Ve skikrosu je Česko světovou velmocí

Tomáš Kraus, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Češi zažili nejteplejší zimu za posledních nejméně 85 let. Navzdory tomu čeští zimní sportovci sbírali medaile téměř jako na běžícím pásu. Ve skikrosu se Česká republika dokonce může pyšnit titulem světové velmoci.

Tomáš Kraus,  foto: ČTK
Tomáš Kraus v italské Madonně di Campiglio obhájil titul mistra světa ve skikrosu. A na stupních vítězů nebyl jediným českým reprezentantem: stříbro získal Stanley Hayer. Rodák z Edmontonu, trojnásobný mistr Kanady ve slalomu, se až v novém tisíciletí začal soustředit na skikros a závodit v českých barvách. A jak v úterý ukázalo mistrovství světa, velice úspěšně: "Byl to takový zázrak, že jsme skončili první a druhý. To se moc často nestává. Chtěl jsem ho předjet, nechtěl jsem být druhý, ale úplně to nevyšlo. Ale zase být druhý na mistrovství světa je úžasné. To jsem nečekal a stříbrná medaile je také hezká."

Stanley Hayer tak ještě potvrdil české panování v této akrobatické lyžařské disciplíně. Skutečnou hvězdou je ale jeho vrstevník Tomáš Kraus, který si nový titul nadělil tři dny po svých 33. narozeninách. Bývalý úspěšný slalomář se v roce 2003 poprvé stal mistrem Evropy ve skikrosu. Loni a předloni zvítězil v celkovém hodnocení Světového poháru a protože mistrovství světa se jelo zatím jenom dvakrát, je dosud i historicky jediným nositelem tohoto titulu. A to navzdory těžkému pádu, při kterém si před třemi lety poškodil kolenní vazy, zlomil lopatku a narazil páteř. Není se čemu divit: při skikrosu několik lyžařů zároveň sjíždí velice členitou trať s umělými překážkami. A to vyřazovacím způsobem, takže nejúspěšnější závodníci se vydávají na trať opakovaně. A často si k tomu neberou rukavičky, vždyť i Tomáši Krausovi prý soupeři kvůli jeho ostrým loktům říkají Řezník.

Tomáš Kraus,  foto: ČTK
Vraťme se ale k úspěchům českých skikrosařů. Náš stálý spolupracovník, sportovní novinář Jan Hloch, je vidí v kontextu úspěchů českých lyžařů i v dalších disciplínách: "Ve skikrosu je Česko jednoznačnou světovou velmocí, protože opravdu není jiný mistr světa, než Tomáš Kraus a Hayer to vlastně svým stříbrem jenom potvrdil. A obecně co se dá říct, že se stáváme lyžařskou velmoci i celkově a že vůbec Česko zažívá lyžařskou renesanci, protože teď ty tituly začaly doslova pršet."

Skikros jako netradiční disciplína má za sebou pouze dvě mistrovství světa, na zimní olympiádě se poprvé objeví až v roce 2010. Nedají se pak některé české sportovní úspěchy trochu zpochybnit tím, že jde o neobvyklé a tedy málo pěstované sporty? Jan Hloch si to nemyslí. Právě zařazení mezi olympijské sporty podle něj mluví samo za sebe: "Mezinárodní olympijský výbor reaguje na to, aby se zatraktivnily olympijské hry. To znamená, že i některé disciplíny vyřazuje a vždycky to je na základě toho, aby ty disciplíny byly rozšířeny v dostatečném počtu zemí a světadílů. Já si v tomto ohledu myslím, že nedochází k devalvaci. Že ta konkurence je tam opravdu silná, ale že se to prostě teď trefilo do těch českých not, když se to tak řekne, a tím pádem nám to teď vyhovuje,"říká sportovní novinář Jan Hloch.

Autor: Peter Gabaľ
klíčové slovo:
spustit audio