffeisenbank. V případě spořitelny neznámý útočník rozeslal několik tisíc mailů uživatelům internetového bankovnictví ČS. Maily měly vyvolat dojem, že je rozesílá spořitelna a vyzývaly klienty k zadání bezpečnostního kódu. V případě Raiffeisenbank se při přihlášení do internetbankingu klientovi zobrazilo podvodné rozhraní, které jej vyzvalo k zadání hesla a cesty k takzvanému podpisovému certifikátu. Ten slouží jako podpisový vzor k bankovním operacím.

Podíl obnovitelných zdrojů na výrobě elektřiny vzrostl na 4,2 pct

Podíl obnovitelných zdrojů, například vody, větru, biomasy či bioplynu, na výrobě elektřiny roste. Loni se obnovitelné zdroje podílely na celkové tuzemské hrubé výrobě elektřiny 4,2 procenta, o rok dříve to bylo 3,8 procenta. Vyplývá to z předběžné statistiky, kterou na svých stránkách zveřejnilo Ministerstvo průmyslu a obchodu. Loni se z obnovitelných zdrojů vyrobilo celkem 3,518 terawatthodiny, což je o 12 procent více než v roce 2005. Čelní místo mezi obnovitelnými zdroji zaujímají vodní elektrárny, které loni vyrobily 2,551 TWh elektřiny, o sedm procent více než v roce 2005. Vyšší výrobu ve vodních elektrárnách umožnily příznivější hydrologické podmínky.

O třetinu vzrostla výroba elektřiny z biomasy, která na obnovitelných zdrojích dosahuje zhruba pětinového podílu. Zvyšuje se podíl rostlinných materiálů, například energetických rostlin či pelet. V roce 2006 se na výrobu elektřiny spotřebovalo přes půl milionu tun biomasy. Větrné elektrárny vyrobily loni meziročně více než dvakrát tolik; na celkové výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů se však podílejí jen nepatrně. Podobně jsou na tom sluneční elektrárny.

Česká republika se zavázala, že do roku 2010 bude z obnovitelných zdrojů vyrábět osm procent elektřiny. Malí a střední podnikatelé mohou na investice do obnovitelných zdrojů energie získat podporu z fondů Evropské unie prostřednictvím programu Eko-Energie. Mezi priority přitom patří výstavba malých vodních elektráren a výroba elektřiny z biomasy.

Druhý blok Temelína vyrábí po odstávce opět elektřinu

Druhý blok jaderné elektrárny Temelín dodává od neděle opět elektřinu do rozvodné sítě. Blok technici odpojili v sobotu časně ráno, aby seřídili turbínu, která byla nedávno modernizována. ČTK to řekl mluvčí elektrárny Marek Sviták. První blok vyráběl během odstávky bez omezení. Víkendové odstávce předcházela týdenní série zkoušek, při níž pracovníci elektrárny zjišťovali, jak se turbína s novým dílem rotoru chová při stoprocentním výkonu reaktoru. Sledovali především její vibrace. Předběžné výsledky potvrdily očekávané zlepšení chování modernizovaného vysokotlakého dílu turbíny, dodal mluvčí.

ČEZ letos vymění část turbíny i na prvním bloku. Využije k tomu srpnovou palivovou odstávku. Modernizovaný vysokotlaký díl zvýší výkon každého bloku nejméně o 26 MW na 1020 MW. Zároveň prodlouží životnost turbíny. Výměnu vyvolaly problémy s chvějící se turbínou. Potíže sice elektrárna odstranila loni, ČEZ se ale nakonec rozhodl, že část zařízení inovuje a vymění za moderní. Vysokotlaký díl je součástí turbíny, která je tvořena ještě třemi nízkotlakými částmi. Rozpíná se v něm pára, která následně působí na lopatky roztáčející turbínu.

V Brně skončilo setkání křesťanů

V Brně skončilo v neděli setkání křesťanů, na které přijelo 3600 věřících z Česka a Slovenska. Katolická charismatická konference se konala poosmnácté, v Brně poprvé. Město a brněnské výstaviště, kde se valná část programu odehrála, se prý pořadatelům osvědčilo. Konference se v Brně uskuteční i příští rok. "Prostředí je přesně to, co jsme potřebovali. Budeme se těšit, že zase příští rok nám to vyjde," řekl ČTK jeden z přednášejících, kněz a řeholník Vojtěch Kodet. Účastníci setkání absolvovali sérii přednášek, modliteb, poslechli si také životní svědectví jiných lidí.

