Zprávy

Paroubek: Putinova návštěva byla úspěšná, i když Hrad selhal

Premiér Jiří Paroubek si myslí, že návštěva ruského prezidenta Vladimira Putina v Praze byla velmi úspěšná, přestože spolupracovníci Václava Klause podle něj přípravu cesty naprosto nezvládli. Na setkání Putina a českého premiéra totiž Hrad vyhradil jen dvacet minut. "To je hrubá chyba na úrovni diletantismu," uvedl Paroubek v prohlášení, které po návratu z Latinské Ameriky poskytl novinářům.

Naopak prezidentská kancelář tvrdí, že to byl Paroubek, kdo ohrozil průběh návštěvy ruského prezidenta v Česku. Na poslední chvíli totiž požadoval změnu programu. Vadilo mu, že česko-ruské smlouvy jako výsledek mezivládních aktivit byly podepsány na Hradě za účasti obou prezidentů, což se dozvěděl prý až na poslední chvíli. Dokonce hrozil, že své ministry na slavnostní podpis dokumentů nepustí. Klaus takové chování předsedy vlády označil za "klukovinu". Zdůraznil, že Putin byl jeho host.

Paroubek ale soudí, že český premiér i ruský prezident stojí ve svých zemích v čele exekutivy, zatímco českému prezidentovi "podle ústavy přísluší spíše symbolická role". Tomu podle něj měl odpovídat i program návštěvy. Poznamenal, že jen díky velkorysosti ruské strany se podařilo schůzku vládní delegace s Putinem protáhnout o hodinu. "Tím se podařilo změnit charakter návštěvy prezidenta z ryze společenského na pracovní," uvedl.

Nové logo země - mluvící bubliny - už začíná žít svůj život

Používání nového symbolu země - mluvících a variabilních bublin - začíná mít konkrétní obrysy. Například více než stovka českých velvyslanectví v zahraničí má mít od léta k dispozici propagační předměty s tímto logem, začnou ho také na svých tiskovinách používat jednotlivé státní úřady a příspěvkové organizace, pro něž ministerstvo zahraničí chystá grafický manuál a školení. Nový vizuální styl by se měl v květnu objevit na zrenovovaných oficiálních stránkách země www.czech.cz. Bubliny budou doplňovat české státní symboly. Také pro jejich používání chystá Černínský palác grafický manuál. Bude k tomu ale potřebovat schválení novely zákona, který se symbolů týká.

Logo ve tvaru komiksových bublin nad nápisem Czech republic a jeho varianty budou používat jednotlivá ministerstva, česká kulturní centra v zahraničí, agentury propagující zemi CzechTourismus, CzechTrade, CzechInvest, řekla ČTK Jana Adamcová z odboru prezentace na ministerstvu zahraničí. Na využívání se chce v budoucnu dohodnout také s velkými českými firmami, asociacemi a sdruženími. Symbol, který není klasickým přímočarým logem, podle Adamcové umožní jednotnou prezentaci země, na níž ministerstvo pracuje už tři roky. Země na svoji dosud spíš roztříštěnou prezentaci vynakládá prostřednictvím různých úřadů ročně odhadem miliardu korun, image dosud ale měla spíše nelichotivou. "Kromě povodní a vstupu do EU nezaznamenali cizinci velký posun v image naší země," konstatovala Adamcová.

Jak ukázal úterní seminář v Design centru ČR-Mozarteum, třeba vázu ve tvaru komiksové bubliny bude možné zabalit do papíru s ornamenty bublin a poté dát do papírové tašky s logem. Bubliny nad nápisem Czech republic mohou křičet na fotbalových a hokejových šampionátech: Goal! (Gól!). Bubliny mohou vyprávět příběhy, pronášet hesla, nést portréty slavných Čechů, českých výrobků. Uplatní se venku a uvnitř budov, na veletrzích. Logo by mělo podle Adamcové sloužit několik desetiletí. Jeho úplné zavedení do praxe ale nějakou dobu potrvá, připustila.

ČSSD chce pro letošní volby prosadit více preferenčních hlasů

Sněmovna bude ještě tento měsíc rozhodovat o tom, zda lidé budou moci preferenčními hlasy už letos v červnu podpořit zvolení většího počtu konkrétních kandidátů na poslance než dosud. Poslanci v úterý rozhodli o rychlejším projednávání této volební novely, kterou předložila ČSSD, ačkoli před měsícem měla většina z nich opačný názor. Pokud sněmovna novelu přijme, konečné slovo bude mít Senát. Změny volebních zákonů vyžadují souhlas obou komor parlamentu.

"Má-li se podle tohoto zákona postupovat v letošních volbách, je nutné, aby byl schválen na této schůzi sněmovny," uvedl místopředseda sněmovního ústavně-právního výboru Zdeněk Koudelka. Podotkl, že výbor navrhl původní kritizovaný návrh pozměnit tak, aby lidé měli možnost udělit čtyři místo současných dvou přednostních hlasů. ČSSD původně navrhovala zakroužkováním pořadového čísla na kandidátní listině dát preferenční hlasy až pěti uchazečům o poslanecké křeslo. Výbor také navrhl snížit ze sedmi jen na pět procent množství preferenčních hlasů, které by kandidátům dávaly šanci na přednostní přidělení mandátu. Podle původního návrhu se tato hranice měla snížit na dvě procenta.

Představitelé opoziční ODS i vládní KDU-ČSL, které mají v Senátu většinu, při lednovém projednání těmto změnám nepřáli. Nyní ale polovina lidoveckých poslanců urychlené projednání změn podpořila spolu s většinou sociálních demokratů, komunistů a dvěma nestraníky z klubu US-DEU.

Sněmovna o registrovaném partnerství rozhodne asi za týden

Poslanecká sněmovna o uzákonění svazků lidí stejného pohlaví rozhodne zřejmě v úterý 14. března. Dolní komora v úvodu úterního jednání zařadila návrh zákona o registrovaném partnerství právě na tento den. Poslanci i senátoři spornou normu už jednou schválili, prezident Václav Klaus ji ale sněmovně vrátil. K přehlasování veta budou zastánci zákona potřebovat nejméně 101 z 200 hlasů, výsledek bude asi velmi těsný. "Myslíme si, že 'stojednička' ve sněmovně existuje, nejdůležitější tedy bude, aby všichni na hlasování dorazili," uvedl na společné tiskové konferenci s lídry US-DEU šéf Gay iniciativy Jiří Hromada.

Unionisté podle svého předsedy Pavla Němce zákon podpoří, protože podle nich odpovídá trendům moderní otevřené společnosti 21. století a respektuje tolerantní postoj většiny české společnosti vůči této menšině. "Nechceme žádné výhody, chceme odstranit nevýhody a diskriminaci naší minority v českém právním řádu," uvedl Hromada. Prezident Václav Klaus ale soudí, že norma příliš rozšiřuje zásahy státu do lidských životů. Se svobodou menšin, o níž mluví premiér Jiří Paroubek, nemá nic společného, míní Klaus.

Možnost získat informace o zdravotním stavu partnera nebo vyzvednout za něj poštu však Hromada nepovažuje za žádnou výsadu, ale za zrovnoprávnění různých forem svazků. Cílem zákona je podpořit trvalá a věrná partnerství, nikoliv ohrozit tradiční rodinu, řekl. Aktivistka za lesbická práva Marcela Šulcová dodala, že lidé s odlišnou sexuální orientací jsou součástí rodiny už teď - mají rodiče, sourozence a další příbuzné. "Adopce a osvojení dětí pro gaye a lesbičky jsme nikdy neprosazovali," připomněla.

Jednotně proti zákonu jsou lidovci; v ČSSD, ODS i KSČM jsou odpůrci i zastánci registrovaného partnerství. Paroubek se snaží apelovat na poslance ČSSD, aby normu pokud možno jednotně podpořili. Dá se ale očekávat, že několik z nich jeho výzvy nevyslyší.

Zákon o vzniku evropských družstvech v ČR je před schválením

Fyzické a právnické osoby ze zemí Evropské unie budou zřejmě moci v budoucnu v Česku zakládat družstva. Umožnit by jim to měl vládní návrh zákona o evropských družstevních společnostech, který Poslanecká sněmovna postoupila v úterý do závěrečného čtení. Předlohu by mohla schvalovat již tento pátek. Úprava počítá s tím, že v případě, kdy konkrétní družstvo bude mít své sídlo na území České republiky, bude podřízeno ustanovením českého právního řádu. Společnost tak bude moci vykonávat veškeré aktivity, které český právní řád dovoluje jakémukoli družstvu, a to za stejných podmínek jako domácím družstvům.

Družstva nebudou ničím zvýhodněna ani znevýhodněna proti národním subjektům. Pokud bude zákon platit, budou moci být družstva aktivnější i mimo hranice státu. Například přemístění sídla evropské družstevní společnosti nepovede k jejímu zrušení ani ke vzniku nové právnické osoby.

Cyril Zapletal se stal novým poslancem, nahradil Hojdara

Bývalý odborový předák Cyril Zapletal se v úterý stal poslancem sociální demokracie. Ve sněmovně nahradil bývalého šéfa hospodářského výboru Josefa Hojdara. Ten se 28. února vzdal mandátu. Uvedl, že ze sněmovny odchází ze zdravotních důvodů. Zapletal je volebním lídrem ČSSD v Libereckém kraji.

Hojdar již v únoru prohlásil, že odchází na doporučení lékařů - má dlouhodobější problémy s čelními dutinami a nechtěl by, aby se z toho stal problém chronický. Předseda vlády Jiří Paroubek tehdy řekl, že s Hojdarem hodlá dál spolupracovat na odborné úrovni, a to v oblasti energetiky. Současné pracovní nasazení ve sněmovně mu neumožňuje, aby se doléčil. "Nejsou to žádné kauzy jakékoli povahy, není to ani to, že by mě někdo nutil, že by na mě někdo naléhal, abych někomu uvolnil místo. Ty důvody jsou vysloveně osobní a soukromé," prohlásil Hojdar.

V poslaneckém klubu ČSSD je to již třetí změna jen za letošní rok. Od začátku tohoto volebního období se obměnila více než sedmina sněmovny. Změny vyvolaly rezignace i úmrtí poslanců nebo zvolení zákonodárců do funkcí, které jsou s prací v parlamentu neslučitelné. Největší hromadnou obměnu způsobilo zvolení devíti českých poslanců do Evropského parlamentu.

EU zváží přeskupení sil v Bosně

Evropské vojáky v Bosně a Hercegovině by po podzimních volbách mohli začít střídat policisté a úředníci. Vyplynulo to z debaty na neformální schůzce ministrů obrany Evropské unie v rakouském Innsbrucku. Česko však podle ministra Karla Kühnla nepočítá se snížením svého příspěvku v evropském kontingentu. "Po (bosenských) volbách se na pořad dne dostane restrukturalizace sil, tedy posílení policejní a civilní složky a snížení počtu vojáků. Nepůjde o snížení celkového počtu, ale charakter operace se logicky bude posouvat od vojensko-civilní do civilně-vojenské," řekl ČTK Kühnl o vyznění debaty. Podle něj další vývoj závisí i na pokroku reforem v Bosně, zejména na sjednocení policejních sil, které jsou dosud etnicky rozdrobené.

Ministr nepředpokládá, že by se zmenšení evropského vojenského kontingentu dotklo i české účasti, omezené na padesátku vojáků ve společné strážní jednotce s Rakušany. "Naše účast bude i nadále nezbytná. Jde o to, aby co nejvíce zemí EU prokazovalo solidaritu s misí, na které může celé mezinárodní společenství dokázat, že je s to celý úkol dovést do úspěšného konce, byť je ještě řadu let vzdálen," vysvětlil.

ČR podle Martínka vyčerpá z EU většinu peněz z roku 2004

Český ministr pro místní rozvoj Radko Martínek se domnívá, že Česká republika dokáže vyčerpat z fondů EU většinu peněz, které pro ni byly vyčleněny v roce 2004 a musí být spotřebovány letos. Pochybuje ovšem, že budou využity všechny prostředky určené pro Prahu. Celkově odhaduje, že Česko dosáhne asi na 80 procent ze zhruba 13 miliard korun, na něž má za rok 2004 nárok ze strukturálních fondů EU.

Při rozhovoru s evropskou komisařkou pro regionální politiku Danutou Hübnerovou uznal, že český systém využívání evropských fondů má nedostatky, je však třeba v něm pokračovat až do vyčerpání peněz vyčleněných pro ČR do roku 2006, protože jinak by se mechanismus zastavil a bylo by třeba dohadovat nové smlouvy na projekty. Pro další sedmileté období Česká republika systém změní.

Podle poslední tabulky ze 3. března zatím ČR využila 18 procent peněz ze strukturálních fondů EU pro léta 2004-6; z roku 2004 to bylo deset procent, vesměs ve formě automatických záloh. Hůře se z nových členských zemí daří evropské peníze využívat pouze Kypru. Rozdíly mezi nimi však nejsou výrazné - Polsko vyčerpalo 20 procent, Maďarsko 23 procent a Slovensko 24 procent.

ÚS nezrušil část zákona o nájmech, s deregulací mohou začít soudy

Náklady na bydlení lidí, kteří žijí v nájemních bytech, se prozatím radikálně nezmění. Ústavní soud (ÚS) v úterý odmítl vyhovět stížnosti Městského soudu v Praze, jenž navrhl zrušení části občanského zákoníku, která se týká nájemního bydlení. ÚS míní, že by zrušení ustanovení nic nevyřešilo a místo toho vyzval obecné soudy, aby s deregulací nájmů začaly samy. V podstatě tak dal zapravdu majitelům domů, byť sporná ustanovení nezrušil. Pokud by Ústavní soud Městskému soudu vyhověl, přestala by platit zvláštní zákonná úprava, která má sociální rozměr, a nájemní vztahy by se začaly řídit obecnými právními předpisy.

Rozhodnutí soudu uspokojilo částečně obě strany. Sdružení nájemníků je spokojeno, protože okamžité zvyšování nájmů nehrozí. Majitelé domů však míní, že jim stanovisko Ústavního soudu může pomoci u obecných soudů i u Evropského soudu pro lidská práva. Současnou situaci Ústavní soud označil za protiústavní. Stát totiž dosud nebyl schopen vyplnit mezeru v zákonech, na kterou upozornil Ústavní soud poprvé před šesti lety. "Právě nečinnost je v konečném důsledku protiústavní," řekla soudkyně Ivana Janů. Jde o chybějící normu, která by umožnila jednostranné zvýšení nájemného tak, aby pokrylo náklady na údržbu a provoz nájemních domů. Jedno z ustanovení občanského zákoníku přitom na neexistující normu odkazuje.

Ústavní soud také nepřímo vyzval obecné soudy, aby se zabývaly jednotlivými žalobami majitelů domů proti výši nájemného. "Obecné soudy by neměly pronajímatelům zamítat žaloby kvůli výši nájmů s odkazem na chybějící právní úpravu," řekla Janů. Takový postup mají soudy zachovávat do chvíle, než budou doplněny zákony. "V podstatě tím ÚS ukládá obecným soudům, aby s deregulací začaly samy," řekl ČTK mluvčí soudu Michal Spáčil.

Předseda Sdružení nájemníků a poslanec za ČSSD Stanislav Křeček se neobává, že by soudy nyní zavalily žaloby majitelů domů. "Žalob už je teď řada, každý soud je řeší jinak," řekl ČTK Křeček. Dodal, že už je rozpracován nový občanský zákoník a že chybějící zákonná úprava bude nahrazena.

ODS chce zprůhlednit armádní zakázky

Pokud by ODS získala po volbách post ministra obrany, hodlá se zaměřit především na zlepšení efektivity hospodaření armády a průhlednost udělování zakázek. Občanští demokraté kritizují současné vedení ministerstva v čele s Karlem Kühnlem, které podle nich svým postupem vytváří podmínky pro korupci. "Je tam obrovský nepořádek," řekl ČTK místopředseda strany a stínový ministr obrany Petr Nečas. Vadí mu zejména, že řada armádních zakázek je přidělována bez výběrových řízení. Nejsou to podle něj přitom vždy strategické nákupy, na které se tendry podle zákona vypisovat nemusí - stejně neprůhledně armáda podle Nečase postupuje například u drobných stavebních zadání, dodávek kancelářského papíru či výměn oken v kasárnách. Způsob zadávání zakázek na ministerstvu obrany za miliony či miliardy korun často kritizují i média, některé případy dokonce prošetřuje policie. Představitelé resortu se brání, že postupují v souladu se zákonem.

V oblasti zahraničních vojenských misí občanští demokraté navrhují zaměřit se spíše na menší počet kontingentů s větším počtem vojáků, kteří by v cizině mohli zůstat déle. Dávají přitom přednost operacím NATO, v parlamentu například hlasovali proti české účasti na misi Evropské unie v Bosně a Hercegovině. ODS ale neuvažuje o tom, že by několik desítek vojáků z Bosny ze dne na den stáhla, pokud by byl její člen po volbách jmenován ministrem obrany. "Klíčovým prvkem naší zahraničně-bezpečnostní politiky musí zůstat Severoatlantická aliance, ta jako jediná má akceschopnou vojenskou složku," uvedl Nečas. K vytvoření společné česko-rakousko-německé bojové jednotky v rámci EU, takzvané battlegroup, je proto skeptický. Evropské battlegroups jsou obdobou jednotek rychlého nasazení NATO.

Policejní prezident má plán boje proti korupci policistů

Vedení policejního prezidia představilo plán boje proti korupci. Řada opatření směřuje přímo k eliminaci korupce uvnitř policie. Cílem je zmenšit prostor pro korupční chování policistů, řekl policejní prezident Vladislav Husák. Důležitým opatřením má podle něj být zavedení bezhotovostního výběru pokut. U pražské a středočeské policie je nyní v provozu asi 50 terminálů pro platby platebními kartami, uvedl Husák. Připomněl, že policie také začala vybavovat hlídkové vozy kamerovými systémy. Nově se v současné době instaluje do policejních vozidel systém GPS, který umožňuje sledovat pohyb aut. Dále se podle Husáka pracuje na vytvoření etického kodexu policistů, brzy by měla vzniknout i protikorupční komise policejního prezidenta, která by zahrnovala asi 20 lidí. V provozu je již delší dobu i policejní protikorupční linka. "Bohužel, zatím není využívána tak, jak jsme si představovali," konstatoval Husák.

Průzkum: Čtyři pětiny Čechů přispívají na humanitární účely

Čtyři pětiny Čechů a Češek přispěly v posledních dvou letech některé humanitární organizaci. Ochota podporovat projekty pro potřebné se postupně zvyšuje. Naopak ubývá lidí, kteří peníze na humanitární projekty nedali. Vyplývá to z výsledků průzkumu, které zveřejnila společnost Factum Invenio. Dokonce několikrát loni přispělo na humanitární účely 70 procent lidí. V roce 2004 to bylo 45 procent Čechů a Češek. Zatímco před dvěma lety 43 procent dotázaných nepodpořilo ani jeden projekt pro potřebné, loni to bylo už jen 19 procent lidí.

Ochotu Čechů stále více přispívat ovlivnily podle autorů průzkumu hlavně velké přírodní katastrofy. "Velký posun nastal po cunami v loňském roce. Lidé u nás si čím dál tím víc uvědomují, jak je svět křehký, a pokud se jim daří dobře, není od věci dát nějakou korunu na humanitární účely," řekl ředitel společnosti Factum Invenio Jan Herzmann. Podle něj se Češi ve srovnání s ostatními obyvateli Evropy v přepočtu darů na osobu a kupní sílu rozhodně nemají za co stydět.

Českolipskému muzeu se podařilo zrestaurovat vzácné knihy a mapy

Vlastivědnému muzeu v České Lípě se podařilo zrestaurovat vzácný knihovní fond. Nejcennější svazek, který odborníci zachránili, je herbář od Pietra Andrea Mattioliho z roku 1586. Kniha nemohla být vystavena, protože se drolila před očima. Muzeum čekalo na její opravu deset let, řekla ČTK Jana Fridrichová z českolipského muzea.

Herbář společně se vzácnými atlasy a mapami obnovil díky podpoře ministerstva kultury, Libereckého kraje a z výnosu za vstupné na vánoční trhy restaurátor Ladislav Faigl. "Jen na herbáři jsem pracoval čtyři měsíce," dodal. Podle něj bylo třeba historický svazek nejprve rozebrat, jednotlivé chatrné listy pak vyprat, odkyselit, dolít japonským papírem, sklížit a sešít zpět do dřevěných desek a kožené vazby. "Desky byly prolezlé červotočem a kování chybělo úplně," poznamenal restaurátor.

Herbář, který získalo českolipské muzeum v 50. letech minulého století, je v němčině. Původní latinský herbář z roku 1562 přeložil do češtiny lékař Tadeáš Hájek z Hájku a do němčiny Georg Handsch původem z České Lípy. Pietro Andrea Mattioli je jedním z nejvýznamnějších botaniků a lékařů raného novověku. Do Čech se dostal v roce 1555 ve službách arciknížete Ferdinanda Tyrolského.

Muzeum v České Lípě otevře expozici věnovanou Menšíkovi

Přesně jako světnice na chalupě herce Vladimíra Menšíka bude vypadat nová stálá expozice, kterou ve středu otevře Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě. Předměty z Menšíkovi pozůstalosti získalo muzeum od jeho manželky, která chalupu v Horní Polici na Českolipsku loni prodávala. ČTK to řekla Jana Jakubská z oddělení výstav.

"Výstava budí dojem, jako kdyby si umělec jen odskočil. S jejím uspořádáním nám pomáhala Menšíkova rodina," uvedla Jakubská. Na stole leží rozložené křížovky, v místnosti je i hercovo oblíbené ohmatané houpací křeslo, židle nebo harmonium, na které hrával, když bavil společnost. "Bude to průřez volným časem Vladimíra Menšíka," dodala Jakubská. Výstavu podle ní doplňují autobiografické texty a texty a fotografie o životě herce na chalupě. Na nich lze zhlédnout Menšíka hrajícího ping-pong, koupajícího se s dětmi v řece Ploučnici, řezajícího dříví nebo rybařícího.

Vladimír Menšík (1929 až 1988) koupil chalupu v Horní Polici v roce 1965. Trávil v ní s rodinou většinu volného času a sám ji také zrekonstruoval. Manželka Olga, která výstavu slavnostně zahájí, dodnes vzpomíná na veselé večírky s herci, které se tam odehrály. Při zařizování chalupy sháněli Menšíkovi věci, které by odpovídaly lidovému charakteru bydlení. Podařilo se jim nasbírat místní lidovou keramiku, dobové malované skříně a truhly z Českolipska.

Česko má vicemistra Evropy v jelením vábení

Myslivci a milovníci přírody mohou být pyšní na dvacetiletého posluchače Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně Josefa Kaprase. V uplynulých dnech se totiž stal vicemistrem Evropy ve vábení jelenů. Klání se konalo v rakouském Salzburgu a prvenství mu uteklo jen o vlásek.

V napodobování jeleního troubení, neboli podle lesnické terminologie jelením vábení, není Kapras i přes svůj věk zelenáč. Loni si dokonce se svojí řevnicí - volským rohem uzpůsobeným k troubení, vytroubil dokonce titul mistra Evropy. I když jej letos neobhájil, přesto je se svým výkonem na posledním klání spokojen.

Odborníci rozeznávají celkem osm druhů jeleního troubení. Těchto takzvaných osm vět se od sebe zásadně liší. Jinak totiž troubí jelen při hledání laní, jiným způsobem vyzývá soupeře k boji o laně a odlišný je styl troubení při jejich svolávání. K vrcholným disciplínám pak patří jelení vítězný ryk.

