300. výročí úmrtí brněnského jezuity Kamela je i v kalendáři UNESCO

Kamélie

Byl to nejvýznamnější evropský botanik 17. století. Alespoň tak brněnského rodáka Jiřího Josefa Kamela hodnotil další proslulý přírodovědec Carl Linné. Na Kamelovu počest nazval i jednu z nejkrásnějších rostlin Dálného východu kamélii. Od úmrtí botanika, farmaceuta a jezuitského misionáře Kamela uplynulo 2. května právě tři sta let. Toto výročí si letos připomíná i UNESCO. Podrobnosti má Milena Štráfeldová:

Kamélie
Dnes je Jiří Josef Kamel pro širší veřejnost postava téměř neznámá. A přesto byl ve své době první, kdo objevil a zdokumentoval řadu rostlin a živočichů na Filipínách. Jednu z rostlin dokonce nazval po své vlasti: Myrtillus bohemica. Narodil se v Brně v r. 1661 a podle Zdeny Kaděrové z tamního Národního památkového ústavu se dá už jen těžko určit, zda v české nebo německé rodině:

"Já bych řekla, že je Čech, i když jsme se setkali s jeho jménem v seznamu lidí, kteří měli německou národnost. Ale já se obávám, že v r. 1661 takto otázka nestála."

Jiří Josef či Georgius Josephus Kamel vystudoval u brněnských jezuitů a zde také vedl lékárnu. Později vedl lékárny i v Jindřichově Hradci a v Českém Krumlově. V roce 1687 se však vydal s jezuitskými misionáři na Filipíny. Šlo o velmi dobrodružnou a nebezpečnou cestu, která trvala dva roky. Nakonec doputoval až do Manily.

"Poté jeho hlavním úkolem, který dostal od jezuitů, bylo zřídit tam lékárnu, léčit domorodé obyvatelstvo a všestranně jim pomáhat. Což on dělal a mimo to se věnoval výzkumu tamější fauny a flory."

Své kresby, popisy rostlin i živočichů i jejich preparáty posílal především do Velké Británie, Britské muzeum proto také dodnes vlastní největší sbírku jeho herbářů. Podařilo se mu i extrahovat látky jako strychnin nebo léky proti hadímu uštknutí a depresi. Ve své lékárně v Manile využíval i domorodých léčiv. Sám však podlehl prudké střevní infekci a 2. května r. 1706 ve věku 45 let zemřel. V Brně v těchto dnech probíhá výstava i cyklus přednášek o Kamelovi a brněnská farmaceutická fakulta připravuje na začátek června mezinárodní kongres. 300. výročí úmrtí brněnského jezuity Jiřího Josefa Kamela je zařazeno i do kalendáře UNESCO.