Češi radí Gruzii, jak se starat o les
Nádherné kavkazské lesy můžou Gruzii přinášet velký užitek. Jak nejlépe využít přírodní bohatství, radí Gruzínům Česká rozvojová agentura. Projekt tady má na starosti Petra Mojžíšová.
V čem projekt spočívá?
„V první řadě, v inventarizaci lesů v Gruzii, protože Gruzie je hodně zalesněná země, kde lesy hrají velkou roli nejen z produkčního hlediska, to znamená dřevo, houby a různé lesní plody, ale zároveň to má i společenský přesah. Inventarizace je důležitá, aby bylo jasné, jaké lesy v Gruzii jsou, jak se k nim chovat a jak je využívat. Proto se vytvářejí dlouhodobé plány, které ukáží místním lidem, jak s lesem pracovat, jak si rozvrhnout těžbu dřeva, a vůbec jak v dlouhodobém horizontu s tím lesem zacházet.“
Znamená to, že v Gruzii dosud dělali všechno špatně?
„No, oni to vlastně moc nedělali. Česká republika je známá svou expertízou právě v oblasti lesnické inventarizace. My mámu svou tradiční školu a zkušenosti v této oblasti. Máme tady jak lesnickou školu na Zemědělské univerzitě v Praze, pak je tady i Mendelova univerzita v Brně, ale máme i sít středních lesnických škol. Vychováváme lesníky nejen pro svou potřebu, ale můžeme nabídnout expertízu i ostatním. Češi dělali lesnické projekty v jižní Americe, v Africe nebo také v Mongolsku.“
Jak velkou plochu lesa Váš projekt v Gruzii zahrnuje?
„Jedná se o poměrně velkou plochu, je to téměř 100 tisíc hektarů.“
Jedním z cílů je zlepšit kvalitu života místních obyvatel. Jak se toho dá dosáhnout lesnickým projektem?
„Les má nejen produkční, ale i společenskou funkci. To znamená, že lidé do toho lesa chodí, a to nejen kvůli turismu, který je nyní v Gruzii na vzestupu. Do země přijíždí mnoho cizinců, kteří chtějí vidět přírodu v původním stavu. To je jeden z důvodů, proč je třeba les chránit. Místní lidé si hodně chodí do lesa pro palivové dříví, což může vést k neplánovanému, neorganizovanému kácení neprovázenému výsadbou nových stromů. Je potřeba naučit místní lidi, aby se k lesu chovali zodpovědně. Tak, aby jim les nepřinášel jen okamžitý užitek, ale aby je jiným způsobem živil i v budoucnu.“