Zprávy

V Kongresu začalo dohodovací řízení, které se týká i víz pro ČR

V americkém Kongresu začalo jednání mezi oběma komorami, které se týká i možného rozšíření bezvízového styku na občany České republiky. Pokud by se poslanci a senátoři shodli na společném textu zákona, který začátkem letošního roku schválila Sněmovna reprezentantů a Senát v odlišném znění, a pokud by zákon podepsal prezident George Bush, vízová povinnost pro Čechy by vzhledem k technickým požadavkům vyplývajícím ze zákona ještě zřejmě trvala déle než rok. Návrh obšírného bezpečnostního zákona, jehož je vízová problematika jednou z dílčích částí, projednávají zástupci obou komor v dohodovacím řízení.

Vízová pasáž předlohy by umožnila americkému ministerstvu vnitřní bezpečnosti, aby státům, které jsou spojenci USA, poskytlo výjimku z tříprocentní hranice odmítnutých žádostí o víza v posledních třech letech. Dodržení tříprocentního limitu je dosud základním předpokladem bezvízového styku s USA. Předloha ovšem počítá s podmínkou, že počet odmítnutých žádostí v minulém roce buď nebyl vyšší než deset procent, nebo že počet návštěvníků z dané země, kteří překročí povolenou dobu pobytu v USA, nepřesáhne určité, dosud nestanovené procento.

Vízová pasáž podmiňuje nová pravidla pro bezvízový styk technickým vybavením pro záznam dat o cizincích, kteří opouštějí USA, takzvaný Exit system US Visit. Jeho instalace na všech hraničních přechodech Spojených států, včetně letišť a přístavů, může trvat šest až 12 měsíců. Roční lhůta, která by odložila platnost zákona, se týká i vypracování technických předpokladů pro předávání osobních údajů zájemců o návštěvu USA americkým úřadům. Nová pravidla předpokládají, že cizinci z bezvízových zemí by před každou cestou do USA museli elektronicky předat svá data Američanům, kteří jim cestu buď povolí, nebo je pošlou k dalšímu jednání na americké velvyslanectví. Podobný způsob už USA praktikují vůči Australanům.

Šance na zvolení ČR do Rady bezpečnosti dle Palouše slušná, vyhráno ale není

Čtvrt roku před volbami nestálých členů Rady bezpečnosti OSN má Česká republika podle jejího velvyslance při OSN Martina Palouše celkem slušnou šanci uspět. "V této fázi máme tolik podpory ostatních členských zemí OSN, že nás to opravňuje ke střízlivému optimismu," řekl Palouš ČTK v New Yorku. Zároveň připustil, že při volbách v polovině října půjde o "otevřený souboj" s Chorvatskem, které České republice konkuruje. "Máme tolik příslibů podpory, že to v prvním kole rozhodně neprohrajeme. Nelze očekávat, že by Chorvaté mohli už v prvním kole zvítězit," uvedl Palouš.

Nestálé členy rady volí tajně všech 192 států OSN. Ke zvolení je třeba dvoutřetinové většiny, což mnohdy vede k dlouhým kláním s desítkami volebních kol. Z deseti nestálých členů s dvouletým mandátem se každý rok volí pět. Východoevropskou skupinu, jejímiž členy jsou ČR a Chorvatsko, nyní zastupuje Slovensko. Jeho nástupce se práce v radě ujme 1. ledna 2008. Česká republika byla nestálým členem RB už v letech 1994 a 1995. Právě na to poukazují Chorvaté, kteří tuto příležitost dosud neměli.

Čeští vojáci v Kosovu vystřídáni čerstvou jednotkou

Odpovědnost za další plnění úkolů českých vojáků na území Kosova převzali v pátek příslušníci 11. kontingentu Armády ČR v silách KFOR. Vystřídali předchozí 10. kontingent AČR. ČTK to sdělila tisková mluvčí jednotky kapitánka Pavla Poláková. V mírové operaci NATO na území Kosova bude 440 mužů a žen působit do ledna příštího roku. "Osobně jsem se přesvědčil o kvalitě a vysoké profesionalitě českých vojáků. S vámi půjdu sloužit kdykoliv a kamkoliv," řekl velící švédský generál Berndt Grundevik příslušníkům obou českých kontingentů na základně Šajkovac. "Česká armáda působí v oblasti Kosova již řadu let a výsledky její práce ukazují, že zde má stále své místo," řekl český velvyslanec v Srbsku Ivan Jestřáb.

