Zájem o řemeslníky se v prvním čtvrtletí propadl téměř o čtvrtinu

Poptávka po řemeslnících v minulých letech rostla a řemeslo mělo, jak se říká, zlaté dno. V posledním čtvrtletí přišla změna. Zájem o řemeslné práce se snížil o čtvrtinu.

Takovou situaci řemeslníci zažívají poprvé za osm let, řekl ředitel portálu NejŘemeslníci Martin Ekrt. O více než 40 procent klesl zájem například o podlaháře a tesaře. Důvodem je hlavně zdražování materiálů, energií a menší dostupnost hypoték. Ukazují to data portálu NejŘemeslníci.cz, který obsahuje databázi téměř 34.000 dodavatelů.

Nejvýrazněji klesla poptávka po podlahářích a tesařích

Ilustrační foto: Rudy a Peter Skitterianovi,  Pixabay,  Pixabay License

Poptávka po podlahářích klesla podle dat portálu meziročně o 47 procent, po tesařích o 46 procent a po truhlářích o 37 procent. Výrazný pokles zaznamenal web také u prací na fasádách domů, kde poptávka klesla o 36 procent. O více než 30 procent klesl i zájem o zemní práce, zednické práce nebo práce na střechách domů.

Například firma AvantStav měla v tuto dobu zakázky na celé prázdniny. Noví zájemci čekali na rekonstrukci bytu do podzimu. Letos mohou přijet téměř okamžitě.

Cihly podražily o 80 procent

Ilustrační foto: sandid,  Pixabay,  Pixabay License

Dramaticky rostoucí ceny stavebních materiálů vedou k tomu, že lidé nemají v rozpočtu na opravy dostatek peněz. Výjimkou není růst cen stavebního materiálu o desítky, až stovky procent. Například základní stavební materiál - cihly - podražily o 80 procent. Zákazníci stavby odkládají nebo volí jiné materiály.

Jiní po zpřísnění a zdražení hypoték na úvěr nedosáhnou a opět musí práce odložit. Banky a stavební spořitelny poskytly v dubnu hypoteční úvěry za 17,5 miliardy Kč, což je proti březnu pokles o 40 procent. Meziroční propad překonal už 60 procent.

Ilustrační foto: RODNAE Productions,  Pexels,  CC0 1.0 DEED

Ve srovnání s dvouprocentní sazbou hypoték, která byla na trhu běžná v dřívějších letech, znamená pětiprocentní sazba růst měsíční splátky u průměrné hypotéky o 5000 až 6000 Kč měsíčně. A to už je pořádný zásah do rodinného rozpočtu.

Řemeslníci budou muset o zakázky více soupeřit

Martin Ekrt | Foto: NejŘemeslníci.cz

Podle výkonného ředitele portálu NejŘemeslníci.cz Martina Ekrta pocítí řemeslníci největší propad poptávky ve druhé polovině letošního roku a hlavně v roce 2023.

"Řemeslníci dnes těží z převisu poptávek z předchozích dvou let, kdy lidé nejrůznější práce odkládali kvůli pandemii covidu-19 a zakázky pak domlouvali i na rok dopředu. Tato odložená poptávka se však již vyčerpává," dodal s tím, že řemeslníci budou v budoucnu muset o zakázky mnohem více soupeřit.