Podle Kodeta se přijeli lidé do Brna setkat s přáteli, povzbudit se a utvrdit v hodnotách, které považují v životě za nejdůležitější, ale přitom se jim nedaří podle nich žít. Problémem současného křesťana i společnosti je podle něj rostoucí izolace jednotlivců, ztráta sociální odpovědnosti, atomizace ve vztazích, snaha o rychlé dosažení štěstí nezávisle na druhých a také růst sobectví a agresivity. "Všichni tomu nějak čelíme, přitom každý z nás touží spíš po těch hodnotách pochopení, lásky, krásných vztahů," řekl. Dodal, že právě akce, jako je charismatická konference, by měly křesťanům pomoci se zorientovat a začít od sebe společnost měnit.

Do Brna přijeli kromě katolíků i představitelé jiných křesťanských církví. Mezi přednášejícími byl například Jan Sergiusz Gajek, polský kněz a řeholník, který nyní na pověření papeže působí mezi řeckokatolíky v Bělorusku. Přednášku věnovanou drogám vedl ředitel Národní protidrogové centrály Jiří Komorous.

Topolánek doprovodil Talmanovou a Nicolase z porodnice domů

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Lucie Talmanová v neděli odpoledne opustila pražskou porodnici U Apolináře a společně se synem Nicolasem a jeho otcem, premiérem Mirkem Topolánkem, se vrátila domů. Před bytem v Dušní ulici, v němž oba politici společně bydlí, všichni tři zapózovali fotografům. Nicolas je Topolánkovým čtvrtým dítětem, dvě dospělé dcery a dospívajícího syna má s manželkou Pavlou. Ve středu, den po narození svého nemanželského dítěte, oznámil, že se chce rozvést - zatím ale nemá souhlas ženy.

Dva z nacionalistů zadržených ve Vlašimi čeká obvinění

Dva z trojice pravicových extremistů zadržených při sobotní demonstraci ve Vlašimi čeká obvinění z útoku na veřejného činitele. Oba jsou vyšetřováni na svobodě, řekl ČTK mluvčí středočeské policie Pavel Truxa. Poslednímu ze zadržených stíhání nehrozí, na policii byl pouze podat vysvětlení. Policisté proti demonstrantům zasáhli v okamžiku, kdy se jich několik rozběhlo proti skupince mladých lidí, zřejmě anarchistů. Policejní těžkooděnci však střetu zabránili a tři z extremistů zadrželi. Jinak se sobotní akce radikálního pravicového hnutí Národní korporativismus, kterou podpořilo na osm desítek účastníků, obešla bez dalších incidentů. Radnice demonstraci, namířenou proti údajné kriminalitě Romů ve Vlašimi, nezakázala, neboť byla řádně ohlášena. Aktivisté z hnutí Tolerance a občanská společnost toto rozhodnutí kritizují. Podle nich mělo město demonstraci předem zakázat nebo ji po zahájení na místě rozpustit. Podle starosty Luďka Janišty však k tomu nebyl z právního hlediska žádný důvod.

V Česku roste počet vydaných knih i výdajů za ně

Počet knih vydaných v České republice od počátku 90. let roste téměř nepřetržitě, donedávna rostlo i množství peněz, které lidé za knihy utrácejí. Mírná stagnace či pokles se v obou případech týká jen několika posledních let. V posledních letech vydá průměrný Čech za knihy podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) kolem 450 korun ročně. V roce 1993, kde začíná statistika neperiodických publikací Národní knihovny, vyšlo v ČR 8203 titulů. Loni pak rekordních 17.019 titulů. Po dvou letech se tak znovu otočil mírně sestupný trend, kdy po tehdy rekordním roce 2003 s 16.451 tituly počet vydaných knih klesal. Roste ale i počet vydávaných knížek pro děti, jichž zejména v 90. letech vycházelo velmi málo. Dnes vychází ročně v průměru třikrát více knižních titulů než v Československu před rokem 1989. Zvyšuje se počet vydavatelů, současně ale klesá průměrný náklad jednoho titulu.