Čeští vojáci v Kosovu zodpovídají za oblast o rozloze více než 700 kilometrů čtverečních, včetně 85 kilometrů administrativní hranice mezi Kosovem a Srbskem. Hlavním úkolem zůstává zajišťovat celkovou bezpečnost a podpora mezinárodní správy. Zároveň se budou podílet na plnění úkolů uskupení Střed mírových sil KFOR, jehož jednotky působí na území o rozloze přibližně 2240 čtverečních kilometrů, včetně Prištiny. Na tomto teritoriu žije téměř polovina obyvatel Kosova.

Čunek pojede jen do Etiopie, cesta do Jemenu zrušena

Vicepremiér Jiří Čunek, který při cestě do Afriky nahradí příští týden v čele české delegace šéfa vlády, navštíví pouze Etiopii. Návštěva Jemenu je zrušena, potvrdil ČTK Čunek. Českou delegaci měl původně vést premiér Mirek Topolánek. Cestu ale na poslední chvíli zrušil, což nebývá v diplomatickém světě obvyklé. Termín cesty kolidoval s datem, kdy má na svět přivést Topolánkova potomka místopředsedkyně sněmovny Lucie Talmanová. Už dříve řekla, že termín porodu je na svatou Annu, tedy 26. července.

Ještě ve čtvrtek se počítalo i s Jemenem. Podle diplomatických zdrojů ČTK dali jemenští představitelé české straně najevo nelibost nad zrušením Topolánkovy návštěvy. Cesta Čunka, kterého doprovodí ministryně Vlasta Parkanová a Džamila Stehlíková, se tedy nakonec uskuteční od úterka do čtvrtka. Ministryně obrany Parkanová by si v Etiopii měla prohlédnout domovskou základnu českých letounů L-39 Albatros, které tamní armáda využívá.

Jednání o českém plánu na čerpání peněz z EU končí

Několikaměsíční jednání o českém plánu na čerpání peněz z Evropské unie v příštích letech, takzvaném Národním strategickém referenčním rámci (NSRR), skončila. Ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek si tak příští pátek bude moci přijet pro finální rozhodnutí z rukou eurokomisařky pro regionální rozvoj Danuty Hübnerové. ČTK to řekl vysoce postavený úředník Evropské komise. Dokončení celé procedury kolem NSRR však ještě neznamená, že Češi mohou začít evropské peníze čerpat. Stále totiž není schválen žádný z operačních programů, jejichž prostřednictvím se peníze rozdělují a které NSRR zastřešuje. Zdroj ČTK očekává, že první programy by mohly být schváleny na přelomu září a října. Není vyloučené, že peněz z některých programů se žadatelé dočkají až v příštím roce.

Předepsané mýtné překročilo tři miliardy korun

Předepsané mýtné překročilo v noci ze čtvrtka na pátek tři miliardy korun; počet vozidel registrovaných v systému přesáhl 200.000. Oznámilo to Ředitelství silnic a dálnic. Pokud by výběr pokračoval stejným tempem, celoroční bilance mýtného by byla 5,5 miliardy korun. Fond dopravy, který je jediným příjemcem mýtného, plánuje ve svém rozpočtu příjem 4,7 miliardy korun.

Z půlročních statistik mýtného systému vyplývá, že na placení mýta se podílí každý měsíc zhruba 120.000 individuálních vozidel. Denně zaplatí mýto v průměru 40.000 řidičů, o víkendech tento počet klesá na 16.000 v sobotu a 11.000 v neděli. Zatím nejsilnějším měsícem byl červen, kdy dopravci na mýtném zaplatili přes 480 milionů korun. "Průměrné výběry nadále rostou, ukazuje se, že globalizovaná ekonomika orientovaná na spotřebu je na nákladní dopravě závislá bez ohledu na roční období," řekl ČTK Karel Feix, ředitel firmy Kapsch, která mýtný systém vybudovala a nyní pro stát spravuje. Podle Feixe by se celkový roční výnos z mýtného mohl dostat k šesti miliardám. Jde však o hrubý výnos. Stát musí Kapschi postupně splatit výstavbu systému, což ho jenom letos vyjde na 800 milionů. Dalších 900 milionů zaplatí stát Kapschi za služby spojené s výběrem mýtného. To se zatím vybírá na necelých tisíci kilometrech rychlostních silnic a dálnic; mikrovlnný systém, který zde funguje, stál 3,3 miliardy korun.

