Týden v ČR

Prezident Václav Klaus (vpravo) a premiér Jiří Paroubek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Prezident Václav Klaus a premiér Jiří Paroubek uzavřeli v pondělí na lánském zámku příměří. U tradičního novoročního oběda prezidentského a premiérského páru ukončili půlrok hádek, kdy se obviňovali z "protiústavních postupů"či "drzého chování".

Prezident Václav Klaus  (vpravo) a premiér Jiří Paroubek,  foto: ČTK
Prezident Václav Klaus a premiér Jiří Paroubek uzavřeli v pondělí na lánském zámku příměří. U tradičního novoročního oběda prezidentského a premiérského páru ukončili půlrok hádek, kdy se obviňovali z "protiústavních postupů" či "drzého chování". Václav Klaus přitom zdůraznil, že je třeba rozlišovat ideové vztahy a kontakty od osobních: "My jsme se určitě nezměnili v našich názorech a také jsme se nepřesvědčili jeden druhého, že bychom změnili ideovou orientaci v průběhu tohoto dvouapůlhodinového povídání. O tom, že by ale bylo dobré trochu 'obrousit jazýčky', to bych já byl velmi pro."

Premiér Jiří Paroubek vnímá názorové konflikty mezi ním a prezidentem Klausem jako přirozené spory mezi státními institucemi: "Tu a tam se instituce dostávají v každé civilizované zemi do sporu, ale já na tom nevidím nic osobního. A také nic osobního necítím."

Schůzku považuje Václav Klaus za užitečnou, protože si na ní měli možnost vyříkat věci přímo, nikoli přes média. Hovořili například o koordinaci svých zahraničních cest nebo plánech vlády do červnových voleb. Václav Klaus podle svých slov apeloval na premiéra, aby společně přispěli k umírněnosti nadcházející volební kampaně. Prezident si nepřeje, aby předvolební souboje politických stran vedly k takovému rozpolcení země, které by po volbách už nešlo "slepit".


Český stát hospodařil loni lépe, než očekávala vláda. Ta počítala se schodkem 83 miliard korun, ale rozpočet nakonec skončil v deficitu pouze necelých 56 a půl miliardy. Lepší výběr daní od firem a rostoucí ekonomika jsou podle ministerstva financí hlavními důvody, proč hospodaření státu skončilo loni o 27 miliard lépe než vláda naplánovala.

Jednotlivá ministerstva navíc mohla převést neutracené prostředky do rezervních fondů. Loni tam bylo převedeno 25 miliard korun. A právě díky tomu bude vidět evropská statistika schodek českého rozpočtu ještě nižší, říká ministr financí Bohuslav Sobotka: "Ten rozdíl mezi prostředky, které se letos čerpaly a převedly do rezervních fondů, bude vnímat evropská statistika jako neutracené peníze, čili bude nám je počítat do výdajů až v letech, kdy se budou realizovat. To znamená částečně v letošním roce, částečně v dalších letech. Čili ten deficit čistě státního rozpočtu bude někde kolem 31 miliard korun."

Také veřejné rozpočty byly v roce 2005 v nejlepším stavu od roku 1997. Už v roce 2004 se jejich deficit snížil na tři procenta a loni to bylo ještě lepší. Deficit pod třemi procenty je přitom jednou z podmínek pro přijetí eura v roce 2010. "Počítám s tím, že tento výsledek bude patřit k nejlepším v regionu střední Evropy. V roce 2003 Česká republika v rámci členských zemí patřila tuším na předposlední místo z hlediska výše deficitu veřejných rozpočtů a nyní se začínáme posouvat do poloviny tabulky,"řekl ministr Sobotka.

Řada analytiků upozorňuje, že k nízkému schodku přispělo i pomalejší tempo čerpání peněz z evropských fondů, které státu ušetřilo miliardy určené na spolufinancování. Hlavní ekonom Volsbank CZ Vladimír Pikora soudí, že na zlepšení státních financí mají zásluhu spíše ekonomické faktory: "Poslední statistiky ukazují, že v pozadí bohužel nestojí větší šetření státu, ale hlavně větší výběr daní. Hrozí proto, že ve chvíli, kdy ekonomika zpomalí svůj růst, deficity budou opět bobtnat."

Letos se vláda chystá zadlužit zemi o 74 miliard. Takový schodek státního rozpočtu ji totiž schválila Poslanecká sněmovna.


Otto Jelinek,  foto: ČTK
Do české politiky vstupuje Čechokanaďan Otto Jelinek, který jako nestraník bude na zakázku kabinetu Jiřího Paroubka vládním koordinátorem zahraničních aktivit v oblasti získávání investic.

Otto Jelínek se v 60. letech minulého století stal se svou sestrou Marií dvakrát mistrem světa v krasobruslení. To už rodina žila v Kanadě, kam jeho rodiče emigrovali po únorovém převratu v roce 1948. Nyní bude Jelinkovým úkolem přilákat k nám zahraniční podnikatele, turisty a vzájemně sladit činnost příspěvkových organizací vlády CzechInvest, CzechTourism, CzechTrade a českých center.

Volba padla na Jelinka především pro jeho bohaté zkušenosti z politiky i obchodu. V Kanadě byl totiž ministrem sportu a tělovýchovy, ministrem veřejných prací, ministrem financí, byl zodpovědný za financování zimních olympijských her v Calgary v roce 1988. V posledních 10 letech pracuje ve firmě Delloit ČR. "Zkrátka je to člověk, který má přehled o světě mezinárodních financí a investic a předpokládáme, že bude této vládě a celé této zemi nápomocen při vyhledávání dalších investorů, ale také při získávání většího zájmu v oblasti turismu," říká premiér Jiří Paroubek.

Otto Jelinek se uvedl slovy: "Nemluvím ještě perfektně česky, tak za to se omlouvám, ale dobrá zpráva je, že můj úkol je, abych pomáhal České republice v angličtině. Tak nemusím v mé nové pozici perfektně mluvit česky, i když to zkouším co nejvíc. Ty agentury jako CzechInvest, CzechTrade atd. samozřejmě dělají báječnou práci už teď a už tam existuje nějaká koordinace, ale je tam ještě moc věcí, co se musí udělat v zahraničí. A já myslím, že já k tomu nějakou hodnotu můžu přidat, ale jenom s tím, že musí být perfektní spolupráce mezi mou pozicí, těmi agenturami a ministerstvy."

Politice Paroubkovy vlády vyjadřuje Jelinek podporu, ale plést se do ní nechce.