Snažíme se, aby nás Rakušané nevnímali jako lokaje

Helena Baslerová přebírá cenu Gratias agit

Ve Vídni narazíme na české stopy doslova mna každém kroku. Je to pochopitelné i vzhledem k našemu dlouholetému soužití v rámci rakouské monarchie.

„Před 170 lety žilo ve Vídni kolem 150 tisíc Čechů. Vytvořili si svou komunitu v okrese Favoriten na kopečku v dnešním třetím okrese. Většinou byli zaměstnáni jako cihlářští dělníci. Zajímavé, že na tehdejších výplatních listinách nejsou Maďaři, Poláci, Srbové, ale samí Češi. O tomto okrese se říkalo, že tam se narodí Čechům dítě, chodí do školy, do práce, umře, ale nenaučí se německy, protože tam byla česká škola, český kněz, český doktor, český pohřebák“.

Do minulosti zabrousil Zdeněk Homolka, jedna ze zajímavých osobností české krajanské komunity ve Vídni.

Zprostředkovat pohled na Čechy se snaží Kulturní klub. Jeho šéfkou je paní inženýrka Helena Baslerová, dobrá duše vídeňské krajanské komunity. A také šéfredaktorka stejnojmenného časopisu.

„Snažíme se o to, aby Češi, ale i Slováci, protože v našem klubu jsou i Slováci, rakouským spoluobčanům ukázali, co všechno Češi a Slováci dokázali, kam se dopracovali, jak pracují v nadneseném smyslu na budoucnosti Rakouska. Chceme, aby konečně zmizelo klišé, že Češi jsou jen ta kuchařka nebo lokaj.“

Klub funguje od sedmdesátých let, jeho činnost se ale po pádu železné opony do určité míry změnila. Naši krajané mají možnost se dnes kdykoli vydat do Čech. Mají chuť se ještě scházet jako krajanská komunita ve Vídni?

„Scházejí se ti, kteří spolu hrají divadlo nebo jsou v pěveckém kroužku. Sejdou se v kině nebo přijdou na koncerty. Nebo na pořady v Českém centru. Ale rozdíl je samozřejmě veliký. Před deseti lety byl počet lidí, kteří se scházeli určitě větší.“

Z činnosti Kulturního klubu: Pietní akce věnovaná Karlu Hašlerovi | foto: Kulturní klub Čechů a Slováků v Rakousku

V letošním roce si připomínáme 100 let od založení Československa, ale i další významná osmičková výročí. Většinu z nich si samozřejmě připomene i Kulturní klub ve Vídni.

„T.G.Masaryk udělal hodně pro Rakousko, ale vyvolává tu stále určité kontroverze. Byli bychom však rádi, aby ve 3.okrese po něm byla pojmenovaná ulice, ve které dlouhodobě bydlel. Ale zatím jsme s tímto nápadem neprorazili, říká šéfka Kulturního klubu Helena Baslerová.


Kulturní klub Čechů a Slováků byl založen ve Vídni v roce 1974 emigranty z období po 1968. Jeden ze spoluzakladatelů Kulturního klubu byl jeho dlouholetý předseda a šéfredaktor PhDr. Přemysl Janýr, v roce 1999 byl vyznamenán řádem T. G. Masaryka in memoriam. Jako předseda Kulturního klubu se zasadil o zachování jediné veřejné české školy ve Vídni.