Altner se odvolal proti verdiktu soudu nevyhlásit konkurz na ČSSD

Advokát Zdeněk Altner se odvolal proti rozhodnutí Městského soudu v Praze, který odmítl vyhlásit konkurz na majetek ČSSD. Sociální demokraté jsou s Altnerem ve sporu kvůli honoráři, který po nich advokát chce za výhru v soudním sporu o Lidový dům. Altner řekl, že rozhodnutí soudu je návodem, podle kterého se mohou řídit dlužníci, kteří se chtějí vyhnout splácení a konkurznímu řízení. Proti rozhodnutí soudu se obrátili k Vrchnímu soudu i zástupci dalšího věřitele ČSSD.

"Městský soud v Praze ve svém usnesení konstatoval, že u ČSSD v současné době neexistují znaky úpadku a že navrhovatel neprokázal oprávněnost svých pohledávek," informoval před deseti dny o rozhodnutí soudu předseda ČSSD Jiří Paroubek. Soud o sporu rozhodl 28. června. Paroubek Altnera poté znovu vyzval k mimosoudní dohodě, advokát ale dohodu odmítá. "ČSSD není pro mě partnerem k jednání," řekl Altner s tím, že strana chce zničit jeho existenci. Sociální demokraté na jaře tvrdili, že už Altnerovi 50,4 milionu vyplatili či složili u notáře, kde si je mohl kdykoli vyzvednout. To je advokátův honorář, který uznali. Dalších sporných 93 milionů složili u notáře jako základ pro mimosoudní dohodu.

O ochranné známky Zbrojovky není zájem, na dražbu nikdo nepřišel

O ochranné známky zkrachovalé Zbrojovky Brno v pátek opět nebyl zájem. V pořadí druhé dražby sedmašedesáti grafických log a názvů se nezúčastnil žádný ze 60 oslovených klientů v oblasti průmyslu. A to přesto, že byla vyvolávací cena snížena ze sedmi na 2,7 milionu korun. ČTK to řekl Vladimír Zajíc z dražební společnosti Amex. Odhadní cena známek je 3,7 milionu korun.

Zbrojovka je v konkurzu už více než tři roky, svým věřitelům dluží přes 400 milionů korun. Předtím vyráběla statisíce zbraní a dovážela je do desítek zemí od Austrálie po Venezuelu. Kromě areálu, který letos za 707 milionů Kč vydražila finanční skupina J&T, skladových zásob a strojů po ní zbylo 19 českých ochranných známek, 46 zahraničních a dvě mezinárodní použitelné ve 22 zemích, třeba v Rakousku nebo Číně.

Za zákrok na 1. máje bylo kázeňsky potrestáno pět policistů

Vedení policie potrestalo celkem pět policistů za zákrok 1. května. Pražští policisté, kteří při prvomájové demonstraci zadrželi několik Mladých sociálních demokratů, sice nespáchali trestný čin, dopustili se prý ale taktických pochybeních a nevyhnuli se organizačním problémům. Informaci zveřejnila na svých internetových stránkách pražská policejní správa. Na postup policie si stěžovali Mladí sociální demokraté, kteří po zadržení policií údajně čelili ponižování, museli prý například nazí dělat dřepy. Na 1. máje přišli vyjádřit nesouhlas s demonstrací nacionalistů. Policie předvedla přes dvě desítky lidí po krátkém střetu na pražském Střeleckém ostrově s příznivci Vlastenecké fronty a Národního sjednocení. Antifašisté se jim snažili v akci bránit. Další lidi policie zadržela při průvodu nacionalistů k velvyslanectví.

