Lidé sčítají škody po povodních. Rozbíhají se sbírky i pomoc pro postižené regiony

Lidé sčítají škody. Kromě domů poškodila povodeň infrastrukturu. Na některých místech jsou zničené silnice i mosty. Škody jsou do miliard. Kvůli povodním se o 30 miliard zvyšuje schodek státního rozpočtu. Rostou sbírková konta a pomoc přišla i od EU. Hejtmanství omezilo vstup do Jeseníku a okolí.

Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz

Pojišťovny měly do čtvrtečního večera nahlášeno 35.000 pojistných událostí za pět miliard korun. To určitě není konečná částka. Počet nahlášených případů se zvyšuje s tím, jak se lidé vrací do svých domovů a zjišťují rozsah škod. Těm dominují poškozené domy a vytopené domácnosti. Česká asociace pojišťoven počítá se škodami za 17 miliard. Půjde tak zřejmě pro pojišťovny o druhou největší katastrofu.

MF kvůli povodním zvýší schodek letošního rozpočtu o 30 miliard korun

Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz

Ministerstvo financí připraví kvůli povodním novelu letošního státního rozpočtu, deficit se zvýší o 30 miliard korun na 282 miliard korun. O deset miliard korun by se měly zvýšit i výdaje státního rozpočtu na příští rok.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) dodal, že neuvažuje o vytvoření speciální daně, jejíž výnos by sloužil k pokrytí povodňových škod. Peníze stát získá dodatečným vydáním dluhopisů. Povodňová daň se platila po povodních v roce 1997, kdy škody dosáhly 63 miliard, což bylo přibližně dvanáct procent státního rozpočtu.

Škody se budou financovat také z evropských zdrojů. Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová přislíbila státům střední Evropy deset miliard eur (250 miliard Kč) z unijního fondu soudržnosti. Na Česko podle premiéra Petra Fialy (ODS) připadnou dvě miliardy eur (50 miliard Kč).

Stát připravuje stavbu provizorních mostů, vytipoval 22 míst

Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz

Stát připravuje v zaplavených obcích výstavbu provizorních mostů. Místa vytipovává armáda, techniku poskytne Správa státních hmotných rezerv (SSHR) ze svých skladů. Dosud bylo pro stavbu provizorního mostu předběžně vybráno 22 míst v Moravskoslezském a Olomouckém kraji.

Mostní provizora vzniknou tam, kde povodeň původní most strhla nebo výrazně poškodila. Správa mosty obcím půjčí na tři roky bezplatně.

Správa hmotných rezerv také pokračuje ve vydávání další techniky na pomoc zasažených obcí. Jde především o vysoušeče, elektrocentrály, čerpadla, kontejnery a cisterny na pitnou vodu. Do čtvrtka správa vydala techniku za přibližně 300 milionů korun.

Sbírky vyhlásily humanitární organizace

Humanitární organizace v Česku vyhlásily povodňové sbírky. Například Člověk v tísni vybral k 19. září ve sbírkce SOS povodně 130 milionů korun. Potravinovým bankám přispěl 4 miliony korun, za které se nakupují trvanlivé potraviny. Na Jesenicko dovezl 3 000 úklidových sad , 200 kalových čerpadel, 15 benzínových generátorů, 100 odvlhčovačů vzduchu. Obětem povodní už pomáhají i první peníze ze sbírky Charity. Pro bezprostřední pomoc bylo uvolněno 16 milionů korun. Ve sbírce je 55 milionů korun.

Na pomoc přispívají i kraje, sbírku vyhlásila řada německých organizací i měst. Předseda stínové vlády hnutí ANO Karel Havlíček uvedl, že by Česko mělo do budoucna zvážit vytvoření povodňového fondu po vzoru Rakouska.

Hejtmanství omezilo vstup do Jeseníku a okolí, aby zabránilo přívalu dobrovolníků

Jeseník | Foto: Jana Karasová,  Český rozhlas

Olomoucký kraj omezil vstup do záplavami zdevastovaného Jeseníku a několika okolních obcí. Hejtmanství tak chce předejít nekontrolovanému přílivu velkého množství dobrovolníků i zvědavců, který by mohl o víkendu výrazně zkomplikovat záchranné a úklidové práce.

Pohled na zpustošený Jeseník i okolní obce se po pěti dnech od ničivých záplav značně zlepšil. Z ulic postupně mizí nánosy bahna, ubylo i naplavenin a suti. V Jeseníku operují desítky těžkých strojů včetně bagrů a traktorů, v provozu jsou veškeré vozy s kontejnery a nakladače.

Velký kus práce mají za sebou i dobrovolníci. Je jich tolik, že kraj již ve čtvrtek avizoval, aby se před příjezdem registrovali. "Nikdo o tom ale ještě nic neví, lidé, kteří jsou už na cestě, jsou roztrpčeni," posteskla si starostka.

Autor: Zdeňka Kuchyňová | Zdroj: ČTK
klíčové slovo: