Vláda je pro regulaci prostituce

0:00
/
0:00

Obce budou možná brzy na svém území regulovat prostituci. Podle zákona o regulaci prostituce, který ve středu schválila vláda, bude pro provozování sexuálních služeb potřeba oprávnění. A ta budou vydávat právě obce. Co se pro prostitutky a prostituty změní, pokud zákon bude schválen? O tom už více Martina Lustigová.

Prostitutky a prostituti, kterých je v Česku odhadem na 25 tisíc, by museli absolvovat pravidelné lékařské prohlídky, museli by platit pojistné a samozřejmě také daně. Více nám řekne ministr vnitra František Bublan: "Není to přímo restriktivní zákon, ale domnívám se, že mnoho restrikcí z toho vyplývá. Je tam také uvedena trestnost pro zákazníky. To znamená, když někdo bude vyhledávat tuto činnost na nepovolených místech, tak může být postižen pokutou až 15 tisíc." Ministr soudí, že díky zákonu dojde k tomu, že prostitutky nebudou tam, kde je obec nechce mít.

Zástupci obcí po normě, s níž by na svém území mohli prostituci omezit, dlouhá léta volali. Obec podle návrhu zákona bude vystavovat oprávnění k provozování sexuálních služeb - pochopitelně po splnění jasně daných podmínek - prostitutkou nebo prostitutem se může stát pouze osoba plnoletá, zdravotně způsobilá, trestně bezúhonná. Lidé, provozující prostituci, dostanou speciální průkaz. Platnost jejich oprávnění bude jeden rok.

Lucie Šídová ze sdružení Rozkoš bez rizika není s návrhem zákona úplně spokojena: "Přijde mi, že tyto dívky půjdou do ilegality, začne více fungovat bytová prostituce, budou pracovat na telefonu, dojde ke kriminalizaci prostitutek, sníží se návštěvnost našeho střediska. A tou kriminalizací může dojít i k větší závislosti prostitutek na pasákovi." Podle Lucie Šídové lidé provozující sexuální služby mnohdy chodí na lékařské prohlídky, například právě do jejich střediska. Pokud zákon projde, budou pro ně prohlídky povinné. A když lékař u vyšetřovaných zjistí nakažlivou chorobu, bude o ní muset informovat obecní úřad. Jinak by mu hrozila pokuta až 50 tisíc korun. Podle Lucie Šídové se ale lidem provozujícím sexuální služby nebude líbit povinná registrace: "Já myslím, že tohoto se nejvíc bojí, protože si myslím, že řada lidí z jejich okolí neví, že tuto práci vykonávají."

S předlohou nesouhlasí mnoho opozičních poslanců. Ale ani koaliční lavice nejsou zcela jednotné. Nesouhlas zaznívá hlavně z řad lidovců. Například poslanec Jiří Karas je s předlohou zákona velmi nespokojen a návrh považuje za ostudný. Podle něj se obcím stejně nepodaří prostituci vytlačit, protože bude problematické dokázat, že žena či muž stojící u silnice nabízí sexuální služby: "Cesta, kterou v této chvíli stát navrhuje, mimochodem ve chvíli, kdy ještě ani nebyla zrušena mezinárodní úmluva, která se k prostituci staví velice negativně, je velice špatná a vede do pekel."

Navzdory názorům lidoveckého poslance Karase pražský biskup Václav Malý není k vládnímu návrhu tolik kritický a naopak upozorňuje na klady regulace: "Myslím si, že je to pokus, jak dostat prostituci z ulic. A to je to podstatné. Je třeba si jasně uvědomit, že ta činnost jako taková je špatná, morálně závadná, ale na druhé straně já lituji rodičů v Chebu a jiných příhraničních městech, když mají provádět děti po ulici a teď tam vidí houfy této nabízené služby. Je tady to rozlišení mezi menším a větším zlem. Tudíž je třeba tyto záležitosti alespoň nějak regulovat a dostat z ulic na určitá místa. A to, myslím, má v úmyslu tento zákon."

Aby zákon vstoupil v platnost, musí jej schválit obě komory Parlamentu a podepsat prezident. Podle dosavadních reakcí je zřejmé, že debaty kolem návrhu budou velmi bouřlivé.