Týden židovské kultury v Holešově zahájila pamětnice holokaustu

Šestasedmdesátiletá pamětnice holokaustu Erika Bezdíčková z Brna jako první vystoupila na letošním 7. ročníku festivalu Týden židovské kultury v Holešově. Rodačka ze slovenské Žiliny líčila návštěvníkům besedy v tamní Šachově synagoze své životní osudy a neopomněla ani ocenit myšlenku festivalu, který byl oficiálně zahájen v neděli a potrvá až do soboty 4. srpna. Očekává se účast řady známých osobností a renomovaných umělců. V pondělí například do Šachovy synagogy dorazí spisovatel Arnošt Lustig, o den později přijede vrchní zemský rabín Karol Sidon. Vstup na všechny akce je volný. Podrobný program festivalu je na internetových stránkách www.olam.cz.

Židé se do Holešova přistěhovali po roce 1454, když byli vyhnáni z královských měst. Holešovský rabinát se rozprostíral od Dřevohostic po Vizovice na Zlínsku. V polovině 19. století žilo v Holešově 1700 Židů. Za druhé světové války komunitu zničili nacisté. Mezi šesti miliony vyhlazených evropských Židů bylo i 193 lidí z Holešova. Nejmladšímu byl teprve rok, nejstaršímu 90 let. Jména zavražděných holešovských Židů na závěr besedy s Erikou Bezdíčkovou v synagoze zazněla. Po válce se do města vrátilo jen 15 deportovaných Židů.

Filmovou školu v Uherském Hradišti navštívilo asi 130.000 diváků

Rekordní počet téměř 5100 akreditovaných účastníků, 230 promítnutých celovečerních filmů, téměř padesátka divadel, komponovaných programů a koncertů a kolem 130.000 diváků. Taková je bilance letošní Letní filmové školy (LFŠ), která v neděli skončila v Uherském Hradišti. "Přes některé vynucené organizační změny jsme to zvládli lépe než loni. Vyzvedl bych překročení magické hranice 5000 účastníků, což oproti loňsku znamená nárůst zhruba 600 lidí," řekl ČTK ředitel LFŠ Jiří Králík. Návštěvnost všech filmových a divadelních představení spolu s koncerty podle něj ve srovnání s minulým ročníkem vzrostla o 10 až 15 tisíc lidí na 130.000 diváků.

Letní filmová škola v Uherském Hradišti skončila fakticky až v neděli, už v sobotu však bylo na programu slavnostní zakončení. V jeho rámci například převzal výroční cenu Asociace českých filmových klubů za osobní umělecký přínos světové kinematografii gruzínský režisér Eldar Nikolajevič Šengelaja. Letošní ročník akce, zasvěcený tématu Člověk a stáří, se mimo jiné věnoval brazilskému či kavkazskému filmu. Mezi hlavní hosty patřil finský režisér Mika Kaurismäki, jeho argentinský kolega Hector Babenco či indiánský náčelník a poradce brazilského prezidenta Ailton Krenak. Letní filmová škola není klasickým filmovým festivalem, ale neformální a nekomerční filmovou akcí s výrazným výchovným akcentem. Účastníci kromě samotných projekcích navštěvují i besedy s umělci, tvůrčí dílny, semináře či výstavy. Letos se sice oficiálně konal 33. ročník akce, její kořeny ale sahají až do 60. let.

Dobrovolníci z Evropy a Asie pomáhali na hradě Grabštejn

Dobrovolníci z Evropy a Asie pomáhali dva týdny s opravami hradu Grabštejn a zvelebovali tam i park. Práce ukončili v neděli a vybudovali například zábradlí vedle strmé cesty k hradní bráně, sekali trávu, uklízeli okolí památky od nepořádku a čistili pěšiny v parku. ČTK to řekla Zuzana Procházková z neziskové organizace INEX-SDA, která přispívá k obnově hradu a umožňuje cizincům, aby poznali českou kulturu. Projekt INEX-SDA má na Grabštejnu dlouholetou tradici a také díky dobrovolníkům se hrad ze 13. století změnil během posledních 17 let z původní ruiny na přitažlivou historickou památku.

Kastelán hradu Jan Sedlák dobrovolníky pochválil. "Byli šikovní a pracovití. Dříve k nám jezdilo dělat hodně mladých lidí z USA a západní Evropy, v poslední době převažují dobrovolníci z východní Evropy a z Asie," konstatoval kastelán. Dobrovolníci si prací na Grabštejně vydělali na pobyt a stravu i na výlety. Letos přicestovali z Koreje, Ukrajiny, Polska, Francie a Turecka. Pomáhali na Grabštejně 10 dní a čtyři dny si užívali volna.

