Týden v ČR

Prezident Václav Klaus
0:00
/
0:00

Prezident Václav Klaus vybral termín konání voleb do Poslanecké sněmovny. Oznámil to šéf tiskového odboru prezidentské kanceláře Petr Hájek: "Prezident republiky po zodpovědném zvažování možných termínů vybral pátek 2. a sobotu 3. června tohoto roku jako termín konání voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Toto své rozhodnutí postoupil ke kontrasignaci předsedovi vlády."

Prezident Václav Klaus vybral termín konání voleb do Poslanecké sněmovny. Oznámil to šéf tiskového odboru prezidentské kanceláře Petr Hájek: "Prezident republiky po zodpovědném zvažování možných termínů vybral pátek 2. a sobotu 3. června tohoto roku jako termín konání voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Toto své rozhodnutí postoupil ke kontrasignaci předsedovi vlády."

Premiér Jiří Paroubek však řekl, že s ním prezident termín předem nekonzultoval, a proto si ještě rozmyslí, zda s ním bude opravdu souhlasit: "Já si to ještě trošku nechám projít hlavou, ještě budu některé věci konzultovat. Buďto to kontrasignuji rovnou, anebo panu prezidentovi zavolám."

Nakonec ale premiér Paroubek termín, který prezident vybral, potvrdil. Nejdřív váhal, protože v úvahu přicházel i druhý červnový víkend. Převážil ale fakt, že 9. června startuje v Německu fotbalový šampionát, kterého se účastní i český tým, a tak by fanoušci také nemuseli k volbám přijít.

V souvislosti se způsobem vyhlášení termínu voleb do sněmovny se objevily spekulace, zda šlo o pokračování sporů premiéra s prezidentem? Názory se různí. "Já se domnívám, že ano. Jestliže prezident tento termín předem s premiérem nekonzultoval, tak je zcela pochopitelné, že premiér si to nechce nechat líbit a svůj podpis přinejmenším odkládá. A je možné, že oba takovéto střety celkem cíleně vyhledávají," domnívá se politolog Tomáš Lebeda. Opačného názoru je politolog Jiří Pehe: "Já to tak nevidím. Dokonce bych řekl, že když jsem v médiích viděl tyto úvahy, tak jsem si v duchu říkal, že opravdu občas se česká média snaží najít spory a konflikty tam, kde nejsou, a dělat zprávy z něčeho, kde ty zprávy vlastně neexistují."


V pondělí v poledne mělo zavřeno mnoho lékáren v Česku. Do protestu proti politice ministra zdravotnictví Davida Ratha se podle propočtů České lékárnické komory zapojila v celé zemi drtivá většina lékáren. Už dopoledne předali lékárníci na úřadu vlády protestní petici. Jsou pod ní podepsaní lékárníci ze všech typů lékáren - veřejných, fakultních i síťových. Předseda zlínského Okresního sdružení lékárníků Pavel Nesrsta si myslí, že nejde zdaleka jen o aktuální snížení marže. Stávka je podle něj vyvrcholením několikaměsíčních sporů s ministerstvem zdravotnictví: "Řekl bych, že marže to více méně vyprovokovala, ale mezi námi už to kypí delší dobu. Je to vyloženě nekoncepční práce ministerstva zdravotnictví a touto marží to jenom začíná."

Ministr zdravotnictví David Rath potvrdil, že se snaží najít kompromis. Podle něj ale lékárníci vidí možnosti šetření jinde, než ministerstvo, a proto není zřejmé, jestli se nakonec domluví: "My samozřejmě saháme po osvědčených receptech ze světa. Lékárníci vždy přijdou s nějakou myšlenkou, která budí skutečně velké rozpaky, zda je schopna vůbec ušetřit alespoň jednu korunu. Šetřit samozřejmě budeme, ale hlavně chceme zamezit plýtvání. Začali jsme s tím u lékařů, pokračujeme přes zmíněné marže a budeme pokračovat dál."

Ministr Rath tvrdí, že příjmy lékáren jsou vysoké a snížení marže unesou. V Česku je asi 2200 lékáren a jedna čtvrtina z nich, zejména mimo větší města, se obává krachu. Podle ministra Ratha může dobře vydělávat lékárna se spádem 4000 obyvatel.


Franz Beckenbauer,  foto: ČTK
Čeští fotbaloví fanoušci dostanou na každý zápas národního týmu v základní skupině letošního mistrovství světa v Německu zhruba o dva tisíce vstupenek víc, než bylo původně avizováno. Na prezentaci mistrovství v pražském Rudolfinu to oznámil předseda organizačního výboru šampionátu Franz Beckenbauer, který do Česka zavítal v rámci propagační cesty po všech 31 účastnických zemích.

Fotbalový "Císař", jak je Franz Beckenbauer často nazýván, vysvětlit, kde se najednou vzalo oněch dva tisíce vstupenek navíc: "Potřebné vstupenky jsme získali vrácením ze zemí, které se šampionátu nezúčastní, a také z kvóty pro VIP hosty. Navýšené množství bude přidáno k počtům, které byly dosud zveřejňovány. Podobné to bude i u dalších zemí,"řekl Franz Beckenbauer.

Vysekl také poklonu premiérovi Jiřímu Paroubkovi, když ocenil, že je velkým fanouškem i znalcem fotbalu. A nebyla to vskutku jen zdvořilostní fráze, což vzápětí šéf kabinetu potvrdil docela zasvěceným rozborem dosavadních vzájemných zápasů reprezentací obou zemí a analýzou utkání, která náš celek čekají v základní skupině blížícího se světového šampionátu.

Po setkání s Franzem Beckenbauerem premiér Paroubek rovněž oznámil, že bude podporovat snahu vedení Českomoravského fotbalového svazu postavit národní stadion v Praze: "Samozřejmě, že to budu podporovat. Myslím, že jsem to prosadil i do volebního programu sociální demokracie. Zvolíme zhruba stejný model jako při přípravě hokejového mistrovství světa v Praze, to znamená, že byla dána určitá dotace na vybudování infrastruktury. Viděl bych to v rozsahu do jedné miliardy korun tak, aby mohl takovýto víceúčelový stánek vniknout. On nebude jenom pro fotbal, ale zcela nepochybně i pro nejrůznější další sportovní a kulturní akce."

O výstavbě národního stadionu se hovoří už od mistrovství Evropy v roce 1996. Zatím ale není jisté, v které lokalitě by měl vyrůst, ani to, kdo by měl projekt za zhruba 3 miliardy korun financovat.