Náš fotbal slaví trojnásobný postup v poháru UEFA

Foto: ČTK

Po reprezentaci uspěl český fotbal i na klubové frontě. Hned tři naše týmy se radují z postupu do základní části poháru UEFA, která se ještě letos na podzim odehraje systémem soubojů každého s každým v osmi pětičlenných skupinách. Úterní losování ve švýcarském Nyonu bude napjatě očekávat mistrovský Liberec, Mladá Boleslav a pod trenérem Michalem Bílkem oživlá pražská Sparta.

T.Frejlach ze Slovanu Liberec  (vlevo) a C.Alejandro z Crvena Zvezda Bělehrad,  foto: ČTK
Slovan Liberec vyřadil bez nejmenších problémů CZ Bělehrad. Severočeši potvrdili domácí vítězství 2:0 i na horké srbské půdě, kde brankami Bílka a Holendy zdolali nevyzpytatelného soupeře v poměru 2:1. V podstatě pouhou formalitou byla čtvrteční odveta mezi pražskou Spartou a skotskými Hearts of Midlothian. Pražané hájili na Letné dvoubrankový náskok a k postupu jim tak stačila i bezbranková remíza. Naopak v hororové drama se proměnilo utkání Mladé Boleslavi s francouzským Olympiquem Marseille. Boleslavští se nevzdali ani za krajně nepříznivého stavu 1:2 a slavný klub nakonec senzačně porazili 4:2, když postupový gól vsítil až v nastaveném čase Jan Rajnoch, který si tak dal předčasný dárek ke svým sobotním pětadvacátým narozeninám. Podle šťastného střelce rozhodla o nečekaném úspěchu mladoboleslavských především vůle.

Fotbalisté Mladé Boleslavi po výhře 4:2 nad Olympique Marseille,  foto: ČTK
"Dostali jsme zbytečný první gól, bylo to ospalé, oni začali skvěle. Naštěstí jsme se druhou půli rozehráli, přibrzdili nás krásným gólem z trestňáku, ale byla vidět naše vůle po vítězství. Měli jsme více sil a chtěli vyhrát."

Spokojenost nezakrýval ani boleslavský trenér Dušan Uhrin ml. Také on vzdal hold bojovnosti svých svěřenců.

"Samozřejmě to bylo těžké, museli jsme dohánět ztrátu, navíc jsme prohrávali a zvrátili jsme to díky agresivitě a bojovnosti až do konce utkání. Byl bych rád, kdyby lidé začali chodit na český fotbal, protože je dobrý. Vyhráli jsme nad Olympiquem Marseille, který byl ještě nedávno 1. ve francouzské lize. Děláme vše proto, aby náš fotbal šel nahoru."

Postup přes Olympique Marseille je pochopitelně jedním z největších úspěchů Uhrinovy trenérské kariéry.

Slavia Praha vs. Tottenhamu Hotspur,  foto: ČTK
"Poprvé hraji pohár UEFA, ale byl to stejně důležitý zápas, jako s Libercem o druhé místo v lize."

Jediným smutným českým celkem tak ve čtvrtečním večeru zůstala pražská Slavia. Ta po strahovské prohře 0:1 nezvládla ve stejném poměru ani odvetu na půdě anglického Tottenhamu Hotspur. Důvody vyřazení popsal za "sešívané" záložník Matěj Krajčík.

"Diametrální rozdíl byl v rychlosti. Přesprintovali nás po stranách, měli nebezpečné centry a my až do inkasované branky měli štěstí. Škoda, že se potom od nás odklonilo, protože ve druhé půli jsme měli šance a dokázali s nimi hrát víc, než vyrovnaný fotbal."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio