Přehled tisku

Uprchlí trestanci Roman Čabrada (vlevo) a Rostislav Roztočil, foto: ČTK

Čtvrteční český tisk se mimo jiné zamýšlí nad odpovědností vyvozenou v souvislosti s úterním útěkem dvou nebezpečných trestanců z plzeňské věznice. Událost zatím stála funkci ředitele věznice Jaroslava Zemana, podle Mladé fronty Dnes by měly změny nastat i na vyšších postech. Když jsou někde zavřeni lidé, zejména zločinci, dá rozum, že čas od času někteří utečou. To nemůže nikoho udivit, píše úvodem list. Záleží však podle něj na tom, co z útěku kdo vyvodí.

Uprchlí trestanci Roman Čabrada  (vlevo) a Rostislav Roztočil,  foto: ČTK
Čtvrteční český tisk se mimo jiné zamýšlí nad odpovědností vyvozenou v souvislosti s úterním útěkem dvou nebezpečných trestanců z plzeňské věznice. Událost zatím stála funkci ředitele věznice Jaroslava Zemana, podle Mladé fronty Dnes by měly změny nastat i na vyšších postech. Když jsou někde zavřeni lidé, zejména zločinci, dá rozum, že čas od času někteří utečou. To nemůže nikoho udivit, píše úvodem list. Záleží však podle něj na tom, co z útěku kdo vyvodí. Deník se pozastavuje nad tím, že ministr dopravy Milan Šimonovský připisuje nepřímou odpovědnost ministru spravedlnosti Pavlu Němcovi. Ten zase namítl, že by musel při každé nehodě způsobené špatným stavem českých silnic podobně obvinit Šimonovského. My ostatní můžeme být znepokojeni z celé vlády. Řídí někdo něco, může někdo za něco? Zgarbovi pod nosem šmelí s pozemky, Bublanovi uteče Krejčíř a teď pod nosem Němce prchnou dva vrazi, shrnuje list. Podle Mladé fronty Dnes selhali právě ministři. Politická noha v normální zemi se zláme na každé drobné banánové slupce. Riziko využití či zneužití moci je velké, o to větší je riziko politikova pádu. Utekli ti vrazi, čachrovali kamarádi? Běž. To je hořký osud politika. Ne u nás - český ministr není odpovědný ani sám za sebe, natož za podřízené a za resort, píše list.

Komentátor deníku Právo míní, že generální ředitel vězeňské služby Luděk Kula by měl možná menší problémy, kdyby více dbal na kvalifikaci lidí, které do funkce jmenuje. Mimo jiné namítá, že odvolaného ředitele plzeňské věznice Zemana, válečného veterána z Perského zálivu a později pracovníka oddělení prevence, Kula pověřil funkcí bez výběrového řízení, ačkoli věděl, že nemá žádné zkušenosti s řídící praxí ve vězeňství.


Pedagogové některých středních škol v těchto dnech obdrželi publikaci zpochybňující holokaust. Brožuru s názvem Osvětim - fakta versus fikce rozesílá organizace Národně vzdělávací institut. Autor publikace Rudolf Seidl mimo jiné popírá, že v Osvětimi nacisté zabíjeli své vězně ve velkém. Případem se bude zabývat policie, píší Lidové noviny. Knihu přitom policie zná z roku 2000, kdy si na ni nechala vypracovat znalecký posudek. "Je to klasické popírání holokaustu. Šíření je dle mého trestné,"řekl Lidovým novinám politolog Zdeněk Zbořil, jenž posudek zpracovával. Tehdy však potrestán nikdo nebyl. Publikace se totiž tiskla v Belgii a policii se nepodařilo dopátrat jejího autora ani distributory. Pod průvodním dopisem je podepsán ředitel Národně vzdělávacího institutu Pavel Fabian. V dopise se zmiňuje o "nesrovnalostech při popisování plynových komor a o inženýrech, kteří vylučovali vědeckými posudky, že se v Osvětimi popravovalo plynem". Podle deníků jde o podobný případ, kvůli němuž stojí před německým soudem známý popírač holokaustu Ernst Zündel. Podle ředitele Židovského muzea Leo Pavláta spolu kniha a Zündelův proces souvisejí. "Jde o hanobení obětí holokaustu a odesilatelé urážejí i přeživší. Kniha také vyvolává protižidovské nálady," míní Pavlát. Policie o Národně vzdělávacím institutu zatím neví. Kontroverzní materiály předá znalcům, aby určili, nakolik lze šiřitele knihy stíhat.


Hospodářské noviny komentují návrh novely živnostenského zákona, který ve středu přijala vláda a který má ulehčit administrativu podnikatelům. Než ale začneme tančit radostí, zeptejme se: Milá vládo, je to moc hezké, ale proč to proboha tak dlouho trvalo? ptá se deník a připomíná, že podobné věci sliboval už v roce 1993 tehdejší vládní pověřenec Igor Němec. Teď se blíží volby a ČSSD zkouší hledat podporu všude, tedy i mezi drobnými podnikateli, na které si koaliční vláda tři roky ani nevzpomněla. Je to podobně jako se závody na snižování daní. Tři roky nic a najednou to před volbami jde, píší Hospodářské noviny.


Ministr zemědělství Petr Zgarba v kauze Pozemkového fondu jednoznačně selhal a jeho obhajoba přitom sotva obstojí. Tvrdí to komentář Lidových novin. Úterní vyhození čtyř lidí z výkonného výboru Pozemkového fondu podle deníku nic neřeší a hlavně nijak nezasahuje do současné praxe fondu v regionech. Vyházení členů prezidia fondu pak není ničím jiným než pokusem pana Zgarby schovat se za hromadu "mrtvol". Takový postup může mít pro veřejnost jedinou výhodu, že vyhození pánové a dámy mohou začít mluvit a veřejnost se doví o praxi Pozemkového fondu více, soudí list. Kdyby ministr chtěl, mohl na alarmující stav ohledně převodů pozemků alespoň upozornit. Pokud to neudělal, je chtě nechtě patronem této zlodějny a o jeho politické odpovědnosti nelze pochybovat, tvrdí Lidové noviny. Zgarba se podle deníku radikálního řešení bojí a na masovém vyházení nepoctivých úředníků nemá zájem.


Pondělní volbu budoucího rektora Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně podle Mladé fronty Dnes a Práva zastínilo podezření z nekalého ovlivňování výsledků. Těsně před tajným hlasováním totiž vystoupil předseda akademického senátu s upozorněním, že kandidátka na post rektora Jana Stávková se možná dopustila ovlivňování výsledků voleb, uvedly deníky. Podle Stávkové tak volba nebyla regulérní. Děkan provozně-ekonomické fakulty Bohumil Minařík akademický seznámil senát s tím, že pořídil nahrávku telefonického rozhovoru s člověkem, který lobboval ve prospěch prorektorky Stávkové. Stávková, která usilovala spolu s dalšími pěti kandidáty o rektorské křeslo, popírá, že se účastnila jakékoliv lobby ve svůj prospěch. "Nikoho jsem za nikým neposílala, vůbec nevím, o co jde," uvedla. Stávkovou nakonec v tajném hlasování volili jen čtyři senátoři. Budoucím rektorem se stal její protikandidát Jaroslav Hlušek.


Lidovci si kvůli volbám koupili na jeden rok název vlaku, který jezdí přes Prahu a Hradec Králové na sever Moravy. Pojmenovali ho sloganem Klidná síla, který je s KDU-ČSL spojován. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. "Zaplatili jsme za to řádově desítky tisíc korun. Využili jsme běžné komerční nabídky Českých drah, rozhodně nemáme nějakou úlevu proto, že ministrem dopravy je náš Milan Šimonovský,"řekl listu místopředseda lidovců Jan Kasal. Svůj vlak hodlá strana využít i k různým předvolebním akcím v jeho jednotlivých zastávkách. Mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský potvrdil, že kdo si připraví pár desítek tisíc korun, může si název vlaku opravdu koupit. "Jezdí tak už třeba vlak pojmenovaný po filozofovi Emanuelu Rádlovi, zaplatil si to jeden z jeho příbuzných,"řekl Šťáhlavský. Mladá fronta Dnes připomíná, že nasazení různých dopravních prostředků ve volební kampani je v Česku poměrně časté. ČSSD a Miloši Zemanovi pomohl v roce 1998 k volebnímu triumfu autobus Zemák. Čtyřkoalice o dva roky později vyjela do ulic s červenými dvoupatrovými autobusy, známými z ulic Londýna. Vlak v minulosti při volbách použili sociální demokraté, unionisté i lidovci. Bývalý senátor Václav Fischer létal během kampaně dokonce v balonu a někteří kandidáti občas vytáhnou do boje i s koloběžkou, píše deník.