V pražském skleníku Fata Morgana se zabydlují nové exotické ryby

Tropický skleník Fata Morgana pražské botanické zahrady v Troji má nové obyvatele. V akvateráriu pod terasou se v sousedství pakobylek a žabek zabydlují v těchto dnech pozoruhodné exotické ryby - lezci. Nové teritorium si ve skleníku hlídá hned patnáct mladých lezců, kteří byli dovezeni z Nigérie, řekla ČTK mluvčí zahrady Marcela Uhlíková.

Lezci patří do čeledi ryb hlaváčovitých a jejich domovem jsou pobřežní oblasti táhnoucí se od východní Afriky po Austrálii. Tato malá "chodící" ryba dosahuje v dospělosti délky 15 centimetrů a žije podobným způsobem jako obojživelníci. Lezec je výborně přizpůsobený pro pohyb na souši. Oči má posazené vysoko na hlavě, což mu na suchu umožňuje výborné vidění. Mimo vodu se dokáže snadno a rychle pohybovat díky prsním a částečně i břišním ploutvím, které jsou vybaveny svalnatými násadci. Rybka loví drobná zvířata a ve vodě nepohrdne rybím plůdkem. Lezec žije v přírodě na pobřeží, a to v místech s brakickou, tedy mírně slanou vodou. Nejlépe se mu daří v mangrových porostech.

Ze sportu:

Bývalí fotbaloví rozhodčí Lubomír Puček a Jiří Vodička byli odsouzeni k pokutě 70.000 korun za korupční jednání. Pokud by nezaplatili, čekají je tři měsíce ve vězení. Vodička navíc dostal dvouletý zákaz činnosti rozhodčího. Proti trestu, který se týkal zápasu slovenské ligy mezi Banskou Bystricí a Púchovem z roku 2003, se oba na místě odvolali.

Sjezdař Kryštof Krýzl získal bronzovou medaili v kombinaci na juniorském mistrovství světa v Quebeku. Kombinace, která se na šampionátu juniorů nejezdí zvlášť, se počítá z výsledků sjezdu, slalomu a obřího slalomu. Úspěch devatenáctiletého Krýzla, účastníka olympijských her v Turíně, podtrhl šestnáctiletý Adam Zika, který byl osmnáctý, ale vyhrál kategorii mladších juniorů.

Český skokan na lyžích Jakub Janda skončil osmý v závodu Světového poháru ve finském Kuopiu a pojistil si vedení v průběžném pořadí seriálu. Jeho největší soupeř Janne Ahonen z Finska závod vynechal, a Janda tak zvýšil svůj náskok na prvním místě na 144 bodů. Z vítězství se radoval Andreas Küttel ze Švýcarska, třetí místo obsadil Polák Adam Malysz. Do druhého kola postoupil z českých skokanů už jen Borek Sedlák, který skončil třicátý.

Moderní pětibojař Michal Sedlecký vstoupil do nové sezony Světového poháru pátým místem. V mexickém Acapulku dělilo bývalého mistra světa od stupňů vítězů 20 bodů. Další český pětibojař Martin Dvořák se sice dostal do závodu z kvalifikace, ale do finále nenastoupil. Bronzový olympijský medailista z Atén Libor Capalini soutěž v Mexiku vynechal.

Na antukový povrch do města Udžda pozvou Maročané české tenisty k utkání druhého kola Evropsko-africké skupiny I Davisova poháru. Zápas se bude hrát od 7. do 9. dubna a vítěz postoupí do baráže o Světovou skupinu. Češi loni poprvé v historii vypadli ze Světové skupiny po liberecké prohře v baráži s Německem. K návratu mezi elitní šestnáctku musejí porazit Maroko a uspět v zářijové baráži.

Tenista Jiří Novák je možná na konci své kariéry. Bývalý pátý hráč světa kvůli zraněné patě už pátý měsíc nehraje a léčí se v americkém Bradentonu. Pokud se jeho stav výrazně nezlepší a nepodaří se vrátit na turnaje, uvažuje o tom, že s tenisem skončí.

Krátce o středečním počasí v České republice:

Polojasno, během dne přibývání oblačnosti. Teploty minus 2 až plus 2 stupně Celsia.