Ze znečištěné vody hrozí infekce, třeba leptospiróza, varují odborníci

Jeseník

Voda po povodních pomalu opadává a odhaluje spoušť, kterou napáchala. Lidé začínají s úklidem. Jak varovalo ministerstvo zdravotnictví voda zaplavených studní není pitná. Vyhýbejte se kontaktu kůže se záplavovou vodou, zní další varování lékařů.

Ilustrační foto: Hana Slavická,  Radio Prague International

Po vyčištění studní je třeba používat vodu nejprve jako užitkovou, po týdnu až dvou nechat udělat chemický rozbor. Podle dřívějších informací používá vodu z vlastních zdrojů asi desetina populace, ostatní jsou napojení na vodovody. Vyčištění a obnovení do použitelného stavu je možné až poté, co nejen opadne voda, ale také poklesne zvýšená hladina spodních vod.

"Během povodně totiž dochází k velkému zvýšení hladiny podzemních vod jednak vlivem zvýšené hladiny v okolních tocích, jednak vlivem velkého nasycení země od nadměrných srážek. Do studny se pak dostává voda zcela jinými vrstvami zemin než obvykle, tudíž se i její kvalita může lišit od standardních podmínek," popsali lékaři a hygienici.

Ze znečištěné vody může hrozit řada infekcí

Jeseník | Foto: Jana Karasová,  Český rozhlas

Ti také varují, aby lidé nejedli žádné zaplavené potraviny a při úklidu používali rukavice. Ze znečištěné vody totiž hrozí řada infekcí, třeba leptospiróza. Ta může vést až k selhání jater a ledvin a být potenciálně smrtelná. Ročně se jí vyskytuje několik desítek případů, letos jich do konce srpna bylo 15. Po povodních v letech 1997 a 2002 se nemocnost zvýšila trojnásobně až pětinásobně.

Rozmnožení bakterií zvaných leptospiry, které se šíří močí infikovaných zvířat, se dá očekávat zejména po opadnutí velké vody, kdy se lidé brodí v bahně nebo zatopených objektech. "Leptospiry se mohou dostat do lidského těla odřeninami nebo poraněnou kůží, spojivkami, vdechnutím nebo požitím kontaminovaných aerosolů nebo vody nebo vzácně po kousnutí zvířetem. Ve vodě a půdě kontaminované močí infikovaných zvířat mohou bakterie přežít na týdny až měsíce," informují odborníci.

Většina případů se projeví jako akutní horečnaté onemocnění, které může být snadno zaměněno s jinými chorobami. Zhruba v desetině případů přechází do závažného, potenciálně smrtelného onemocnění s multiorgánovým selháním.