Na setkání velorexů v Lipnici nad Sázavou přijeli i Maďaři

Na víkendové setkání vozítek Velorex přijely do Lipnice nad Sázavou i tři posádky z Maďarska a také stroj, který svého majitele kdysi dovezl až k severnímu polárnímu kruhu. Tříkolek, kterým se lidově říká hadrák, bylo na jejich letošním osmém lipnickém srazu k vidění kolem šesti desítek. V orientačním závodu po okolí každá z nich ujela přibližně 100 kilometrů. Z Prahy až na polární kruh se asi před deseti lety s velorexem dostal Ladislav Šustr. V tříkolce potažené koženkou a plátnem už navštívil několik severských zemí, ale i Velkou Británii či Skotsko. "Najel jsem desítky, možná stovky tisíc kilometrů," odhaduje. S vozem o průměrné rychlosti kolem 50 kilometrů v hodině při jedné zahraniční výpravě urazil i 7000 kilometrů. "Ještě jsme nebyli na Islandu, ty ostrovy nás lákají," dodal. Podle něj nezvyklý český dopravní prostředek s motorkovým motorem v cizině vyvolává rozruch i obdiv.

Velorex zkonstruovali bratři Mojmír a František Stránští v roce 1936. O 14 let později se tříkolka začala vyrábět sériově. Výroba byla zastavena v 70. letech. Do ulic postupně vyjelo přes 17.000 velorexů, část z nich byla vyvezena do Polska, tehdejší NDR a Maďarska.

Zámek Kačina u Kutné Hory hostí výstavu děl s keltskou tematikou

Obdivovatelé keltské mytologie si o víkendu dali sraz na zámku Kačina u Kutné Hory. Dvoudenní vernisáží obrazů a soch Lughnasadh 2007 oslavili stejnojmenný svátek keltského boha slunce. Expozice zaměřené na keltskou tematiku pravidelně pořádá výtvarník Josef Ryzec, letošní ročník je již desátý. Jeden z nejdůležitějších keltských svátků si o víkendu připomněli například i lidé v šumavských Prášilech. Součástí vernisáže na zámku Kačina byl jako tradičně happening. Tentokrát se mohli návštěvníci zapojit do "prvního velkého sčítání keltských obyvatel Čech, Moravy a Slezska". Sčítací archy byly na výstavě k dispozici po oba dny. Případní opozdilci se mohou od pondělí "upisovat" na internetových stránkách www.lugh.cz, a to až do 30. září, tedy do derniéry výstavy, řekla ČTK jedna z organizátorek akce Dana Frantálová. Mezi autory děl jsou letos zvučná jména - na zámku i v jeho zahradě vystavují vedle Ryzce například Radek Andrle, Olbram Zoubek, Kurt Gebauer, Aleš Krejča, Hovik Muradian, Németh Andrej Endre či Peter Oriešek. Expozice se koná pod záštitou irského velvyslance v Česku Donala Hamilla a jeho českého kolegy Josefa Havlase.

Zámek Kačina byl postaven na počátku 19.století. Během druhé světové války zámek okupovali příslušníci Hitlerovy mládeže, v posledním roce války pak jednotky nacistických SS. V roce 1950 byl zámek Kačina předán do užívání Zemědělskému muzeu a o deset let později přešel i do jeho správy.

Svátek sv. Anny připomněla v Plzeňském kraji zábava i mše

Na některých místech Plzeňského kraje se o tomto víkendu konaly slavné svatoanenské pouti. Asi největší, několikadenní oslavy jsou tradičně v Horšovském Týně na Domažlicku. Letos si zde navíc připomínají 500. výročí založení poutního kostela svaté Anny na Vršíčku, řekl ČTK David Růžička z památkového ústavu. Oslavy se konaly také v Chudenicích na Klatovsku. Součástí obou poutí byly koncerty, divadelní představení, prohlídky památek i církevní procesí a mše.

Oslava svátku svaté Anny začala v Horšovském Týně už ve čtvrtek večerní hudební produkcí, hlavní akce se konaly o víkendu. Kromě koncertů různých hudebních žánrů, divadelních představení, vystoupení skupin historického šermu či tance se mohli lidé zabavit při střelecké soutěži, na staročeském jarmarku, při sportovních utkáních, v kině nebo na několika výstavách. V sobotu přišlo ke kostelu svaté Anny procesí věřících z Německa a konala se zde poutní mše, další mše byly na programu v neděli.