Vycházejí vzpomínky bývalého československého prezidenta Beneše

Poprvé v kritickém vydání vycházejí vzpomínky bývalého československého prezidenta a ministra zahraničí Edvarda Beneše, který stál spolu s Tomášem Garriguem Masarykem a Milanem Rastislavem Štefánikem u zrodu státu. Vydává je nakladatelství Academia a na pultech knihkupců by se měly objevit počátkem srpna. Vedle britského ministerského předsedy Winstona Churchilla byl Beneš jediným státníkem-memoáristou, který publikoval své politické reminiscence z doby obou světových válek. V pamětech mu šlo především o "odčinění" Mnichova, to znamená o objasnění podstaty takzvané československé (sudetské) krize z roku 1938. Jako přední československý státník, který nesl zodpovědnost za vznik a existenci republiky, chtěl "podat zprávu národu" a vysvětlit, jak prožil zánik a znovuvzkříšení Československa v letech 1938 až 1945. Zdůvodnit chtěl rovněž, proč uzavřel "na věčné časy" spojenectví se Sovětským svazem, proč si zásadně nepřál udělit Slovákům autonomii a proč dospěl během války k nevyhnutelnému řešení německé otázky odsunem. Paměti mu ale nebylo dopřáno dokončit.

V Hradišti začala filmová škola

Zhruba 750 lidí přijelo během pátečního dopoledne na 33. ročník Letní filmové školy (LFŠ), který začal v Uherském Hradišti. Podle předběžných odhadů by letos mohl padnout účastnický rekord, zatím se akreditovalo zhruba 5070 návštěvníků. Dnes by do města mělo dorazit asi 2500 z nich. Loni na týdenní festival zavítalo přes 4600 filmových fanoušků. ČTK to řekl ředitel festivalu Jiří Králík. Přestože slavnostní zahájení je naplánované na sobotní večer, LFŠ už dnes nabízí výjimečné projekce. Hlavní událostí dnešního dne je Kinoautomat režiséra Radúze Činčery, film se v Česku poprvé promítá mimo území hlavního města Prahy. Působivý je podle pořadatelů i francouzský snímek Zidane, který mapuje život slavného fotbalisty Zinédina Zidana. Návštěvníci se ale mohou těšit také na koncert české hudební legendy The Plastic People of the Universe.

Během celého týdne je na programu 230 celovečerních filmů a více než stovku krátkých a středometrážních snímků, několik divadelních představení, koncertů, výstav a dílen. Nebudou chybět ani distribuční premiéry, například Once, vítězný snímek festivalu v americkém Sundance, nebo Simpsonovi ve filmu. Mezi nejvýznamnější hosty letos patří bratr významného finského režiséra Akiho Kaurismäkiho Mika Kaurismäki, indiánský náčelník a poradce brazilského prezidenta Ailton Krenak, lingvista David Crystal a bývalý prezident Václav Havel. Letošní ročník LFŠ se věnuje cyklu Člověk a stáří a přehlídce kavkazské a brazilské kinematografii. Festival potrvá do 29. července.

Rožnovský skanzen ožil romskou hudbou

Dřevěné městečko Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm ožilo mezinárodním festivalem Romská píseň. Na 13. ročníku se představí téměř 200 účinkujících z 15 romských i neromských tanečních i pěveckých souborů z Česka, Rumunska a Slovenska. ČTK to řekl ředitel festivalu Petr Tulia. Festival v pátek nabídl přehlídku dětských pěveckých a tanečních souborů. Hlavní program tradičně začne v sobotu v 10:30 na rožnovském náměstí T. G. Masaryka, kde se jednotlivé soubory představí návštěvníkům a poté se v průvodu vydají městem. Kromě romské hudby, tance a zpěvu nabízí festival také přehlídku romských tradičních řemesel, ochutnávku romské kuchyně a romskou literaturu i hudbu. Cílem festivalu je zachování a prezentování tradic romské kultury. "Hudba a zpěv jsou jedinečnou šancí, jak přiblížit Romy ostatním lidem," řekl Tulia.

Mezinárodní festival romských písní a tanců pořádá valašskomeziříčská Demokratická aliance Romů České republiky. Občanské sdružení vzniklo v roce 1990 a zaměřuje se na romské komunity, jejich emancipaci a zlepšování podmínek pro soužití s většinovou populací.

Pražský komorní orchestr se vrátil na festival do Remeše

Pražský komorní orchestr odjel na letní hudební festival do francouzského města Remeše, kde už slavil úspěch v loňském roce. Pro páteční a nedělní vystoupení v sále tamního divadla se s ním sešla srbská houslistka Nemanja Radulovicová. Nastudovala s českým tělesem dva houslové koncerty Felixe Mendelssohna-Bartholdyho. Přehlídka rozvržená od 22. června do 8. srpna se chce v dramaturgii otevřít střední a východní Evropě, vyplynulo z informací pořadatelů. Pražský komorní orchestr, vystupující většinou bez dirigenta, považují za jednoho z nejlepších reprezentantů hudby tohoto regionu. V Remeši natočil loni CD a letos by tam měly vzniknout další nahrávky, včetně snímku vycházejícího ze spolupráce s houslistkou Radulovicovou. V minulém roce zaznamenal soubor mimořádný úspěch a počítá se s jeho účastí i do budoucích let.

