Hold Alfonsi Muchovi! Malíř Rathsam tvořil miniepopej 9 let. Na pár milimetrů se vešlo i 66 postav

Slovanská epopej Alfonse Muchy na miniatuře Jana Jiřího Rathsmana

Netradiční hold Alfonsi Muchovi vzdal jihlavský akademický malíř Jan Jiří Rathsam. Devět let tvořil miniaturní epopej. Alfons Mucha se narodil 24. července 1860. Na červenec připadá i jeho úmrtí, od kterého uplyne 85 let. Kolekce jeho monumentálních obrazů vytvořených v rozměru až 8 x 6 metrů je vystavená na zámku v Moravském Krumlově. Alfons Mucha na ní pracoval 18 let.

Slovanská epopej Alfonse Muchy na miniatuře Jana Jiřího Rathsmana | Foto: Muzeum rekordů a kuriozit

Alfons Mucha si přál, aby Slovanská epopej působila jako duchovní obnova pro všechny Slovany, a aby se pro budoucnost poučili z historie. Pro práci na obřích plátnech si Mucha musel pronajmout veliké prostory. Zvolil zámek Zbiroh, kde také se svou rodinou až do roku 1928 žil. Obě jeho děti, Jaroslava a Jiří, zde strávily dětství. A také svému otci pomáhaly - stály mu modelem.

Miniepopej měří pár milimetrů, přesto nic nechybí

Jihlavský výtvarník Jan Jiří Rathsam a jeho miniatury Slovanské epopeje v Pelhřimově  (2013) | Foto: Luboš Pavlíček,  ČTK

Mucha inspiroval generace umělců po celém světě, i jihlavského akademického malíře Jana Jiřího Rathsama. Ten šel ale opačným směrem, cestou zmenšování. Vytvořit miniaturní epopej mu trvalo devět let.

Slavné obrazy (zmenšeniny Muchových pláten), jsou vystavené v pelhřimovské expozici Muzea rekordů v oddělení s příznačným názvem Zlaté české ručičky. V jeho podání jsou miniatury v rozměrech 36 x 29 milimetrů, některé i menší. Přesto na nich oproti Muchovým originálům téměř nic nechybí!

Jihlavský výtvarník Jan Jiří Rathsam a jeho miniatury Slovanské epopeje v Pelhřimově  (2013) | Foto: Luboš Pavlíček,  ČTK

Detaily maloval peříčkem anglického havrana

Při práci, kterou Agentura Dobrý den zapsala do České knihy rekordů a která zabrala rekordmanovi přibližně 1500 hodin čistého času práce, použil autor olejové barvy, klasické plátno a miniaturní štětečky. Detaily maloval drobounkým peříčkem anglického havrana. Celé dílo bylo vytvořeno pod lupou!

Slovanská epopej Alfonse Muchy na miniatuře Jana Jiřího Rathsmana | Foto: Muzeum rekordů a kuriozit

O nebývalé obtížnosti svědčí třeba i to, že například na obraze Zavedení slovanské liturgie je 66 postav. A nejen to. Malíř Rathsam se zaměřil i na vystižení charakteru a nálad postav, na smutek Jana Ámose Komenského vzpomínajícího v exilu na svou vlast, na zanícenost Mistra Jana Husa, a to na milimetrových plátnech.

Autor: Zdeňka Kuchyňová | Zdroj: Muzeum rekordů Pelhřimov
klíčová slova:
spustit audio

Související

  • 10 nejznámějších českých malířů

    Jejich malby zdobí foyer Národního divadla, Obecní dům nebo Pražský orloj. V cyklu RPI představujeme umělce, kterým se podařilo uspět ve světovém měřítku.

  • Česká nej

    Největší, nejmenší, nejrychlejší, nejkrásnější, .... jedinečné.