Náhodný objev děl malíře Josefa Kotrby. Pokračuje pátrání po jeho minulosti

Galerista Tomáš Hejtmánek s pravděpodobným autoportrétem Josefa Kotrby

Připravujete k prodeji dům a najednou objevíte na půdě zaprášené a částečně srolované obrazy. Přesně to se stalo loni na podzim majiteli domu v Králově Dvoře u Berouna. Šlo o náhodný a nečekaný objev. Autorem zhruba 300 děl je Josef Kotrba.

Tomáš Hejtmánek ukazuje,  že některá díla maloval Josef Kotrba oboustranně | Foto: René Volfík,  Arthouse Hejtmánek

Kvalitu obrazů hned rozpoznal galerista Tomáš Hejtmánek. Sám je s kolegou perfektně zrestauroval. Obrazy jsou teď připraveny pro výstavu Nalezený malíř Josef Kotrba. Pražská galerie Arthouse Hejmánek ji pořádá od 15. září do 30. října. Poprvé se tak na veřejnost dostane více než sto obrazů tohoto téměř neznámého malíře.

"O jeho osobním životě není známo téměř nic. Doufáme, že nám výstava pomůže získat nějaké informace o jeho osudu nebo podobě," říká Tomáš Hejtmánek.

Obraz Na koupališti od Josefa Kotrby,  talentovaného malíře samouka | Foto: Arthouse Hejtmánek

"Zajímavé je, že Kotrba byl samouk, malovat začal ze záliby a pro radost až v době, kdy odešel do penze. A svůj poslední obraz namaloval v 85 letech. Z jeho pláten cítíme, že mu malování dávalo hlavně energii do života. Jsem přesvědčen, že jde o autora, který si zaslouží pozornost. Obrazy chceme především lidem poprvé ukázat, a když bude mít někdo zájem, nabídnout je i k prodeji," doplňuje Tomáš Hejtmánek.

Neexistuje fotografie, možná autoportrét

Autoportrét Josefa Kotrby Malíř na zahradě | Foto: Arthouse Hejtmánek

 

"Jeho tvorbu charakterizují veselé barvy a radost ze života. Překvapuje obdivuhodným rejstříkem námětů, umí potěšit optimismem, pestrostí tvorby. Čím víc se s ním seznamuji, tím mi přijde zajímavější," dodává Hejtmánek. Ačkoliv malíř Josef Kotrba zemřel v roce 1984, kdy mu bylo 88 let, neexistuje zatím jeho fotografie.

Také o jeho životě je minimum informací. Ví se, že se narodil v Praze a většinu života prožil v Králově Dvoře u Berouna, kde i zemřel. Povoláním byl akademický architekt. V roce 1923 absolvoval studium architektury u Jana Kotěry na Akademii výtvarných umění v Praze. „Domníváme se, že máme jeho autoportrét, kdy sám sebe namaloval jako mladého muže," uvádí Hejtmánek.

Jeho díla měl ve sbírce Bohumil Hrabal

Josef Kotrba ale přeci jen některá svá díla do světa dostal. „Přinejmenším dva jeho obrazy jsou ve sbírce naivního umění Severočeské galerie výtvarného umění v Litoměřicích. Zastoupený je také v soukromé sbírce Poetické galerie v Praze. Jednotlivě byly Kotrbovy obrazy k vidění na několika výstavách naivního umění. Tři z Kotrbových děl byly dokonce součástí sbírky spisovatele Bohumila Hrabala," přibližuje galerista Tomáš Hejtmánek. K pátrání po životě Josefa Kotrby tak můžete přispět i vy.

Obraz Žirafy u jezera | Foto: Arthouse Hejtmánek

Tomáš Hejtmánek už v galerii představil i další zapomenuté umělce. Například dílo výtvarnice, nadané malířky Minky Podhajské. Uspořádal výstavu malíře, kreslíře a ilustrátora Jaroslava Verise a také osobitého sochaře a básníka Milana Beránka.

15
50.10446548461914
14.407583236694336
default
50.10446548461914
14.407583236694336
Autoři: Zdeňka Kuchyňová , Galerie Arthouse Hejtmánek
klíčové slovo:

Související

  • 10 nejznámějších českých malířů

    Jejich malby zdobí foyer Národního divadla, Obecní dům nebo Pražský orloj. V cyklu RPI představujeme umělce, kterým se podařilo uspět ve světovém měřítku.