Sochaři ve Vejprtech vytvořili díla za deset milionů korun

Umělci z osmi evropských zemí vytvořili během 15. ročníku desetidenního Mezinárodního sochařského sympozia - ČR 2007 ve Vejprtech na Chomutovsku díla za více než deset milionů korun. Sochy věnují Fakultní nemocnici Královské Vinohrady v Praze a klinice v saské Žitavě. "Opracovat pískovcové kvádry z Hořic v tak krátké době stálo všech 15 sochařů nadlidské úsilí, pracovali od rána do večera jen s přestávkami na jídlo," řekl ČTK při pátečním zakončení sympozia jeho organizátor a majitel vejprtské Galerie "H" Petr Hladký. Do Vejprt se podle něj sjeli špičkoví evropští umělci. "Sochu, kterou zde vytvořili, by normálně prodali za zhruba 25.000 eur (asi 700.000 korun). Takže jejich vklad a solidarita jsou obrovské," uvedl Hladký.

Letos na sympozium přicestovali zástupci Británie, Švýcarska, Německa, Nizozemska, Polska, Maďarska, Ukrajiny a České republiky. Umělci pracovali jen za jídlo bez nároku na honorář, platili si i cestu. Ve Vejprtech už vzniklo na 300 obrazů, grafik a výtvarných objektů. Z výtěžku za prodej uměleckých děl projekt přinesl nemocnicím, sociálním ústavům a regionům Moravy a východních Čech postiženým záplavami téměř čtyři miliony korun. Celková hodnota děl vytvořených ve Vejprtech dosáhla zhruba 25 milionů korun, sochy a obrazy za 2,5 milionu korun se už podařilo prodat.

Část hradu Bouzov bude vytápěna ekologickým teplem

Některé části hradu Bouzov na Olomoucku budou vytápěny. Veřejnosti by tak například výstavní prostory na prvním nádvoří mohly být přístupné i během zimy. Obec Bouzov, jež zásobuje 95 procent objektů ve vesnici teplem z centrální kotelny na spalování biomasy, hodlá vytápět i hradní prostory. "My v první fázi vybudujeme přípojku a bude záležet na tom, jak rychle se k ní na hradě ze druhé strany připojí. Pro hrad by vytápění mohlo být přínosem, v některých objektech by se mohla prodloužit sezona. Pro nás to bude mít ekonomický efekt a je to i taková rarita - hrad vytápěný biomasou. V budoucnu by se rozvody mohly rozšířit po celé památce," soudí starosta Bouzova Zdeněk Foltýn. Hrad Bouzov patří k nejnavštěvovanějším památkám v Olomouckém kraji. Byl postaven ve druhé polovině 13. století. Dnešní podobu získal po rozsáhlé přestavbě v letech 1895 až 1910.

KRNAP omezil přístup do některých oblastí Krkonoš

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) omezila kvůli ochraně některých oblastí před nájezdy sběračů borůvek vstup do částí Krkonoš. Nařízení, které bude platit do poloviny října, neomezuje turisty, kteří se v Krkonoších pohybují po značených turistických trasách a cyklostezkách. Opatření se týká především asi 2000 hektarů území ve třetí zóně národního parku, v nejpřísněji chráněné první a druhé zóně parku je vstup mimo cesty a sběr lesních plodů zakázán celý rok. Celkem zákaz platí na rozloze asi 9900 hektarů, tedy na 18 procentech rozlohy parku a jeho ochranného pásma, uvedl mluvčí správy parku Radek Drahný. Podle odhadů může být v Krkonoších sebíráno na 200.000 litrů borůvek ročně. Na trhu má takové množství hodnotu několika milionů korun.