Podle pověsti vyoral na poli, asi kilometr od Horšovského Týna, koncem 15. století týnský sedlák Křečka dřevěnou sošku svaté Anny. Donesl ji domů, očistil a zamkl do truhly. Soška se ale třikrát zázračně vrátila zpět na své místo, kde pak měšťané postavili prostou dřevěnou kapli a později zde vyrostl kostel.

Zámecký park v Buchlovicích zaplavily česnekové speciality

Česnekové království připomínal v sobotu zámek Buchlovice na Uherskohradišťsku. Konal se zde totiž 6. ročník Festivalu česneku, okořeněný i 5. ročníkem mistrovství ČR v plivání česneku na dálku. Do závodu se zapojilo asi 60 účastníků, na festival celkem zavítalo přes 1000 lidí, řekl ČTK organizátor Miloslav Hrdý. Festival zahájila česneková hymna a přípitek česnekovým zákysem, údajně pro sjednocení dechu. "Hymnu máme již třetí. Tentokrát na známou melodii Ej od Buchlova větr věje. S folkloristy ji zpívala masa lidí," uvedl Hrdý.

Vyznavači česneku, mezi nimiž nechyběli ani zástupci bratislavského Klubu ctitelů česneku, si v gurmánské aleji pochutnávali na řadě specialit, jejichž nedílnou ingrediencí je právě tato zelenina. Na jídelním lístku se kromě tradičních pochoutek jako jsou bramborové placky, topinky či langoše s česnekem objevily i různé česnekové nápoje, koláče či produkty zdravé výživy. Česnek byl ukrytý i v rozmanitých dekoracích a také se stal předmětem řady sportovních klání. Soutěžící měřili síly v lovení česneku nebo v lukostřelbě na česnekový cíl. Utkali se i čichači, ženy zase ocenily česnekové motivy na nehty.

Vrcholem všech klání však byl český šampionát v plivání česneku na dálku. Rekord Štěpána Hrni z Buchlovic 8,83 metru z roku 2004 ani tentokráte nikdo neohrozil. Letošním vítězem se výkonem 8,42 metru stal Josef Bojko z Uherského Hradiště. Mezi ženami se radovala Michaela Habartová z Kunovic, která stroužky česneku poslala do vzdálenosti 5,74 metru.

Ze sportu:

Dvojskif Jitka Antošová, Gabriela Vařeková obhájil na mistrovství světa veslařů do 23 let ve Skotsku zlato z loňského šampionátu. Favorizované Češky, které jsou i dvojnásobnými mistryněmi světa v juniorské kategorii, porazily ve finále na jezeře Strathclyde druhé v pořadí Němky téměř o sekundu.

Česká reprezentantka Jana Horáková vybojovala podruhé v kariéře bronzovou medaili na mistrovství světa v bikrosu v elitní kategorii. V kanadské Victorii byly ve finálové jízdě nového olympijského odvětví lepší jen Britka Shanaze Readeová a Sarah Walkerová z Nového Zélandu. Třiadvacetiletá Horáková tak vyrovnala svůj nejlepší výsledek na světovém šampionátu z roku 2002, loni skončila čtvrtá.

Fotbalový brankář Matúš Kozáčik má namířeno z pražské Slavie do Sparty. Na přestupu třiadvacetiletého slovenského gólmana se dohodli zástupci obou klubů, zbývají dořešit pouze detaily kontraktu mezi hráčem a letenským klubem. ČTK o tom informoval tiskový mluvčí Sparty Lukáš Přibyl.

Smolně skončil pro českého fotbalového obránce Štěpána Kučeru jeho první soutěžní zápas v dresu FC Bruggy. Bývalý hráč pražské Sparty v sobotním utkání belgického superpoháru proti Anderlechtu Brusel utrpěl zlomeninu nadočnicového oblouku a okamžitě se podrobil operaci. Podle klubové internetové stránky Kučera přijde o začátek belgické ligy.

Novou posilu přímo v zápase představili fotbalisté Mostu. Třicetiletý makedonský útočník Goče Tolevski podepsal v severočeském klubu jednoletou smlouvu a také se objevil v předligové generálce proti Jeně. Podle klubového vedení zbývá k definitivnímu přestupu už jen doladit detaily transferu s jeho předchozím zaměstnavatelem, německým Wackerem Burghausen.

Krátce o pondělním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, místy déšť nebo přeháňky. Teploty 16 až 20 stupňů Celsia.