Personalisté: Trh práce prochází největší změnou za posledních deset let

Ilustrační foto: Amy Hirschi, Unsplash / CC0

Dopady epidemie koronaviru mění pracovní trh v Česku. Ten podle personálních agentur prochází největší změnou za posledních deset let. Lidé z profesí zasažených koronakrizí přecházejí do zcela jiných oborů své působnosti.

Foto: ekenamillwork,  Pixabay / CC0

Přijímání zaměstnanců ze zcela jiných odvětví je podle personálně poradenské společnosti Randstad výrazným fenoménem současné doby. Začalo podle ní už na jaře, kdy se pracovníci z nejpostiženějších oborů, tedy hlavně ze služeb a sektoru hotelů a restaurací, zajímali o práci v elektronickém obchodování či logistice. Tedy v oborech, které naopak v krizi zaznamenaly obří boom.

Na podzim se část těchto lidí ke svým původním profesím již nevrátila a zůstala v nových působištích. Nebo se přesunula na tradiční předvánoční sezonní práce nebo na brigády, kterými se firmy snaží vykrýt své personální potřeby omezené karanténami a neschopenkami.

Ilustrační foto: Nattanan Kanchanaprat,  Pixabay / CC0

"Umělý zásah do ekonomiky, kterým koronavirová opatření a omezení jsou, ublížil především profesím, které se týkají osobně, fyzicky poskytovaných služeb. Posílil veškeré aktivity, jež se mohou odehrávat on-line," uvedla Alžběta Honsová marketingová manažerka Randstad.

Rekvalifikační kurzy

Lidé využívají také rekvalifikačních kurzů. Podle Úřadu práce je letos zájem hlavně o kurzy pro pracovníky v sociálních službách, IT lekce nebo kurzy zaměřené na získání řidičských a profesních průkazů.

Úřad práce,  foto: ČT24

"Pro změnu profese nebo další prouhlobení znalostí se většinou rozhodují lidé s výučním listem, úplným středním vzděláním s maturitou a se základním vzděláním," řekla Českému rozhlasu mluvčí Úřadu Kateřina Beránková.

Z hlediska věku podle ní převažují účastníci nad 50 let.

Změny ve fungování firem

Z průzkumu společnosti Randstad také vyplývá, že pandemie způsobila řadu změn a omezení i ve fungování firem. Vedle nových způsobů práce, které zavedly tři čtvrtiny podniků, změnilo 37 procent firem obchodní model a 62 procent jich zavedlo nové technologie a automatizaci.

Ilustrační foto: StockSnap,  Pixabay,  Pixabay License

Takzvaný hybridní způsob práce (kombinace týmů prácujících v kanceláři s prací na dálku), dosud vlastní IT firmám, se zavádí i v dalších oborech - prakticky všude, kde to povaha práce umožňuje. Téměř tři čtvrtiny firem například potvrdily, že se začaly mnohem více soustředit na ochranu zdraví a bezpečnosti svých zaměstnanců.

Otázkou podle společnosti Randstad zůstává, zda přijatá opatření firmy zachovají i do budoucna. „Průzkum naznačuje, že zkušenost s covid-19 nejspíš ovlivní způsob jejich fungování a podnikání jednou provždy. I kdyby to bylo jen ve snaze o vylepšení technologických schopností, které jim v budoucnu umožní podobné situace lépe zvládat,“ uzavřela Honsová.