Uher jako druhý český horolezec zdolal osmitisícovku K2

Libor Uher se v pátek stal druhým českým horolezcem, který zdolal nejobávanější osmitisícovku K2. Na vrcholu vysokém 8611 metrů stanul krátce před 14. hodinou středoevropského letního času. Českou televizi o tom informoval další člen ostravské expedice Josef Lukáš. Na vrchol K2 v pohoří Karákoram z českých horolezců dosud jako jediný vylezl Josef Rakoncaj. Podruhé se mu to povedlo před 21 lety, předtím v roce 1983. Výprava z Ostravy pod vedením Leopolda Sulovského se na výstup na K2 připravovala na místě dva měsíce. Většina z členů se o zdolání zrádné hory pokoušela už před dvěma lety, včetně Uhera.

Těsně pod osm tisíc metrů vystoupalo z české expedice celkem osm členů. Od Uhera se při výstupu jako poslední oddělil Radovan Marek, který se vrátil z kóty 8300 metrů. Šestatřicetiletý Uher mířil na vrchol společně s americkými kolegy, krátce před nimi na K2 stanuli členové ruské výpravy, ti však použili kyslík. "Rusové ale v hlubokém sněhu prošlápli stopu," řekl ČT Lukáš. Výstup všem stěžoval silný vítr o rychlosti zhruba 60 km/hod.

Samotnému Josefu Lukášovi se také povedl husarský kousek. Jako první v historii sjel jeden ze svahů K2 na lyžích. Spustil se z výšky asi 6200 metrů. "Všichni říkali, že jsem se zbláznil. Jsem živý, mám také film," uvedl na webové stránce výpravy.

Ze sportu:

Český skeetař Jan Sychra vystřílel na mistrovství Evropy ve španělské Granadě pro Českou republiku další olympijské místo pro Peking 2008. Do odpoledních bojů o medaile postoupil Sychra se ziskem 123 sestřelených terčů po základní části. Účast v Pekingu mu zaručila poslední pátá série, v níž sestřelil všech pětadvacet terčů.

Česká výprava na juniorském mistrovství Evropy v atletice si připsala na konto první medailový úspěch. Postarala se o něj kladivářka Kateřina Šafránková, která v nizozemském Hengelu poslala čtyřkilové náčiní do vzdálenosti 62,95 metru a získala stříbro.

Zkušený záložník Tomáš Galásek si navlékne i v Norimberku kapitánskou pásku. Čtyřiatřicetiletý český fotbalista tuto roli zastával v národním týmu i při předchozím působení v Ajaxu Amsterodam a jako kapitán nově povede Norimberk do příští sezony. Na soustředění v Bad Göggingu si jej vybrali hráči. Agentura SID připomíná, že trenér Hans Meyer si přál, aby právě Galásek byl novým kapitánem.

Český hokejový útočník David Moravec bude v příští sezoně oblékat dres německého celku EHC Wolfsburg. Čtyřiatřicetiletý hráč podepsal s vedením nováčka elitní DEL ligy podle oficiální internetové stránky klubu roční smlouvu. "Měli jsme nabídky i ze Švédska a Finska, ale nakonec se David rozhodl pro Německo. Zvažovali jsme, co bude nejlepší a svou roli hrála i vzdálenost do Česka. Rodina už se totiž nacestovala dost," řekl ČTK hráčův zástupce Vladimír Hamrla. Přiznal však, že kdyby dostal jeho klient dobrou nabídku z české extraligy, asi by do zahraničí už nezamířil. "Jenže žádná nepřišla," uvedl.

Český tenista Radek Štěpánek postoupil suverénním způsobem do čtvrtfinále turnaje v Los Angeles. Osmadvacetiletý hráč ve čtvrtečním duelu druhého kola deklasoval dvakrát 6:2 šestého nasazeného Mardyho Fishe a o postup mezi nejlepší čtveřici se utká s dalším Američanem Zachem Fleishmanem, jenž se probojoval do čtvrtfinále na turnaji ATP poprvé v životě.

Pro Tomáše Berdycha skončil antukový turnaj ve Stuttgartu drtivou porážkou od Španěla Feliciana Lopeze. Desátý tenista světa, který na německé antuce obhajoval loňskou účast v semifinále, proti soupeři ze závěru první stovky žebříčku uhrál jen tři gamy a vypadl už ve druhém kole.

Krátce o sobotním počasí v České republice:

Oblačno až polojasno, přeháňky nebo bouřky, ojediněle přívalové deště, krupobití a nározový vítr. Teploty 24 až 28 stupňů Celsia.