Rozšíření schengenského prostoru se odkládá

Фото: Европейская комиссия

K rozšíření schengenského prostoru o nové členy EU na podzim příštího roku, jak se původně plánovalo, nedojde. Zpoždění způsobily technické potíže při vytváření centrální databáze. Evropská unie tak začíná hledat nový termín. To se ale nelíbí české diplomacii. Podrobnosti zjišťovala Martina Lustigová.

Takzvaný schengenský informační systém II, který má obsahovat i biometrická data, měl začít fungovat v březnu příštího roku. Po půlročním testování měly být zrušeny kontroly na vnitřních hranicích unie - Češi by potom mohli cestovat po zemích Evropské unie bez hraničních kontrol. Tak brzy k tomu ale nedojde. Rozšíření schengenského prostoru se odkládá patrně až na rok 2009, což kritizuje české ministerstvo zahraničních věcí. Potvrdil nám to jeho mluvčí Richard Krpač: "Je pravdou, že Česká republika je silně znepokojena odkladem termínu rozšíření schengenského prostoru. Z našeho pohledu je změna harmonogramu pro výstavbu nového schengenského informačního systému až na léto 2008 a odložení rozšíření schengenského prostoru na začátek roku 2009 velmi nežádoucí."

Podle Marie Masaříkové, tiskové mluvčí ministerstva vnitra, je Česká republika na vstup do schengenského systému již připravena: "V průběhu letošního roku proběhly v České republice takzvané evaluační mise, hodnotící mise. Celkem jich bylo pět. A musím říct, že ve všech misích jsme prošli. To znamená, že můžeme říct, že Česká republika je v tuto chvíli v podstatě připravena na vstup do schengenského systému."

To, že vina není na straně České republiky, potvrzuje i analytik Radek Khol z Ústavu mezinárodních vztahů: "Česká republika tady nepředstavuje problém, ale spíš doplácí na to, že se na straně Evropské komise a těch stávajících zemí výrazně zpozdila dodávka toho informačního systému. Zároveň bychom si měli uvědomit, že se jedná o velmi komplikovaný projekt, protože takto detailní a komplexní informační databázový systém, který by propojoval 25 států, nikde na světě neexistuje, nikdy v minulosti se ani Evropská unie takovému komplexnímu systému nevěnovala. Je to svým způsobem testování prozatím nevyzkoušeného. A na to konto také Evropská komise a dodavatel toho systému svalují zpoždění v řádu zhruba jednoho roku."

Foto: Evropská komise
Radek Khol vidí v odložení českého vstupu do schengenského prostoru mimo jiné i psychologický problém, protože jde o odložení plného uvedení v život jedné ze základních svobod EU, tedy volného pohybu osob. Odložení vstupu do schengenského prostoru má ale i praktické dopady. "V praktické rovině to pochopitelně znamená další problém, protože tady pořád existuje ta vnitřní hranice. My jsme zodpovědní za její kontrolu. To znamená, že musíme u hranic s ostatními členskými státy EU udržovat určité policejní síly. A nesmíme zapomínat ani na praktické problémy, protože před těmito hraničními kontrolami se na našem území budou hromadit kamiony z té tranzitní nákladní přepravy," upozorňuje v rozhovoru pro Radio Praha Radek Khol.

Chystá ministerstvo zahraničních věcí nějaké kroky, aby zvrátilo toto rozhodnutí Evropské unie? "Chtěli bychom ujistit všechny české občany i naše partnery na mezinárodní scéně, že Česká republika bude i nadále usilovat o rozšíření schengenského prostoru. A tím i o zrušení kontrol na vnitřních hranicích v odpovídajícím časovém termínu," potvrdil nám mluvčí ministerstva Richard Krpač.