Českým exportérům neubrala dech ani drahá ropa, ani silná koruna

Historicky rekordních hodnot dosáhl v listopadu český vývoz i dovoz. Čísla, která ve čtvrtek zveřejnil Český statistický úřad, naznačují, že i celoroční bilance zahraničního obchodu České republiky skončí ve výrazném přebytku. Podrobnosti má Zdeněk Vališ.

O české zboží je světě velký zájem. Domácím exportérům se proto daří rekordně vyvážet. Poprvé po 14 letech je také český vývoz vyšší než dovoz. Jaký bude celoroční přebytek, to ukáže teprve statistika za prosinec. Přesto už dnes odhadují střízliví ekonomové celoroční aktivum obchodní bilance na pozoruhodných 40 miliard korun. Připouští to i náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa.

"Čísla zahraničního obchodu ukazují, že se skutečně jedná o historicky nejvyšší hodnoty českého vývozu i dovozu. Ta bilance je příznivá. Jen bych připomenul, že v loňském roce mělo Česká republika tou dobou poměrně velký deficit zahraničního obchodu. Hovořili jsme tehdy o 17 miliardách. Dnes jsme v plusu 46 miliard."

Mít přebytek zahraničního obchodu je každopádně dobrá zpráva. Pozitivní vývoj zahraničního obchodu posiluje stabilitu ekonomiky. Potvrzuje se také, že export je nyní hlavním tahounem celého hospodářství. Nejrychleji roste vývoz firmám z tradičních průmyslových oborů - výrobcům strojů a dopravních prostředků. Bilanci zahraničního obchodu začíná ovlivňovat i nová automobilka Toyota-Peugeot-Citroën v Kolíně. Loni vyrobila prvních sto tisíc vozů, letos už jich má být 300 tisíc. Většinu dodavatelů automobilky přitom tvoří domácí firmy a téměř celá produkce je určena na vývoz.

Martin Tlapa
"Na těch listopadových číslech je pozitivní i to, že dobře roste také vývoz průmyslového spotřebního zboží a zlepšuje se bilance v obchodu se zemědělskými komoditami. Jednoznačně tahounem českého vývozu jsou ale stroje a dopravní prostředky."

Říká Martin Tlapa. Pozoruhodné je, že vývoz převyšuje dovoz, přestože právě vloni výrazně podražily zahraniční suroviny a energie, hlavně ropa a zemní plyn, bez jejichž dovozu se průmysl neobejde. Celkový výsledek, jak připomíná analytik Vladimír Pikora z Volksbank, tak mohl být ještě lepší.

"Je možné, že kdyby vloni nebylo hurikánu v Mexickém zálivu, ceny ropy se tak výrazně nezvedaly a nyní bychom měli ještě daleko vyšší přebytek bilance zahraničního obchodu. Byli bychom někdo kolem 50 možná i nad 50 miliard korun."

A jak ovlivnila export silná koruna?

"Koruna v uplynulém roce posilovala, což byla špatná zpráva pro exportéry. Kdyby koruna neposilovala, tak by určitě byly exporty ještě vyšší. Nicméně je třeba upozornit, že situace českých exportérů se v posledních letech výrazně změnila a už na tom nejsme tak, jako kdysi, kdy se exportéři neuměli vůči posílení koruny zajistit."

Foto: Evropská komise
Ze statistik je zřejmé, že českým firmám se stále více daří exportovat na trhy zemí EU. Mnozí odborníci tento fakt ale také kritizují a tvrdí, že export by měl být více teritoriálně diverzifikovaný. Podle Martina Tlapy na to upozorňuje také nová exportní strategie, kterou projednávala loni na podzim vláda.

"My si myslíme, že bychom měli samozřejmě podpořit firmy, aby si udržely postavení na evropských trzích. Měli bychom podpořit to, aby podniky zakládaly pobočky, aby přenášely do některých evropských zemí i výrobu. Za prioritní trhy ale nyní považujeme mimoevropské trhy. Chtěli bychom pomoci snahám firem pronikat na trhy mimo Evropu, kam jde nyní 86 procent vývozu."

Vraťme se ale ještě k aktivní obchodní bilanci. Vladimír Pikora z Volskbank v této souvislosti připomíná, že pro Česko končí éra rozvojové země, pro kterou jsou typické vysoké dovozy čehokoliv a nízké vývozy.

"Ukazuje se tedy, že Česká republika byla schopna dovézt technologie tak, aby dokázala vyrábět i moderní zboží, které je konkurenceschopné i na vyspělých zahraničních trzích. Česká republika už není tou rozvojovou zemí, která vyspělé zboží jen dováží, ale už ho sama také vyváží."